9 hassua faktaa Maltasta ja maltalaisista

Puoli vuotta tietyssä paikassa asuessa alkaa olla aika, jolloin voi jo sanoa tuntevansa paikallisen maan kulttuuria hiukan syvällisemmin.

Kun muutin huhtikuussa Maltalle, olin täynnä isoja tunteita. Olin irtisanonut itseni hyvästä työpaikasta, jossa sain toteuttaa itseäni markkinoinnin asiantuntijana. Olin toki aiemmin jo tutustunut työmahdollisuuksiin Maltalla, joita varsinkin pohjoismaalaisille riittää. Sen vuoksi uskalsin tehdä ison päätöksen ja lähteä hyvästä työpaikasta. Ja olihan se nyt pakko toteuttaa unelma ulkomailla asumisesta, josta olin haaveillut jo vuosia. Toki olin myös skeptinen uutta asuinpaikkaani kohtaan. Koko homma oli hyppy tuntemattomaan vaikka englantia toisena kielenä puhuvaan EU-maahan olinkin muuttamassa.

Maltalaiset ovat kauniita ja ruskettuneita

Muistan miten ensin oli aikamoinen shokki jo ihan ihmistenkin puolesta siirtyä vaaleiden suomalaisten joukosta maltalaisten keskelle. Voi että kun sitä tunsi aluksi olevansa valkoinen kuin haamu tummapiirteisten maltalaisten keskellä 😀

Voin elää erilaisten ihmisten keskellä ei siinä mitään, mutta voitte ehkä kuvitella tilanteen, jossa jäisit lomakohteeseen asumaan – Maltalle muutto tuntui hyvin paljon siltä, koska ympäröivä kulttuuri on kuitenkin todella erilainen kuin mihin on tottunut.

Malta on eri kulttuurien sulatusuuni – onko Malta enää Malta ollenkaan?

Kesä oli juuri alkamassa, jonka vuoksi kuukausi kuukaudelta Malta alkoi täyttyä enemmän ja enemmän turisteilla ympäri maailmaa. Ympäri maailmaa tulevat ihmiset eivät rajoitu turisteihin nimittäin Maltalla asuu aivan valtavasti ihmisiä eri puolilta maailmaa ja olen täällä asuessani tutustunut ruotsalaisiin, liettualaisiin, puolalaisiin, tanskalaisiin, venäläisiin, toisiin suomalaisiin, italialaisiin ja lista vain jatkuu. Täällä asuessa tuntuu pikemminkin siltä, että asuu eri kulttuurien sulatusuunissa eikä Maltalla.

Kaikki Maltan turistit eivät ole miellyttäviä

Nyt kun itse asuu turistikohteessa ei voi kun ihmetellä joidenkin turistien toimintaa. Varsinkin italialaiset turistit ovat aiheuttaneet harmaita hiuksia, kun asuntomme alakerran AirBnB-asunto on ollut heitä täynnä koko kesän. Näin rauhallisena suomalaisena on vaikea ymmärtää miksi stereot pitää laittaa täysille keskellä yötä ja miksei kommunikointia voi hoitaa muuten kuin huutamalla? Kun huutoon herää keskellä yötä lisääntyy vitutuskäyrä entisestään. Valitukset täällä onneksi toimivat nopeammin kuin Suomessa ja yhden kerran sain bileporukan heitettyä jopa ulos vuokranantajan toimesta.

Maltan liikenne voi käydä turistien kohtaloksi

Muuta pahaa sanottavaa ei turisteista mulla ole. Voisivat kuitenkin vähän katsoa eteensä Maltan hullussa liikenteessä, jossa jotkin ihmiset tuntuvat ajavan silmät kiinni 😀 (itse en ole ajanut enkä aio ajaa autoa Maltalla (varsinkin kun täällä ajetaan brittiläisiltä peräisin olevalla vasemmalla puolella), mutta lukuisten taksien kyydissä on tullut nähtyä kaikenlaista).

Positiivisuus ja hymyily ovat Maltalla sääntöjä eivätkä poikkeuksia

Saavuimme tosiaan Maltalle juuri, kun talvi oli vaihtumassa kevääksi Suomessa ja siinä samalla oma henkinen moodini oli vielä talviajassa. Olen niin kevät- ja kesäihminen kun vaan voi olla ja ”herään henkiin” kevään ensimmäisten auringonsäteiden ja maasta puhkeavan vihreän myötä. Talvisin vetäydyn kuoreeni ja masentelen pimeää ja kylmää.

malta-ranta-aurinko
Enää ei tarvitse masennella pimeyttä

Oli lähes shokeeraavaa, miten ystävällisiä, ulospäinsuuntautuneita ja kohteliaita maltalaiset ovat. Olen rupatellut pitkät tovit lähikaupan myyjästä työkavereihin ja taksikuskeihin.

Jos jotain olen oppinut niin sen, että vaikka astuisin väärällä jalalla sängystä, piristyn takuulla nopeasti, kun lähden Maltalla käppäilemään ihmisten pariin. Positiivisuus tarttuu ja sitä tulee kyseenalaistettua oma myös välillä suomalaisille tuttu vakava asenne. Myös hymyily on enemmän sääntö kuin poikkeus. Kaikkialla täällä näkee hymyjä. Ihan jo pelkästään Sveitsiin tai Tsekkeihin matkustaessa huomasin, että se ei ole niin yleistä 😀 Maltalla tuntuu lähinnä hassulta, jos et hymyile! Silloin sinussa on pakko olla jotain vialla. Oma moodini on asettunut täällä pysyvästi kesä-moodiin.

malta-brunssi-aamiainen
Kiireetön viikonloppuaamun brunssi Maltalla on ihan parasta

Maltalaiset kävely-ja autotiet ahdistavat leveää kulkijaa

Täällä on myös ollut pakko oppia antamaan tilaa. Tällä tarkoitan sitä, että useat Maltan kadut ovat niin kapeita, että jos et anna vastaantulijalle tilaa päädyt joko auton alle tai odottelemaan koko letkan menemistä ohi 😀 Suomalaiset eivät osaa arvostaa leveitä katujaan. Nauttikaa niistä, kun voitte!

Sama juttu koskee autoteitä. Lähes joka päivä joku tie on suljettu viranomaisten puolesta, fiestan takia tai väliaikaisesti esimerkiksi kaasutoimitusten vuoksi. Kärsivällisyyttä on siis saanut opetella seistessä erilaisissa jonoissa. Toisaalta se on tehnyt mulle vain hyvää. Olen aina ollut liian kärsimätön ihminen. Aikatauluissa on myös tullut pysyttyä paremmin, kun matka-ajat saattavat venyä kymmenestä minuutista tuntiin ja matkaan tulee lähdettyä varmuuden vuoksi reilusti aikasemmin. Täällä myös oikeasti hyväksytään tekosyy olla myöhässä liikenteen takia 😀

Maltalaiset naiset ovat upeita ja shoppailu on myös enemmän sääntö kuin poikkeus

Mitä tulee vaatetukseen ja tyyliin, on vaatekaappini kokenut aikamoisen muutoksen. Mustien ja harmaiden vaatteiden tilalle on tullut väriä, valkoista ja bling blingiä.

malta-valletta-tyyli-shoppailu
Nämä kuvassa näkyvät punaiset korkkarit ovat yksi kesän suosikkiostoksia.

Maltalaiset naiset ovat hyvin tyylikkäitä ja lähes aina huoliteltuja niin töissä kuin vapaa-ajallakin. Kaupat pursuavat toinen toistaan upeampia vaatteita ja kenkiä. Shoppailusta on tullut täällä lähes joka viikkoinen harrastus. Henkkamaukkaa ei täällä ole, mutta New Look, Tally Weijl, Bershka, River Island ja Zara ovat uusia suosikkeja.

En koskaan tykännyt shoppailla Suomessa, mutta täällä odotan innolla joka viikko mitä uutta kaupoista löytyy. Maltalaiset ilmeisesti kuitenkin palelevat suhteellisen helposti, koska toppatakit olivat saapuneet kauppaan kun lämpötilat ovat vielä 30 asteen tietämillä 😀

Täydellistä englantia ja maltalaista kommunikointia

Maltalaiset tykkäävät keskustella niin englanniksi kuin maltaksikin ja usein he sekoittavat näitä kahtaa kieltä. Maltalaiset puhuvat lähes poikkeuksetta lähes täydellistä englantia, josta todellakin pisteet heille.

Paikalliset elävät niin sanotun ”mela”-kulttuurin mukaisesti, joka on lausahdus, jolla täydennetään erilaisia lauseita. Mela on vähän sama asia kuin kyllä, aivan tai jokin muu myötäilevä sana. Esimerkiksi lääkärissä ollessani ja oireet selitettyäni lääkäri jatkoi lausetta mela-toteamuksen jälkeen. Asunnossamme käyvä hauska rakennusmies kuuntelee vuokranantajamme suositukset korjauksista ja toteaa rauhallisesti ”mela” kädet ojennettuina.

Itse en ole vielä uskaltanut käyttää mela-sanaa, mutta sekin päivä varmasti tulee. Ai niin, ja jos joku aivastaa, sanovat maltalaiset joka aivastuksen jälkeen ”bless you”- huolimatta siitä oliko aivastuksia yksi vai viisi.

Malta on kivan kuuloinen kieli, jossa on oma, englantiin hyvin sopiva kivasti soljuva aksentti. Maltalaisten englannin kieli on erittäin hyvin ymmärrettävää ja osan maltalaisista englanti kuulostaa brittiläisiltä, onhan Malta ollut aikoinaan brittien hallinnassa. Ihan hävettää miten huonosti Ruotsia osataan Suomessa itseni mukaan lukien vaikka se on meidän toinen virallinen kielemme.

Ilotulitukset ovat in – viikon jokaisena päivänä!

malta-ilotulitukset
Yksi kuvaan ikuistettu ilotulitus naapuritalon takana

Maltalaiset rakastavat ilotulituksia ja paukkupommeja -kyllä, luit aivan oikein! Niitä räjäytellään taivaalle joka päivä. Vuorokauden ajalla ei ole väliä eikä sillä näkyvätkö raketit mihinkään.

Saamme lähes joka ilta nauttia ilotulitus-showsta omalla terassilla. Usein ne ovat isompia kuin Helsingin Kauppatorin uuden vuoden tulitukset. Fiestojen aikaan ilotulituksia saatetaan alkaa ampua aamu kahdeksalta ja lopettaa joskus yöllä, jos silloinkaan. Olen tullut siihen lopputulokseen, että maltalaiset vain nauttivat elämästä niin paljon, että aina on ilotulituksien myötä aihetta juhlaan. Olen jo alkanut nauttia näistä äänekkäistä karnevaaleista! 😀 Joskus siemailen viiniä ja ihailen horisontissa näkyviä lukuisia erilaisia ilotulitusten kokonaisuuksia.

Miten Maltalla asuminen on vaikuttanut minuun?

Malta on antanut itselleni juuri sitä mitä siltä toivoinkin saavani. Löysin uutta inspiraatiota, jonka ansiosta ajauduin freelancer-hommien pariin ja aloitin taideharrastuksen uudelleen.

Vaikka olen ollut aina positiivinen ihminen, on se moninkertaisestunut täällä Maltalla. Iloisuus on tarttunut myös minuun. Olen oppinut vaalimaan arvojani erilaisella tavalla. Ystävät ja perhe ovat tärkeitä, joka näkyy maltalaisista kauas. Myös tuntemattomia autetaan mieluusti. Myös nämä arvot ovat vahvistuneet täällä hurjasti. Olen oppinut rauhoittumaan – asiat hoituvat kyllä vaikka kaikki ei tapahtuisi samalla sekunnilla. Maltalla asuminen on tehnyt minulle hyvää monessa mielessä ja on upeaa nähdä läheltä täysin erilainen kulttuuri.

Kommentit (1)
  1. En tiedä voiko maltalaisten englannin osaamista verrata suomalaisten ruotsinkielen osaamiseen.

    Maltalla englantia varmasti tarvitaan ja siksi sitä myös osataan. Suomessa taas ruotsia ei välttämättä tarvitse koskaan, vaikka se onkin toinen virallinen kieli.

    Mutta suomalaisetkin osaavat puhua hyvää englantia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *