Parasta Ennen
Parasta Ennen

Paljastava kesäpukeutuminen, missä menee hyvän maun raja?

Voidaan varmaan kaikki yhteen ääneen todeta, että nyt on kerpeleen kuuma. Hikinoroja valuu sielläkin, minne normaalisti ei aurinko paista. Jos voisi, niin moni varmasti tällä hetkellä makaisi alasti jääpaloilla täytetyssä ammeessa. Valitettavasti vaan kikulit ja hinkit pitää ainakin taajama-alueella peitellä, ellei sitten omaa takapihaa ole siunattu tiheällä pensasaidalla tai muulla näköesteellä. Vai pitääkö? Nyt kun maatamme koittelee varsinaiset seksihelteet, onko ok pukeutua minimaalisesti?

Rajan löytäminen ns. sallitulle kesäpukeutumiselle ja omalle mukavuudelle voi olla aika kinkkinen homma: kuinka vähään saa pukeutua? Saako selluliitti näkyä? Entä jos vähän pakara vilahtaa? Mikä on sallittu määrä paljasta ihoa? Miksi miehet saavat kulkea ilman paitaa mutta kokeilepa naisena kävellä Alepaan tissit laitumella. Täytyykö omaa pukeutumista rajoittaa, jos muut kokevat sen liian paljastavaksi? Jos olet ns. nätti ihminen, saako silloin pukeutua paljastavammin?

Missä menee yleisesti se raja vähäpukeisuudelle?

Lapset tuossa yksi päivä kauhistuivat, kun laitoin lyhyet shortsit jalkaan. ”Äiti sun takareisissä on noita reikiä ja ne näkyy! HYI!” Itse taas huomasin eilen vähän paheksuvani, kun ostoskeskuksen vaateliikkeeseen asteli nuori nainen, jonka pakarat vilkkuivat. Taannoin olin uimarannalla, jonka läheisyydessä sijaitsee kahvila ja mietin onko ihan ok mennä pelkällä uikkarilla kahvilaan hakemaan jäätelöä? Pitäisikö vähintään kietoa pyyhe ympärille? Ohimennen kuulin myös keskustelun, jossa päiviteltiin erään naisen läpinäkyvää ja superlyhyttä kesämekkoa.

Periaatteessa jokainen pukeutuu just siten kuin haluaa. Käytännössä on kuitenkin olemassa tiettyjä sivistyneen yhteiskunnan raameja, joita olisi yleisen kansanrauhan vuoksi hyvä noudattaa. Ja ihan hyvähän se on, että on olemassa yleisesti hyväksyttävä tapa pukeutua: täysi vallattomuus johtaisi nopeasti jonkinlaiseen anarkiaan, kun kenelläkään ei olisi enää minkäänlaista julkista häpyä. Toki rajat on aina tehty vähintään joustaviksi, ellei rikottaviksi.

Uimarannallekaan ei sovi hammaslanka pyllyn väliin

Mutta missä se raja menee? Mun mielestä se raja on tosi häilyvä. Toinen saattaa näyttää tosi elegantilta pienessä mekossaan ja toinen taas irstaalta: riippuu paljon kehon mittasuhteista, asusteista ja tavasta, miten itseään kantaa. Rannalle sopii pukeutua vähempään kun taas esimerkiksi ruokakauppaan. Uimarannallakaan en kuitenkaan ymmärrä pelkkää hammaslankaa pakaravaossa vaan olisi kiva, jos löytyisi vähän enemmän kangasta. Mua ei haittaa, jos isompi nainen pukeutuu lyhyisiin shortseihin mutta en ehkä silti halua saada liian yksityiskohtaista kuvaa hänenkään alastomasta kehostaan. Ja olisi kiva, jos ne shortsit sopisivat päälle eivätkä joka kyykkäyksellä paljastaisi pyllyhaivenia. Sama pätee kaikkiin kehoihin: en myöskään halua niitä paljaita treenipakaroita verkkokalvoilleni samalla kun valikoin perunaa kesäkeittooni.

Yli 70% alastomuus ei ole ok?

Raskausarvet ja selluliitti on ok näkyä. Niitä on aika monella meistä enkä niitä oikein osaa pitää häiritsevänä elementtinä. Pakaranreuna, häpykumpu, nänni ja ehkä sellainen yli 70% alastomuus ei taas mun mielestä ole ok muualla kuin uimarannalla, kesämökillä tai omalla pihalla. Toisaalta jännä, että esim. saunassa mua ei ollenkaan häiritse vieraiden ihmisten alastomuus. En osaa myöskään sanoa, mikä on se mun oman pukeutumisen raja: sen vaan tuntee, kun on ylittänyt sen. Teen usein ns. pyllistystestin: eli esittelen peilille perääni ja kuikkaan jalkojen välistä, näkyykö mitään epäilyttävää. Jos peilistä näkyy liikaa, vaihdan vaatteet.

Missä menee teidän kesäpukeutumisen raja? Entä paheksutteko liian paljastavia asuvalintoja julkisilla paikoilla? Mikä on ok kesäpukeutumista ja mikä ei?


Edellinen juttu:

Minne katosi terveellinen elämä, rytmi ja liikunta?

***

Lue myös nämä:

Onko pakko olla laiha, jos ei halua?

Miltä näyttää lihavan naisen kesäkunto?

*****

Seuraa blogia: Facebook @parastaennenblogi, Instagram @parasta_ennen

Kommentit (10)

 1. Tytti-Kaarina

  Aivan ihana ja hauska teksti! :D<3 Itsekin harrastan tuota peilin kautta tiirailua. Erityisesti talvella kun on pimeämpää, niin pitää kokeilla eri valossa näkyykö vaatteista läpi. Monesti ohuiden housujen kanssa päädyn pyllistämään ikkunan eteen tai vessaan kirkkaimman lampun alle.

 2. Maiccu

  Osuva aihe ja kivasti kirjoitettu 🙂 Peili on kyllä oikein hyvä tuomari ja pikku pyllistys kotona eikä tarvitse katua:kaupungillaD Hammaslankaa on pakaroiden välissä vilkkunut uimarannoilla tänä kesänä kerran jos toisenkin ja kyllä ne tälläisen täti-ihmisen silmissä menee rannalla jo jossain kohtaa erotiikan puolelle 😉 Vaikka olis kuinka pakaraa jota kehtaa vilautella.
  Sama pätee myös muualle yleisiin paikkoihin, ja kesäpukeutumiseen. hyvän maun rajoissa pitäis pukeutua mutta se lienee hyvinkn yksilöllistä missä se hyvä raja kullakin menee.

 3. Maria

  Jos minulta kysytään (ja nythän kysytään) niin ainakin selkeä raja itsellä menee siinä että paita/toppi pysyy päällä kun ollaan jossain muualla kuin rannalla tai omassa pihassa/mökillä. Sekä miehet että naiset, ei ole kovin kiva käydä kaupassa niin että ympärillä pyörii hikisiä puolialastomia ihmisiä 😀 rannalla ei haittaa koska hei, siellä on tarkoituskin olla vähillä vaatteilla. Mutta kun mennään vaikka kaupungille (ja VARSINKIN jos mennään johonkin syömään) niin vähintään se paita päälle. Ihan jo kunnioituksesta kanssaihmisiä kohtaan. Taisivat jossain lomakohteessa itse asiassa kirjata lakiinkin tuon että paita pysyy päällä rantojen ulkopuolella tai sakottavat.

  • Henna – Parasta Ennen

   Jep, aika samoilla linjoilla sun rajojen kanssa! Ja ulkomailla tosiaan on monesti paljon tiukempaa tuo pukeutuminen, mikä mun mielestä on jossain kohtaa iha hyvä juttu.

 4. Anna Suhoinen

  Mieheni on aika rento ja sanookin, että mitä sitä turhaa peittelemään kun on nätti vartalo mitä näyttää. Olen liikunnallinen ja aika sinut vartaloni kanssa. Tänäkin kesänä lyhyet, vähän läpikuultavat mekot ovat olleet käytössä, miehen kannustuksesta pikkarit jää joskus pois. Pari vuotta sitten hän tilasi minulle netistä todella niukkoja bikineitä, aluksi totesin, etten ikinä voisi niitä käyttää, mutta hän rohkaisi mieltäni ja kyllä ne ovat ihan hyväksyviä katseita saaneet. Sen olen oppinut, että väh. 90% miehistä arvostaa suuresti kos ns. Kamelinvarvas on näkyvissä vaikka trikoissa tai uikareissa, joten voihan sitä joskus niinkin miesten päivää ilostuttaa. T. Iloinen 4-kymppinen

  • Henna – Parasta Ennen

   No sulla on kyllä rennon oloinen mies ja hienoa, että oot löytänyt rauhan vartalosi kanssa. Onhan se joskus joo kiva pukeutua jotenkin erityisesti sitä omaa miestä varten, mutta mä kyllä mieluummin pukeudun niinkuin itselle sopii. Mies laittais mut ihan outoihin vaatteisiin:D Mun mies taitaa sit kuulua siihen 10%, kun kysyin tuota kamelinvarvasta. Ei kuulemma ole hänen mielestään kovin arvokas näky. Mutta hei, meitä on moneen junaan!

 5. noorakata

  Jos ”hammaslangalla” viittaat stringien malliseen alaosaan bikineissä, niin huoh. Itse aion ainakin rannalla käyttää omiani piditpä sinä sitä hyväksyttävänä tai et. En yleisestikään ymmärrä miksi muut naiset leikkivät siveyspoliisia toisten pukeutumisen suhteen. Jos privaattialueet ovat piilossa loppu ei kuulu muille.

  • Henna – Parasta Ennen

   Stringejäkin on aika erimallisia, jotkut tosiaan muistuttavat hammaslankaa jättäen koko tarakan paljaaksi. Se, että sanon etten ymmärrä tällaista rantamuotia, ei mielestäni tee musta vielä siveyspoliisia. Siitä on kuitenkin vielä aika pitkä matka paheksumiseen ja totaaliseen tuomitsemiseen. Niinkuin sanoin, jokainen pukeutukoon kuten itse haluaa mutta silti on mielestäni olemassa jonkinlainen siveyden mittari, joka mulla nyt menee siinä paljaassa pyllyssä. Ei ole kyse siitä, ettenkö asiaa hyväksyisi vaan enemmänkin siitä, että arvostaisin enemmän toisenlaista pukeutumista. Ja ne privaattialueetkin on vähän liukuva käsite: toisille nöpöttävä nännikin paidan alla on liikaa ja toiset taas sietävät enemmän alastomuutta.

 6. Milja

  Moi! Törmäsin blogiisi sattumalta. Mua on kans mietityttänyt ja pöyristyttänyt ne stringit tänä kesänä! Siis niissähän on perse ihan paljaana ja tiskissä! Ei kiitos. 😀 Ja ärsyttää, kun miehillä on pitkään olleet jo speedotkin muka noloja. Kumma kyllä. Ja muuten pukeudun kyllä niukasti itsekin, mutta jotain rajaa.

  • Henna – Parasta Ennen

   Kiva kun törmäsit! Ja toi on kyllä totta, että miehillä on ihan eri leveli tässä uikkarimuodissa. Miks just naisilla on jotenkin ”ok” olla persus paljaana ja miehillä sitten taas on aina lahkeet? Seksistinen siis tämäkin asia.

Kommentoi »

Kiva kun kommentoit!