Pauliina's fit world
Pauliina's fit world

Fitness on syömishäiriö ja muita väitteitä

Sitä ei oikein itse huomaa dieetin tuomaa väsymystä, jollei joku toinen siitä mainitse. Näin eilen pitkästä aikaa erästä ystävääni ja melkein heti alkuun hän totesi, että minusta huomaa, että olen väsyneemmän oloinen, kuin normaalisti. Jotenkin sitä havahtui tuohon kommenttiin ja tajusi itsekin, että ihan tottahan se on. Kyllähän minä olen jo vähän väsynyt. Viime aikoina ei ole myöskään ole ihan hirveästi tullut oltua ihmisten ilmoilla, jos nyt normaaleja koulu, työ -ja salimatkoja ei lasketa tähän mukaan. Nyt on yksinkertaisesti keskittyminen niin vahvasti tulevassa kilpailussa, että kaikki muut asiat alkavat olla aika alhaalla vaakakupissa.

Hyvin usein, kun puhutaan fitneksestä, niin heti ensimmäisenä yleensä kuulee, että fitness olisi jotenkin itsensä rääkkäämistä. Mielestäni rääkkääminen on aivan liian vahva sana ja antaa tästä lajista täysin vääränlaisen kuvan. Voin ihan rehellisesti kyllä myöntää, että olen hiukan väsynyt aina dieetin viimeisimpinä viikkoina, mutta en voi missään nimessä sanoa, että kokisin, että rääkkäisin itseäni jotenkin.

En edes ymmärrä, että miksi sitten pitää lähteä kisaamaan ollenkaan, jos ei ole mitään aikomustakaan jatkaa koko juttua ensimmäisten kisojen jälkeen? Olisiko sitten parempi keskittyä muihin asioihin elämässä, joihin tuntee suurempaa intohimoa ja vetovoimaa? 

Menen kisoihin sen vuoksi, että olen urheilija. Haluan parantaa suoritustani joka ikinen kerta ja tässä lajissa lopullinen suoritus on se lavalle tuotava paketti, jonka eteen on työskennelty parhaimmillaan useiden vuosien ajan.

Urheilijan elämä ei ole helppoa -ei varsinkaan yksilöurheilijan. Mä olen kieltämättä ollut lähiaikoina vähän pettynyt joihinkin mulle läheisiin ihmisiin, joilta en selvästikään saa tukea tämän lajin harrastamiseen. Siskoni esimerkiksi on tulossa ihan huoltajaksi saakka mun kisoihin, mutta muu lähipiiri ei ole kiinnostunut edes tulemaan katsomaan kisoja. Tietysti aina ennen kisoja lähipiiri puhuu, että tulee katsomaan, mutta loppujen lopuksi he eivät tee asian eteen yhtään mitään. Aina sama juttu, kyllästymiseen asti. Olen tullut siihen lopputulokseen, että teen tätä siitä huolimatta, vaikka kukaan aidosti läheinen ihminen ei tukisikaan mua. Kyllähän se pahalta tuntuu ja varsinkin tuollaisen asian tajuaminen näinkin monien kilpailujen jälkeen, mutta niin se sitten on ja se on niin hyväksyttävä.

Moni tuntuu ymmärtävän tämän lajin täysin väärin. Kerroin eräässä aiemmassa postauksessa Kisakunnon ruma totuus, että pienen rasvaprosentin vartalo ei ole välttämättä kaikkien mielestä kaunista katseltavaa. Moni tuntuu pitävän syömishäiriötä ja fitnestä täysin toisiinsa verrattavina asioina.

Tämä väite on niin väärä, että en voi sanoa muuta, kuin että näin voi puhua vain täysin asiasta ja koko lajista tietämätön henkilö.

Itse syön vuoden ympäri terveellisen ja runsaan ruokavalion mukaan ja myös off-kaudella suhteellisen puhtaasti. Syön hyvälaatuista ja ravinteikasta ruokaa ja sen tulokset näkyvät kehonkoostumuksen muutoksena atleettisempaan suuntaan ja lihasmassan lisääntymisenä. On tietysti tärkeää osata treenata oikein, mutta tärkein työ tehdään keittiössä.

Moni on tullut mulle sanomaan, että kun sulla on noin hyvin toimiva kroppa ja tähän lajiin, niin miten se on mahdollista? Mulla ei ole mikään superihmisen kroppa, mä vain yksinkertaisesti syön ilmeisesti ainakin jollain tasolla oikein, koska kroppa vastaanottaa dieetin tälläkin kertaa näin hyvin. Nykyään on niin trendikästä olla jollain pikadieetillä, että kropan saa varmasti aika nopeastikin sekaisin, jos syödään väärin ja usein myös liikutan liian paljon katsottuna pieneen energiansaantiin.

Mä sanoisin, että tärkein asia, miksi mun kroppa toimii niinkin hyvin on, että mulla on aina, off-kaudella ja dieetillä hiilihydraatteja reilusti ruokavaliossa.

Kun dieetti loppuu, niitä vain nostetaan, eikä niidenkään kanssa tarvitse aloittaa siis ihan nollista, niin kuin joissakin dieeteissä on tapana. Pääsen saman tien kiinni koviin treeneihin ja kehittymiseen. Ja kisojen jälkeen kroppa on todella vastaanottavainen. Se suorastaan imee kaiken hyvän (tähän ei kuulu suklaapatukat, eikä edes proteiinipatukat 😉 ) ravinnon ja vastaanottaa treenissä sen, mitä haluan sille kertoa. Toki dieetin jälkeen on aina hyvä levätä, mutta usein olen palannut salille heti kilpailuja seuraavana päivänä, koska se on tuntunut aina hyvältä.

Tuntuu, että ihmiset nauttivat puhua asioista, joista heillä ole mitään omakohtaista kokemusta. Jokin tietty laji leimataan vain sen takia, että itsellä ei koskaan riittäisi pää tehdä sitä samaa. Pelätään jotain, mitä ei voida itse saavuttaa ja ainoastaan oman laiskuuden takia. Kaikkien ei todellakaan tarvitse olla mitään kilpailijoita, mutta lajia, josta ei tiedä yhtään mitään, on turha yrittää mustamaalata. Ei se fitneksen harrastaminen lopu, vaikka kuinka sitä yritettäisiin 😉

Kommentit (69)

 1. Sanna

  Jokainen kerta kun te ”urheilijat” paasaatte tästä asiasta, niin kaivatte sitä kuoppaa vaan syvemmäksi. Jokainen saa olla mitä haluaa ja syödä kilo kaupalla rahkaa, ihan sama! Mutta kun niitä tekemisiä pitää puolustella kauheasti niin ääääh… Miksi pitää todistella niin s-tanasti, että iiih on ihanaa ja terveellistä ja pläääh! Antaa ihmisten jauhaa paskaa, miksi välittää 😀 Verenpaineet nousee kun aina saa lukea tätä samaa ja miten kukaan ei tiedä asiasta mitään, hahah 😀

  • teezy

   Miksi pitää lukea jatkuvasti jotain mikä saa verenpaineen nousemaan ja alkaa vituttamaan:D?

  • pauliinafitworld

   Niinpä 😉

  • anni

   Sanna, yes!! Huippu! 🙂

  • pauliinafitworld

   Samaan porukkaan kuulut myös, onneksi olkoon! 🙂

  • anni

   Ja onnellinen juuri omana itsenäni!

  • pauliinafitworld

   Hienoa!

  • pauliinafitworld

   Voi Sanna, kun asia olisikin molemminpuolinen. Tuletko tänne blogiini ihan tosissasi väittämään, että nämä mainitsemani ihmiset sinä mukaan lukien eivät arvostele fitnestä aivan jatkuvasti? Mikä oikeus suurimmalla osalla on paasata siitä, miten onnellisia ovat, kuinka epäterveellistä elämää elävät ja kertoa joka viikonloppuisista ryyppyreissuistaan kovaan ääneen?? Sehän on ihan suomalaisten perusoikeus, että kuinka rennosti ja epäterveellisesti nyt elämmekään ja mikään muu ei ole hyväksyttävää. Suomessä fitness ihmisiä dissataan telkkareita ja mediaa myöten. Fitness ihmisillä on varmasti myös paljon mielipiteitä ihmisistä, jotka elävät epäterveellistä elämää, mutta eivät sano sitä ääneen, kuten juuri sinäkin kommentillasi teit! En mäkään tule dissaamaan sun elämäntyyliä tai mene mäkin hampparia mun vieressä bussissa syövälle huutamaan, että ei varmaan kannattaisi syödä hampurilaisia tossa tilassa!
   Mä en tekstissäni puolustellut yhtään mitään. Kerroin oman mielipiteeni asioista, niin kuin sinunkin kaltaisilla ihmisillä on tapana kertoa joka käänteessä. Muutenkaan mulla ei ole MITÄÄN tarvetta todistella tekemisiäni, koska mä oikeasti nautin tästä ja seison AINA 100%:sesti sanojeni takana! Mulla on AITO halu kertoa muillekin ihmisille, miten hyvä olo tästä elämäntavasta tulee. Ja olisin sitä varmasti ihan ilmankin, että olisin kisaava ihminen!
   Mulla nousee verenpaineet sun kaltaisista ihmisistä!

 2. Clarissa

  Harmi kuulla ettei lähipiiriäs kiinnosta tulla kisoihin katsomaan. Itsekin olen pohtinut että mahtaisko vanhemmat tulla katsomaan jos suuntaisin lavalle joku vuosi, olen todennut että ehkä yllättävät ja tulevat mutta epäilen. Molemmat mummoni on sanoneet että ”tollaseen ei sitten lähdetä” joten heiltä ei mitään tukea ainakaan saisi. Jostain syystä erityisesti vanhemmat ihmiset suhtautuvat tähän lajiin aika negatiivisesti, ehkä se on vain sitä että halutaan suojella kaikelta ”pahalta” ja pelkäävät just jotain syömishäiriötä tai loppuun palamista.
  Tosta syömishäiriöväitteestä olet kyllä oikeassa. Kai ihmiset tekevät sen sen perusteella että iltalehden sivuilla näytetään useammin vain kisakuntoisia kilpailijoita ja heti kun sanon että punnitsen ruokani, tulee sellainen oletus että kontroilloin etten vaan syö liikaa vaikka asia on just päinvastoin.
  Tsemppiä viimesille dieetti-viikoille! 🙂

  • pauliinafitworld

   Saman olen huomannut, että varsinkin vanhemmat ihmiset eivät ymmärrä tätä ollenkaan. Jotakin suojeluvaistoa siinä varmasti on mukana. Toisaalta taas olettaisi, että he ymmärtäisivät, että olen jo tarpeeksi kypsä tekemään omat järkevät päätökseni sen suhteen, mitä elämälläni teen.
   Älä muuta sano.. Suhtautuminen fitness ihmisiin muuttuu negatiiviseksi ihan turhanpäiväisten otsikkojen vuoksi. Mulla nousee verenpaine jo pelkästä ajatuksesta, että joku kuvittelee voivansa liittää fitneksen syömishäiriöihin.
   Kiitos paljon!! 🙂

  • Heidi

   Voisin heittää ihan villin veikkauksen, että vanhoille ihmisille, jotka ovat eläneet sota-ajan ja kestäneet sen kaiken ikävän ja kärsimyksen läpi, eivät voi ymmärtää tuollaista ruualla ja keholla leikkimistä. Sitä, että ulkonäöllä pelleillään ja keikistellään lähes alasti lavalla. Pikkasen ollut eri maailma sillon ja taitaisi nykyajan mirtsukat olla aika nopeasti sormi suussa, kun tulisikin tilanne että Venäjä tuolta hyökkää. Taitais ”uheilijan kunto” loppua lyhyeen ja biksut ois aika toisarvoiset 😉

  • pauliinafitworld

   Anteeksi nyt vain, mutta kohta kommentissasi ”ruualla ja keholla leikitään” kertoo sen, että olet juuri yksi niistä ihmisistä, joilla ei ole mitään omakohtaista kokemusta kilpailemisesta. Oikein toteutettuna kilpaileminen ei ole keholla leikkimistä, kun sinne lapataan koko ajan kroppaa optimoivaa ja terveellistä ruokaa. Jos jotain pitäisi sanoa tähän esimerkiksi, niin ylipainoinen ihminen leikkii kropallaan ja pahasti.
   Voi että 😀 Kerro mulle, että mitä Venäjä täältä Suomesta ensinnäkin haluais? Täällä ei ole oikeasti mitään, mikä hyödyttäisi Venäjää millään lailla. Venäjä hyökkää Suomeen ainoastaan silloin, jos Suomi tekee esimerkiksi niin typerän päätöksen, että liittyy Natoon ja USA sotilaat pääsee sitä kautta täysin Venäjän rajalle. On niin kivikautista ajattelua puhua noita ihan tuulesta temmattuja Venäjä -puheita. Taas huomaa, miten media aivopesee sinisilmäisiä suomalaisia. Kaikin tavoin niin kaukaa haettu kommentti taas kerran. Mä voin kyllä ihan sanoa, että sä jäisit mulle kakkoseks, jos aletaan puhua, mihin kunto riittää 😉
   Tässä sulle muuten vielä luettavaa näin perjantai-illan ratoksi: http://www.hs.fi/matka/a1427431363706?jako=7ba7a4fadefea51f234e20ba5cdbe311&ref=fb-share

  • Outi Karita

   For real, tää komentti on jäänyt nyt niin mun mieleen!
   Ymmärrän vielä sen, että ajat on nykyään erit ja tosiaan kaikki vanhemmat ihmiset eivät välttämättä fitnesstä ymmärrä, ymmärrän sen. Mutta heitetään nyt Venäjän hyökkääminen Suomeen fitnesskeskusteluun? Oli pakko tarttu mm. tähän…
   http://outikarita.fitfashion.fi/2015/04/05/kevaan-kilpailijoille-kisarauhaa/

  • pauliinafitworld

   Joo oli kyllä niin kaukaa haettua munkin mielestä 😀 😀

 3. mjai

  Jooh miten tyhjänpäivänen kirjotus tämä olikaan. Toiset dokaa joka viikonloppu ja toiset puntaroi joka ateriansa päivästä toiseen. En tiedä kumpi on sairaampaa tai hyväksytävämpää mutta tapansa kullakin elää.

  • pauliinafitworld

   Hahah tämä oli kyllä päivän paras. Laitat siis samalle viivalle joka viikonloppuisen dokaamisen ja terveellisesti syömisen? Ja fitness ihmisillä vielä tarkalleen, omalle kropalle suunniteltu ruokavalio, joka tukee muitakin toimintoja, kuin pelkästään lihaksen kasvua hahahaa 😀 Ei ihme, että alkoholin aiheuttamat sairaudet on yksi suurimmista kuolinsyistä suomessa, kommenttisi kertoo hyvin valtaväestön kiinnostuksen tason omaa terveyttään kohtaan!

  • mjai

   Ehh terveellistäkö on punnita joka ateria? Missasit varmaan pointin, mutta ei kaikkee aina tarviikaan tajuta.

  • pauliinafitworld

   Kyllä se on ja sitä sinä et ilmeisesti tajua! 🙂

  • anni

   Tiesitkö, että on olemassa myös meitä, jotka ei dokaa, urheilee ja syö normaalia kotiruokaa. Käy töissä, hoitaa lapset ja osallistuu välillä vaikkapa maratonille, triathlonille tai mihin ikinä keksiikään…uintikisoihin vaikkapa. Eikä me vouhoteta siitä sen enempää. Ei kaikki loput ihmiset fitneksen ulkopuolella ole alkoholisteja, huonosti syöviä, työttömiä tai muuten vaan paskasakkia.

  • pauliinafitworld

   Tiedän. Ja fitness ihmisillä tarkoitan myös sinun kaltaisiasi ihmisiä!

 4. Linda

  Pakko sanoa, että tosi kiva lukea välillä näitä positiivisiakin postauksia fitneksestä! Ja sielä vielä kirjottelee kisadieetillä oleva, niin mahtavaa 🙂 Sulla homma pelaa ja oot tehnyt tosi kovan työn mikä todellakin näkyy niin kiva lukeekkin tämmöstä. Viimeksi kun tänään luin taas piitkän negatiivisen postauksen aiheesta.. Mutta kaikki saa olla erimieltä ja huippua, että löytyy myös sunlaisia ketkä nauttii tästä ja kaikki toimii. Itse myös tosissani lajia harrastan ja ehkä kisatkin joskus vielä kutsuu. 🙂 Tsemppiä kauheesti sulle loppumetreille ja hei, onneks on myös niitä läheisiä ketkä tukee ja ymmärtää! Niihin juurikin kannattaa vaan keskitttyä. <3
  Tuut kyllä varmasti nappaamaan kunnon pokaalin!!

  • pauliinafitworld

   Kiitos, mukava kuulla edes muutama positiivinen kommentti tähän postaukseen 😉
   Juu, meitä on niin moneen junaan ja mielipiteitä löytyy laidasta laitaan. Itse olen kokenut kisaamisen pelkästään positiivisena asiana (tietysti huonojakin päiviä on, mutta niin on varmaan joka asiassa), joten haluan puhua tästä positiivisessa mielessä.
   Totta puhut, niihin läheisiin aionkin panostaa erityisesti! <3
   Kiitos paljon tsempeistä!! 🙂

 5. Tuuli

  Omakohtaisen syömishäiriökokemuksen ja vankan tieto/teoriatiedon sen taustalta omaavana voin sanoa, että tässä(kin) kirjoituksessa oli fitness-ihmisen ajatuksen täysin verrattavissa syömishäiriöisen ajatus ja toimintamaailmaan. Sorry :/

  • pauliinafitworld

   Anteeksi nyt vain, mutta eikös syömishäiriö oli vääristynyt kuva omasta kehosta ja syömisistä?
   Mielestäni fitness on syömishäiriön vastakohta. Optimoin kroppaa jatkuvasti terveellisellä ruualla ja suurimman osan vuodesta syön enemmän kaloreita, mitä kroppa tarvitsisi, jotta saan lihasmassaa. Syön kisadieetilläkin varmaan kolme kertaa enemmän, kuin valtaosa ikäisistäni tytöistä. Jos herkuttelen, teen sen täysin hyvällä omalla tunnolla, ilman, että tekee mieli oksentaa ruuat ulos. En juokse jäätelön syömisen jälkeen crosstrainerille polttamaan niitä kaloreita pois, oikeastaan off-kaudella en tee aerobista lähes ollenkaan.
   Ulkonäön kohentumisen myötä myös henkinen puoli kasvaa jatkuvasti ja tunnen itseni itsevarmemmaksi ja vahvemmaksi, mitä kauemmin olen treenannut.
   Fitness ei liity millään lailla syömishäiriöön oikein toteutettuna.

 6. Suvi

  Totanoin. Täytyy sanoa ettei se ymmärtäminen aina ole iästä kiinni. Mieti nyt, sulla on blogi jonka bannerissa pyllistät.
  Selailen fitnessblogeja koska en todellakaan ymmärrä tätä ilmiötä. Siis ymmärrän että halutaan olla hyvässä kunnossa ja näin, mutta siinä vaiheessa kun kyseessä on puhtaasti ulkonäkölaji eikä yhtään fyysistä suoritusta tarvitse kilpailujen yhteydessä tehdä niin en ymmärrä miten voi kutsua itseään urheilijaksi. En myöskään ymmärrä miten itseään kunnioittava ihminen voi laittaa noin paljon aikaa ja energiaa siihen että lavalla kävellään edestakaisin muutama minuutti pyllistellen eri suuntiin.

  • pauliinafitworld

   Blogibannerissa olevassa kuvassa olen vertailuasennossa, joka on ihan määritelty IFBB:n säännöissä, eikä liity millään tavalla pyllistämiseen. Itseasiassa pyllistäminen on ihan säännöissä kielletty.
   Hmmm jos aletaan miettimään vähän näitä ”urheilulajeiksi” nimettyjä lajeja, niin miten on formulat? Onko se urheilua, kun suoritus ei ole fyysistä? Miten esimerkiksi moottoripyöräily? Tai sitten vaikka supergolf? Mitä urheilullista siinä on? Miksi kuitenkin nämä lajit on määritelty urheiluksi ja fitness ei sitä olisi? Minä urheilen salilla joka päivä. Treeni käy oikeasti urheilusta, jos treenataan isoilla painoilla tai intensiivisesti. Kuinka moni golffaaja harjoittaa kehoaan fyysisesti päivittäin? Veikkaan, että ei kovin moni. Se, ettei fyysistä suoritusta tehdä itse kilpailussa, ei tarkoita, ettei laji ole urheilua. Sen kisakunnon eteen on tehty paljon töitä. On kumma juttu, että se ei vain mene ihmisten päähän, ei sitten millään.
   Jos puhutaan siitä, miten itseään kunnioittava ihminen voi tehdä jotain tälläistä, niin päästään taas siihen, että urheilun takia. Lajissa on tietyt kriteerit, jota varten treenaan. Jääkiekkoilija treenaa sitä varten, että voittaa vastustajan. Minä treenaan sitä varten, että voitan kilpasiskoni lavalla, jolloin olen todennäköisesti tehnyt enemmän töitä urheilijana, kuin kilpailijani. Ja yksi juttu vielä. Lavalla olo näyttää helpolta, voin kertoa, että sitä se ei ole.

  • maani

   Nyt kyllä itse syyllistyt mitä pahimmassa määrin juuri siihen mistä omaa elämäntyyliäsi kritisoivia moitit. Auto- ja moottoripyöräurheilu ei ole fyysistä? Jotain kertonee esim. ratamoottoripyöräilystä lajin moninkertaisen suomen mestarin Vesa Kallion sykekäyrä erään kilpailun ajalta. Koko puolen tunnin kilpailun ajan syke pysyi yli 180:ssä. Ei vaadi fyysistä kuntoa? Tervetuloa vaan kokeilemaan. Asioista voisi tosiaan olla hyvä olla hieman paremmin perillä ennen tuollaisia kommentteja. Eikö?

  • pauliinafitworld

   Varmasti vaatii. Osansa tuossa on varmasti myös adrenaliinilla. Samanlailla suoritus radalla on, kuin suoritus fitnesslavalla, sielläkin sykkeet hipoo varmasti vähintään 200 😉

  • maani

   Oletko nyt ihan tosissasi?
   Suoritusta fitnesslavalla ei kyllä niin mitenkäänpäin voi verrata suoritukseen road racing -kilpailussa. Aivan sama logiikka jos vertaisit puheen pitämistä yleisön edessä maratonin juoksemiseen. Syke on ehkä korkealla molemmissa, mutta toiseen ei fyysinen rasittavuus liity mitenkään. Itse sekä ratamoottoripyöräilyä että kuntosalitreenausta harrastavana voin kertoa, että salilla jaksan vetää about tunnin kovatehoisen treenin putkeen, mutta radalta on tultava varikolle lepäämään viimeistään n. vartin ajamisen jälkeen, kun voimat yksinkertaisesti loppuvat. Se on nimittäin hieman eri asia istua moottoripyörän kyydissä körötellen maantietä kuin enempi vähempi tosissaan ajaa kelloa vastaan rataa.
   Jotenkin kuvittelin että omien kommenttiesti jälkeen pitäytyisit, viimeistään asiasta korjattuna, väheksymästä muita, sinulle vieraita lajeja, mutta valitettavasti todettava on, että puolustusmekanismit sullakin näköjään niin kovalla, että samaa laulua jatkat.

  • pauliinafitworld

   Ei muuta, kun hohhoijjaa.
   Niin kuin olen sanonut, fitneksessä työ tehdään salilla, moottoripyöräilyssä jossain, en tiedä, eikä sillä oikeastaan ole väliä. Ja mitään lajia en ole alentanut, joten keskustelu tästä asiasta voi nyt loppua.

  • Stefanie Hagelstam

   Velvollisuutena koen osallistua keskusteluun hieman. Väitteesi ovat valitettavasti täysin perusteettomia. Mainitsemasi lajit vaativat maksimaalista kuntoa. Alla pari linkkiä siihen…
   FORMULA
   http://www.health24.com/Fitness/Exercise/Grand-Prix-how-fit-must-a-racing-driver-be-20120721

   GOLF
   http://golf.about.com/od/tigerwoods/f/tiger-woods-workout.htm
   Alla mainittiinkin Vesa Kalliosta ja moottoripyöräilystä.
   Pyytäisin hieman enemmän avarakatseisuutta bloggaajilta.
   x Steffi

  • Mimi

   Steffi <3

 7. Sofie

  Kiva ja positiivinen postaus mun mielestä 🙂 mä arvostan suuresti sua ja muita tässä kuussa lavalle nousevia. Te ootte tehny hurjan ison työn ton kunnon saavuttamiseksi. Se vaatii todella isoa itsekuria syömisen suhteen ja kovaa treenaamista! Joillain on tavoitteena mahdollisimman hieno swingi golfissa ja joillain taas mahdollisimman timmi ja lihaksikas kroppa. En tajua, miksi ihmisillä on niin kärkkäitä mielipiteitä tästä jälkimmäisestä. En mäkään ihannoi mitään ylilihaksikkaita ja sairaalloisen lihaksikkaita ihmisiä, jossain menee raja jo oman terveydenkin kannalta. Musta tää naisten bikini ja bodyfitness kuvastaa todella tervettä elämäntapaa, treenaamisesta syömiseen. Voi kun mullakin olisi noin kova itsekuri, varsinkin ton syömisen suhteen 🙂 joskus kun aika riittää ja itsekuri löytyy, niin kyllä mäkin haluan lavalle nousta.

  • pauliinafitworld

   Kiitoksia, mukava kuulla, että tykkäsit! 🙂
   Olet oikeassa. Ei se golfikaan itse siinä suoritustilanteessa kovin urheilulliselta näytä, mutta taustalla voi olla kovaa työtä, niin kuin myös fitness -lajeissa.
   Sama juttu mulla, pidän bikini fitnestä ja myös body fitnestä erittäin naisellisina lajeina ja niissä molemmissa on ihan arvostelukriteereineä naisellisen lihaksikas kroppa.
   Se tavoite mielessä on hyvä jatkaa eteenpäin! 🙂

 8. Sofie

  Mutta täytyy vielä tohon vähän kommentoida, että mikä lasketaan urheiluksi. Mä en ennen myöskään tajunnut miksi formulat luokitellaan tähän kategoriaan. Yhden karting ajokerralla jälkeen mä todellakin ymmärrän! Ihan järkyttävä hiki ja todella rankkaa koko kropalle, jos oikeasti ajaa täysillä ja kisa menossa. Puhumattakaan formuloista, mitkä kulkee vielä huomattavasti kovempaa vauhtia! 🙂
  Fitness todellakin on urheilulaji. Mikskä nämä ihmiset, jotka eivät sitä urheiluksi laske, sen luokittelevat?! Missikisoiksi? Mitähän tekin luulette, että nämä fitnessurheilijat siellä salilla tekevät päivittäin? Istuskelevat laitteissa ja miettivät päivän ateriaa, niinkö?

  • pauliinafitworld

   Hahaa juuri näin 😉

 9. Jenna

  Musta on aina mielenkiintoista lukea erilaisia mielipiteitä ja omakohtaisiakin kokemuksia eri asioista. Varsinkin kun selailen ja luen aika paljon fitness blogeja ihan puhtaasta mielenkiinnosta.
  Mä en itse voi käsittää miksi jonkun muun (yleensä sulle tuntemattoman) elämä ja sen valinnat kutittaa omaa ahteria niin paljon varsinkin negatiivisessa mielessä. Jokainen taplaa tyylillään ja joka asiassa on sekä hyvät että huonot puolet. Niihinkin vaikuttaa mun mielestä hyvinkin paljon ihmisen persoona. On niitä jotka toteuttaa fitnesstä järkevästi ja sitten niitä jotka eivät tee sitä järkevästi.
  Henk.kohtaisesti en ymmärrä, mutta eipä se oo mun lajikaan. Ihailen niitä joilla riittää itsekuri ja omistautuminen lajille, koska itsellä ei todellakaan riittäisi 😀 Itse haen inspiraatiota blogeista ja ihan puhtaasta mielenkiinnosta erilaisia näkemyksiä ja elämäntapoja kohtaan.
  Kiitos hyvästä postauksesta jälleen kerran 🙂

  • pauliinafitworld

   Itsekin vähän yllätyin, että tämä fitnessaihe herättää edelleen näinkin negatiivisia ja vahvoja mielipiteitä. Niistä ei varmaan koskaan päästä täällä Suomessa eroon 😀
   Kiitos paljon palautteesta! 🙂

 10. Ida-Maria

  Moikka! Pakko tulla kommentoimaan aihetta vaikka en yleensä ole kovin ahkera kommentoimaan mitään. Ensinnäkin tekstisi oli todella hyvä ja mielestäni täyttä asiaa. Itse noin vuosi sitten omaa tietämättömyyttäni ja ilman ammattilaisen apua, menin täysin väärään suuntaan ruokailuiden ja liikunnan suhteen. Liian vähän ravintoa niihin treenimääriin nähden ja vielä paremman lihaksiston toivossa :D. Nyt viimevuoden lopulla aloin seuraamaan aktiivisesti teidän kisaavien blogeja ja ottamaan asiasta ammattilaisilta selvää, ja sen avulla päässyt eroon vääristyneestä kehonkuvasta ja saanut jo vähän niitä tuloksia. Tavoitteena ei ole tällä hetkellä (eikä välttämättä tulevaisuudessakaan) kisaaminen mutta parempaa fysiikkaa hakien punnitsen myös ruokani jotta tulee varmasti syötyä _tarpeeksi_. Voin siis melkeinpä sanoa että kun oikeasti ymmärsin mistä fitnesksessä on kyse, se pelasti minut siltä etten ajanut mieltäni ja kehoani enää pahempaan tilaan. Mielestäni tällä tasolla mitä itse teen, se on harrastus ja kilapilijoilla urheilulaji siinä missä muutkin, ja yksi osa sitä sattuu nyt vaan olemaan ravinto.
  Tsemppiä kisoihin! 🙂

  • pauliinafitworld

   Moikka! 🙂
   Ihan mahtava kuulla, että fitness on vaikuttanut elämääsi ja treeneihisi noin positiivisesti. Kunpa näitä tarinoita kuulisi enemmänkin ja ne tulisivat tietämättömien ihmisten tietoon.
   Fitneksessä kun juuri kyse on siitä, että huolehditaan, että syödään todellakin Tarpeeksi. Moni kun ei tiedä, mitä tarpeeksi syöminen oikeasti tarkoittaa.
   Kiitos paljon tsempistä! 🙂

 11. Jerita

  Mun isä aikoinaan ei ymmärtänyt mun harrastusta, mutta sain maaniteltua hänet katsomaan kisaa. Käsitys hänellä muuttui positiivisempaan suuntaan ja ymmärsi mihin sillä treenaamisella ja syömisellä pyritään. Monet ystävät ovat juurikin sellaisia että sanovat tulevansa katsomaa, mutta eivät tule kuitenkaan. Ne kommentit on menneet jo toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, eikä mua haittaa pätkääkään jos eivät tule. Ne jotka lajia eivät ole seuranneet kuin kisakuvista ja blogeista, ei saa kyllä kunnon käsitystä hommasta ollenkaan. Ulkopuoliselle se voi juurikin näyttää hampaiden kiristelyltä, nälässä kärvistelemiselle sekä missikisoille.
  Jatketaan pyllistelyä 😉

  • pauliinafitworld

   Toi on niin totta. Ne, jotka eivät ole lajissa sisällä, eivät voi/halua sitä ymmärtää.
   Haha todellakin pyllistely jatkuu 😉

 12. miina

  Moikka!
  Mun mielestä sä olet todella hyvä esimerkki siitä, miten fitnestä voi harrastaa terveellisesti ja tasapainoisesti turmelematta omaa kroppaansa, ja vielä perinteisillä keinoilla sekä ruoalla ilman mitään kikkailuja ja esim hiilareiden ja maidon karsimista kokonaan. Pidin tästä kirjotuksesta ja blogista myös vaikken itse fitnestä harrastakkaan tai yleensä tykkää kilpailijoiden blogeja lukea. Jatka samaan malliin olet upeessa kunnossa 🙂

  • pauliinafitworld

   Moikka! 🙂
   Todella mahtava kuulla. Mä haluan nimenomaan kertoa fitneksestä sen positiivisen puolen, koska itselläni ei ole sellaisia kokemuksia, että mun tarvitsisi mustamaalata koko lajia.
   Kiitos paljon kivasta kommentista ja kehusta, mä pyrin jatkamaan samaan malliin ! 🙂

 13. Lili

  Tosi hyvä teksti, ihan oikeesti! 🙂 Entisenä syömishäiriöisenä haluan sanoa, että loukkaannun mielettömän paljon väitteestä että fitness=syömishäiriö. Tiedostan että ex-syömishäiriöisellä on riski sairastuttaa itsensä uudelleen, JOS TOTEUTTAA DIETIN VÄÄRIN, eikä pt ota syömishäiriö taustaa huomioon tai siitä ei itse edes mainitse. Mä olen itse tämän ”fitnessbuumin” ansiosta päässyt sh eroon aikanaan, ja ihmiset eivät ole yleensä uskoneet minua näin väittäessäni. En ole koskaan kilpaillut, mutta silloin terveellisyys alkoi todella kiinnostamaan. Minun aikani kisalavoille ei vielä ole, mutta joskus kyllä, olen melko varma siitä. Tsemppiä valtavasti kisoihin ja oot kyllä jo nyt tooosi hyvässä tikissä! 😉

  • pauliinafitworld

   Kiitos paljon! 🙂 Ihan mahtavaa, että kommentoit tähän postaukseen. Tuossa yksi aiempikin kommentti koski sitä, miten lukija oli päässyt eroon syömishäiriöstä fitneksen avulla. Asia on juurikin niin kuin sanoit, että dieetinkin voi toteuttaa väärin, jos soveltaa tai valmentajalla ei ole tarpeeksi ammattitaitoa. Oikein toteutettuna fitness on kuitenkin syömishäiriön vastakohta, joten ymmärrän sinua niin täysin! 🙂
   Hieno kuulla, että haaveilet kisaamisesta. Se onkin hyvä motivaattori treeneihin 🙂
   Kiitos paljon tsempeistä! 🙂

 14. Outi Karita

  Huhhuh, en lukenut kaikkia kommentteja, mutta huhhuh.
  Mä ymmärsin sun pointit ja kirjoititmun mielestä hyvin! 🙂
  Miksei fitnesstä harrastavat saisi lajiaan puolustaa? Toki pitää nähdä laji laajasti, mutta kilpaurheilua kuin kilpaurheilu sisältää aina riskinsä ja joukkoon mahtuu monenmoista. Kilpaurheilu on aina äärirajoille menemistä, eikä kaikki lajiin liittyvä ja kisaamiseen liittyä ole välttämättä aina tarveellisimmästä päästä, ei fitneksessä eikä hiihdossa 😉 hyvä tuoda joskus epäkohtiakin esiin, mutta eri asia on lajin mustamaalaaminen ja vain yksien lasien läpi katsominen…
  Ikävää tosiaan, jos ei lähipiirissä kannusta, onneksi kuitenkin sulla tuntuu olevan ihana mies rinnalla <3 Se on totta, että kaikki vanhat ihmiset eivät välttämättä ymmärrä ja tavallaan ymmärrän senkin…
  Tulipa tekstiä 😀
  http://outikarita.fitfashion.fi/

  • pauliinafitworld

   Kiitos Outi! 🙂
   Totta kyllä tuokin. Miksen voisi puolustaa lajiani, kun suurin osa ihmisistä yrittää samaan aikaan painaa sen maan rakoon 😀 Jos voin edes jotenkin vaikuttaa siihen, ettei niin tapahdu, niin mikä ettei 😉
   Juuri näin. Ihan yhtä lailla vaikka juuri se hiihto tai vaikka balettitanssi kilpatasolle mentäessä on epäterveellistä ja moni tuntuu unohtavan, että melkeinpä joka urheilulajissa noudatetaan tiukkaa ruokavaliota, jopa terveyden ehdoilla.

 15. Niina

  Täysin Jennan linjoilla. Tykkään lukea fitnessblogeja. Mua kiinnostaa se ihmisten omistautuminen asialleen ja koen saavani niistä motivaatiota omaan treenaamiseen. Seuraan useita kisaajia myös Instassa, koska onhan ne vartalot upeita katsella! Ja edelleen, ne antaa mulle motivaatiota tavoitella itsellenikin huikeaa kroppaa. Fitnessmaailmaan liittyy paljon asioita, joita en ymmärrä ja jotka eivät kuulu mun arvomaailmaan, mutta ei se ahdista mua. Ei jonkun toisen elämä liity mun elämään millään tavalla. Sehän on vaan hienoa, että ollaan erilaisia. Mitenhän hyvin me kaikki voitaisiin, kun keskityttäisiin ensisijaisesti siihen omaan elämäämme ja tehtäisiin siitä mahdollisimman mielekästä, eikä tuhlattaisi energiaa jonkun toisen elämään ja sen kyseenalaistamiseen?
  Tsemppiä kisoihin ja jaksamista loppuviikkoihin!
  Niina,
  http://www.inthemiddle.fi

  • pauliinafitworld

   Sama juttu täällä. Seurailen fitnessihmisiä ja lajilleen omistautuneita ihmisiä, koska heistä saa motivaatiota omaan treeniin. Ja mikä olisikaan ihailtavampaa, kuin täysi omistautuminen jollekin asialle.
   Todella hyvä kommentti kyllä kaikin puolin!
   Kiitos paljon tsempeistä ! 🙂

 16. Hanna

  Moi! Siis huh huh mitä komentteja jotkut suoltaa tänne! Voi morjens! Hyvä kirjoitus sulta ja ihan totta kaikki! You Go girl 🙂
  Itse oon tämän ”Fitneksen” ja ”Fitness elämäntyylin” avulla parantunut syömishäiriöstä! Terveelliset elämäntavat ovat nyt osa koko meidän perheen elämää. Ja kyllä herkutellaan myös hyvällä omallatunnolla välillä. Mä ainakin oon niin onnellinen kun olen löytänyt tämän lajin ja elämäntavan! Harmittaa kun tämä tuli vastaan vasta näin kolmekymppisenä mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan 🙂 Ja lasten kanssa tämä kaikki onnistuu kyllä, toki en treenaa kisoihin mutta silti joskus jopa 5kertaa/vko. Kaikki on kiinni susta itsestä ja omista valinnoista. Peace&love&workout 🙂
  Mahtavassa kunnossa oot! Tsemppiä kisoihin!

  • pauliinafitworld

   Moikka! 🙂
   Mahtavaa ja taas yksi, joka on päässyt eroon syömishäiriöstä fitneksen avulla! Sanoin tuolla aiemminkin, että sun kaltaisten ihmisten pitäisi päästä ääneen ja puhumaan tästä asiasta!
   Kuulostaa todella hyvältä ja isot hatunnostot sinulle, että jaksat harrastaa noinkin aktiivisesti vaikka onkin lapsia ja muuta! 🙂
   Kiitos paljon tsempistä! 🙂

 17. sairasta

  Tästä kirjoituksesta oikein paistaa läpi se, miten erilaisessa maailmassa sä elät. Musta on säälittävää, että syömishäiriöinen käytös (ruuan punnitseminen, painon ahkera tarkkailu, oman kehon arviointi joka päivä jne) oikeutetaan itselle fitneksen varjolla. Ihan sama mikä taho tai ajatusmaailma ihmisen ajaa tuollaiseen ei se ole millään tavalla normaalia. Syömishäiriöiselle tyypillisesti myös nostat itsesi muiden yläpuolelle, et ole mielestäsi sairas tai vääränlainen vaan normaali ja muita parempi koska ”jaksat” tehdä elämästäsi noin vaikeaa. Valitettavasti tämä postauksesi vain vahvisti kuvaani siitä, että fitneksessä syömishäiriöt jyllää näistä sun kirjoittamista kommenteista puhumattakaan. En yhtään ihmettele, että perheesi ei halua katsoa kun sairas lapsi saa sairasta mielihyvää lavalla keikistelystä ja itsensä näännyttämisestä.

  • pauliinafitworld

   Edelleen. Fitness on oikeuntoteutettuna syömishäiriön vastakohta. Kannattaa tutustua, niin ymmärrät, miten hyvää oikein syöminen tekee kropalle ja mielelle.
   En nosta itseäni jalustalle, kerron blogissa omasta elämästäni ja mielipiteistäni. Jokainen tehköön, mitä lystää, mutta itselläni on fitneksestä ainoastaan positiivista sanottavaa !
   Edelleen, jopa dieettini on hyyyyvin kaukana näännyttämisestä, perheeni kyllä sen tietää ja ihmetteleekin usein, miten paljon syön jopa näin dieetillä 😀

 18. Juristi

  Arvostan hyvää kuntoa jne. mutta jos ihan kriittisesti katsot kasvojasi tuosta kuvasta, niin ne ovat väsyneen ja aliravitun ihmisen kasvot. Moni kovaa treenaava saa hyvinvoivan lookin sijaan ulkopuolisen silmään anorektisen ihmisen harmaan olemuksen.

  • pauliinafitworld

   ^ Yhtä ylemmässä kommentissa kerroinkin jo, että jopa läheiseni ihmettelevät, miten paljon syön jopa dieetillä. En ole missään vaiheessa ollut aliravittu 😀 😀
   Olisitko itse pirteimmilläsi seuraavanlaisen päivän jälkeen: 8 tuntia vaativassa työssä, siitä 2 tuntia kaupungilla näkemässä ystävää ja sen jälkeen tunnin salitreeni, jonka päälle aerobinen HIIT treeni? Kuva otettu tälläisen päivän jälkeen.

 19. hanna

  Nii, entisenä (voiko sanoa entisenä) syömishäiriön omistaneena voin kertoa että punnitseminen on helvetin paljon helpompi tie hallita omia syömisiään ja nimenomaan hallita, koska ahmin. Syömishäiriöitä on nykyään niin montaa laatuaan että ei tää ’fitness'(kuinka vihaankaan nykyään tuota sanaa) ruokavalio nyt musta ihan kuulu niihin. Toki on ortorektikkoja jotka varmasti ’hyödyntävät’ tätä tietä, mutta usein heiltä puuttuu juuri se tietotaito asian suhteen.
  Omat haaveet ehkä joskus jos itseni tarpeeksi kovaan tikkiin saan, siintää lavalla, vielä ei, mutta silti nautin salista, nautin oikein syömisestä, nautin olosta minkä se tuo. Sitä ei moni ymmärrä, koska salia ei usein lasketa urheiluksi. Siitä ei tiedetä tarpeeksi, jos siellä ei itse käydä treenaamassa ja nimenomaan oikein. Tsemppiä sulle kisoihin :). Itse tulossa kattomaan. Sellasen vinkin voin antaa ettei kande päätänsä vaivata näillä kommenteilla. Ite oon saanu omaan blogiini niin paljon paskaläppää ja oikeasti provosoiduin ja pahasti. Enää en todellakaan jaksa, kaikki kukat varmaan kukkii jotkut vähän nätimpänä 😉
  -hanna
  http://laihdutusmatka2014.blogspot.fi/

 20. Sara

  Järkytyin näistä tämän postauksen kommenteista :s en ymmärrä miten joku voi ajatella, että fitness on lähellä syömishäiriötä tai että se ei ole urheilua ..
  Heillä ei todellakaan ole omakohtaista kokemusta aiheesta.
  Ja ihmiset, miettikää esimerkiksi uimareita, kilpajuoksijoita ja muita kilpaurheilijoita; heidän rasvaprosenttinsakaan ei kisakaudella ole tuskin kauheasti fitness-kilpailijaa korkeammalla .. miellättekö myös nämä kyseiset kilpaurheilijat syömishäiriöisiksi?
  Fitness kisoissa kuitenkin viedään kroppa äärimmilleen ja olisi myös järkevää ymmärtää, että kisakunto EI OLE ympärivuotinen kunto…
  Pauliina, olet todella upea, paljon tsemppiä kilpailuihin ja tulevaisuuteen : )
  Koita olla välittämättä negatiivisista kommenteista.

  • pauliinafitworld

   Musta tuntuu että just noilla kilpajuoksijoilla ja uimareilla rasvaprosentit on vielä alempana, kuin fitnesskilpailijoilla ja naisillakin on tooodella rasvaton kroppa, veikkaisin jotain 10 tai alle rasvaprosenttia, joka on alempi, kuin monessa naisten fitnesslajissa. Ihmiset ei nää tätä asiaa yhtään muiden urheilulajien kannalta vaan fitness tuomitaan saman tien. Nimenomaan, kisojen jälkeen rasvaprosentti alkaa nousta aina hitaasti, mutta varmasti.
   Kiitos paljon tsempistä! 🙂 Joo, mä koitan olla välittämättä, näitä on tullu tähänkin niin monta, ettei oikeastaan tunnu enää missään 😀

 21. Kevään kilpailijoille kisarauhaa! | Outi Karita

  […] ja itse- sekä ulkonäkökeskeisiksi bimboiksi. Tässä pääsiäisen aikaan luin Pauliinan fitnesstä puolustavan postauksen ja järkytyin kommenttikentästä, jota en sitten edes loppuun […]

 22. Mari

  En sanois fitneksen harrastajia yleisesti syömishäiriöisiksi koska jokainen heistäkin on yksilöitä. Toki fitness voi olla ”hyväksytty syömishäiriö” joillekin koska siinäkin syödään tarkasti ja liikunta voi ilmeisesti olla välillä pakkopullaa. Mutta haluisin vaan että ihmiset ymmärtäisi ettei se syömishäiriö ole se miltä näyttää vaan se mitä pään sisällä ajattelee syömisestä, omasta kehosta jne…itellä ei varmaankaan pää kestäis tota touhua, mutta propsit niille joilla kestää ja toivottavasti hekin saisivat mentaalivalmennusta yms.., koska kumminkin henkisesti aika rankka laji kyseessä. Joten jos vaan annettas kaikkien tehä rauhassa just sitä mistä ite kuhin nauttii.

  • pauliinafitworld

   Olet ihan oikeassa, fitness on henkisesti toosi raskas laji ja täytyy osata pitää langat käsissä joka käänteessä. Varmasti syömishäiriöisiä löytyy fitneksenkin parista, mutta ihan yhtä lailla vaikka hiihdosta tai baletista.

 23. Mimmi

  Voi apua mitä p****a täällä saakaan lukea…. Mutta eikös se niin ole, että se koira älähtää johon kalikkaa kalahtaa? 😉 Tsemppiä kovasti kisoihin ja viimeiseen rutistukseen. Olet tehnyt kovan työn!

  • pauliinafitworld

   Niinhän se on ja tyhjät tynnyrithän kolisee eniten hehee 😀 Kiitos paljon tsempistä sitä tarvitaan!! 🙂

 24. Sandra

  Silloin fitness menee syömishäiriön puolelle, kun vääränlaisista syömisistä saa käsittämättömän morkkiksen. Olen esimerkiksi törmännyt ihmisiin, jotka ovat alkaneet itkemään hillittömästi morkkiksissaan, kun ovat sortuneet syömään jotain pientä normaalin ruokavalionsa ulkopuolelta. Jos terveellisesti syöminen alkaa rajoittamaan normaalia elämistä, menee se jo ortoreksian puolelle. Muuten terveellisesti syöminen on tottakai hieno juttu, johon kaikkien tulisi pyrkiä!

  • pauliinafitworld

   No huh, kauheeta kuulla tollasta, koska ei se nyt niin vakavaa ole 🙂

 25. Maija

  Mielestäni on jotenkin naurettavaa, miten paljon ”fitness-ihmiset” jaksavat valittaa lajin saamasta kritiikistä. Monesti kritiikki on aika yleismaailmallista, eikä mene kenenkään henkilökohtaisiin elämänvalintoihin. Toki fitness on jonkun henkilökohtainen elämäntapa, mutta se on tällä hetkellä myös ILMIÖ, joka vaikuttaa ihan kaikkiin tässä yhteiskunnassa. Sitä ei yksinkertaisesti voi olla huomaamatta. TV, Radio, lehdet, netti – Fitness on tällä hetkellä niin paljon julkisesti esillä, että totta kai sitä kommentoidaan PALJON – niin hyvässä, kuin pahassakin. Itse lajissakin on paljolti kyse itsensä arvosteltavaksi asettamisesta. Tässäkin blogissa on kommenttiboksi juuri sitä varten, että ihmiset voisivat ilmaista mielipiteensä ja keskustella täällä somessa ajankohtaisesta asiasta. Loanheitto tottakai on asia erikseen, harmi, että joku jaksaa heittää paskaa toisen niskaan oli syy mikä tahansa.
  Kuitenkin näissäkin kommenteissa on ollut ihan asiallistakin kritiikkiä, mutta huomaan, että sitä on kovin vaikea ottaa vastaan tai hyväksyä. Aina kun keskustelen jonkun harrastajan kanssa ihan yleisellä tasolla fitneksestä ja ihan mielenkiinnolla kyselen asioita, jotka tässä hommassa ihmetyttävät, saan kovin vihamielisiä vastausksia. Sama näkyy myös monesti näissä blogeissa. Heti kun joku ei osoita ”rispektiä” harrastajia kohtaan tai joku heittää nasevan kommentin aiheeseen liittyen, niin ollaan puollustuskannalla ja kovin useasti vastaukset kritiikkiin ovat juuri tätä luokkaa: ”kuulut näihin ihmisiin jotka ei tiiä asiasta mitään/ sulla ei ole omakohtaista kokemusta!” Samalla mentaliteetillä voisin kysyä sinulta, tiedätkö itse mitään syömishäiriöstä tai voitko sanoa siitä ylipäätään mitään, jos sinulla ei ole omakohtaista kokemusta? Aivan yhtä perätön argumentti. Et tekstissäsi esitä mitään vertailukohtia tai faktoja, joilla osoittaisit tietämystä syömishäiriöiden ja fitneksen eroista. Muutenkaan tekstisi ei oikeastaan sivua aihetta mitenkään, kirjoitat vain joistakin käsityksistä harrastustasi kohtaan ja ihmisistä jotka elävät erilaista elämää kuin sinä/ eivät ymmärrä harrastustasi. Ota itse selvää enemmän syömishäiriöistä ja mieti, miksi sitä niin kovasti fitnekseen verrataan. Kaavamainen ajattelu ihmiselle niinkin luonnollisissa asioissa kuin syömisessä ja liikkumisessa (terveyden peruspilareissa) ja loppujenlopuksi epärealististen ja pitkän aikavälin kannalta pysymättömien tulosten tavoittelu ovat kumpaankin – niin syömishäiriöön kuin fitnessdieettiin sopiva kuvaus. Syömishäiriössäkään ei ole kyse loppujenlopuksi siitä mitä syö vaan miten syömiseen suhtautuu. Moni syömishäiriöinenkin saa ehkä häiriöstä johtuvia fyysisiä oireita kuten nälkiintymistä korjattua paremmalla ja isommalla ravintomäärällä, mutta se ei silti tarkoita että häiriöstä paranisi, vaan joku vain siirtää pakonomaisen ruokaan suhtautumisen vaikkapa anoreksiasta tai bulimiasta johokin muuhun ”muotoon”, vaikkapa fitnekseen. Olisi hienoa, jos tästäkin fitneksen negatiivisesta puolesta pystyttäisiin keskustelemaan ilman että päädyttäisiin tällaiseen ”Me tietäjät vs. te epätietoiset” asetteluun jolla ei päästä oikeassa keskustelunaiheessa yhtään minnekään.
  Tällä hetkellä ympäri Suomea rakennetaan XXXXXXL sportteja ja uusia saleja ja proteiinipatukkaa ja jauhetta ja salikortteja ja ohjelmia ja fitfarmin dieettejä tuputetaan sellaisella innolla että vaikuttaa suorastaan siltä, että mitään muuta vaihtoehtoa ei ole kuin niellä tämä trendi kuin se olisi joku standardi elämänihanne. Tässäkin ilmiössä on kyse osittain siitä että mainostetaan 247 kuinka hyvä olo tulee kun harrastaa fitnesstä – ja samalla joku kerää taskuun aika isoja summia rahaa kun fitnesbuumia seuraava kasvava joukko ostaa hyvää oloa tavoitellessaan kaikkea ”tarpeellista” tilpehööriä harrastustaan varten. Haluaisin nähdä vaikka sen päivän kun vaikkapa vapaaehtoistyö tai joku muu omaa hyvää tavoittelematon/ilmainen harrastus nousisi tämän buumin kanssa samalle tasolle :D… Ja sitten jos ei tämä ilmiö ei kiinnosta ja koko hysteriaan ja ”Jee tää on niin parasta”-höpinään kyllästyneenä huomauttaa asiasta jotakin negatiivista niin jollain on aina joku kätevä ”turha tulla huutelemaan tänne kaljamaha” -vastaus valmiina. Fitness-ihmiset vaan elää tätä tän hetkistä ihannetta/trendiä niin tunteella koko ajan, että tottakai on vaikea huomata sitä, kun fitness-höpötystä tulee joka tuutista kilokaupalla. Ne ihmiset taas, joiden elämä ei tätä fitness-ihannetta täytä, huomaavat buumin olemassaolon jopa raivostuttavan hyvin, kun joka puolella ei muusta jauhetakaan. Tuohon sinun ”en mäkään mee bussissa hampparia syövälle kommentoimaan asiasta” -kommenttii voisi sanoa, että eivät rikkaatkaan käy köyhille kommentoimassa ”kannattais tienata enemmän rahaa”-tyylisiä juttuja.
  Yleensä en kommentoi vaan on ihan mielenkiintoista seurata vähän sivusta mitä tapahtuu ja mikä on pinnalla, mutta nyt oli pakko kommentoida, kun pisti tämä juttu silmään :d

 26. Enymmärrä

  Vaikka postaus ei ole uusimmasta päästä, on mun pakko sanoa, että en ymmärrä ihmisiä, jotka valittaa fitneksestä. Itse olen kohta 18v poika, joka on kokenut molemmat puolet tästä keskustelusta, olen ollut ylipainoinen, mutta nyt olen harrastanut kehonrakennusta jo kahden vuoden ajan. Oman kisadebyyttini olen suunnitellut siihen 2018 paikkeille, enkä usko saavani perheeltäni paljoakaan tukea….näkisittepä äitini ilmeen, kun syön rahkaa tai juon proteiinisheikkejä! Kaikki tukeni kirjoittajalle, fitness on hieno laji! 🙂

  • pauliinafitworld

   Juuri näin! Kun on ollut siellä toisessa ääripäässä niin osaa arvostaa sitä fitneksen tuomaa hyvää oloa! 🙂 Ehkä perheesikin ymmärtää ajan kanssa tai sitten ei, mutta ihan samaa mieltä olen, että tämä on hieno laji! 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.