Body Positivity – mitä mieltä olen?

Body Positivity aate on ollut pinnalla jo pidempään ja olen sitä itsekin mielenkiinnolla seurannut, vaikken aatetta ole aiemmin kommentoinut. 

Jokainen meistä tulee eri lähtökohdista ja omalla kohdallani se on fitnessurheilu, joka herättää helposti ennakkoluuloja varsinkin niissä, jotka eivät lajia harrasta. Kilpailin fitness lajeissa viiden vuoden ajan ja törmäsin usein siihen, miten lajin harrastamiseen yhdistetään huono itsetunto, tyytymättömyys omaan vartaloon ja sairas suhde syömiseen. Pitää ehkä paikkaansa joidenkin kohdalla, mutta omalla kohdallani ei.

Mulle kisavartalo on täysin jostain eri ulottovuudesta, kuin normaali keho, jossa tällä hetkellä olen. En ole koskaan ihannoinut tiukkoja vatsalihaksia ja alhaista rasvaprosenttia päivittäisenä kuntona. Kilpaileminen fitnesslajeissa on ollut mulle aina urheilua ja sen vuoksi osaan erottaa eri vaiheiden kehot toisistaan. 

bodypositivity-bodypositiivisuus-mielipide
Oma normaali keho
bodypositivity-bodypositiivisuus-mielipide
Kisadieetti kesä 2016

Fitnesslajeihin ajaantuu kuitenkin varmasti helpommin ihmisiä, joilla on vääristynyt kehonkuva tai syömishäiriöitä. Olen itsekin törmännyt tälläisiin ihmisiin lajin parissa, joiden ajatusmaailmaa en jaa. Moni ajattelee, että nykyaikana ihannoidaan kireää kisavartaloa, isoa peppua ja rintoja. En ole kuitenkaan asiasta täysin samaa mieltä. Fitness on kuitenkin niin pieni marginaalinen laji, että itse lajin kannattajia on vain pieni osa ihmisistä. Ehkä fitnessvartalo kuvastaa enemmän sitä itsekuria ja siitä aiheutuvaa ihannointia tai kummastelua.

Mulla ei ole itselläni koskaan ollut mitään suurta kompleksia oman vartalon kanssa. Toki pidemmän ajan tavoitteena on tällä hetkellä kasvattaa lisää lihasmassaa ja saada muotoa vartaloon, mutta ne eivät kuitenkaan pakonomaisesti ohjaa kaikkea, mitä teen. Monen, varsinkin naisen kohdalla näin ei ole.

Varsinkin tässä personal trainerin työssä törmää usein naisiin, joiden ajatukset itseään ja vartaloaan kohtaan ovat negatiivisia tai jopa vihaisia. Naiset osaavat puhua itsestään todella rumasti, käyttäen jopa ilmaisuja, että oma vartalo oksettaa. Niin ei pitäisi mielestäni koskaan olla.

Omaa kehoaan pitäisi rakastaa niin sisäisesti, kuin ulkoisesti, vaikka tavoitteena olisi muuttua, eli vaikka laihduttaa. Omaa kehoaan voi rakastaa, oli se millainen tahansa. Itseinhon ja negatiivisten ajatusten takana on monesti niin paljon kaikkea muutakin, esimerkiksi vaikka koulukiusaamista, tunnetta epäonnistumisesta ja itsensä huonommaksi kokemista. Oman kehon hyväksyminen on pitkä prosessi ja muutos yhdistettynä positiivisiin onnistumisen tunteisiin muuttaa myös kehonkuvaa parempaan suuntaan. 

bodypositivity-bodypositiivisuus
Nordic Fitness Expo Tampereen karsinnat syyskuussa 2014

Kun rakastat kehoasi ulkoa, haluat kohdella sitä hyvin myös sisäisesti. Body Positivity aate on hyvä, mutta välillä tuntuu siltä, että kehon sisäinen hyvinvointi unohdetaan kokonaan. Hyvä ravinto ja onnellinen mieli hellivät vartaloa sisältä päin. Aatteessa on myös paljon hyvää siinä mielessä, että esimerkiksi raskausarvista ja selluliitista on tehty kaunista. Ette ehkä tiennytkään, mutta mulla on ollut melkein koko elämäni isot arvet alaselässä, mutta ne eivät ole koskaan haitanneet minua tai esimerkiksi kilpailusijoituksia kilpailuissa. Mulla on myös selluliittia ja rasvaa takapuolessa ja pakaroissa, mutta harvoin edes muistan niiden olemassaoloa. 

Tästä tullaan siihen, että tietyltä osin aate on saanut mielestäni myös huonoja piirteitä. En itsekään halua, että mainoksissa näkee luurangon laihoja malleja, mutta ei vaikea ylipainokaan ole terveellistä. Ymmärrän, että voi olla tyytyväinen omaan kehoonsa myös ylipainoisena, mutta terveydelle se on haitallista, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Mielestäni on yhtä sairasta markkinoida anorektista, kuin vaikeasti ylipainoista ihmistä terveenä esimerkkinä.

Ymmärrän sen, että tuollainen ihminen on varmasti kohdannut elämänsä aikana paljon koulukiusaamista ja kenelläkään ei ole oikeutta arvostella toisen ulkonäköä ja tälläisiä asioita vastaan aatteessa varmasti paljon myös taistellaan, mutta sairaalloiseen ylipainoon kannustaminen ei auta ketään. Kirjoitin juuri eilen viskeraalisesta rasvasta, joka on vaarallisinta rasvaa, jota kehoon kertyy. Postaukseen pääset tästä.

Bodypositivity-Glitterandlazers

 

Bodypositivity-Bodypositiivisuus
Tässä taas on mielestäni fiksuja aatteita ja nainen näyttää mielestäni nykyään hyvältä

Yllä olevassa kuvassa entinen fitnessvartalo ei ole kovin alhaisessa rasvapronsentissa, mutta toki ymmärrän, että fitnessharrastus on voinut muuttua pakkomielteiseksi harrastukseksi, joka ei ole enää kivaa. Monelle tapahtuu fitnessharrastuksen parissa juuri noin, kun ei osata höllätä koskaan otetta. Mulla on fitnesslajeista ainoastaan positiivista sanottavaa ja olen aina valinnut seurani tarkoin. En vietä aikaa kilpailijoiden kanssa, joista huomaan, että ajattelu ei ole terveellä tasolla. 

Tuntuu siltä, että yhtä lailla tässä Body Positivity aatteessa kuin fitnesslajien ihannoinnissa mennään liikaa ääripäihin ja terve maalaisjärki unohtuu. Tavallinen ei ilmeisesti ole tarpeeksi kiinnostavaa. Niin se taitaa olla monen muunkin aatteen kanssa, että ääripäät korostuvat. Oma kehopositiivisuuteni tulee siitä, että arvostan voimakasta ja hyvinvoivaa kehoa, jolla voin liikkua ja tehdä. Arvostan hyvää oloa ja terveyttä ja haluan helliä kehoa myös sisältäpäin. Joskus se tarkoittaa puhdasta ruokaa ja toisinaan taas herkuttelua. Pääasia on, että kaikki eri osa-alueet ovat tasapainossa. 

Seuraa minua

Instagramissa: pauliinafit

Facebookissa: Pauliina Pakarinen

Löydät valmennukset täältä: Wellcamp

Kommentit (3)
 1. Kehopositiivisuus ja se, onko ylipaino haitallista ovat kaksi täysin eri keskustelua 🙂 Valitettavan usein se vain menee siihen, että kehoonsa positiivisesti suhtautuvaa ylipainoista aletaan kritisoimaan ylipainon epäterveellisyydestä. Se ei liity millään tavalla kehopositiivisuuskeskusteluun (vaan on aivan toisen keskustelun aihe sitten). Mehän emme voi tietää mitä ihminen käy läpi ja luultavimmin hän kuitenkin tiedostaa ylipainonsa riskit, eikä kaipaa muiden kommentteja siitä. Kenenkään toisen keho ei ole meidän arvosteltavaksemme tarkoitettu.
  Kehopositiivisuus ei ole aate. Se on mielentila. Se on jotain, minkä pitäisi oikeastaan olla itsestäänselvyys meille kaikille 🙂 Oli sitten lihava tai laiha tai mitä tahansa siltä väliltä.

 2. Fiksu kirjoitus. Tykkään siitä, että osaat sanoa mielipiteesi suoraan mutta rauhallisesti. Hyvä huomio, ettei kannata viettää aikaa seurassa, joka lietsoo epätervettä suhtautumista syömiseen ja urheiluun. Sama pätee varmaan myös somessa, ei ehkä kannata seurata henkilöitä, joilla fitness (tai mikä tahansa muu laji) on ottanut vallan arjessa.
  Asiasta toiseen, voisitko joskus kirjoittaa tyylistäsi? Sulla on monesti kivoja asukokonaisuuksia ja olet maininnut, että fitness-mimmit herättävät huomiota kaupungilla. Voisitko antaa vinkkejä, miten voi pukeutua niin, että vaikutelma on fit ja seksikäs mutta kuitenkin tyylikäs? 🙂
  Kivaa kevättä sulle!

  1. pauliinafitworld
   18.2.2018, 14:36

   Kiitos! 🙂
   Tuossa onkin hyvä postausaihe, laitan sen muhimaan ja lupaan vielä kirjoittaa siitä! Ihanaa kevättä myös sinne! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *