Parasta Ennen
Parasta Ennen

BMI yli 30: Merkittävästi lihava

Viimekertainen juttu lihavan naisen kesäkunnosta keräsi vähän oletetustikin kommentteja siitä, onko tämä mun kroppa nyt sitten lihava vai ei. Missä menee lihavan ja sopivasti pyöreän raja? Vai onko sellaista edes? Onko olemassa joku tietty ylipainon määrä, jonka jälkeen ”saa” kutsua itseään lihavaksi? Miltä lihavuus näyttää, näyttääkö se tältä?

Laskuri kertoo – BMI yli 30: merkittävästi lihava

Netistä löytyy kaikenlaisia laskureita, joihin strategiset mitat syöttämällä saa viranomaisten faktatietoa oman kehon kokoluokasta. Näppäilet vain pituuden ja painon, niin ruudulle pamahtaa armoton prosenttiluku: kuinka paljon sun kehossa on ylimääräistä ja missä kilomäärässä olisit normaali. Jotkut jopa kertovat, mikä olisi just sun ihannepaino ja antavat vielä sanallisen arvion siitä, kuinka lihava sitä nyt sitten olet.

BMI-painoindeksi-lihavuus-blogi-parasta-ennen BMI yli 30: merkittävästi lihava

BMI-painoindeksi-lihavuus-blogi-parasta-ennen BMI yli 30: merkittävästi lihava

Mun painoindeksi on 30,47. Merkittävä lihavuus.

Mun normaalipainon yläraja on 70,56kg ja siihen päästäkseni mun tulisi laihduttaa yli 15 kiloa. Vyötärönympärystä en tiedä varmaksi, mutta luulen meneväni kategoriaan ”Lievä terveyshaitta”. Jossain mainittiin, että ylipaino on alueella 25–30 ja lihavuus tarkoittaa yli 30 painoindeksiä. En siis ihan tuulesta temmannut otsikkoa, jossa väitän olevani lihava. Kaikkien virallisten mittareiden mukaan mä olen juuri sitä: lihava. BMI yli 30: merkittävästi lihava.

Mä tiedän olevani ylipainoinen. Onhan mulla nyt silmät päässä. En ole ollut normaalipainoinen vuosiin. En varmaan jopa kymmeneen vuoteen tai enemmän? Voisi periaatteessa kysyä, miten joku sellainen painoluku voisikaan olla mulle normaali, jota ei ole vaa’alla näkynyt sitten Spice Girlsien kulta-ajan? Eikö periaatteessa tämä +10 kiloa ole mulle se oma normaalipaino, kun tässä painossa olen suurimman osan elämästäni viettänyt? Jos nyt hoikistuisin tuonne normaalipainon puolelle, olisi se olotila itseasiassa mulle hyvin epänormaali.BMI-painoindeksi-lihavuus-blogi-parasta-ennen BMI yli 30: merkittävästi lihava

Mutta onko nämä viralliset laskennat oikeassa? Olenko mä OIKEASTI lihava?

Painoindeksin järkevyydestä ollaan montaa mieltä ja itsekin kyllä kallistun sille puolelle, että koko järjestelmä on vanhanaikainen ja typerä. Ihmistä ei voi mitata kaksiulotteisesti ja määritellä sen perusteella, millainen tai kuinka ”normaali” sun kehon kokoluokka on. Ja mitä sitten, vaikka BMI näyttäisikin sun olevan isokokoinen? Tarkoittaako se sitä, että olet automaattisesti epäterve ihminen? Tai että olet jotenkin kyvyttömämpi selviytymään arjesta? Tai jollain tavalla vähemmän viehättävä tai arvottomampi? Toki ylipaino on aina terveyshaitta mutta eihän kukaan voi mittaroida sitä, missä menee just se sun epäterveen painon raja: toisilla terveys reistaa jo siinä +5 kilossa ylipainoa, toiset elää hyvinkin tervettä ja aktiivista elämää +25 kiloisina. Ja sitten on vielä se, että BMI ei ota huomioon kehonkoostumusta: lihaksikas henkilö on äkkiä painoindeksin mukaan ylipainoinen vaikka todellisuudessa onkin hyväkuntoinen.

Virallisten mittausten lisäksi on tietysti vielä se mittari, että mitä mieltä muut ovat (jos nyt haluaa olla kiinnostunut muiden mielipiteistä). Joidenkin mielestä mä olen huomattavankin lihava, toiset pitää lähinnä sopivan runsaana. Asiaan liittyen mitä kommentteja luin, niin mua ei pidetty lihavana (luojan kiitos!) Mutta ei ole tässäkään asiassa yhtä totuutta ja hyvä niin. Mitä mieltä mä sitten itse olen? Olenko mä lihava? Oma mielipide vähän vaihtelee mutta useimmiten taidan kallistua sen puoleen, että ihan sama mitä BMI sanoo: mä olen just hyvä tämän kokoisena enkä aio kaavioiden vuoksi painoa tiputtaa. Jos joskus tästä varresta jotain laihdutan, on se ihan omasta tahdosta eikä minkään virallisen laskurin vuoksi. Vaikka virallisesti olenkin lihava, en koe itseäni millään tavalla epäterveeksi tai kauneusihanteiden vastaiseksi.

Mitä mieltä te olette? Pidättekö BMI:tä hyvänä mittarina?


Lue myös nämä:

Valehteletko painosi?

Onnistuneen laihduttamisen salaisuudet – Laihduttamisen ABC!

*****

Seuraa blogia: Facebook @parastaennenblogi, Instagram @parasta_ennen

Kommentit (11)

 1. Marimint

  Kyllä on maailmankirjat sekaisin jos näissä kuvissa esiintyvä luokitellaan lihavaksi!!! Pistää vihaksi ihan tosissaan tälläinen naurettava, normaalin kokoisen naisen vartalon hakemalla haettu pienennystarve. Tähän liuta kirosanoja!

  • Henna – Parasta Ennen

   Niinpä! Mutta näin se vaan on, vaikka kummalliselta joskus tuntuukin. Ehkä tähän saataisiin muutosta just sillä, että ne ”lihavat” astuisivat esiin ja näkisimme oikeasti, ettei painoindeksi aina osaa erottaa normaalia ja lihavaa toisistaan. Ihan metsään kyllä välillä menee nämä viralliset määritelmät.

 2. Liisa

  Moi, ja kiitos tosi loistavasta blogista!

  Eksyin tänne ihan vahingossa, ja oli pakko lukea saman tien useampikin kirjoitus. Ihanaa, että joku kirjoittaa laihduttamisesta, kehonkuvasta ja arjesta painonhallinnan kanssa näin realistisesti ja aidosti! Oon itsekin kamppaillut koko ikäni painon kanssa, välillä laihduttanut reippaastikin, mutta aina välillä osa kiloista hiipii takaisin – se on sitä jatkuvan tasapainon etsimistä. Välillä sitä miettii, että miten voi olla, ettei aikuinen ihminen vaan ”osaa” syödä ja liikkua niin oikein, että kiloista pääsisi eroon. 😀 Mutta se taitaakin olla enemmän sitä henkisen puolen kamppailua, motivaation etsimistä, sen kysymistä, voiko itsensä hyväksyä sellaisena kuin on. Ihanaa, että joku pukee näitä ajatuksia sanoiksi!

  Kiitos sulle ihan hurjasti loistavasta blogista – jään ihan varmasti seurailemaan 🙂 Aurinkoisia kesäpäiviä sulle! 🙂

  • Henna – Parasta Ennen

   Moikka!

   Kiva kun eksyit ja kiitos ihanista sanoista!

   Henkistä se painonhallinta oikeastaan tosiaan on. Jonkun listan mukaan syöminen tai ohjelman noudattaminen on periaatteessa helppoa, mutta vaikeeta on just se pitkäaikaisen tasapainon löytäminen.

   Aurinkoa myös sinne ja kiva kun jäät seuraamaan!:)

 3. Henna

  Mulla paino on aina heitellyt lievän alipainon ja lievän ylipainon kanssa ja tuntuu etten koskaan ole tyytyväinen. Aloitin kuntosalilla käymisen että olisin taas hoikka enkä painolaskurin mukaan lievästi _ylipainoinen_ . Mutta olen huomannut että urheilu tuo minulle enemmän hyvää oloa jonka takia olen jaksanut jatkaa sitä. Jos olisin koko ajan sillä päämäärällä että olisin hoikempi niin en olisi jaksanut sitä kahta kertaa pidempään.

 4. Ellu

  Hellouuu 🙂 !

  Joo, painoindeksin voi heittää lähimpään puskaan kyllä. Parempiakin keinoja arvioida terveysriskiä suhteessa ylipainoon.

  Se on muuten jännä kuinka itsensä näkee isompana kuin ehkä on (olen) . Olisin arvioinut meidät suht koht samankokoisiksi…mutta sen indeksin mukaan mun on 26 ja sun jotain hiukka enemmän kai nyt sitten.

  Siltikin, oikeasti, me näytetään aika samalta. Joten sillä koostumuksella on merkitystä. Mulla on ihan mitatustikin rasvaprosentti korkea (hehh, jotain 38 % ). Jopa sisätautilääkäri otti asiakseen erikseen soittaa ja kertoa huolensa mun ikääni nähden hyvin alhaisesta lihasmassan määrästä.
  Tähän väliin kommentti, että en ole maannut täysin sohvaperunana vaan ollut muutaman vuoden vakavasti sairaana. Eli menetin lihakseni ikävä kyllä. Nyt pitäisi alkaa työstämään niitä takaisin kun terveys petraantunut.
  Ennen kaikkea yleiskondiksen ja oman jaksamisen takia.

  Aikoinani sairastin syömishäiriön. Ja olen ollut suurimman osan elämästäni liian laiha tai ainakin hoikka. Olinko onnellisempi? Kokonaisuutta katsoen, en. Me olemme niin paljon muutakin, onneksi, kuin se mitä peilistä näkyy.

  Ja ennen kaikkea, mikä hemmetin synonyymi laihuus / hoikkuus on muka kauneudelle ja viehättävyydelle? Jos jollekin pojalle tai miehelle se on on kynnyskysymys ja oleellisinta naisessa / minussa (olen tällä hetkellä sinkku)…niin neeeext!

  Niin tai näin. Täydestä sydämestä sanon mielipiteeni. Olet erittäin viehättävä naishenkilö. Kelle tahansa naiselle olisi ilo omata sinun ulkonäkösi, enkä ymmärrä miten se edes paranisi jos tiputtaisit kiloja tms. muka tarpeellista?
  En muuttaisi sinussa mitään. Olemme siis samanikäisiä suunnilleen muuten.

  Ja tästä voin vetää lohduttavan johtopäätöksen myös oman kroppani tilanteen suhteen: Olen ihan jees näin. Paitsi niitä lihaksia jos sais jostain hankittua, niin jaksaisi paremmin, mutta kroppa ja SE kuuluisa bikinikroppa….näillä mennään ja hemmetin ylpeänä mennäänkin 😀 !!

  • Henna – Parasta Ennen

   Moikka ja kiitos kommentista! Tästä tuli hyvälle mielelle☺️

   Tässä näkee kuinka epätarkka mittari BMI on, kaksi ihmistä voi näyttää ihan samalta ja silti omata ihan erilaisen BMI:n. Koostumuksella on tosiaan merkitystä.

   Saatkin olla ylpeä itsestäsi, varmasti upea olet säkin! Tsemppiä jatkoon ja pidä toi asenne!

 5. Sarkku

  Mahtavuutta! Meidän strategiset mitat taitaa olla kuta kuinkin samat ja ahdistaa välillä sikana, kun ei sitten tänäkään kesänä ollut sellanen bikinibabe, kuin oli ajatellut. Mutta noi siun kuvat on niin ihania ja näytät hyvältä! Tuli itellekin olo, että mitähän tässä nyt taas vingun 🙂
  Yks vanhempi rouva sanoi, että rantakunto on sillon hyvä, jos omin jaloin rantaan pääsee 😀
  Ihanaa päivää ja kiitos blogista, oot <3

 6. nik

  Joo, roskiin vaan tuo BMI-laskuri. Mulle se näyttää lievää ylipainoa ja mulla näkyy vatsapalikat. Kaverin työterkkari oli huolestunu ku kaveri oli laskurin mukaan ylipainoinen. Se on SM-tason keihäänheittäjä. On muuten core melko tikissä, muttei se tietty miltään maratoonarilta näytä. 😀 Ja tosiaan harhaanjohtavien tulosten lisäksi tietysti tosiaan se, että paino ei määritä elämänlaatua tai hyvinvointia. Kuten ei moni muukaan luku, jonka kehosta voi mitata. Kuten kolesteroli. Tutkimusten mukaan vanhetessa eteenkin naisilla on hieman korkeampi kolesteroli hyväksi. Ja se luku on ylipäätään yksilöllinen. Sen ”alle viis”-mantran vois heittää samaan paikkaan tuon BMIn kans. Se on vähän sama kuin päätettäis että 175 cm on terveellinen pituus tai sininen on terveellinen silmien väri. Näinhän luultavasti tehtäis, jos pituutta ja silmien väriä vois muuttaa jollain tuotteella, jota voi myydä. ;D

 7. Eeviz

  BMI on kehitetty 1800-luvun alkupuolella, jolloin ihmiset olivat ja lyhyempiä ja pienempiä muutenkin. Toki siihen aikaan 80 kiloinen ihminen oli varmaan hyvinkin iso ja harvinainen näky, mutta nykyään hyvinvointia ja omaa kokoa voi mittailla niin monilla paremmin sopivilla keinoilla. Itse suosin ihan vain peliä ja mittanauhaa. Kun itsellä on hyvä olla, on kehokin juuri hyvänkokoinen ☺️

  • Henna – Parasta Ennen

   Emmä tiennytkään että se on noin vanha! No joo, sit olis kyl jo aika luopua tosta vanhanaikaisesta jäänteestä🙂

Kommentoi »

Kiva kun kommentoit!