4 kuukautta ikää, mites imetys ja kiinteät?

Huomenna Luka onkin 4 kuukauden ikäine poikanen jo!

Meillä kysyttiin 3 kuukauden neuvolakäynnillä, mitä olemme ajatelleet kiinteiden aloittamisesta. Olin hieman hämmentynyt, että miksi siitä nyt kysellään. Terkkari kuitenkin sanoi, että tällä käynnillä hänellä on ollut tapana asiaa ottaa puheeksi. Kerroin, ettei sen enempiä olla vielä mietitty, kun tavoitteena on 6 kuukauden täysimetys. Terkkari kertoi tämän jälkeen, että 4 kuukauden iässä voi aloittaa maistelut ja että voisi olla hyväkin alkaa totuttelemaan makuihin, vaikka poika kasvaakin hyvin rintamaidolla ettei sen puolesta tarvi. Tämän jälkeenkerroin uudelleen, että edelleen haluan täysimettää 6 kuukauden ikään asti. Edit. Meillä on aivan ihana terkkari ja olimme käynnin päätteeksi kyllä hyvässä yhteisymmärryksessä meidän imetystoiveesta ja tavoittestamme. Tässä kohtaa hän myös sanoikin ettei ole pakko kiinteitä aloittaakaan ja äidinmaito riittää hyvin. En näe itse mitään syytä meidän tilanteessa aloittaa maistelua vielä 4 kuukauden iässä ja jäin ihmettelemään yleisesti miksei enemmän kannusteta tuohon 6 kuukauden täysimetykseen, jos se kerran on äidin halu eikä tarvetta ole aikaisempaan aloitella kiinteitä. Lapsi saa kyllä äidin monipuolisesti syödessä äidin maidon kautta erilaisia makuja ja allergeenejä. Osittain virheellisenä tietona myös jaetaan äideille tietoa, ettei pienet maistelut kaada täysimetystä.

Jäin miettimään; Nyt mä taidan olla imetyshörhö 😀

Ylläolevaa tekstiä muokattu!

Imetys nyt on aina tulenarka aihe, joten muistetaanhan, että jokainen tekee aina omat ratkaisunsa tämänkin suhteen itsensä ja lapsensa mukaisesti! En tarkoita torpata ketään joka ei täysimetä puoli vuotiaaksi, mutta en ihmettele sitä, että moni aloittaa kiinteät 4 kuukauden kohdalla. Mekin aloitettaisiin jos en olisi itse asiaan perehtynyt enempiä ja olisi itse tehnyt ajatustyötä sen suhteen mikä oma ajatukseni on asiasta. Tätä samaa olen kuullut muutamilta muiltakin. Suomessa imetystilastot eivät ole kovinkaan korkeat eikä niiden parantumista auta ainakaan kannustamattomuus. Olen kyllä kuullut senkin puolen, miten toiset kokevat imetyksen ohjauksen ja tukemisen päällekäyväksi. Ääripäät näissä asioissa kertovat sitä, että imetyksen tuki ja ohjaus ei ole kunnolla uomissaan ja selkeää terveydenhuollon puolella.

Itse olen vahvasti imetysmyönteinen ja puhun mielelläni sen puolesta, eikä siinä kait ole mitään väärää. En halua kuitenkaan ketään painostaa tai luoda paineita, mutta omalta osaltani voin tuoda tietoisuutta ja myönteisiä kokemuksia esiin. Voisin tähän vain linkatakin lisäteksteihin, mutta koen hyväksi laittaa muutamat poiminnat vauvan ravinnosta tähän ja nämä pohjautuu tämän hetken THL:n laatimiin suosituksiin imetyksestä.

THL suosittelee täysimetystä 6 kuukauden ikään asti ja vähintään 4 kuukauden ikään asti. Äidinmaito riittää ainoaksi ravinnoksi ensimmäisten kuuden kuukauden ajan useimmille normaalipainoisina syntyneille lapsille. Tulkitsen tämän THL:n suosituksenkin siis kannattavan tuota 6 kk:n täysimetystä ensisijaisesti. WHO suosittelee täysimetystä 6 kuukauden ikään asti. THL suosittelee imetyksen jatkamista täysimetyksen jälkeen vuoden ikään asti, johon asti äidinmaito on vauvan ensisijainen ravinnonlähde ja WHO suosittelee imetyksen jatkamista kahden vuoden ikään asti kiinteiden ohella. Sitten on olemassa myös lapsen luontainen vieroittuminen. Itse en ole tehnyt sen suhteen päätöksiä mihin asti imetetään, nyt ensin tavoitteena kuitenkin tuo puolen vuoden täysimetys ja sen jälkeen tavoitteena imetyksen jatkaminen, mihin asti sitten jatkuukin, toivottavasti ainakin sinne vuoden ikään asti. Mitään en kiveen hakkaa, vaan elellään vauvan ja meidän tilanteiden mukaan ottamatta asiasta sen kummempaa stressiä niin kuin jokaisen pitäisi.

”Täysimetys tarkoittaa, että vauva saa syödäkseen pelkkää äidinmaitoa, sekä tarvitsemansa lääkkeet ja vitamiinit. Puolenvuoden jälkeenkin äidinmaito on vauvan ensisijainen ravinnonlähde vuoden ikään asti, mutta puolen vuoden iästä alkaen vauva tarvitsee äidinmaidon ohella kiinteitä ruokia kasvun ja kehityksen turvaamiseksi. Jos kiinteän ruoan tarjoamista aloitellaan jo aikaisemmin, vauvan tulee olla täyttänyt 4 kuukautta ja olla myös motorisesti valmis: pystyä istumaan tuettuna, hallitsemaan pään liikkeitä ja koordinoimaan silmien ja käden yhteistyötä ruokia tavoitellessaan. Kiinteät ruoat ovat aluksi pelkkiä maisteluannoksia: ruokaa tarjotaan vasta imetyksen jälkeen ja enimmillään muutaman teelusikallisen verran kerrallaan.”

