Allerginen reaktio vei sairaalaan

Blogissa on ollut viime kuukauden hiljaista, mutta elämässä on tapahtunut sitäkin enemmän. Istun tällä hetkellä aika hiljaisena ja mietteliäänä, koska muutaman päivän takaiset tapahtumat pysäyttivät täysin. Ajattelin yhtenä iltana tehdä vielä ennen nukkumaanmenoa itselleni smoothien, johon laitoin tuttuja aineksia, kuten herajauhetta, 2 desilitraa soijamaitoa, yhden banaanin ja ruokalusikallisen kookosöljyä. Sekoitin smoothien blenderissä ja siemailin sitä samaan aikaan, kun vaihdoin yöasuun.

Hyvin nopeasti, noin kymmenen minuuttia smoothien juomisen jälkeen kurkkuun levisi outo pistelevä tunne. Ajattelin, että se on sitä samaa pistelyä, jota mulle tulee joskus omenoista tiettyyn aikaan vuodesta. Muutaman minuutin kuluessa kurkkuun alkoi levitä myös muunlainen tunne – sitä alkoi kuristaa! Huomasin, että hengitys muuttui nopeasti vain pieniksi pihauksiksi ja vinkumisiksi, koska koko kurkku oli nyt turvonnut niin, että naamakin alkoi punottaa, kun en saanut enää kunnolla henkeä. Tunsin myös, että kasvot alkoivat turvota kauttaaltaan ja pian nenän limakalvot olivat niin turvoksissa, että myös hengitys nenän kautta oli blokattu totaalisesti.

Soitto 112-hätänumeroon ja ambulanssilla Maltan sairaalaan

Tajusin, että nyt on pakko kyseessä olla jokin tosi voimakas reaktio ja kun katsoin punakkaa, henkeä haukkovaa itseäni peilistä en epäröinyt soittaa 112:seen. Maltalla 112 toimii samalla tavalla hätänumerona kuin Suomessakin. Numerosta vastattiin valehtelematta muutamassa sekunnissa ja kun olin kertonut muutaman ensimmäisen oireen, joista pahimpana se etten saanut henkeä, sanoi puheluun vastannut henkilö välittömästi tilaavansa mulle ambulanssin.

Meidän asunnon osoite on hiukan hassu ja se johdattaa väärään paikkaan, jos ei osaa paikkoja kovin hyvin, joten sanoin ambulanssille, että voin tulla bussipysäkille rakennuksen eteen. Mielessä alkoi nousta aikamoinen paniikki, kun henki kulki enää niin vähän, että en pystynyt ottamaan kuin pieniä haukkauksia kerrallaan. Olin ihan sekaisin ja tuntui siltä, että voin pyörtyä millä hetkellä hyvänsä. Sain jotenkin napattua mukaan avaimet, passin ja kännykän, jonka jälkeen lähdin ulos. Avaimetkin tippui siinä matkalla maahan, kun yritin avata ulkoporttia sykkeiden ollessa paniikin ja reaktion takia korkealla. Lopulta kuitenkin sain raahattua itseni oikeaan paikkaan.

Minuutit siinä bussipysäkillä odotellessani tuntuivat elämäni pisimmiltä, mutta ystävällinen ambulanssikuski oli melkein koko odotteluajan linjan päässä. Ambulanssi tulikin alle kymmenessä minuutissa. Minut kyyditettiin nopeasti sairaalaan, jossa pian saapumisen jälkeen sain happinaamarin ja samaan aikaan lääkärit kysyivät tarkempia tietoja. Siinä istuskellessani nokkosihottuma levisi koko kroppaan ja paljaana olevat käteni olivat kauttaaltaan punaiset, sormet turposivat muodottomiksi ja huulet sekä posket turposivat niin, että teki kipeää.

Kortisonia ja antihistamiineja anafylaktiseen reaktioon

Pian pääsin hoitohuoneeseen, jossa suoneen laitettiin kortisonia ja antihistamiineja. Oireet alkoivat lievittyä nopeasti lääkkeiden jälkeen ja pian sain myös hengitettyä normaalisti. Oireiden ollessa päällä musta otettiin myös verikokeet, joilla varmistettiin, että kyseessä on allerginen reaktio. Olin seurannassa niin kauan, kunnes oireet olivat kunnolla helpottaneet.

Lääkärit diagnisoivat vakavan anafylaktisen eli allergisen reaktion, jonka epäillään saaneen alkunsa soijamaidosta, jota käytin smoothiessa. Kaikki muut ainekset olivat tuttuja. On hassua, että olen myös aikaisemmin syönyt soijatuotteita saamatta mitään oireita, mutta yliherkkyys aktivoitui nyt. Luin, että soija-allergia kulkee ristissä koivu- ja saksanpähkinäallergian kanssa, joka mulla on. Joistakin pähkinöistä ja omenoista kurkku alkaa joskus kutista, mutta oireet ovat olleet todella pieniä, joten en ole niitä jättänyt ruokavaliosta pois. Lääkärit kuitenkin myös sanoivat, että edes allergiatesteissä ei välttämättä saada selvästi selville mikä aiheutti oireet. Oireet kun on voinut aiheuttaa jokin muukin yhdistelmä. Menen kuitenkin vielä erikseen testeihin ja ohjeeksi sain välttää soijatuotteita jatkossa.

soijamaito-allerginenreaktio-alprosoya-soija-allergia
Todennäköisesti tämä tuote aiheutti minulle oireet.

Lääkäri määräsi minulle adrenaliinikynän, jota minun tulee kuljettaa aina mukanani. Jos kohtaus on tullut kerran, on syytä varautua siihen, että se voi myös uusiutua. Nyt täytyykin elää tarkkaavaisemmin ja pitää huoli, että en syö vahingossa soijapavuista valmistettuja tuotteita.

Maailma pysähtyy, kun pelkäät henkesi puolesta

Kohtaus oli aikamoinen shokki ja oireiden koko ajan mennessä pahemmaksi ajattelin, että nyt se on sitten tässä. Kaiken lisäksi olin vielä yksin, kun miesystävä on moikkaamassa vanhempia Suomessa. Oli ihan kamalaa, kun tuntui että taju lähtee hetkellä millä hyvänsä ja koitat ehtiä sille bussipysäkille, että pääset ajoissa hoitoon. Akkuakin oli enää kymmenen prosenttia jäljellä, joka entisestään pahensi tilannetta, koska olisin voinut menettää yhteyden hetkellä millä hyvänsä. Pelkoa lisäsi tottakai myös se, että olen ensimmäistä kertaa tässä tilanteessa vieraassa maassa. Miten kaikki asiat sattuvatkin aina tapahtumaan samalla kertaa?

Tällainen tapahtuma todella pysäyttää taas ajattelemaan millainen hieno lahja tämä elämä on. En osaa edes kuvailla sitä tunnetta, kun pääsin omaan sänkyyn nukkumaan tapahtuneen jälkeen. Tapahtuma pisti pakostikin ajattelemaan ja nauttimaan entistä enemmän elämän pienistä asioista. Nyt osaan myös jatkossa varautua, jos sama tilanne iskee uudelleen päälle.

Olen todella kiitollinen Maltan terveydenhuollolle, joka piti minusta huolta kuin omastaan. Lääkärit ja ambulanssihenkilökunta olivat todella osaavia ja koko ajan tuntui, että olen turvallisissa käsissä. Olen sen jo aiemmin todennut näiden kolmen kuukauden aikana, että Maltalla ihmisillä sydän on paikallaan. Sen näkee ja kuulee kaikessa mitä he tekevät. Terveydenhuollon henkilökunta on koulutettua ja ammattimaista. Täällä on pohjoismaalaisen turvallista asua.

Kommentit (6)
 1. Tosi turvalliselta vaikuttaa, kun ambulanssi vain kiidättää sairaalaan saamaan hoitoa… Täällä suomenmaalla olisit saanut hoidot (iv-lääkkeet yms) jo ambulanssissa. Jälleen yksi syy arvostaa meidän terveydenhuoltoa täällä.

  1. pauliinafitworld
   9.7.2019, 21:05

   Ehkä heillä ei ollut juuri sillä hetkellä lääkkeitä ambulanssissa? Sairaala oli 5 min ajomatkan päässä.

 2. Mulla on myos soija-allergia – tofu ja soijamaitotuotteet on kuolemaksi. Soijakastike kay, koska se on fermentoitu ja sen lisaksi soijalesitiini ja -proteiini, mika helpottaa elamaa aika lailla, niita kun on ihan melkein joka elintarvikkeessa.. Olen pari kertaa elamani aikana maistanut vahingossa soijarouhetta ja kakkua, jossa oli soijamaitoa, mutta kaikilla kerroilla reaktion on jo kielta koskettaessa ollut niin voimakas, etta oon sylkaissyt ruoan ulos jo ennen ku oon ehtinyt puraista. Makin oon allerginen myos saksanpahkinalle ja koivulle, siitepolyaikaan myos useille raaoille vihanneksille ja hedelmille. Adrernaliinikyna kulkee matkassa aina.

  Hyva, etta paasit nopeasti hoitoon ja tsemppia tulevaan! Onneksi pahin soijamaitotrendi on jo ohi, mutta tarkkana saa olla etenkin kaiken vegaanisen ruoan kohdalla, kun niissa monesti kaytetty soijaa tavallisen maidon sijaan.

  1. pauliinafitworld
   9.7.2019, 21:08

   Vähän jäi sellainen pelko päälle tästä asiasta, kun luin kanssa asiasta ja selvisi että tosi monessa paikassa soijaa on käytetty. Nyt täytyy olla jatkossa tosi varovainen. Kiitos paljon! Taisi olla onnea matkassa, kun niin nopeasti pääsin eikä sattunut mitään. Älä muuta sano, en ollut tajunnutkaan miten tuotettuja soijatuotteet voivat olla ja tuli tämän johdosta tutustuttua aiheeseen enemmän. Kamalaa, että on tuollaisia tuotteita olemassa, johon voi ihminen kuolla….

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *