Pauliina's fit world
Pauliina's fit world

Syyni syödä puhtaasti

Kun olet syönyt terveellisesti ja monipuolisesti kauan, ei tee enää edes mieli palata entiseen ruokavalioon.

Mä maksimoin hyvän olon päivittäin välttämällä turhaa sokeria, valkoisia jauhoja ja kovia rasvoja. Ruokailujen säännöllisyys pitää verensokerin tasaisena ja päivän aikana ei ehdi tulla nälkäpiikkejä.

Joskus tulee kuitenkin herkuteltua ja niin oli myös tänä viikonloppuna. Viikonlopun herkutteluihin kuului tällä kertaa rasvaisia ruokia, jotka ovat itselleni oikea himon kohde. Aina dieeteillä ollessani olen himoinnut juurikin rasvaisia ruokia, karkeista on helppo pysyä kaukana, koska niitä harvemmin tekee mieli muutenkaan. 

sportlife-pauliina

Huomasin kuitenkin tänään treenatessani, että on tosiaan tullut syötyä rasvaista ruokaa viikonlopun aikana. Pää oli punainen, kuin paloauto ja olo voimaton. Raskaasti syöminen vaikuttaa itselläni heti verenpaineeseen ja yleiseen olotilaan. Vatsavaivoista puhumattakaan.

Tälläisinä päivinä muistan aina sen, minkä vuoksi syön niin tarkasti ja minkä vuoksi pohjimmiltani haluan tehdä tätä hommaa. Treenin ja oikeanlaisen syömisen tuomaa hyvää oloa ei voita mikään. Loppujen lopuksi herkuttelukin on vain hetkellinen nautinto, jota toki voi ja pitääkin olla säännöllisesti, mutta se ei saisi tulla tavaksi. 

Epäterveellisesti syövä ihminen ei ole päässyt koskaan kokemaan sitä hyvää oloa, jota tulee terveellisesti syömisestä. Täytyy sanoa, että voin usein pahoin nähdessäni vaikeasti ylipainoisia ihmisiä, pitäkää mua kuinka kamalana ihmisenä tahansa.  Suljetaan nyt pois sairaudet, jotka aiheuttavat hallitsematonta lihomista ja puhutaan ihmisistä niiden ulkopuolella. Miten paljon sairauksia ja huonoa oloa voikaan piileä sellaisen ulkonäön sisällä. 

sportlife-pauliina

Mä en ole koskaan ollut lihava, päinvastoin, mutta olen syönyt epäterveellisesti ja epäsäännöllisesti ennen kun aloin treenata ensimmäisiin fitnesskisoihini. Ensimmäiset viikot kroppa totutteli uuteen ruokavalioon ja maha oireili, mutta todella nopeasti olo muuttui hyvinvoivaksi ja virkeäksi. Uuteen ruokavalioon totutteleminen kestää jonkin aikaa, jopa viikkoja, mutta se todellakin kannattaa. 

Vaikka olen tehnyt ”elämäntapamuutoksen” normaalipainoisena, olen silti kokenut, kuinka hyvä olo siitä voi tulla. Sitä helposti turtuu sen hetkiseen olotilaan, eikä osaa ajatella muuta.

Tämä päivä oli taas hyvä muistutus siitä, millainen se olo on joskus ollut ja millaiseen en halua palata. 

Kommentit (8)

 1. Nea

  Mä oon ollut nyt viikon syömättä karkkeja, jotka on oikeasti olleet mulle ihan järjetön pahe ja himon kohde, etenkin suklaa 😀 aion olla aatonaattoon asti syömättä karkkeja, joulunpyhät sallin itseni herkutella, mutta olen miettinyt sitä, että voisin kyllä helposti vähentääkin sitä herkuttelua esim. kertaan kuukaudessa sitten joulun jälkeen, kun aiemmin olen syönyt kerran viikossa lauantaisin herkkuja. Tajusin, että mun ei aina edes tee mieli oikeasti herkkuja, syön niitä lauantaisin vain tavan vuoksi, koska ajattelen, että jos en nyt pidä tätä herkkupäivää lauantaina, sorrun kuitenkin ensi viikolla ennen sen viikon herkkupäivää ja sitten kaikki menee sekaisin ja pieleen. Nytkin meni viikonloppu ihan helposti ilman herkkuja, tosin olin perjantaina juhlistamassa kaverin valmistujaisia ja syötiin ravintolassa, en tiedä tekikö se siitä suklaasta erossa pysymisestä helpompaa, mutta kuitenkin. Eli ei olisi tämä postaus voinut parempaan aikaan tulla! 😀

  • pauliinafitworld

   Kuulostaa hyvältä tuo karkkilakko jouluun asti, siihen on kuitenkin enää niin vähän aikaa. Monesti siitä herkuttelusta tulee juurikin se tapa. Itse herkuttelen oikeastaan noin kerran viikossa ja joskus arkisin, jos on jotain spesiaalia tiedossa. Mahtavaa, että postaus sattui juuri oikeaan aikaan! 🙂

 2. suvi

  Sama juttu kun on kipeänä. Osaa arvostaa sitä tervettä oloa, jota on suht helppo ylläpitää. Terveellistä puhdasta ruokaa ja liikuntaa. Itellä on nyt parit kerrat kun kipeänä ollu niin oon ennen sitä just syönyt pidemmän jakson huonommin. Sattumaa ehkä et oon tullu sit kipeäks, mut hyvä muistutus siitä että kyllä kroppaa ja mieltä kannattaa vaalia!

  • pauliinafitworld

   Totta! Tuo kipeänä oleminen on toinen hyvä esimerkki. Todellakin totta, että kroppaa kannattaa vaalia niin pystyy ehkäsemään vähän turhia tautejakin 🙂

 3. aada

  Sama juttu! Mun lähipiiri ihmettelee välillä sitä, miten pystyn olee syömättä vaaleaa leipää, leivonnaisia yms ”tavallisia herkkuja”, ja on todella vaikeaa yrittää selittää heille et mulle tulee tuollaisista ihan hirveän huono olo kun normaalisti syön puhdasta ruokaa. Mut tuota on kyllä varmasti vaikea ymmärtääkin, jos ei itse ole sitä kokenut. Onhan sitä itsekin tullut elettyä ties millä ruualla, mut olotila tais olla sen verran kurja silloin et lähdin hakemaan muutosta. On myös jännä miten makuaisti virkoaa aivan uusille leveleille puhtaasti syömisen myötä! Oonkin kaikille kyselijöille ja epäilijöille sanonut vaan, että suosittelen kokeilemaan pari viikkoa syömään puhtaasti 🙂
  Ja todellakin jos välillä sattuu herkuttelemaan epäterveellisesti niin arkeen palaaminen on jotain niin luksusta!

  • pauliinafitworld

   Kuulostaa niin tutulta. Sitä herkkujen tuomaa huonoa oloa ei tosiaan moni tajua. Toi on muuten ihan totta, että makuaisti paranee! Sen takia onkin nykyään niin ihana käydä esimerkiksi ravintoloissa syömässä, kun erilaiset maut maistuu niin taivaallisille 🙂 Tekis monelle hyvää kokeilla puhtaasti syömistä 😉

 4. mjai

  Totta totta! Pidin viikonloppuna juhlat joten tuli syötyä kaks päivää ihan hirveesti herkkuja sekä suolasta että makeaa ja alkoholia siihen päälle. Vielä tänäänkin sellainen olo että kroppa ihan tukossa, iho samea ja olo turvonnut. Ei todellakaan sen arvoista, vaikka siinä hetkessä ei aina muista ajatella tätä herkkukrapulaa.

  • pauliinafitworld

   Kuulostaa ihan mun maanantailta 😀 Älä muuta sano! 😀

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.