Aina on myös erilaisia tarpeita ja erityistilanteita!

”Jos alle neljän kuukauden ikäinen lapsi tarvitsee lisäruokaa, hänelle annetaan pumpattua äidinmaitoa tai korviketta. Jos yli 4 kuukauden ikäinen lapsi tarvitsee äidinmaidon lisäksi muuta ruokaa, on parempi aloittaa kiinteät ruoat kuin siirtyä äidinmaidonkorvikkeeseen, jotta imetys jatkuisi. Jos lapsi saa pelkästään äidinmaidonkorviketta, kiinteät lisäruoat aloitetaan noin 4 kuukauden iässä lapsen yksilöllisten valmiuksien mukaan.”

Lähteenä Imetyksen tuki ry ja THL:n Syödään yhdessä – ruokasuositukset lapsiperheille
WHO:n 10 fatkakohtaa on ihana julkaisu imetyksestä myös, kannattaa tsekata!

Vaikka meillä on aika hyvällä mallilla jo nuo motoriset taidot niin en koe mitenkään tarpeelliseksi aloittaa vielä maistelua eikä Luka sellaiseen ole osoittanut mielestäni kiinnostustakaan vaikka käsi ja lelut suuhun menevätkin. Imetyksestä on myös hyötyjä sekä äidille että vauvalle, näistä hyödyistä voisin tehdä omaa postausta mikäli sellainen kiinnostaa (?) Parin kuukauden päästä voidaan palailla sitten kiinteiden aloittamiseen udelleen 😉

Saa jättää myös omia ajatuksia ja kokemuksia kommenttikenttään!
😉

Tsekkaa myös postaukset:
Täysimetys – tavoitteita ja toiveita
Mites se imetys sujuu?
Instagramissa:
@outikarita

Kommentit (92)
 1. En ole koskaan ennen kommentoinut blogiisi, mutta pidempään kirjoituksiasi seuraillut…nyt pakko kommentoida, että ehdottomasti teet kuten itse haluat ja mikä parhaalta oman lapsen kanssa tuntuu! Sinä tunnet ja tiedät lapsesi parhaiten..
  Itse täysimetin nuorinta lastani 7,5kk ja siirryttiinkin sitten suoraan sormiruokiin. Se ärsyttävä soseruoka-sotku-vaihe jäi kokonaan välistä. Lapsi kasvoi hyvin, eikä ollut kiinnostunut kiinteistä aiemmin.Neuvolasta sain kyllä todella hyvät haukut siitä miten pilaan lapseni terveyden jne. Neljästä lapsestani tämä pisimpään imetetty on ollut tervein, rauhallisin, parhaiten asioihin keskittyvä(toki luonnekysymyskin) ja kaikista rohkein maistamaan uusia ruokia ja makuja. Nyt kun viides kasvaa vatsassa aion tehdä taas just niinkuin haluan, jos lapsi kasvaa hyvin pelkällä maidolla;)

  1. Outi Karita
   1.3.2018, 15:41

   Kiitos!
   Jokaisen nimen8maan tulisi toimia tavallaan, mikä itselle ja omalle lapselle tuntuu hyväktä ja oikealta.
   Kiitos myös kokemulsesi jakamisesta ja hyvää raskausaikaa ❤

 2. Munkin mielestä ihmeen vähän rohkaistaan pidempään täysimetykseen, ja paljon tapahtuu virheellistä imetysohjausta. Esim. normaali notkahdus painonnousussa 4kk kohdalla voidaan tulkita niin, että maito ei riitä. Neuvolassa voidaan ohjeistaa aloittamaan ”peruna”, vaikka olisi oleellista ensin neuvoa esim. tehostamaan imetystä. Olen nyt toisen lapsen kohdalla mennyt täysin lapsentahtisesti, ja kun vauva alkoi osoittaa kiinnostusta ruokaan perheiden yhteisten ruokailujen aikana ja mm. nappaamaan äidin lautaselta ruokaa ja viemään suuhun, ja kaikki kiinteiden aloittamisen merkit täyttyi, aloitettiin maistelu. Tuntuu, että hänellä oli herkkyyskausi, ja hänellä onkin alkanut kiinteiden syönti sujua upeasti – se tuntuu hyvältä. Mielestäni nimenomaan lapsentahtisuudesta, herkkyyskausista ja valmiuksista pitäisi puhua enemmän, ei pelkästään tietystä iästä. Esikoista muuten imetin 1v9kk, ja kun lopetettiin tuli se hänen aloitteesta. Tuntui hyvältä lopettaa niin, että lapsi oli siihen itse valmis.
  Petra
  http://www.arkeenkatkettyaarre.fi

  1. Outi Karita
   1.3.2018, 15:44

   Todella hyvä kommentti asiasta, kiitos Petra tästä ❤
   Vaikka tällä hetkellä tavoitteena on tuo 6 kk niin kuten kirjoitin tilanteen ja lapsemme mukaan edetään. Hän hengaa usein ruokapöydässä kanssamme kyllä niin varmasti tulee huomattua jos herkkyys asiaan tulee 😊

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *