Ei enää ikinä hormonaalista ehkäisyä

Kaksi kuukautta mennyt hormonikierukan poistosta ja olen täysin vakuuttunut siitä, että en laita itseeni enää ikinä mitään hormonaalista ehkäisyä.

Osasin jo vähän odottaa tätä päätöstä, koska olin muutama vuosi sitten hetken aikaa ilman ehkäisyä ja olo oli silloin mitä mainioin. Sitten kuitenkin gynekologi sai vakuutettua, että ehkäisy kannattaa olla ja kuulin ummet ja lammet siitä miten hormonikierukka on varmasti todella helppo ja vaivaton ratkaisu. Lopulta päädyin laittamaan kierukan ja siitä alkoikin kummallisten oireiden ketju.

Iho alkoi mennä samantien huonompaan kuntoon ja tulehdus ihossa pysyi päällä niin kauan, kun viimein kaksi kuukautta sitten poistatin kierukan. Nyt sitten käyn kosmetologilla parantamassa aknearpia, joita on muodostunut ihoon kahden vuoden aikana varsinkin leuan alueelle, joka oli aina täynnä paiseita enemmän tai vähemmän. 

Olen alkanut myös miettiä, että onko kierukka ollut osasyynä siihen, että olin keväällä suoraan sanoen masentunut ja paremminkin sanottuna todella ahdistunut. Toki mulla oli sellainen elämäntilanne, että piti tehdä isoja muutoksia ja en tuntenut olevani tekemässä sitä, mistä nautin, mutta silti tuo pistää miettimään.

Nyt kun olen ollut kaksi kuukautta ilman kierukkaa niin herään aamuisin positiivisena ja nautin elämästä niin kuin ennen.

mirena hormonikierukan poisto
Kuvaaja: Mikko Haapanen

Suurin muutos mikä on tapahtunut kierukan poiston jälkeen on mieliala. Kierukan kanssa se oli tasainen kun jollain zombilla enkä todellakaan pitänyt siitä!

Tunnen tosi hyvin oman kroppani ja mieleni kovan treenaamisen ja tarkan ruokavalion ansiosta ja osaan kyllä sanoa, milloin en ole oma itseni.

Kierukan poiston jälkeen tunnen taas normaalit muutokset mielialassa hormonitoiminnan mukaan. Viime viikolla mulla oli kaksi todella kiukkuista päivää kun tuntui, että pää oikeasti räjähtää siitä kaikesta kiukusta. Tiesin siitä, että menkat tulevat alkamaan muutaman päivän päästä.

Oireet helpottivat muutamassa päivässä ja kaksi päivää sitten aamulämpötila oli korkeimmillaan, kunnes taas eilen laski ja siitä tiesin, että menkat alkavat päivänä minä hyvänsä. Voi että sitä onnen tunnetta kun tänä aamuna alkoi ensimmäiset oman horminitoiminnan ”viralliset” menkat. Ihan kuin olisi palannut ajassa 14 vuotta taaksepäin kun 11 -vuotiaana ensimmäiset menkat alkoi 😀

Vaikka olen muutaman päivän kuukaudesta todellinen menkkahirviö niin en vaihtaisi tätä luonnollista tunnetta mihinkään! Mun mielestä on ihanaa olla luonnollinen nainen. Jotenkin treenitkin luistavat paremmin kun saan kaikki avut myös omasta kropasta käyttöön treeneissä. 

hormonikierukan poisto
Kuvaaja: Mikko Haapanen

Suurin muutos on tapahtunut kasvojen ihossa. Finnejä mulle ei enää tule ja epäpuhtauksiakin tulee vain silloin jos olen syönyt paljon herkkuja, varsinkin suklaata. Niin kliseistä, mutta totta. Huomaan ihon muutoksen siitä, että se hehkuu sisältäpäin! Sitä on vaikea selittää, mutta niin se vain on. Iho ei näytä enää niin väsyneeltä mitä se oli aina kierukan kanssa. Nyt mulla on 25 -vuotiaan iho ja olen siitä niin onnellinen kaiken sen tuskailun jälkeen niiden iho-ongelmien kanssa. 

Puhuin aiemmin, että hankin ehkäisytietokoneen auttamaan raskauden ehkäisyssä, mutta en ole tarvinnut sitä. Mulla on kännykässä sellainen ohjelma kuin NaturalCycles, johon merkkaan päivittäin aamulämpötilan (tai ainakin niin usein kuin muistan), mahdolliset vuodot, yhdynnät ja kuukautiset. Ohjelma näytti nyt nämä ensimmäiset menkatkin päivän tarkkuudella!

Aluksi täytyy olla tosi tarkka, jotta ohjelma oppii tunnistamaan sinun hormonitoiminnan, mutta pian se näyttää yhä enemmän varmoja päiviä. En ole tällä hetkellä parisuhteessa, joten huolehdin ehkäisystä kondomin avulla. En aio uhrata omaa vartaloani miesten takia, kun voin nyt niin paljon paremmin! Jos joku mies ei ymmärrä sitä niin painukoon puolestani hiiteen 😀 Onneksi miehet ovat selvästi valveutuneita tämän asian suhteen tai sitten en tapaile mitään idiootteja. 

Kaiken kaikkiaan olen niin tyytyväinen tähän tilanteeseen ja vihdoin tiedän kaikkien niiden hormonaalisten ehkäisyjen kokeilujen  jälkeen, että mulle ne eivät vain sovi. Koen tämän päätöksen olevan yksi iso osa omaa hyvinvointia ja haluan itselleni vain parasta <3 

Edellisessa postauksessa: Hemmottelua super edullisesti

 

 

Kommentit (3)
  1. Hei,
    Elämä NaturalCycles appin kanssa kiinnostaa. Haluaisitko jossain vaiheessa tehdä siitä erillisen postauksen? 🙂

  2. Mulla on ollut kuparikierukka yli kymmenen vuotta ja olen ollut tyytyväinen. Ennen käytin pillereitä ja koetin välillä rengastakin mutta pillereillä olin kävelevä zombie jota ei kiinnostakut mikään, vähiten seksi. Rengas taas oli tosi epäkäytännöllinen.
    Iho-ongelmia minulla on ja siihen sainkin alumperin pillerit mutta ei niistä ollut apua. Minulla selän ja käsivarsien iho-ongelma johtuu muusta ja sitä kovasti selvittelen.
    Finnejä tulee naamaan menkkojen aikaan vieläkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *