Pauliina's fit world
Pauliina's fit world

E-pillereiden lopetukseen loppui iho-ongelmat – ja paljon muutakin

Tämä ehkäisyasia on aika henkilökohtainen, mutta päätin kuitenkin jakaa siitä ajatuksia blogissa, koska uskon, että aika moni muukin kamppailee näiden asioiden kanssa ja miettii eri vaihtoehtoja.

Homma on siis niin, että lopetin e-pillereiden syömisen vähän ennen uutta vuotta, eli olen ollut nyt syömättä niitä vähän yli kuukauden. Päätös oli osittain omani, mutta myös osittain mieheni, joka kypsyi lopullisesti jatkuviin mielialanvaihteluihini. Olin itsekin pitkän aikaa tiedostanut, että kaikki ei ole ihan kunnossa. Saatoin suuttua silmittömästi aivan pikku asioista ja en päässyt siitä suuttumuksesta eroon melkeinpä millään ja ajoittain sain ihan silmittömiä raivokohtauksia ( kuulostaa erittäin terveeltä 😀 ). Luulen, että aika moni riitakin on tullut aiheutettua sen takia.

Sen lisäksi elin jatkuvasti ns. ”sumussa”. Olen ymmärtänyt sen tässä pillerittömän kuukauden aikana. Jokainen päivä oli synkkä, pitkä ja masentava. Yritin etsiä positiviisia ajatuksia, mutta jotenkin en saanut niistä kiinni. Vähitellen pillereiden lopettamisen jälkeen tuo ”sumu” alkoi häipyä silmien edestä ja nyt nään maailman aivan eri lailla. Päivittäin on oikeasti aika kivaa ja innostun helpommin uusista asioista.

Olen kokeillut elämäni aikana varmaan kymmentä eri pillerimerkkiä, minipillereitä ja Nuvaring -ehkäisyrengasta. Kaikista on tullut jonkinlaisia oireita; lihomista, iho-ongelmia, tiputteluvuotoja, suonenvetoja, masennusta, pahoinvointia jne… Nyt nämä viimeisimmät vuodet olen käyttänyt Qlaira -nimisiä e-pillereitä, joiden sanotaan sisältävän huomattavan pienen määrän hormoneja. Luin tänään ensimmäistä kertaa kunnolla Qlairan haittavaikutuksista ja suoraan sanottuna kauhistuin ”saattaa lisätä rintasyövän riskiä, aknea, masennusta jne”.. lista on loputon.

Qlaira

Muistan, kun kesällä 2014 kamppailin ihoni kanssa, johon alkoi muodostua kipeitä, paisuvia finnejä, joita oli lopulta koko alaleuka täynnä. Olen muutama vuosi sitten sairastunut suht vakavan aknen, johon söin Roacuttan kuurin, eli sen vahvimman.

Akne pillereiden kanssa kuitenkin paheni pahenemistaan vuoden 2014 loppuun mennessä ja silloin olin 100 %:sen varma, että iho-ongelmani johtuvat juuri pillereistä. Pikkuhiljaa finnit ovat häipyneet lopetuksen jälkeen ja kasvot ovat rauhoittuneet ja enää finnejä ei tule.

Olisinkohan saanut itselleni elämäni toisen vakavan aknen, jos olisin jatkanut pilleireiden käyttöä?

Qlaira2

Sen lisäksi, että olen ”palautunut” henkisesti omaksi itsekseni, olen huomannut myös fyysisiä muutoksia. Jollain tavalla tunnen itseni viehättävämmäksi, kuin ennen. Ja ei, älkää käsittäkö tätä väärin. Luulen sen johtuvan oman hormonitoiminnan palautumisesta ja naishormonin lisääntymisestä. Tuntui, että pillerit aiheuttivat myös haluttomuutta.

Olen villissä mielessäni ajatellut, että onko pillereiden ja muiden ehkäisymenetelmien idea juuri se, että se tekee naisesta haluttoman ja masentuneen zombin?

Vielä en ole nähnyt omia kuukautisia, mutta odottelen kärsivällisesti. Selvästi kuitenkin jotakin tapahtuu. Sain sellaisia oireita, että ajattelin jo, että olen tullut raskaaksi. Testi oli kuitenkin negatiivinen. Oma hormonitoiminta alkaa selkeästi käynnistyä pikkuhiljaa.

Tunnen oman kroppani paremmin, kuin hyvin ja varsinkin tämän lopetuksen jälkeen olen päättänyt, että en aio käyttää enää hormonaalista ehkäisyä. En aio enää ikinä palata sellaiseksi zombiksi, jota olin. Ainoaksi vaihtoehdoksi taitaa jäädä ”varmat päivät” tai kierukka. Jälkimmäinen olisi ehkä se järkevämpi, tosin aika paljon kivuliaampi (siis laitto). Kuulisin mielelläni myös teidän lukijoiden kokemuksia tästä aiheesta. Mielestäni on pelottavaa, että lääketeollisuuden kustannuksella nainen altistuu vaikka millaisille riskeille ja pahimmillaan muuttuu täysin eri ihmiseksi, kuin on ennen ollut ja pahimmillaan sairastuu todella vakaviin sairauksiin. Olen ravannut lääkärissä tämän asian takia ja tuntuu, että edes lääkärit eivät ota tätä asiaa tosissaan. Tämä on mielestäni todella pelottavaa ja sen vuoksi en aiokaan enää olla koekaniinina ehkäisyasioissa.

Kommentit (105)

 1. Ode

  Millä perusteella kierukka on kivuliaampi? Itse lopetin pillerit lokakuussa 2013 ja vaihdoin kuparikierukkaan. Tietysti pillereiden aikana tulleisiin ”menkkoihin” verrattuna nykyiset on runsaammat ja ehkä hiukan kivuliaammat, mutta jos taas verrataan aikaan ennen pillereitä, niin sanoisin että samoissa mennään 🙂 Kierukka ei kuitenkaan ole mikään satavarma, kuten ei mikään muukaan. Itse olen ollut erittäin tyytyväinen, mutta ystäväni tuli samalla ehkäisyllä raskaaksi.

  • pauliinafitworld

   Lähinnä olen kuullut kavereilta, että kierukan laitto on kivuliasta, mutta toisaalta se on aika vähän kestämistä monen vuoden kestävästä ehkäisystä.
   Juuri tuo siinä kuitenkin epäilyttää, kun pieni riski raskaaksi tulemiseen kuitenkin on olemassa. Kiva kuitenkin kuulla positiivisia kokemuksia! 🙂

 2. Tipu14

  Olen aivan samaa mieltä e-pillereistä! Itse en ole syönyt neljään vuoteen pillereitä. Otin tämän jälkeen hormoni kierukan ja omalla kohdallani toi samat oireet kun pillerit. Kuukautiskivut helpottivat kyllä mutta tilalle tuli outo toinen kipu alavatsaan. Juoksin lääkärissä 4 kertaa ja sitten selvisi että kierukka oli asennettu väärin ja kierukka poistettiin. Elämäni karmein kokemus! Mutta eihän se kaikilla näin mene. Nyt menen varmoilla päivillä ja ettei mies tuu loppuun asti tai sitten kumi joista en kyllä välitä 😀 ovulaation tuntee paremmin ilman pillereitä ja ei oo rutikuiva käppyrä niinkuin sillon kun söi pillereitä ja mieli vireä. En enää koskaan aio syödä mitään hormoni juttuja, turvotus lähti ja olo koheni lopetettua kaikki

  • pauliinafitworld

   Huh, kuulostaa aika hurjalta kun pelkkä laittokin sattuu varmasti jonkin verran niin joutuu vielä sen poistonkin kokemaan nopeasti uudestaan 😀
   Tuon olen myös huomannut jo näin lyhyessä ajassa, että kropan merkit huomaa paljon voimakkaammin. Hyvä kuulla, että myös varmat päivät voi toimia 🙂

 3. Clarissa

  Itse käytän Yaz-pillereitä toista vuotta. Itse hommasin ne osittain finnieni takia, koska ajattelin näppylöiden johtuvan hormoni-tasojen epätasaisuudesta (tuli aina tiettyyn aikaan kiertoa). Naamassa ne ei ollut pahin ongelma, vaikka olihan niitä siinäkin, vaan selkäni oli täynnä ja tosi kivuliaita osa. Pari kuukautta pillerien käytöstä niitä ei enää tullut lisää ja loput paranivat. Kasvoistakin ne hävisivät sitten jossain vaiheessa. Tietysti olen uusinut ja puhdistanut ruokavaliota ja veden juontia lisännyt joten en tiedä kuinka paljon on pillerien ”ansiota”.
  Kuten sanoit oireet on tosi yksilöllisiä, mutta olen itsessänikin huomannut välillä rajujakin mielialanvaihteluita, ne eivät ole kyllä yhtään kivoja kun joku päivä alkaa ärsyttää joku pikkuasia tai joku päivä olen vain hyvin masentunut ja surulinen. Kumminkin olin ennen paljon iloisempi ja positiivisempi ihminen. Tähänkin taas vaikuttaa omat muut henkilökohtaiset asiat, niin en osaa sanoa paljonko pillereillä on osuutta asiaan, mutta varmasti ainakin jonkin verran.
  Tälläsiä nää mun kokemukset.

  • pauliinafitworld

   Älä muuta sano, on tosi vaikeaa arvioida, että mistä nuo oireet johtuvat, kun voi johtua ihan omastakin hormonitoiminnasta. Eron huomaa ehkä parhaiten, kun monen vuoden käytön jälkeen lopettaa hormoniehkäsyn.

 4. tuuli

  Itse kokeilin myös vuosi sitten jättää pillerit ja kävi päin vastoin. Aina niin hyvässä kunnossa ollut iho muuttui aivan järkyttäväksi. Enne pystyin olemaan ilman minkäänlaisia peitevoiteita ja näppyjä tuli naamaan yksi tai kaksi muutaman kerran vuodessa rankan stressin yhteydessä ehkäpä. Mutta kun lopetin pillerit, alkoi finnejä ja näppyjä ilmaantumaan valtavasti. Otsa, ohimot, posket, olin aivan järkyttynyt. Muutaman kuukauden sinnittelin, mutta hankin sitten pillerit uudelleen. Iho on vieläkin todella huonokuntoinen ja näppyjä on jäänyt, mutta vihdoin puolen vuoden jälkeen rauhoittumisen merkkejä on.
  Itselläni en ole huomannut pillereiden käytön aikana oireita. Luonteesta ja käyttäytymisestä en tosin osaa sanoa, onko muutosta.. 😀
  Toisella vaikuttaa, toisella ei. Näitä lukiessa voi vain todeta, että todella yksilökohtaista.. 😀

  • pauliinafitworld

   Se on kyllä ihan totta, että tämä on niin yksilökohtaista, että on mahdotonta sanoa mitään absoluuttista totuutta 😀 Hyvä kuitenkin, että olet saanut ihon nyt kuntoon pillereiden kanssa. Tiedän niin tuon tunteen, kun naama on täynnä näppyjä. Sinulle siis ilmeisesti pillerit sopii hyvin 🙂

 5. Carita

  Olen myös alkanut miettimään e-pillereiden vaikutusta hormonitoimintaan, mutta en ole uskaltanut tehdä sitä päätöstä (ainakaan vielä), että luopuisin niistä. Mulla on siis ollut minipillerit käytössä yli 6 vuotta, joten on tosi vaikeaa arvioida, miten ne vaikuttavat esimerkiksi mielialoihin tai painoon. Mietityttää sekin, että millaista mahdollista tuhoa pillereiden syöminen on voinut tehdä kropalle, kuitenkin noin monta vuotta olen niitä syönyt..
  Vaikea juttu, tekisi vähän mieli kokeilla, millaista olisi olla ilman pillereitä, mutta kynnys on todella korkea.
  – Carita / In Fit Together

  • pauliinafitworld

   Ymmärrän täysin tuon, että kynnys on todella korkea, jos ei ole mitään huomattavia haittavaikutuksia. Itsekin olisin ehkä pystynyt sietämään esimerkiksi jatkuvat tiputteluvuodot, mutta siinä vaiheessa, kun mielialanvaihtelut alkoivat vaikuttaa parisuhteeseen, niin aloin ensin etsiä itsestäni vikaa ja sen jälkeen päätin kokeilla pillereiden lopettamista ja sillä tiellä nyt ollaan 🙂

 6. kristalli

  Kondomi on myös ei-hormonaalinen ehkäisy 😉 Voin suositella ainakin omasta kokemuksesta kuparikierukkaa. Käytin lähes 10 vuotta e-pillereitä, jotka vaihdoin neljäksi vuodeksi hormonikierukkaan. Hormonikierukan aikana jouduin syömään kaksi kertaa antibioottikuuri akneen ja muutenkin olo oli myös pitkään ”zombimainen” , näin jälikäteen tarkasteltuna. Päätin viime vuoden syksyllä, että nyt on aika luopua kokonaan hormoneista ja päädyin kuparikierukkaan. Kuparikierukan asentaminen toki sattuu, mutta kyse on hyvin lyhyestä toimenpiteestä. Sitä ei siis kannata pelätä. Kuparikierukan laiton jälkeen iho parani hyvin nopeasti. Kuukautieskierto on lähes kellon tarkka ja huomaan itsessäni kierron vaihtelut hyvin tarkkaan. Eli voin siis omasta puolesta suositella erittäin lämpimästi kuparikierukkaa!

  • pauliinafitworld

   Meillä menee kondomit aina rikki 😀 Niitä ollaan siis koitettu nyt käyttää parhaamme mukaan, mutta aina on sama lopputulos. Ihana kuulla taas yksi positiivinen kokemus kuparikierukasta lisää. Alan yhä enemmän taipua sen kannalle! 🙂

 7. kata

  Moikka!
  Minäkin lopetin e-pillerit joulukuun alussa ja olen ollut tosi tyytyväinen. Turvotus on kokonaan poissa ja olo on keveä. Painoa tippui about pari kiloa saman tien. Hiukset alkoi rasvoittumaan ihan hulluna heti lopettamisen jälkeen, niin että joka päivä piti pestä, mutta nyt kun lopettamisesta on 2 kk ei sitä ongelmaa enää ole. En myöskään aio enää koskaan palata pillereihin, vaikkei mulle oikeastaan niistä mitään muuta ikävää aiheutunutkaan kuin haluttomuus ja turvotus. Kierukkaa oon kanssa harkinnut, mutta annan nyt kropan ja hormonitoiminnan palautua kunnolla ja odottelen kuukautisia alkamaan 🙂 Jostain luin että siihen saattaa mennä puolikin vuotta.

  • pauliinafitworld

   Moikka! 🙂
   Samanlaisia tuntemuksia on myös täällä, olo on ihmeellisen keveä, enkä usko, että se johtuu pelkästään dieetistä 😀 Mäkin haluan antaa vähän lepoa tälle kropalle ja odottelen niitä omia menkkoja. Itse kanssa luin, että niissä vaan saattaa mennä todella montakin kuukautta 🙁 Mutta toivotaan parasta! 😀

 8. Karoliina

  Hei! Postauksestasi tunnistin täysin itseni. Käytin e-pillereitä noin kaksi vuotta, kunnes vihdoin ymmärsin lopettaa niiden syömisen. Sain aivan täysin samanlaisia oireita ja viimeinen puoli vuotta pillerien kanssa oli suorastaan yhtä sirkusta. Oireet kärjistyivät niinkin pahaksi, että jouduin käymään masennuksen vuoksi lääkärissä monta kuukautta. Mikään ei tuntunut miltään, mikään ei kiinnostanut ja henkinen pahoinvointi vain jatkui. Viimeinkin viime kesänä kuitenkin yhteistuumin lääkärini kanssa lopetin pillerit ja vaihdoin ne ehkäisykapseliin – enkä olisi voinut tehdä parempaa päätöstä. Mieliala nousi heti eikä minun tarvinnut jatkaa enään lääkärissä käyntiäkään. Elämänlaatuni on kohonnut huomattavasti ja masennus on selätetty.
  Nuo pillerit ovat mielestäni se viimeisin asia mitä kannattaa syödä – varsinkin jos huomaa saavansa minkäänlaisia oireita. Kouluterveydenhoidossa valitukseni sivuutettiin olan kohautuksella ja annettiin vain uutta pillerimerkkiä kokeiluun… Jos nyt saisin valita, olisin ottanut heti kättelyssä kapselin pillereiden sijaan. Mielialan kohoamisen ohella plussana myös se, ettei tarvitse joka päivä muistaa ottaa pilleriä. 😀

  • pauliinafitworld

   Heippa! Tää on niin tätä, että silmiä vaan pyöritellään, vaikka kysymyksessä on oikeasti aika vakavakin juttu :O itsellä on ihan samanlaisia kokemuksia lääkäreistä ja hoitajista.. Tuo ehkäisykapseli on myös pyörinyt mielessä jonkun verran. Olen kuullut siitä aika paljon positiivista ja kiva kun jaoit oman kokemuksesi! 🙂

 9. Ansku

  Tästä puhutaan liian vähän. Mä oon ite miettiny näitä asioita myös; mulla on monia semmosia oireita joiden uskon mahdollisesti johtuvan ehkäisystä (Nuvaring). En kuitenkaan näe hyviä vaihtoehtoja. Ilman ehkäisyä (”varmat päivät”) oleminen on ihan mahdoton vaihtoehto, koska lasta emme halua. Mitkään kikkailut mm. laukeamalla muualle ei edistä nautinnollista seksiä, saati ole luotettavia. Käsittääkseni ainut vaihtoehto on sitten kuparikierukka. Senkään luotettavuus ei ole vaan parasta luokkaa, ja muutenkin kuulemani kokemukset ristiriitaisia… Tää on ikävä tilanne.

  • pauliinafitworld

   Mä ymmärrän sua niin täysin.. 🙁 Parisuhteessa olevana kuitenkin haluaa, että se seksi olis joka kerta nautinnollista, mutta sitä se ei oikein ole, kun taustalla on koko ajan jonkinlainen huoli.

 10. jonna

  Kukaan ei pakota syömään hormoneja, se on ihan jokaisen naisen oma päätös. Tietenkään niitä ei kannata käyttää, jos saa pahoja sivuvaikutuksia, koska mikään lääke ei voi sopia kaikille. Vaihtoehtoina on kuparikierukka ja kondomi. ”Varmoilla päivillä” saat itsesi varmasti raskaaksi.
  Olen käyttänyt pillereitä monta vuotta, enkä voisi olla tyytyväisempi; menkkakivut loppuivat, vuoto väheni ja akne katosi. Ikinä en ole sivuvaikutuksia saanut vaan olen erittäin onnellinen siitä, että näin vaivaton ja edullinen ehkäisykeino on keksitty!

  • pauliinafitworld

   Oikeassa olet, että monelle varmasti myös sopii pillerit. Itselle on vaan sattunut niitä negatiivisia kokemuksia 🙁

 11. Melyl

  Hei!
  Söin itse monta vuotta putkeen Yasmin-pillereitä joiden kanssa kaikki toimi suhteellisen hyvin (mitä nyt kauheat raivo-PMS:ät kerran kuussa), mutta aurallisen migreenin puhjettua 1,5 vuotta sitten jouduin lopettamaan niiden käytön ja etsimään uuden ehkäisyn. Harkitsin mini-pillereihin siirtymistä, mutta terveydenhoitaja tarjosi myös mahdollisuutta hormonikierukkaan, josta kävinkin ehkäisyklinikalla erikseen juttelemassa. Lopulta päädyin Mirena-hormonikierukkaan (vaikuttaa viisi vuotta) ja se on ollut minulla nyt reilun vuoden ajan. Olen 26-vuotias, eikä minulla ole lapsia ja tästä seuraten kierukan laitto oli HYVIN kivuliasta, mutta se kesti vain hetken.
  Ensimmäisen vuoden aikana minulla taisi olla yhdet kuukautiset, ne loppuivat lähse saman tien kierukan asettamisen jälkeen ja asetuksesta johtunut ”tiputtelu” kesti muistaakseni viikon verran. Paino ei noussut minulla lainkaan.
  Hormonia kierukassa on th:n mukaan kymmenen kertaa vähemmän kuin esim. pillereissä ja se erittyy paikallisesti ja tästä syystä haittavaikutusten pitäisi olla vähäisemmät.
  Viime syksyn aikana kuitenkin kuukautiset palasivat kuukautiskipujen kanssa, jonka lisäksi minulle palasi osittain myös akne. Ärsytti aivan tajuttomasti. Onneksi iho on nyt rahoittunut, parempi ja selkeästi parempaan päin.
  Kävin gynellä vuositarkastuksessa ja juttelin näistä oireista ja hän kertoi, että Mirena-kierukka voi aiheuttaa epäsäännöllisiä kuukautisia. Kuulemma markinoille on tullut uusi, pienempi malli, Jaydess-hormonikierukka jonka teho kestää kolme vuotta ja joka on suunnattu etenkin nuorille, synnyttämättömille naisille ja sen tulisi olla varmempi, etenkin epämääräisten kuukautisten suhteen.
  Summasummarum: Itse olen ollut tyytyväinen, enkä ole pienistä haitoista huolimatta ollut tyytymätön tai katunut kierukkaan vaihtamista, ainakin elämä on helpottunut ja koen olevani paljon tasapainoisempi ja oma itseni kuin pillereitä käyttäessä. Suosittelisin ottamaan yhteyttä myös ehkäisyklinikkaan koska siellä on viimeisintä tietoa omaavia ammattilaisia töissä.
  Toivottavasti tästä saat jotain irti. 🙂

  • pauliinafitworld

   Hei! Kiitos paljon, kun kerroit kokemuksistasi! Kierukka ei enää tunnu niin isolta peikolta, kun ehkä aiemmin 😀 Tuosta Jaydess -kierukasta en olekaan oikeastaan mistään kuullut ja kukaan lääkärikään ei ole sitä minulle maininnut 😮 Täytyykin mainita se Helmikuussa, kun menen juttelemaan hoitajan kanssa näistä kierukka-asioista. Voisi meinaan hyvinkin kuulostaa mulle sopivalta ratkaisulta! 🙂

 12. Kaisu

  Ymmärsin, että tarkoitit kierukan kivuliaisuudella sen laittoa. Minulla on ollut kuparikierukka vajaan vuoden. Synnyttämättömälle naiselle kierukan laitto on yleensä kivuliaampaa ja kipu oli kyllä kova minun kohdallani, mutta meni parissa tunnissa ohi. Kuukautiset alkuun epäsäännölliset, mutta nyt en vaihtaisi mihinkään muuhun! Suosittelen kokeilemaan. 🙂

  • pauliinafitworld

   Okei,hienoa kuulla, että ei sentään niin kamala kokemus ollut se laittaminen, saatan siis ehkä itsekin uskaltaa mennä sen laittamaan… 😀

 13. Petra

  Kiitos, kun olit rohkea ja jaoit tämän tarinasi 🙂 Oon syönyt pitkään pillereitä ja joutunut vaihtamaan merkkiä, etenkin alkuun tosi useesti. Nyt oon viimesen vuoden aikana miettiny, että pitäskö lopettaa kokonaan. Kiehtoo ajatus siitä, että elämä voisi näyttää aivan erilaiselta 😀
  http://lungelady.blogspot.fi

  • pauliinafitworld

   Kiitos paljon palautteesta, todella kiva kuulla! 🙂 Se ajatus alkoi myös mulla kiehtomaan ja aloin olla jo aika huolestunut parisuhteestakin, kun mun mies on sellainen, että huomauttaa aina mun mielialanvaihteluista ja sitä alkoi kuulua niin usein 😀

 14. Minni

  Miksi näissä kirjoituksissa ei koskaan huomioida kondomia ehkäisyvälineenä? Tuntuu, että aina vedetään kortti; seksi kondomin kanssa on ”kuin söisi karkin papereineen”, tai jotain muuta yhtä kulunutta. Teknologia on kehittynyt niin paljon, että ne teiniaikoina ennen pillereitä käytetyt Magicit ja Näkit on aivan museokamaa ja paljon parempia vaihtoehtoja on markkinoilla.
  Itse söin usean vuoden ajan Yasmin-pillereitä kunnes sain niistä veritulpan pohkeeseen. Tuloksena 10pv verenohennuslääke Klexanen piikitys vatsaan ja puolen vuoden mummolääke-Marevan-kuuri, aluksi viikoittaiset verikokeet ja sitten parin viikon välein seitsemältä aamulla mummojen kanssa INR-jonoon, samalla 6kk pakollinen tipaton ja elinikäinen e-pillerikielto. Ainoastaan progestiinia sisältävät hormonaaliset ehkäisyt käyvät (mm. minipillerit), niistä tuloksena jatkuva vuoto. Kuukautiset ovat niin kivuliaat jo valmiiksi, että kuparikierukka on sitten se ihan viimeinen oljenkorsi.
  Niin kauan kuin kondomit toimivat meillä, niin niissä pysytään. ”Varmoihin” päiviin tms. en todellakaan ryhdy koska lapset eivät ole suunnitelmissa, ja kondomin mahdollisen pettämisen kyllä huomaa toisin kuin kierukoissa ja pillereissä. Kondomeja ei kannata suoriltaan teilata, vaan edes yrittää löytää oman kumppanin kanssa seksiin sopiva kondomi. Myös nautinnollisuus-puoli tuodaan usein esiin ja se on toki yksilöllistä, mutta itselläni nautinto on oikeastaan vain lisääntynyt hormonitasapainon palauduttua, mieheni ei myöskään ole koskaan kärsinyt kondomin käytöstä vaan seksielämä pelaa loistavasti. Tuntuu olevan ihan itsestäänselvyys että on naisen velvollisuus syödä hormoneja koska miehelle tulee niin paha mieli kondomin käyttämisestä. Hintakaan tuskin on normaalisti toimeentulevalle mikään este. Plussaa myös siitä että akti on vähemmän sotkuista! Kuparikierukkaa aion vielä joskus kokeilla sellaisessa elämäntilanteessa jossa ei muuta stressiä ole (koska mahdollinen vuoto ja kipu) sekä että mahdollinen raskaus ei ole ongelma.
  Hyviä kondomivaihtoehtoja voi tutkia vaikka mm. Kaalimadosta ja Kumiukosta, Google löytää lisää. Olen sanottavani sanonut! 😀

  • pauliinafitworld

   Kiitos kommentistasi! Pelottavaa kuulla, millaisiin sairastelukierteisiin sitä voikaan joutua juurikin e-pillereiden vuoksi 🙁 Laitoin tuonne yhteen aiempaan kommenttiinkin, että meillä on yritetty ahkerasti käyttää kortsua, mutta jostain syystä ne hajoaa meillä aina. En tiedä mistä tämä johtuu. Useita eri merkkejä on kokeiltu ja aika paksujakin, mutta kaikissa sama juttu 😮 Sem takia odottelen, että oma hormonitoiminta käynnistyy ja toisena vaihtoehtona on jompi kumpi kierukoista. Olen siis hiukan pattitilanteessa 😀

  • Minni

   Ainoo mikä tuli mieleen, että olisko ne vaan liian pieniä/isoja? Tai vaihtoehtosesti kaikkien anatomialle ei käy sellaset Magicin tyyppiset joissa on muotoiltu kärki. Tuntuu varmaan vähän höhlältä mutta jos haluaa vielä kokeilla niin ihan mittaa peniksen ympärysmitan ja tilaa sen mukasesti oikeen kokosia, semmonen merkki kun MySize tarjoo käytännössä ihan kaikenkokoisia ja muutenkin on olemassa esim. sellasia ”suoria” kondomeja tai missä on se yläosa tilavampi yms. Muutama millimetrikin voi vaikuttaa siihen istuvuuteen tosi paljon. Ymmärrän tosiaan ettei hirveesti huvita jos ei pysy ehjänä, kiva sitten ottaa jälkiehkäsyä tai tehä raskaustestiä, olisin ihan hermoraunio…
   Tässä vielä muillekin mun yks lemppari ja edullinen kondomi; http://www.kondomikuningas.fi/pasante-sensitive Hakkaa ainakin meillä kaikki kaupan peruskumit (ja niitä on kuulkaa runsaasti testattu :D)
   Ajattelin nyt tilata kokeiluun jostain sellasia kalliimpia lateksittomia versioita joiden pitäis ihan kunnolla mm. siirtää ruumiinlämpöä ja on paksuudeltaan jotain 0,025mm.

  • Minni

   Niin ja vielä lisäyksenä: voi tuntua tympeeltä kokeilla eri kokosia/muotosia kortsuja kun on tollasia hajoomiskokemuksia taustalla, mut sen voi tehä varovaisesti sellasena kevyenä seikkailuna! 😀 Meillä tuli aina ne ensimmäiset kerrat mieleen ja se sähellys jne. kun siirryttiin kumiin, mut ei siinä mitään pahaa ole jos molemmat osaa ottaa rennosti. Ainakin tässä odotusvaiheessa kun pohdit kierukkaa ja odottelet kuukautisia yms. niin kannattaa kuitenkin yrittää löytää joku ookoo-kumi ettei tarvi pelailla minkään keskeytetyn yhdynnän/”varmojen päivien”/selibaatin yms. kanssa, koska se vie siitä läheisyydestä jotain pois jos tarttee olla huolestunut. Tsemppiä!

 15. Janita

  Täällä myös harkittu lopettamista, juurikin mielialojen vuoksi. Saas nähdä millainen dieettihirmu musta kuoriutuu kun kisat lähenee 😀
  http://sunseyes.blogspot.fi/

  • pauliinafitworld

   Hhehe joo, dieetti voi tuoda esiin kummallisia piirteitä 😀 Tsemppiä treeneihin!

 16. Laura

  Hei!
  Minä lopetin e-pillerit lokakuussa ja täytyy sanoa että oli kyllä yksi parhaimmista päätöksistä ikinä! Nyt jälkeenpäin oon huomannu että elin jossain ”sumussa” myös. Olen paljon virkeämpi ja jaksan oikeasti tehdä asioita.
  Ja voi vitsit mitkä halut! Pillereiden aikana ei paljoa kiinnostanu mitkään seksuaaliset asiat mutta nyt. Seksiä on monta kertaa viikossa.
  Mulla on sellanen lääkitys jonka kanssa ei saa tulla raskaaksi ja päätin että haluan kuparikierukan. Luin kaikkia kauhutarinoita kuinka sattuu kamalasti ja verta vuotaa. Kipu oli kyllä kova mutta se kesti vain hetken. Jälkeenpäin ei ole ollut mitään sen kummallisempaa. Tyytyväinen oon ainakin tähän asti ollu. 🙂

  • pauliinafitworld

   Heippa! 🙂 Kuulostaa ihan kanssa omalta itseltäni nykyään 😀 Tosi kiva kuulla näitä kokemuksia kierukan laitosta, että kaikilla ei ole ollut niin painajaismaiset kokemukset siitä, niin se madaltaa vähän tätä omaakin kynnystä kierukan suhteen 😀

 17. dan

  Hyvä teksti, oli kuin olisi omaa tekstiä lukenut. ”Sumu” silmien edessä, itku ihan mistä vaan ja milloin vaan, masennus, finnit, kiukku, ihmeellinen laiskuus/ innostuksen puute, haluttomuus isoilla kirjaimilla… Listaa omalle kohdalle sattuneista haittavaikutuksista vois jatkaa loputtomiin. Nuvaringistä melkein jopa tykkäsin (se kuivatti vaan paikat totaalisesti) kunnes pitkän käytön jälkeen alkoi tiputtelu.. Vaihdoin 3kk sitten pillereihin, sinnittelin 6viikkoa vuodon kanssa, sain järkyttävät ihottumat ja aiemman listan oireet ennenkuin tajusin lopettaa.
  Olo on kuin uudesti syntyneellä, 1,5kk ilman hormoneja ja heti ensimmäisistä päivistä alkaen tuntui että aurinko alkoi paistaa pään sisällä. Tuli kyyneleet silmiin ku nauroin kunnolla pitkästä aikaa, treenit sujuu hirveellä innolla ja kokoajan vois puuhata jotain sen aiemman töistä kotiin ja nukkumaan- meinigin sijasta. Lääkäri tuputti uusia hormoneja, kierukkaa, kapselia ja sitäsuntätä, mutta päätettii miehen kanssa et kummallekin parempi näin ja harkitaan todella tarkkaan seuraavia ehkäisymenetelmiä, siihen asti kumi kelpaa 🙂

  • pauliinafitworld

   Kiitos paljon! 🙂 Eli ihan samanlaisia oireita, kuin mullakin pillereiden kanssa. Mulla on kans kokemusta tosta Nuvaringistä vuosien takaa ja nyt kun sanoit, niin mieleeni tuli, että se kuivatti tosiaan paikkoja aika paljon ja tiputtelua oli myös sen kanssa. Myös näiden Qlaira pillereiden kanssa tiputtelua oli melkein joka viikko vaikka olin käyttänyt niitä jo usean vuoden ajan..
   Ihan mahtava kuulla, että olet saanut oman itsesi takaisin ja että olette myös miehen kanssa päässeet yhteisymmärrykseen ja hän ymmärtää tämän vaiheen 🙂

 18. Nimetön

  Hei! Voin suositella kuparikierukkaa, vaikka onkin aina yksilöllistä, mikä kullekin sopii. En ole synnyttänyt, ja laitoin kuparikierukan yksityisellä – sain puudutuksen ja homma oli vartissa ohi enkän tuntenut mitään. Laittamisen jälkeen ehkä 10min supisteli, ja illalla menin jo salille. ;D eli ei mitään pahaa sanottavaa, päinvastoin. Iho-oireet helpttivat heti ja olo tuntuu paremmalta ilman mitään hormoneja. 🙂

  • pauliinafitworld

   Heippa! Toi kuulostaa jo ihan siedettävältä kokemukselta. Pitääkin harkita, jos sitä meniskin yksityiselle gynelle (jos nyt siis kierukkaan päätyy), jos eivät kunnallisella suostu puuduttamaan. Alkaa meinaa pyörryttää ajatuskin, että alapäätä mentäis availemaan ilman mitään kivunlievitystä 😀

 19. Nippu

  Täällä myös kannatetaan pilleritöntä elämää. En aio enää koskaan ottaa mitään hormonaalista ehkäisyä. Mulla tosin on kolme lasta, ett sen puoleen voisin mennä vaikka sterilointiinkin, mutta en kyllä sitäkään halua. Lopetin pillerit ennen ensimmäistä lasta, n 8 vuotta sitten ja sen jälkeen on suositeltu minipillereitä, ehkäisykapselia, kierukoita ym… Mutta ei kiitos. Ilman hormonaalista ehkäisyä tosiaan tunnen olevani minä! Ja se mitä sanoit naisellisuudesn lisääntymisestä (se oma fiilis) allekirjoitan täysin! Meillä mennään kortsulla, joskus ilmankin, koska tosiaan tiedän kiertoni tarkkaan ja tunnen ovulaation, niin pystyy joskus olemaan ilmankin. Eikä meillä se maailma kuitenkaan kaatuisi, jos vahingossa tulisin raskaaksi.
  Toiset miehethän vaan on niin urpoja, että eivät suostu käyttämään kortsua kun ollaan pitkässä suhteessa. Toisaalta mielestäni typerää taas mieheltä vaatia naista tunkemaan elimistöönsä turhia hormooneja…

  • pauliinafitworld

   Voin vaan kuvitella, miten lääkärit ovat varmasti yrittäneet tyrkyttää vaikka mitä, kun ovat kuulleet, ettei sinulla ole ehkäisyä. Mahtava kuulla, että sinulla on samoja kokemuksia naisellisuudesta,koska olen täysin varma, että siinä on perää. Aiemmissa kommenteissa joku olikin kommentoinut, että monille suositellaan matalahormonisia pillereitä, koska useimmille ne kuulemma sopivat, mutta jos omaa luonnostaan korkeat hormonipitoisuudet, niin vaikutukset voivat olla juuri päin vastoin. Kun tuntee itsensä naiselliseksi, on myös itsevarmempi ja en tosiaankaan halua enää luopua tästä fiiliksestä. Älä muuta sano, niitä urpoja löytyy, mutta siinä vaiheessa pitäisi osata miehen katsoa peiliin 🙁 Oma unelmani olisi, että saisin omat menkkani takaisin ja tietäisin kiertoni tarkkaan, koska se oli todella tarkka ennen,kuin aloitin pillereiden käytön. Toivotaan siis, että jonain päivänä olen yhtä hyvässä tilanteessa 🙂

 20. R

  Moi! Loistava kirjoitus. Mulla on myös asiasta omaa kokemusta, eikä kokemukset pilleireiden käytöstä ole todellakaan hyviä. Ehkäisynä ne toimi hyvin ja akne kasvoissani parani kokonaan. Söin ensin Yaz-merkkiä vajaan vuoden ja tiputteluvuodon takia vaihdoin Zoelyyn, joita söin reilun vuoden ennen kuin lääkärin määräyksestä lopetin pillerit kokonaan. Minulla nimittäin pillereiden syönti alkoi tuhota maksaani. Maksa-arvot huitelevat edelleen jopa yli parisataakertaisina vaikka pillereiden lopettamisesta on yli vuosi. Diagnoosin teko on edelleen vaiheessa, mutta siitä olemme yhdessä eri lääkärien kanssa samaa mieltä, että minun kohdallani maksan tilanne johtuu pillereistä. Nyt ehkäisynä pitkästä parisuhteesta huolimatta käytämme kondomia, ja mielestäni sitä kannattaa pitää varteenotettavana vaihtoehtona. Se ei millään lailla latista tunnelmaa, ja jos kumin käyttö ei miehen mielestä ole ok, niin silloin kannattaa miettiä omia arvoja. Oma mieheni on ainakin sitä mieltä, että terveys ehdottomasti edelle ja hän käy vaikka steriloimassa itsensä mielummin kuin että minun täytyisi vielä myrkyttää itseäni pillereitä syömällä. Toki mietinnässä on myös vaihtoehtoiset ehkäisymenetelmät, mutta tällä hetkellä kondomi tuntuu toimivan, on edullinen ja nautinto yhteisissä hetkissä ei ole kadonnut mihinkään – päinvastoin. Ja hei, varmoihin päiviin en luottaisi ellei toiveena ole nimenomaan raskaaksi tuleminen 🙂

  • pauliinafitworld

   Moikka! Kiitos paljon, mahtava kuulla! 🙂
   Tämän kommenttisi luettuani olen entistä enemmän kiitollisempi, että lopetin pillerit Joulukuussa. Jos kerta pieniäkin oireita oli, niin en edes halua ajatella, mitä suurempiakin oireita olisi voinut tulla ajan kanssa. Toivottavasti saatte diagnoosin valmiiksi ja saatte maksasi parantumaan.
   Totta puhut, olen samaa mieltä, että ehkäisy parisuhteessa on kyllä myös osittain miehen vastuulla ja miehen pitää osata kuunnella myös naisen tahtoa. Itseasiassa olemme yrittäneet käyttää kondomia nyt näiden pillereiden lopettamisen jälkeen, mutta meillä ne menee aina jostain syystä rikki, vaikkeivat ole mistään ohuimmasta päästä edes 😀 En osaa sitten sanoa, mistä tämä johtuu, mutta tämä asia hankaloittaa aika lailla tätä kondomeihin turvautumista 😀

 21. Riikka

  Ensi kertaa vierailen blogissasi, ja tärkeällä asialla olet. Täällä on myös pari, joka kärsii ajoittaisista raivareista, uupuneisuudesta yms. Mieli on hämärtynyt, koska syksy oli niin rankka. Vasta kirjoituksesi jälkeen havahduin ajatukseen, että voiko masentuneisuuteni taustalla olla Femodenini… Täytyypä ottaa puheeksi ensi terapiakäynnillä.
  Mutta älä hyvä nainen vain ajattelekkaan ”varmoja päiviä”! There’s no such thing! Lukijamääriäsi tietämättä suosittelisin jopa koko vaihtoehdon poistamista blogitekstistä, tai sitten lisäämään sen, että se ei todellakaan ole mikään ehkäisymenetelmä.

  • pauliinafitworld

   Todella mukava kuulla, että aihe osui nappiin ja sait siitä ajateltavaa. Itse en osaa ottaa sen tarkemmin kantaa, kun ei tiedä kyseisestä asiasta sen enempää. Varmat päivät on tosiaan hankala keino ja kun tällä hetkellä ei ole vielä omia menkkoja, niin niiden laskeminenkaan ei onnistu mitenkään luotettavasti.

 22. Iiris

  Hienoa, kun kirjoitat tästä aiheesta, yhä useampi havahtuu oikeasti noiden aiheuttamiin vaaroihin ja on hyvä saada vertaistukea 🙂
  Itse lopetin pillerit muutama vuos sitten ja lopettamisen jälkeen tuli aivan samoja oireita ku sulla. Omien menkkojen tuloon meni kuitenkin se 8kk, joka tuntui älyttömän pitkältä ajalta. Ne takkuili sitten hetken eikä heti tulleet säännöllisesti. Siihen huomasin maca-jauheen terapeuttisella annoksella ja kookosöljyn auttavan ihan älyttömästi! Eli jos kiinnostaa tällaisia luontaisia hormonibuustereita kokeilla, niin noista ainakin täältä täydet pisteet 🙂 Näähän on ihan yksilöllisiä kuitenkin, toivotaan että sulla palautuu oma hormonitoiminta nopsaan 🙂

  • pauliinafitworld

   Kiitos paljon, juuri sitä halusinkin, että täältä saisi vertaistukea ja voisi lukea myös muiden kokemuksia, ehkä vähän aidompia, kuin jostakin netin keskustelupalstoilta 😀 Oho, onpas pitkä aika. Itselläni ei menkkoja vieläkään kuulu ja nyt alkaa olla yli kuukausi pillereiden lopettamisesta. Kiitos paljon vinkistä, tutustun ehdottomasti luontaisiin vaihtoehtoihin buustata tätä omaa hormonitoimintaa! 🙂

 23. Elsa

  Word! Itse lopetin pillerit syyskuussa, mutta en ehtinytkään niitä syödä kuin reilut 2v mutta silti olo on nyt ihan erilainen! Pillereiden aikaan sain kerran mm. raivarin siitä, kun olimme poikaystävän kanssa autolla kaupoilla ja halusin käydä ostamasta yhdestä pikkuruokakaupasta Valion raejuustoa, kun edellisessä kaupassa ei ollut sitä ollut. Noh, poikaystävä ajoi ja juttelimme siinä ja hän sitten juttelun lomassa ajoikin kaupan risteyksen ohi. Sain aivan jäätävän raivarin ja huusin kurkku suorana kuin pikkulapsi EEEEEEEEEEEEEEEEEIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII, MIKSET KÄÄNTYNY MIKSEEEEEEEEEEET?!?!?! Hyvä ettei poikaystävä ajanut kolaria kun säikähti yhtäkkistä huutoani niin kovin. Säikähdin kyllä itsekin, miten voi kiihtyä nollasta sataan puolessa sekunnissa noin pienen asian takia??! Kyllä ne pillerit oli ihan suoraan saatanasta.. Nyt kun on mennyt jo useampi kuukausi ilman pillereitä, on oloni paljon iloisempi ja keveämpi. Poikaystäväkin joskus ääneen ihmettelee ”miten sie nyt noin paljon hassuttelet ja sekoilet?” Ennen tosiaan vain makasin illat sohvalla katsoen telkkaria ja angstaten tylsää elämää, nyt TEEN asioita ja nautin niistä! Allekirjoitan siis täysin tämän sumuverho silmien edessä-asian. Nelisen kiloa tippui myös paino parissa kuukaudessa lopettamisen jälkeen. Toki huonoja puoliakin löytyy, esim. tosi isoja ja kivuliaita finnejä on ilmestynyt naamaan, tukka rasvoittuu puolessa päivässä sekä haluttomuus ei ole kadonnut mihinkään..
  Ihmettelen myös lääkäreiden pillereiden puolustamista. Kävin syksyllä lääkärissä erään toisen asian takia, ja tuli siinä puheeksi että ainiin, lopetin muuten pillerit, johon lääkäri heti ”Ai, eli yritätte siis vauvaa?” Olen siis parikymppinen opiskelija. Minä siihen hämmästyneenä ”Ööö siis ei, ei todellakaan, ollaan siirrytty kondomiin” johon lääkäri ”No mutta tiesitkös että nainen on juuri tuossa iässä hedelmällisimmillään, kyllä ne pillerit suojaavat raskaudelta mutta nyt sitten olette ilmeisesti tulleet tulokseen ettei vauvan tuleminen olisikaan maailmanloppu”. Yritti siis oikein pelotella minut siirtymään takaisin pillereihin, sillä vauva tässä vaiheessa todellakin olisi maailmanloppu. Ja tiedän kyllä useammankin tapauksen, joka on tullut raskaaksi pillereistä huolimatta, että eivät nekään aina suojaa..

  • pauliinafitworld

   Kuulostaa todella hurjalta. Ihana kuulla, että mielikin on nyt rauhoittunut pillereiden lopettamisen jälkeen. Itsekin sain pillereiden kanssa usein raivokohtauksia ja tunsin masentuneisuutta melkeinpä joka päivä. Toivotavaan, että iho-ongelmasi myös rauhoittuvat ajan myötä. Olen kuullut, että saattaa kestää montakin kuukautta, ennen kuin hormonit poistuvat lopullisesti elimistöstä, joten voihan se olla vain oman hormonitoiminnan muutosta. Itselläkin tukka rasvoittuu paljon nopeammin ja tuntuu, että pitäisi olla sitä joka päivä pesemässä. Toisaalta mieluumin otan sen ”vaivan”, kuin kärsin kaikista muista oireista.
   No huh huh mitä puhetta lääkäreiltä. Mielestäni todella törkeää, eihän pelottelu saisi koskaan olla keinona käännyttää potilasta 🙁 Itsestänikin tuntuu, että lääkärit suhtautuvat tähän jotenkin välinpitämättömästi ja katsovat kieroon, ihan kuin tahalleni haluaisin olla hankala potilas 🙁

 24. Kurre

  Tässä nyt demonisoidaan ihan turhan paljon e-pillereitä ja niiden haittavaikutuksia. Suurimmalla osalla hyödyt on kuitenkin suuremmat kuin haitat, ja siksi hormonaalinen ehkäisy onkin suosittua. Itse aloitin vuosi sitten Zoely-pillerit; ensimmäisen 1,5kk aikana mielialat heittelivät ja saatoin pillahtaa itkuun mitättömistä asioista, lisäksi tunsin itseni todella turvonneeksi koko ajan. Tämän jälkeen oireet kuitenkin katosivat ja pillereistä on ollut vain hyötyä; pääsin omista iho-ongelmistani eroon yms.
  Kaikilla ei siis ole noin huonoja kokemuksia hormonaalisesta ehkäisystä kuin sinulla, eikä tätä voi pistää ”lääketeollisuuden” piikkiin, koska siellä tehdään kuitenkin parhaansa että haitat olisivat mahdollisimman pienet kaikissa lääkevalmisteissa. Harmi jos omat kokemuksesi ovat olleet kuitenkin noin negatiiviset.

  • pauliinafitworld

   Aivan varmasti on myös näinkin. Ja varmasti enemmän kerrotaan niistä negatiivisista kokemuksista pilleireiden suhteen, kuin positiivisista. Halusin vaan tuoda oman näkökulman tähän kirjoitukseen ja ihan mielenkiinnosta halusin kuulla, sattuisiko muillakin olemaan saman kaltaisia kokemuksia. Joo valitettavasti mulle on tullut jokaisista pillereistä joitakin sivuvaikutuksia 🙁

  • IP

   Moi, mun oli pakko tulla kommentoimaan…mietin vaan että tosi monella (en tiedä lukuja) ollut huonoja kokemuksia hormonaalisen ehkäisyn kanssa. (Jos menee vaikka lukemaan joihinkin keskustelupalstalle tms). En väitä ettei hyviäkin kokemuksia olisi ja varmasti onkin paljon ja yleensä ne huonot kokemukset vaan nousee pintaan. Mutta silti epäilen suuresti onko tätä aihetta tutkittu tarpeeksi. Voidaanko me luottaa johonkin tahoon joka valmistaa lääkkeitä? Ja kuka sanoo että ne aineet on turvallisia? Kuitenkin ne on aivan järkyttävän isoja määriä meidän kehossa jos muuttaa meidän kuukautiskierron ja kaikkea, eihän se mitenkään voi olla normaalia?

 25. Ida

  Itse lopetin myös e-pillerit joulukuun alussa. Hyvin samanlaiset tuntemukset myös täällä päin 😀 Ehdin käyttämään pillereitä n. 7 kk ajan ja ehdin menemään siinä ajassa aivan sekaisin. Mikään ei erityisemmin kiinnostanut, elämä masensi (mikään positiivinen asia/ajatus ei vain tuntunut positiiviselta), ahdistuskohtauksia tuli ja meni, olo oli välillä aivan sietämätön. Oikeasti olen positiivinen ja lähes kaikesta kiinnostuva 😀 Noh, nyt kaksi kuukautta myöhemmin voin kertoa että olo on paaaaaaljon parempi, ihan kuin harmaa verho oltaisiin poistettu silmien edestä! Poikaystäväkin sanoi, että olen huomattavasti iloisempi nykyään.
  Harmittaa se, että ihmiset eivät oikeasti välttämättä tiedä että heidän masentuneisuus/ahdistus voi johtua nimenomaan niistä epillereistä ja vain ajattelevat, että heillä on vain ja ainoastaan omassa päässä jotain vikaa! Tosin joillakin ei tule epillereistä mitään sivuoireita, mutta esim. pillerit lopetettuaan syystä tai toisesta oireet vasta iskevätkin..

  • pauliinafitworld

   Ihana kuulla muitakin, jotka ovat täsmälleen samassa tilanteessa kuin minä 😀 Tunnen myös olevani kuin uusi ihminen ja olen monta kertaa miestäkin kiitellyt, kun hän sanoi suoraan, että nyt saa riittää mun mielialavaihtelut. Varmasti nuo läheiset ihmiset huomaa ne muutokset kaikista parhaiten. Nimenomaan, se on tässä tosi pelottavaa ja tuntuu, että e-pillereitä määrätään ihan toisella kädellä :/ Toivottavasti seuraavan kerran lääkärikin on vähän osaavampi.

 26. Janni

  Moikka!
  Itse halusin epillerit n. 2,5 vuotta sitten, terveydenhoitaja iski käteen yazit ja sano että kokeilet näitä nyt sen 3kk eli tämä kunnan tarjoama ”alotuspakkaus”. Kuukaus meni ja olin täysin hermorauniona, itkin päivät pitkät ja suutuin ihan tajuttoman helposti. Oli niin kova ahdistus että mulle tuli muutamaksi päiväksi ”pala” kurkkuun ja tuntu etten saa kunnolla nieltyä. Kuukauden ajan kesti myös tiputtelua.
  Äiti kypsy koko hommaan ja passitti mut yksityiselle gynelle. Siellä mut otettiin heti tosissaan, ja oltiin aidosti kiinnostuneita ongelmista. Gyne sanoi, että luultavasti mun kropan luonnollinen hormonitaso on korkea, ja siksi matalahormoniset yaz -pillerit veti hormonitason niin alas, että se aiheutti nämä oireet. Erittäin järkeenkäypä selitys, koska sitten vaihdettiin mulle Diane Nova -merkkiin, joka on nyt sopinut tässä yli 2 vuotta mulle kuin nenä päähän. Toki menkkojen aikaan oon vähän äksympi, mutta sitä olin myös ilman pillereitä. Oon myös kavereidenkin kohalla huomannu, että vaikka kaikille tarjotaan ne matalahormoniset pillerit aluksi, koska ”ne on turvallisempia” niin harvalle ne sopii.
  Mun mielestä kuitenkin epillereistä uutisoidessa niistä tehdään demoneita ihan turhaan. Julkisuuteen nostetaan aina ne veritulppatapaukset, joita loppujenlopuksi on kuitenkin harvassa. Tulee muistaa, että jokaisessa pitkäaikaiskäytössä olevassa lääkkeessä on riskinsä, joillekin ne eivät sovi ollenkaan, kuten sulle. Jokasen kroppa on erilainen ja naisilla hormonitoiminta vaihtelee helposti laidasta laitaan.
  Hyvä kirjotus kuitenkin ja asiallinen aihe! Jäänkin seurailemaan blogiasi! 🙂

  • pauliinafitworld

   Moikka! Kuulostaa todella paljon samanlaisilta oireilta, mitä itsellänikin on ollut. Tuo itkuherkkyys ja ihan turhista asioista raivoaminen. Toi onkin mielenkiintonen näkökulma, että korkeahormoniset pillerit voisi sopia paremmin. Mulle on kanssa aina ehdotettu kaikista matalahormonisia, kun oon kertonut saamistani kokemuksista pillereiden kanssa. Mistähän tuokin sitten johtuu, että suurelle massalle niitä sitten kuitenkin tungetaan käteen ensimmäisenä :/ Se on kyllä ihan totta ja varmasti monille sopii pillerit. Ne keille sopii, niin eivät ehkä koe tarpeelliseksi huudella siitä 😀 Kiva kun tykkäsit ja kiva saada uusia lukijoita! 🙂

 27. Esbe

  Olipa hyvä kirjoitus. Kuin suoraa elämästäni! Haluttomuus siirtyi myös urheilun saralle ja paino nousi ja nousi! Nyt kun olen vuoden ollu ilman niin pohdin että sillon kun käytin e-pillereitä olin kuin jossain huumeissa, koko persoonallisuus muuttui:D never again!

  • pauliinafitworld

   Pelottavaa kuulla, että monilla muilla on aivan samantapaisia kokemuksia. Voi olla, että kuvittelen, mutta tosiaan treeneissäkin jaksaa painaa paremmin nyt kun on lopettanut pillerit! 😀

 28. Maija

  Hei,
  en missään nimessä suosittelisi hormonikierukkaa otettavaksi. Itselläni kierukka oli lääkäreiden mukaan ainut vaihtoehto kun mitkään pillerit ei tuntunut toimivan ja sittenpä otin sen. Laitto oli tuskallisen kivuliasta, pelkäsin, että kuolen. Kipu kesti vähän aikaa ja luulin sen olevan ohi. Kuitenkin muutaman päivän jälkeen tuli järkyttäviä vatsakipuja, niin, etten kyennyt liikkumaan. Olo oli kuin pahimmassa painajaisessa. Makasin lattialla henkeä haukkoen ja itkin itseni uneen joka ikinen kipuilta. Tätä kesti 2 kuukautta, jonka jälkeen päätin ottaahärpäkkeen pois sillä kroppani oli ruennut hylkimääni sitä. Poisotto oli vähintään yhtä kivulias kuin laitto. Suosittelen harkitsemaan joko muita pillereitä tai olla ilman mitään.

  • pauliinafitworld

   Heippa,
   kuulostaa kyllä aivan kamalalta. Vierastan tosiaan nykyisin niin tota sanaa hormoniehkäisy, että hyvin todennäköisesti päädyn johonkin muuhun ehkäisyyn 🙂

 29. Katja

  Mulle aiheutti kuvailemiasi oireita (aivosumu, masennut, mielialan vaihtelut jne) kilpirauhasen vajaatoiminta. En ole juurikaan koskaan syönyt e-pillereitä. Hyvä kuitenkin, jos olosi tasoittui pillereiden lopettamisen myötä!

  • pauliinafitworld

   Mäkin oon jostain etäisesti lukenut tosta aivosumusta, joka liittyy kilpirauhasvaivoihin, mutta onneksi se lähti pois, kun lopetin pillerit 🙂

 30. Santse

  Hei!
  Itse kokeilin monia eri e-pillereitä, myös minipillereitä ja totesin etteivät ne sovi myöskään minulle mielialavaihteluiden takia 🙁 olin muutaman vuoden ilman mitään hormonaalista ehkäisyä kunnes tutustuin tähän uuteen, pienempään jaydess hormonikierukkaan. Tarkoituksena oli ensin laitattaa kuparikierukka mutta lääkäri sanoi minulle että synnyttämättömälle naiselle kierukka on huono vaihtoehto, sillä se voi aiheuttaa tulehduksia ja jopa lapsettomuutta. Jaydess on vähä hormoninen ja sen ehkäsyteho on 3 vuotta. Luin netistä kyseisestä kierukasta ja mielipiteitä oli vähän laidasta laitaan, mutta päätin silti ottaa sen. Laitto sattui vähän, tuntui mahassa kunnon kouraisulta mutta onneksi kipu ei kestänyt kauaa, ehkä muutaman sekuntin. Olin ottanut etukäteen kaksi 400mg buranaa ja laiton jälkeen otin vielä yhden.
  Minulla on ollut tuo kierukka nyt reilu kolme kuukautta ja voin iloisesti kertoa että kyllä kannatti ottaa! Tuntuu että mieli on tasainen ja muutenkin tää tuntuu niin helpolta, enkä ees huomaa että mulla olisi sisässä joku kapistus. Alussa mun menkat oli tosi runsaat ja kipeet mahakrampit, mutta nyt vuoto on onneksi niukentunut ja kuulemma tässä pitäis menkat loppua kokonaan! Lääkäri sanoi mahakrampeista kun kysyin, että keho reagoi vieraaseen esineeseen ja kramppien pitäisi loppua 3 kk jälkee ja siltä tuntuu että ei ole onneksi enää niin kipeät mahakivut.
  Suosittelen siis ehdottamasti jaydess hormonikierukkaa! 🙂

  • pauliinafitworld

   Heippa! 🙂 Tää taitaakin olla vasta toinen viesti, jossa suositellaan tota Jaydess -kierukkaa. Ilmeisesti on vielä niin uusi markkinoilla, ettei kovin moni siitä tiedä. Kiva kuitenkin, kun jaoit positiivisen kokemuksen, jään harkitsemaan asiaa! 🙂

 31. A

  Miksi ”varmat päivät” tuntuvat olevan yleinen harhaluulo? Siittiöt voivat elää emättimessä ”huonossa tapauksessa” jopa 14 päivää joten ns. Varmoja päiviä ei ole olemassakaan. Ja tämä tieto on varmaa, olen kuitenkin opiskellut kehitysbiologiaa pääaineenani ja toiminut tutkimuksenkin parissa jo viidettä vuotta.. Eli varmat päivät EI ole toimiva ehkäisymenetelmä.

 32. IP

  Moi, pakko kommentoida omaa kokemusta, näyttäisi siltä että tosi monella on vastaavanlaisia huonoja kokemuksia, niin myös mulla. Aluksi luulin että mun mielialanvaihtelut ja alituinen kärttyisiyys ja haluttomuus johtuu vaan siitä että en ole tyytyväinen omaan elämääni. Aloin jopa epäillä että onkohan mulla lievää masennusta tms kun jokin ihan pieni asia sai niin kauhean kohtauksen ettei mitään rajaa 😀 Ennen kun olin ollut rauhan tyyssija ja en hermostunut mistään. Mutta aikaa kului ja aloin unohtamaan millainen olin ollut ennen. Silloinen poikaystäväkin yritti kannustaa lopettamaan pillerit. Olin kokeillut Yazminea, Melianea, laastaria, rengasta ja Qlairaa. En halunnut kuitenkaan käyttää kondomia joten käytin siis ehkäisyä putkeen varmaankin 5 vuotta. Kunnes tuli ero ja lopetin. Ja yhtäkkiä tajusin että kaikki johtui vaan ehkäisystä enkä onneksi ollut muuttunut. Kävin myös lääkärissä pillerieiden takia kun olin syönyt Qlairaa varmaan kaksi vuotta ja lääkäri totesi että ne pillerit ovat suunniteltu vaihdevuosi-ikäisille-naisille, että ihme kun mulle oltiin niitä edes suositeltu ja jopa kirjoitettu resepti. Olin siis itse 23-vuotias silloin. Eli voiko lääkäreihinkään luottaa?
  Mutta pillereiden lopettamisen jälkeen tuli kauheesti näppyjä ja kesti varmaankin yli vuosi että ne paranivat. Mutta nyt on taas halut kohdillaan 😀 ja ihonkin kunto on hyvä! Mutta pakko sitä on jotain keksiä jos tosiaan kondomi ei ole ensimmäisenä listalla. Eli kierukkaa ehkä seuraavaksi…
  Kiva että jaoit tämän aiheen lukijoidesi kesken!
  Mukavaa talvea ja kevättä!

  • pauliinafitworld

   Totta puhut, on niin ihmeellistä, kun huomaa, että sitä on ollut täysin eri ihminen pillereiden kanssa, aika pelottavaa 🙁 Itse olen lähiaikoina saanut niin huonoja kokemuksia lääkäreistä ja tuntenut, että minua kohdellaan epäoikeudenmukaisesti, että itselläni on ainakin luottamus horjunut. Sitä alkaa miettiä, että onko lääkkeiden määräämisen taustalla jotain muitakin syitä.
   Kiva, kun tykkäsit postauksesta ja kommentoit oman kokemuksen! Ihanaa talvea ja kevättä myös sinulle! 🙂

 33. Eveliina Martiskainen

  Mielenkiintoinen kirjoitus. Itse olen syönyt/käyttänyt hormonaalista ehkäisyä jo nuoresta asti (15v) johtuen mm jatkuvista kuukautisista (vuotoa siis teininä 28pvää/kk, vuodotonta 2pvää) samoin olen kärsinyt vaikeasta aknesta (roaccutanit syöty), ja hormonaalinen ehkäisy oli toimivin ratkaisu. Olen kokeillut useasti lopettaa tuon hormonaalise ehkäisyn, mutta tuo jatkuva vuoto on todella rajoittava tekijä. Nyt olen odottanut kuukautisiani 6kk, enkä ole raskaana. Ei tämäkään herkkua ole ja ensi kuussa pitäisikin käydä keskustelemassa mitä tehdä. Nämä asiat ovat todella yksilöllisiä ja onkin mukava, kun joku ottaa aiheen käsittelyyn.

  • pauliinafitworld

   Kiitos paljon! Tämä tosiaan herätti yllättävän paljon keskustelua. Voi ei, toivotaan, että saat pian menkkasi takaisin 🙁 Itselläni ne on ollut kateissa vasta vähän yli kuukauden ja sekin tuntuu jo pitkältä, eli voin vaan kuvitella tuota odotusta. Toivottavasti lääkärit osaavat auttaa ja ehkä tehdä asialle jotain 🙂

 34. Ida

  Itse olen pitkässä parisuhteessa ja ennätin kokeilla useita pillerimerkkejä, mutta haittavaikutuksia oli lukuisia eikä mikään merkki sopinut. Siinä vaiheessa kun lääkäri sanoi ettei keksi minulle mitään ehkäisyä niin lopetin pillerit. Kaverini oli löytänyt tietoa Lady Comp-ehkäisytietokoneesta ja pitkän keskustelun jälkeen mieheni kanssa tilasinkin sen kalliista hinnasta huolimatta, pakko kyllä sanoa että oli varmasti elämäni paras päätös! Nyt ehkäisy hoituu luotettavasti ilman mitään hormoneja tai haittavaikutuksia ja menkatkin ovat elämäni ensimmäistä kertaa säännölliset. Lady Comp perustuu ns. Varmoihin päiviin mutta ollut minulla käytössä kaksi vuotta ja voin kyllä suosotella kaikille!! 🙂

  • pauliinafitworld

   Tuota Lady Compia olenkin googletellut joskus, itselläni jäi hankkimatta ainoastaan sen korkean hinnan takia 🙁 Ehkäpä joku päivä sitten, houkuttelee meinaan kyllä 🙂

 35. Viivi

  Moikka! Mä jätin pillerit pois 3 vuotta sitten ja päivääkään en ole katunut. Mulla kesti yli 6 kk:tta ennenkuin menkat palasi. Sen jälkeen on ollutkin säännöllistä. Ihon kunto huononi ensin mutta on pikkuhiljaa palautunut. Jätin myös kaikki maitotuotteet pois ja sekin auttoi. Kondomiehkäisyllä mennään ja hyvin toimii. Monella, niinkuin itsellänikin oli suuri kynnys luopua pillereistä, jälkeenpäin ajateltuna mietin että miksi?

  • pauliinafitworld

   Moikka! Mukava kuulla, että olet tyytyväinen päätökseen. Aika pitkä aika näköjään voi siis kestää, että omat menkat tulevat takaisin. Sitä juuri itsekin mietin, että miksi pohdin niin kauan, vaikka haittavaikutukset olivat ihan selviä.

 36. Heli

  Hyvä vaihtoehto hormonitonta ehkäisyä tahtovalle vakituisessa parisuhteessa olevalle on ehkäisytietokone. Googleta lady comp. Minulla on se käytössä ollut noin kuukauden. Tosin omalla kohdallani se ei vielä osaa näyttää hedelmällisiä ja hedelmättömiä päiviä, koska synnytyksen jälkeen kuukautiset eivät ole vielä alkaneet. Joten kumilla mennään 🙂

  • pauliinafitworld

   Oon itseasiassa googletellut sitä aiemmin ja voi että kun haluaisin sen, mutta hinta on ainakin vielä vähän liian suolainen! 😀

 37. On my way

  Moikka, Itse lopetin pillerit ihan juuri ja itseasiassa myös käsittelin aihetta joku aika sitten blogissani. 🙂 Saatoit kenties lukaistakin.
  Oma huoleni on tällä hetkellä se, että koska menkkani alkavat normaalisti pillereiden lopetuksen jälkeen. Itse syönyt niitä niin pitkään, että epäilen oman hormonitoimintani olevan aika sekaisin… Ja niin kauan, kun omaa ns. kuukautisrytmiään ei tunne ei ole edes niitä ”varmoja päiviä”. Tohonhan voi mennä joku puolikin vuotta… Tällä hetkellä siis mennään vähän epävarmalla meiningillä mutta pakkohan tätä on kokeilla. 😀 Varmaan kierukka on se jota lähden harkitsemaan mutta hormooniton sellainen. Tiedä sitten toimiiko sekään.
  Edellä oleva kommentoija mainitsi tuon Lady Compin ja mietin sitäkin siis yhtenä vaihtoehtona. Vähän kuitenkin tuntuu epäilyttävälle tuokin mutta olisihan se helpompi verrattuna vaikka kierukkaankin. Saas nähdä. 😀

  • pauliinafitworld

   Moikka!
   Joo muistan tuon kirjoituksesi, se taisi olla sillon etusivulla saakka, kun herätti myös niin paljon keskustelua 🙂
   Samassa epävarmuudessa eletään täälläkin 🙁 Viikko viikolta sitä odottaa, mutta tuntuu, ettei menkkoja kuulu. Itsekin mietin samaa, että jos otan kierukan, niin hormoniton sen täytyisi olla. Ennen pillereiden aloitusta mulla oli todella kovat kuukautiskivut ja olen kuullut, että hormonikierukka voi lisätä niitä kipuja.
   Heh mä oon kans googletellut tota Lady Compia. Olis kyllä ihana, jos vois mennä ihan täysin hormonittomasti jatkossakin. Täytyy tosiaan harkita tarkkaan eri vaihtoehtoja 😀

  • On my way

   Jep ja sitten, kun alat niitä odottamaan ei varmasti kuulu. 😀 Mä varaudun siis ainakin siihen puolen vuoden menkattomuuteen ihan suosilla. On meinaan hormonit varmaan sen verran sekaisin… Toivon todella, että ei myöskään puhkea esimerkiksi mitään hirveää finnisatoa tai ala tukka rasvottumaan tuhottomasti. 😀 Katsotaan. Toivottavasti molemmat löydettäis joku sopiva tapa ja ns. balanssi. 🙂

  • pauliinafitworld

   Hehe niinpä, ei ole helppoa tämä naisen elämä 😀 Musta tuntuu, että nyt tukkakin on vähän rauhoittunut ton rasvoittumisen kanssa. Aluks se kans rasvoittu koko ajan. Eli ehkä ollaan positiivisempaan suuntaan menossa 😀 Toivotaan tosiaan niin! 🙂

 38. Maija

  Hei. Oon käyttäny pillereitä 2,5 vuotta (viime joulukuulle asti Yazia, jonka vahdoin Cleonita -merkkiin. Ovat siis samaa tuotetta, mutta eri valmistajan, ja tämä Cleonita halvempi minkä takia niihin vaihdoin). Ainoa haittavaikutus on hieman kivuliaammat kuukautiset, mutta ei häiritse mua ollenkaan. Mutta nyt oon alkanu huomata haluttomuutta, ja epäilen että se johtuu juuri pillereistä. Ja kun tuossa sun ja muiden kommentteja luin, niin voi että kuinka haluaisinkaan saaha haluttomuuden pois! Pillereiden lopettamista oon harkinnu juuri haluttomuuden takia, mutta lisäksi oon tosi peloissani siitä, mitä ne hormoonit mussa mun tietämättäni tekee.. Esim. veritulppaa oon alkanu pelkäämään aivan hirveästi. Ja mitä enemmän nuitakin kommentteja luin, sitä varmempi oon siitä, että jossain vaiheessa nää pitää heivata pois 😀 Sillä lailla sääli, koska nää on sopinu mulle muuten tosi hyvin. Pelkään myös sitä, miten mun kroppa ottais lopettamisen, saisinko ne inhottavat finnit ja näpyt takaisin kaksinkertasena tms.
  Mutta hitto nää hormoni jutut on persuksesta. Mitä sun kirjotuksesta ja kommenteista näkee, nii kyllä meitä on paljon, jotka erinäisistä haittavaikutuksista sun muista ongelmista kärsii. Ja kuin se haittavaikutusten kirjo on hirveen laaja.. Nuista mielialanvaihteluista ei oo kokemusta, mutta hirvittävältä kuulostaa. Ja tsemppiä sulle kuukautisten metsästykseen, ja toivottavasti löydät hyvän vaihtoehdon ehkäisyyn 🙂

  • pauliinafitworld

   Heippa! 🙂 Nää on tosiaan niin monimutkaisia asioita, että vaikea sanoa, että mistä se haluttomuus johtuu. Mutta mulla ainakin johtui pillereistä. Nyt tunnenkin kroppani paljon paremmin ja myös sen, milloin haluttaa enemmän ja milloin ei. Pillereiden kanssa ne tuntemukset oli tosi tasaisia ja samanlaisia koko ajan.
   Älä muuta sano, kunpa nää vois ratkaista jotenkin helposti, mutta aina joutuu miettimään. Nää puhuttaa ilmeisesti todella paljon ja monella on samanlaisia kokemuksia, joten en ymmärrä, kun jotkut teilaavat tämän aiheen ihan täysin. Tästä pitäisi puhua mun mielestä enemmänkin.
   Kiitos paljon ja Ihanaa kevään odotusta sinulle! 🙂

 39. Maria

  Miksei kondomi käy ehkäisyvälineenä? Sillä ei ole mitään haittavaikutuksia, toisin kuin kaikilla hormonaalisilla välineillä. 😀

 40. Irina

  Näistä asioista tosiaan puhutaan liian vähän ja tuntuu niinkuin lääkärit vähättelisivät! 🙁
  Itse yritin kahteen eri otteeseen aloittaa pillereitä (toinen yritys oli vuoden jälkeen ensimmäisestä), mutta molemmilla kerroilla oli sama tulos; järkyttävä useamman kuukauden hiivakierre. Hiivatulehdus kesti melkein koko kuukauden, että seksiä ei voinut edes harkitakaan. Olin viikon verran suht normali, mitä nyt parantelin haavaumia, mutta ne oli ainoat hetket kun uskalsi hitusen ja varovasti kokeilla seksiä. Ei tosiaankaan ollut mikään nautittava kokemus, kun kirveli jatkuvasti.
  Kokeilin normaaleja pillereitä, matalammalla hormonimäärällä ja sitten Nuvaringiä. Nuvaringin kohdalla minulle määrättiin vielä vaihdevuosi-ikäisille tarkoitettua voidetta, kuiviin limakalvoihin! Kaiken hyvän päälle mielialatkin tuntui heittelevän miten sattuun, joka ei tosiaankaan ole tyypillistä minulle.
  Nyt olen käyttänyt miehen kanssa kortsuja viisi vuotta. Meillä on tuota ihan samaa ongelmaa, että ne hajoaa. Ilmeisesti paikkani on luonnostaankin kuivat. En oikein näe muuta vaihtoehtoa, kun varmoja päiviä en uskalla kokeilla (ei haluta vielä lasta), pillereihin ym hormonaalisiin en palaa mistään hinnasta ja kuparikierukkaa en uskalla vielä kokeilla.
  Lääkäreistä on muutenkin huonoja kokemuksia ehkäisyn tiimoilta. Minulle, ensikertalaiselle hiivatulehduksen sairastaneelle määrättiin lääkkeet puhelimitse ilman mitään tutkimusta (näin ei normaalisti kuuluisi toimia, vaan ensikertalaisen kuuluisi käydä lääkärillä). Lääkkeet ei auttaneet, ja myöhemmissä tutkimuksissa selvisi, että kyseessä oli joku isompikin vaiva, joka tarvi eri lääkkeet. Yksikään lääkäri jonka luona kävin (ja kävin todella monen eri lääkärin luona hakemassa mielipiteen, kuitenkin yritin nuita pillereitä useamman kuukauden molemmilla kerroilla) ei tuntunut ottavan oireitani tosissaan. Heistä näytti tuntuvan että vika ei voinut olla hormonaalisessa ehkäisyssä, vaan minussa. Tässä viiden vuoden aikana en ole pillereiden lopettamisen jälkeen sairastanut hiivatulehdusta kertaakaan.
  Kaikinpuolin tuntui niinkuin olisin jäänyt tämän kanssa ihan yksin. Lääkärit eivät ehdottaneet pillereiden lopetusta, sieltä en saanut mitään tietoa, muutakuin että yleensä pillerit käy kaikille, ja pahinta mitä voi käydä on mielialanvaihtelut. Ystäväpiirissäni pillerit on toimineet kaikilla ihan oikein. En ymmärtänyt miksi minulle sitten tuli ihan sietämätön olo, etten voinut edes kunnolla keskittyä töihin (paikat oli siis ihan tosissaan verillä ja haavaumilla siitä hiivatulehduksesta). Ensimmäisellä kerralla kuitenkin yritin pillereitä sen maagisen 6kk yli, jonka jälkeen muka kehon olisi pitänyt sopeutua pillereihin ja sivuvaikutuksien olisi pitänyt loppua. Lisäksi minulla kesti muutama kuukausi pillerien lopetuksen jälkeen, ennen kuin tilanne oikeasti normalisoitui.
  Minusta tätä tietoa saisi ihan kunnolla levittää eteenpäin; pillerit ei tosiaankaan käy kaikille, lopeta ne jos siltä tuntuu.

 41. Sasa

  Kiitos julkaisusta!
  Tämän ansiosta uskallan vihdoin itsekkin lopettaa pillerit. Kerroin miehelle ja oli samaa mieltä ja sanoi että on valmis käyttämään kumia jatkossa, että pysyn terveenä ja hyväntuulisena. Jo se, että rupesin itkemään kun mies sanoi tämän, kertoo siitä että pillerit todellakin vaikuttaa mielialaan. Kun alettiin seurustelemaan enkä syönyt pillereitä en suuttunut mistään ja olin maailman onnellisin, heti pillerien jälkeen alkoi ikuinen kaamos.
  Ennen kuin luovutte kumista kokonaan, kannattaa kokeilla liukasteita! Auttaa meillä pitämään kumin ehjempänä. 🙂

 42. Mm

  iLuin blogitekstin alusta loppuun ja samaten joka ikisen kommentin. Äärimmäisen mielenkiintoista ja omalle kohdalle sopivaa juttua!
  Alotin Migrogynon merkkiset e-pillerit v. 2010 lopuilla ja ne aiheuttivat sellaset mielialan vaihtelut että olisin halunnut tyyliin tappaa itseni. Järkyttävä masennus ja itsetuhoisia ajatuksia, koko mieliala ihan perseelleen. Noh, niitä en kauaa syönyt!
  Menin yksityiselle gynelle ja hän totesi heti että mulle oli määrätty ihan vääränlaisia pillereitä ja vaihdoin tämän myötä Cypretyl merkkisiin.
  Niitä olen syönyt nyt muutaman vuoden ja ajattelin että ehkä nää nyt on ihan ok.
  Mutta, en ole osannut yhdistää niitä mielialanvaihteluihin, vitutus-putkiin (vituttaa monta päivää putkeen ilman syytä ja puran kaikki rakkaaseen avopuolisoon…) ja tasaisen paskaan mielialaan.
  Oon aina ollut ailahteleva persoona, mutta tuntuu että e-pillerit vain pahentaa tätä.
  Lisäksi haluja ei ole yhtään. Seksi ei voisi kiinnostaa sitten paskan vertaa! Suoraansanottuna.
  Ennen oli himoja edes hieman alkoholia nauttineena, mutta nyt ei ole sitäkään.
  Tästäkin puoliso saa kärsiä. Toinen on kun raivohullu ja vielä pihtaa kaiken lisäksi…
  Tunnen joskus olevani ihan hirviö ja poden tästä huonoa omaatuntoa.
  Lisäksi limakalvot ovat tajuttoman kuivat; meilläkin kortsut hajoaa vaikka ollaan aina käytetty liukkaria ja testattu monen merkkisiä. Pillereiden kanssa paras luisto on ollut ehdottomasti kookosöljy, mutta se valitettavasti hapertaa kortsut rikki todella helposti.
  Uuden vuoden jälkeen alkoi myös luultavasti elämäni ensimmäinen hiivatulehdus, ihan tyhjästä…
  Jaa’a, tässä oon on-off lopettanut ja aloittanut e-pillerit. Aina välillä menee hermot kun kondomin laittaminen vie fiilikset, mutta nyt sen kanssa akti on myös erittäin kivuliasti kuivien limakalvojen vuoksi.
  Järkyttävän hankalia nämä ehkäisyasiat…

 43. Vk

  Hei!
  Itse olen nuoresta iästä (19v) ehtinyt käyttää neljä vuotta pillereitä, kunnes lähinnä siihen unohteluun meni hermo ja vaihdoin kierukkaan viime kesänä. Kyllähän se laitto sattui, mutta mukana ollut sairaanhoitaja vaan rauhoitteli ettei satu yhtä paljon kuin synnyttäminen 😀 Huomasin pillereiden aikaan myöskin etten ollut enää oma itseni ja aloin jo pelätä olinko masentunut.
  Onneksi elämä on alkanut taas näyttää valoisammalta, eikä tämä pimeä talvikaan ole niin hirveä!
  Hyvää kevään odottelua sinne ja tsemppiä treeneihin! 🙂

  • pauliinafitworld

   Heippa!
   Mäkin aika ajoin unohtelin ottaa niitä pillereitä ja sit jos oli lähdössä vaikka matkalle, niin oli aina hirvee stressi, että onkohan pillerit mukana 😀 Sama juttu oli täälläkin, nyt tuntuu, että alkaa olla vasta kunnolla oma itsensä 🙁
   Kiitos paljon ja ihanaa kevään odotusta myös sinne! 🙂

 44. jossu

  Heippa!
  Itse lopetin pillereiden syönnin vuosi sitten ja nyt vasta ensimmäiset menkat alkoivat. Koko vuoden olen stressannut palautuuko hormoonitoimintani ikinä ennalleen. Pillerit aiheuttivat minussa pel pahaa. Migreenin, järisyttävät menkkakivut, hiustenlähdön, huonon ihon, raivokohtaukset ja ennenkaikkea haluttomuuden. Kaippa pillereiden tarkoitus on haluttomuuden kautta ehkäistä..
  Myös sisäisiä vauroita ehti tulla. Lisäksi pillerit lisäävät rintasyövän mahdollisuutta, voivat aiheuttaa aivoverenkierron häiriön ja muuta kauhistuttavalta kuulostavaa. Tämän takia en ikinä anna lapseni näitä myrkkypillereitä syödä. Itsekin kokeilin 5-6 merkkiä ja sivuoireet vain kasvoivat.
  Totuushan on että ihmisen elimistöön ei kuulu ehkäisyvalmisteet. Siksi voinkin sanoa että ne eivät sovi kenellekkään.
  Hieno kirjoitus joka toivottavasti avaa monen silmät asiaan liittyen..
  Ja itsehän olen vasta parikymppinen ja kaikki nuo sivuoireet kokenut. En halua edes ajatella mitä kymmenien vuosien kuuri aiheuttaisi.

  • pauliinafitworld

   Heippa!
   Itsellänikin on ilmeisimmin oma hormonitoiminta pahemman kerran sekaisin, itse olen tosin menkkoja odottanut vasta vähän yli kuukauden. Kuitenkin jatkuvasti selvästi kropassa tapahtuu jotain, eli toivottavasti oma hormonitoiminta on palautumassa. Älä muuta sano, pelottaa pelkkä ajatuskin, mitä olisi voinut käydä, jos pidempään olisi vielä käyttänyt niitä. Tuo on ihan hyvä ajatus ja toivotaan, että siihen mennessä kehiteltäisiin uusia ehkäisymenetelmiä, kun mahdolliset omat lapset on siinä iässä.

 45. ÄnTee

  Heippa!
  Mäkin lopetin pillerit tossa vuodenvaihteessa. Meitä taitaakin olla täällä aika monia..;)
  Mä olin tosin syöny niitä jo melkien kymmenen vuotta. En ikinä uskonu niitä juttuja, mitä niistä oireista kirjotettiin.. Kunnes nyt. Lopetin pillerit, no koska mun poikaystävä päätti muuttaa Suomesta :), ja koska halusin koittaa olla ilman niitä. Mulle pillerit on määrätty aikanaan kuukautiskipuihin, jotka oli aivan jäätävät. En pystyny istumaan, syömään enkä tekemään mitään muutakaan. Noiden kipujen pelossa en oo uskaltanu lopettaa pillereitä, ja söin aina kaks liuskaa putkeen, et vuodot tulis harvemmin.
  Nyt mun menlat on tullu 28 päivän kierrolla alusta asti, paljon niukempina, ja mikä parasta kipuja ei oo ollu yhtään!!! Ei siis mitään, pillereidenkii kanssa oli pahempaa.
  Noin vuoden ajan oon saanu iha järjettömiä raivareita, mut nyt mikään ei oo saanu mua ees suuttumaan.. Hymyilen päivisin itsekseni jne. Vireystila on sama patalaiska, ku ennekii, mut muuten olo on paljon parempi..
  Onneks näin, koska pelkäsin pillereiden lopettamista hulluna. Päätös oli nähtävästi kuitenkii hyvä..:D

  • pauliinafitworld

   Moikka!
   Hei mulla oli ihan sama juttu, en uskaltanut lopettaa pillereiden syömistä, koska pelkäsin niitä jäätäviä kuukautiskipuja, joita mulla ihan nuorena tyttönä oli. Nyt kuukautiskivut on ollut tosi laimeet näiden kahtien menkkojen aikoihin (koputtaa puuta) ja mulla kanssa kierto aika lailla toi 27-28 päivää.
   Sama juttu täällä, en kyllä haluais palata enää pilleireihin, joiden aikana olin tylsä zombi :/ Hyvä päätös siis tehtiin 😉

 46. Camilla

  Moikka! Löysin vasta blogisi ja etenkin tämän tekstin, joten kommentoin ehkä jäljessä. Itse aion lopettaa tai ainakin kokeilla tunnenko eroa ilman pillereitä sillä olen aloittanut jo todella nuorena (14 vuotiaana) pitkien ja epäsäännöllisten vuotojen takia. Siti epäsäännöllisyys on jatkunut vaikka olen käyttänyt mont vuott j mietityttääkin että entä jos ne tasoittuisi ensimmäistä kertaa ilman pillereitä koska olen myös vanhempi kuin silloin.. myös mielialanvIhtelut mietityttää että johtuuko pillereistä. Silti jännittää mit tapahtuu kun jätän ne sillä en enää muista mikä oli luontaista itselleni ilman.. Itsekin olen miettinyt kuparikierukkaa mutta toisaalta siihenkin herää kysymyksiä eli jos päädyt uuteen keinoin niin olisi kiva lukea jatkossa mihin päädyt, vaikka onhan se todella henk.kohtanen asia, kiitos että jaoit omista kokemuksista avoimesti se vahvisti omaa päätöstä aikomisesta lopettaa. Etenkin tuo sumussa eläminen tuntuu tutulta ja pahat mielenvaihtelut ja välillä ei edes itse tiedä miksi on ärsyyntynyt tai ahdistunut.

  • pauliinafitworld

   Moikka! 🙂
   Mulla itselläni oli myös nuorempana niin pahat kuukautiskivut, etten päässyt sängystä ylös, kun menkat alkoi ja tyyliin pyörtyilin kotona lattialle kivusta. Vuodot oli myös todella runsaat. Nyt mulla on tällä hetkellä kolmannet ”luomumenkat” päällä ja tuskin tunnen kipua, välillä vähän mahassa kouraisee, muttei sen pahempaa. Vuodonkin kanssa pärjää ja vuotopäivät ovat maksimissaan 4 päivää, kun ennen vuosin sen 7 päivää putkeen yhtä soittoa. Kuukautiset tulevat 3 päivän tarkkuudella samana päivänä. Tällä hetkellä minulla ei siis ole mitään ehkäisyä. Olen käynyt lääkärissä puhumassa kierukassa, mutta en ole ainakaan vielä päättänyt sitä laittaa. Nyt kun on saanut oman hormonitoiminnan takaisin, niin pelottaa aloittaa uutta ehkäisyä. Tää on tosiaan aika henkilökohtainen aihe, mutta puhuttaa niin monia, että saatan hyvinkin tehdä postauksen, jos päädyn johonkin ehkäisyyn tulevaisuudessa. Mukava kuulla, että tästä oli sinulle apua 🙂

 47. Johanna

  Heippa,
  Camillan tavoin eksyin tekstiisi hieman jälkikäteen. Hienoa, että kirjoitit näinkin avoimesti aiheesta, kiitos siitä! Vastasit moneen minua askarruttaneeseen kysymykseen. Tosin yksi kysymys on vielä isosti auki ja mietin olisiko sinulla mielipidettä asiaan. Olen juuri dieetillä kevään kisoja kohti ja tässä nyt koitan pohtia, onko järkevää lopettaa pillerit näin lähellä kisoja vai pitäisikö jatkaa vielä sinne kisoihin asti? Pelottaa millaisia oireita mahdollisesti tulee, räjähtääkö iho hirveeseen kuntoon yms. Mutta houkuttaa ajatus siitä, että tämä nesteturvotus vyötäröltä poistuisi pillerien lopettamisen myötä. Kroppa on toki muutenkin tällä hetkellä kovan rasituksen alla, eikä se varmasti helpota oman hormonitoiminnan tasoittumista/käynnistymistä.
  Vastasin jo ehkä itsekin kysymykseeni.. 😀 Uusi liuska pitäisi aloittaa perjantaina, koitan saada selkoa siihen mennessä tähän juueijuuei-tappeluun pääni sisällä. 😀

  • pauliinafitworld

   Heippa!
   Mukava kuulla, että tekstistä oli hyötyä.
   No mulla itselläni iho ei millään tavalla räjähtänyt, päinvastoin. Mulla oli pillereiden kanssa järkyttäviä kipeitä finnejä leuassa jatkuvasti ja nyt lopettamisen jälkeen ne on hävinneet koko ajan. Vähän yli kuukausi ennen kuin omat luomumenkat alkoi, niin lähes viikoittain oli jotain ihme oireita, vatsan turvotusta, lämpötila vähän koholla, välillä mahakipua jne.. Sitten kun menkat tulee niin tuntuu, että koko kroppa on aika nesteinen. Eli saattaa olla, että jos huono tuuri käy ja menkat alkaa juuri kisojen aikaan, niin se saattaa näkyä kisakunnossa. Mutta en tosiaan ole mikään lääkäri, joten en osaa antaa mitään asiantuntevia neuvoja, ainoastaan omaan kokemukseen perustuvia 🙂

 48. Joskus jotain muutakin, kuin treeniä | Pauliina's Fit World

  […] päänvaivaa ehkäisypillerit, jotka jouduin nyt väliaikaisratkaisuna aloittamaan. Mähän kerroin tässä postauksessa mun e-pillereiden lopettamisesta tossa vuoden vaihteessa ja aihe on selvästi pinnalla […]

 49. Naisena olemisen vaikeus | Pauliina's Fit World

  […] moni muistaa mun postauksen tuossa uuden vuoden tienoilla otsikolla: E-pillereiden lopetukseen loppui iho-ongelmat ja paljon muutakin? Kirjoittelin silloin lopetettuani e-pillereiden käytön monen vuoden jälkeen. Toki väliin oli […]

 50. Miia

  Moikka!
  Tää on vanha postaus jo, mutta kyselempä silti. Aloitin myös Qlairat ja sain ensimmäisen kuukauden aikana ihan outoja oireita, lämpöilyä, raivareita yms. Nyt syönyt hetken. Mietin kuitenkin lopettamista, vaikka pillerit ei kauheasti oireita tee. Nämä tuntuvat keräävän nestettä kroppaan kun taas Yasmineita syödessä tuntui olo kokoajan hoikalta.
  Mulla myös tuntuvat Qlairat tekevän finnejä juurikin leukaan/leukaperiin.
  Tuliko sulla mitään oireita lopettamisesta? Hyviä ilmeisesti. Entä negatiivisiä? Hiustenlähtöä?
  Itseäni pelottaa eniten lopetuksessa hiustenlähtö, kun sen kanssa on ennenkin saanut kamppailla…

  • pauliinafitworld

   Moikka! Toivottavasti eksyt vielä lukemaan vastauksen! 🙂
   Qlairojen lopettamisesta on tietysti jo vähän aikaa, mutta muistelisin, että iho alkoi pikkuhiljaa paranemaan, vaikka ensin kasvojen iho ja hiukset rasvoittuivat normaalia enemmän. Nestettä tuntui tosiaan lähtevän kropasta, kamalat mielialanvaihtelut ja ihme sumu lähtivät pikkuhiljaa pois. Seksuaaliset halut palasivat takaisin. Aluksi oli vähän väliä kummallisia oireita, ilmeisesti siitä, kun hormonitoiminta palautui normaaliin. En muista, että mulla olis hiuksia lähtenyt normaalia enemmän. Muistelisin, että kummallisia oireita oli ehkä maksimissaan kolme kuukautta, jonka jälkeen olo oli ihan loistava. Pillereiden lopettaminen oli yksi parhaimpia päätöksiä ja normaali kuukautiskierto palasi ennalleen parissa kuukaudessa.

 51. Matilda

  Moikka! Tosi hyvä kirjoitus, minusta on hyvä että tästä asiasta nykyään puhutaan. Söin pillereitä 4 vuotta, kokeilin eri merkkejä ja tuotteita ja kaikista sivuoireet olivat kamalat. Mieliala oli kokoajan synkkä ja elämä oli yhtä vuoristorataa. Pienetkin vastoinkäymiset muodostuivat päässäni ylitsepääsemättömiksi ja vaikka kuinka yritin olla positiivinen ja hallita tunteitani ne olivat ikään kuin voitolla minusta. Terveydenhoitajat ja lääkärit joilla kävin aina vain yrittivät tuputtaa minulle lisää pillereitä siinä uskossa että ne käyvät kaikille. Päädyin nyt syksyllä laitattamaan hormoonikierukan ja se oli omalla kohdallani todella hyvä päätös. Vaikka siinäkin tietysti hormoonia on se vaikuttaa paikallisesti ja mielialan muutokset, hiivatulehdukset, ja kaikki muukin pillereiden aiheuttama on jäänyt pois! Aivan mahtava fiilis olla taas oma itsensä, en edes muistanut miltä se tuntuu:-D Laittokaan ei sattunut järkyttävästi, oli ohi 15 minuutissa, joten suosittelen kyllä kaikille! 🙂

 52. Laura

  Hei, löysin tämän postauksen kun etsin netistä epätoivoisesti jonkinlaista kytköstä oireiluuni.
  Olen siis syönyt n.5 vuotta Diane Nova e-pillereitä. Mitään ongelmia ei ole ilmennyt paitsi sitten kun kuvioihin astui parisuhde noin pari vuotta sitten. Aloin saada järkyttäviä raivareita jotka lopulta säikäyttivät niin miehen kuin itseni. Käytökseni muuttui ihan omien arvojen vastaiseksi. Hermot oli kireällä, sanotaan näin että huonoja päiviä oli enemmän kuin niitä hyviä. Riidat yltyivät fyysisiksi ja lopulta istuin psykan penkillä nyyhkyttelemässä että mikä vaivaa. Kysyin että onko mahdollista että ehkäisypillerit aiheuttavat tän. Psyka pudisteli vain päätään.
  Nyt olen siinä pisteessä että en halua enää tuota ainetta kehooni. Lapsi on muutenkin toiveissa, ja lisäksi haluan palata takaisin sellaiseksi ihmiseksi kuin ennen olin. Lopettamispäätös on tullut vasta nyt. Naurettavaa että jaksoin kamppailla tämän ongelman kanssa näin kauan kunnes oikeasti olin valmis lopettamaan. Sympatia pisteet kanssa miehelleni joka on jaksanut seistä rinnalla näiden hirviö vaiheidenkin aikana 😀
  Minusta on hyvä että kirjoitit tästä. Näistä ei puhuta mielestäni tarpeeksi. Halusin kertoa oman tarinani, mikä ei ole ollut helppo koska olen joutunut oikeasti kyseenalaistamaan oman henkisen tasapainoni ja psyykkeeni.
  Sait muuten blogillesi lukijan 🙂

 53. Akne ja ruokavalio – Pauliina's Fit World

  […] E-pillereiden lopetukseen loppui iho-ongelmat – ja… […]

 54. Elämää Mirena hormonikierukan kanssa – Pauliina's Fit World

  […] E-pillereiden lopetukseen loppui iho-ongelmat – ja… […]

 55. Elämää Mirena hormonikierukan kanssa – Pauliina's Fit World

  […] E-pillereiden lopetukseen loppui iho-ongelmat – ja… […]

 56. Katsaus vuoteen 2015 – megapostaus! – Pauliina's Fit World

  […] E-pillereiden lopetukseen loppui iho-ongelmat – ja… […]

 57. Hormonikierukan poisto: uskomattomat muutokset – Pauliina's Fit World

  […] E-pillereiden lopetukseen loppui iho-ongelmat – ja… […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.