Onko miesten sallitumpaa rakentaa kehoa, dieetata ja kisata, kysyn mä vaan…

No tottahan toki some sitten täyttyi negatiivisista ja kriittisistäkin ajatuksista kun syksyn kisarupeama fitnesslajien kohdalla starttasi. Tottakai kritiikkiä saa olla ja asioista on hyvä puhua ja osa osaa hyvinkin asiallisesti tuoda omia näkökulmiaan esiin. Lajiin kuin lajiin lähtevien on tärkeä ymmärtää laji kokonaisuudessaan, myös mahdolliset riskit. Näistä olenkin kirjoitellut tässä postauksessa. En lähde lusikkaa nyt sen enempää kastamaan fitneksen puolesta puhumiseen ja yritän olla provosoitumatta somessa 😉 Eniten minua häiritsee näissä keskusteluissa mustavalkoinen ajattelu ja leimaaminen sekä yleistäminen. Minusta Fitneksen ei tarvitse olla sairasta, piste!

fitnesshullut

Mulla kuitenkin heräsi yksi näkökulma päässä tänään tähän keskusteluun. Se on jo jonkinaikaa siellä yritellyt heilutella mulle olomassaolostaan, mutta en ole kunnolla saanut tuosta näkökulmasta ja ajatuksesta kiinni, enkä löytänyt oikeita sanoja, mutta tänään, tänään syttyi lamppu 😀

Viime viikonloppuna näkyi lavoilla paljon salilla töitä tehneitä naisia, jotka olivat dietanneet lihaksiaan esiin, toiset kireämpään kuntoon toiset vähemmän kireään. Oli bodyfitness naisia ja oli bikinifitnessnaisia. Yhteistä näillä kaikilla oli että he esittelivät TREENINSÄ tuloksia, jotka dietin avulla tuotiin paremmin esille. Mä katsoin ihaillen pyöreitä olkapäitä ja erottuvia reisilihaksia sekä selkälihasten erottuvuutta, mun silmää nyt vaan lihakset mielyttää ja sen takia mun lajikin on enemmän bodyfitness kuin bikinifitness.

IMG_8552
Kevät 2014

Noh, naisten lisäksi lavalla nähtiin miehiä kolmessa eri lajissa; kehonrakennuksessa, classic bodybuildingissä ja men´s physiquessa. Näissäkin kaikissa sama ajatus, esitellään salitreenin tuloksia jotka dietin avulla tuodaan esiin. Toisilla vähemmän massaa kuin toisilla, toisilla kireyttä enemmän kuin toisilla…

cbb
2012 Fitness Classic ja mun lemppari pose cbb:ssä 😉

cbb3
2012 Fitness Classic, CBB

Kun fitness lajeja kritisoidaan, kritisoidaan nimenomaan näitä naisten lajeja. Miesten lajeissa kovassa huudossa nyt on etenkin tuo men´s physique ja cbb, ei ehkä yhtä kovassa huudossa kuin naisten lajeissa, mutta kuitenkin sielläkin on tapahtumassa ”ilmiötä”. Men´s physiquessa varmaan etupäässä, jossa haetaan eniten ehkä myös sitä muuta lookkia, jota mä ehkä kuvailisin surffaripoikalookiksi 😉 Näihin lajeihin ei pitäisi lähteä kilpamielessä vain sen muodikkuuden takia, koska silloin lähtee mopo helposti käsistä eikä kestetä hommaa fyysisesti eikä henkisesti. Näiden lajien muotilajiksi nouseminen kuitenkin tuo monenlaista kilpailuihin haluavaa. Kisakunto ei ole missään näistä lajeista se terveellisin kunto ja sen takia se onkin vain hetkellistä. Laihdutuskisasta on turha puhua, sillä eiväthän tuomarit edes tiedä kuinka paljon kukakin on laihduttanut, he näkevät sen millaiseksi keho on saatu rakennettua.

J

Onko nämä miesten lajit sitten sallitumpia kuin naisten? Onko miesten sallitumpaa rakentaa kehoaan? Onko miesten sallitumpaa esitellä kilpalavoilla salilla käytettyjen tuntejen tuloksia? Edelleen on joidenkin mielestä sairasta ylipäätänsä esitellä niitä tuloksia, mutta kyllähän niitä esitellään joka lajissa, omista tuloksista yksilölajeissa on kyse….

946490_588540341179846_1473700897_n

Sitten voidaan heittää tähän ballerinat, onko heidän salllitumpaa olla vähissä rasvoissa? Onko nyrkkeilijän sallitumpaa dietata päästäkseen alempaan painosarjaan? IMO lajissa kuin lajissa on puolensa ja kilpaurheilu vaatii aina veronsa ja lajissa kuin lajissa löytyy hinnalla millä hyvänsä eteenpäin menijöitä ja tämän todistaa jo dopingtestit…. Laji kuin laji voi viedä mennessään niin ettei pää ja kroppa pysy mukana, mutta tarkoitus oli nyt tuoda tuo otsikon näkokulma esiin, joten ei tästä sen enempää…

Kaikenlaisia esimerkkejä olis vaikka kuinka ja teksti lähti hieman harhailemaan tosiaan nyt toisiin lajeihin. Minulla kuitenkin heräsi toinenkin ajatus…

Onko rasvattomuutta edes niin kovin luonnotonta ihailla, kun väitetään. Mikäli mietitään eläinkuntaa niin ihaillaanhan eläimissäkin rasvattomuutta ja ihmiset pitävät koiriaan ja hevosiaan tiukoilla ruokavalioilla, miksei siis saisi pitää itseäänkin? (Oho heitinkö provon 😉 )

Ehkä mä jätän tän näppiksen sauhuttamisen tällä kertaa tähän ja jatkan tyytyväisenä Outin Fitnesselämää 😉

Pst. hyvän kirjoituksen Fitneksestä kirjoitti tänään myös Kia

Älkää kauhistelko kun kisaajat kirjoittavat olleensa liian löysiä tai omanneensa liikaa rasvaa tms. He puhuvat tällöin lajin näkökulmasta ja kisakunnosta 🙂 Itselläkin jäi viime keväänä kunto vajaaksi, pari kiloa olisi vielä tarvinnut kiristää, mutta upeahan tuo kunto silti oli 🙂 En tiedä sitten näytänkö jonkun mielestä noissa kuvissa väsyneeltä ja kärsivältä, mutta kumpaakaan en ollut tuolla hetkellä (alaluomet on aina hymyillessä tommosilla pusseilla eli nekään ei väsymyksestä johdu 😉 )

Kultsa studio II_-015 BKultsa studio II_-016 BKultsa studio II_-017 BKaikilla on jonkinlainen ulkonäkö ja itselle mieluisinta ulkonäköä saa tavoitella, mutta pitää kuitenkin muistaa että elämässä on muutakin ja tärkeämpääkin. Lihaksista tärkein on loppupeleissä sydän!

UGH!

Kommentit (11)
 1. Hyvä Outi, hieno teksti ja hyviä ajatuksia! 🙂 Kiva, että toit esiin tuon näkökulman noista miesten lajeista. Yksikään fitness-dissaaja ei arvostele miesten lajeissa kisaavia, vaikka he käyvät ihan samanlaisen projektin läpi kuin naistenlajeissa kisaavat.

  1. Kiitos Kia kommentistasi! 🙂
   Tää aihe on taas herättänyt monet kirjoittamaan. Oli jotenkin ikävä lukea viikonlopun hyvien kisafiilisten jälkeen taas dissaamista…
   Täytyy sitä omaa lajiaan vähän nousta puolustamaan 🙂
   Säkin näytät blogissas hyvää asennetta ja tervettä mallia tähän fitnesshommaan 🙂

 2. MissEvilEve
  15.9.2014, 21:02

  Hah, me ollaan kirjoitettu aika samoja juttuja 😀 Vissiin koko FF porukka ottaa kantaa 😀

  1. Haa, täytyykin käydä lukemassa sun postaukses, koska sun kannanotto kyllä kiinnostaa 😉
   Hyvin on taas porukan pistänyt kirjoittelemaan 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *