Ostolakossa-kosmetiikkablogi
Ostolakossa-kosmetiikkablogi

Apua, voidepurkissani lukee whitening! – Vaalentaako korealainen kosmetiikka ihoa?

Korealaista ja japanilaista kosmetiikkatarjontaa silmäillessä törmää usein termiin whitening, joka säikäyttää erityisesti monet pohjoismaalaiset kuluttajat. Meillä päin kevyesti sävyä saanutta ihoa pidetään terveyden merkkinä ja vaalea, väritön iho yhdistetään jopa huonoon vointiin. Harva haluaa vaalentaa ihoaan tässä täydellistä, paahteisen päivettynyttä ihoa ihannoivassa yhteiskunnassamme, joten se, että tuotepakkauksen kylkeen on painettu sana whitening saa kuluttajan ymmärrettävästi nostelemaan epäilevänä kulmiaan.

Tosiasiassa sanaa ei tarvitse missään nimessä pelätä ja sen voikin jopa ottaa eräänlaisena taikasanana kaunista ihoa havitellessa.

Whitening korealainen kosmetiikka Ostolakossa Virve Vee - 1 (2)

Moni tulkitsee sanan whitening tarkoittavan kosmetiikan yhteydessä valkaisevaa ja huolestuu jopa termiä käyttävien tuotteiden mahdollisista terveydelle haitallisista vaikutuksista.

Whitening-tuotteet eivät kuitenkaan ole sama asia kuin ihoa valkaisevat tuotteet, joiden yhteydessä oikeampi sana on bleaching. Tällaisia tuotteita käytetään paljon esimerkiksi Intiassa ja niiden teho perustuu nimenomaan ihon pintaa vaalentavaan kemialliseen reaktioon, jota hyödynnetään myös hiusten ja ihokarvojen vaalennuksessa. Näidenkin tuotteiden vaikutus on vain tilapäinen, sillä iho uudistuu jatkuvasti ja niiden jatkuvalla käytöllä voidaan saada aikaan pahaa ihoärsytystä ja jopa ihovaurioita.

Whitening korealainen kosmetiikka Ostolakossa Virve Vee - 1 (5)

Korealaisen (ja japanilaisen) kosmetiikan yhteydessä termi whitening kääntyisikin parhaiten englannin sanaksi brightening, joka puolestaan tarkoittaa ihon heleytystä ja kirkastusta. Sanavalinnassa on kuitenkin kyse yhteiskunnan kauneusihanteista ja siinä missä meillä ihannoidaan hehkuvan päivettynyttä ihoa, tavoitellaan Koreassa ja Japanissa vaaleaa, tasaisen sävyistä ihoa, jolla ei varsinkaan ole pigmenttiläiskiä.

Whitening korealainen kosmetiikka Ostolakossa Virve Vee

Erilaiset whitening-tuotteiden aktiiviaineet ovatkin tuttuja myös länsimaalaisessa kosmetiikassa, jossa niitä käytetään nimenomaan pigmenttiläiskistä kärsivän ihon hoidossa. Ne auttavat vähentämään ihon liiallista pigmentin tuotantoa ja sen myötä tasoittamaan ja kirkastamaan epätasaista ihon sävyä. Niiden avulla voidaan siis tosiaan tasoittaa ihon sävyä ja saada tummia pigmenttimuutoksia katoamaan.

(Tästä aiemmasta postauksestani voi lukea tarkemmin, kuinka vaalentavat ainesosat vaikuttavat iholla ja mihin niiden teho perustuu.)

Whitening korealainen kosmetiikka Ostolakossa Virve Vee - 1 (2)

Korealaisten ja japanilaisten Whitening-tuotteiden käyttö on siis täysin turvallista ja niiden avulla ihosta saadaan nimenomaan heleämpi sekä kirkkaamman ja tasaisemman sävyisen näköinen. Ne eivät kuitenkaan valkaise ihoa, sillä myös kosmetiikan mahdollisuudet ovat rajalliset ja sekä Koreassa että Japanissa kosmetiikkatuotteiden valmistusta ja niissä käytettävien ainesosien turvallisuutta säädellään Eurooppalaiseenkin makuun turvalliselta tuntuvalla lailla.

Whitening korealainen kosmetiikka Ostolakossa Virve Vee - 1 (4)

Koska ihon pigmentin tuotantoa tasapainottavien aktiiviaineiden vaikutus alkaa ihon pinnan alimmassa kerroksessa, kestää tavallisesti kuitenkin vähintään neljä viikkoa, että tuotteen pigmentin tuotantoa tasapainottava vaikutus näkyy iholla (ja tällöinkin vaikutuksen näkyvyys riippuu täysin ihosta).

Whitening-tuotteet saattavat kuitenkin sisältää myös ihon pintaa kevyesti kuorivia ainesosia, jotka saavat ihon näyttämään välittömästi kirkkaammalta ja heleämmältä (ja käytännössä myös vaaleammalta). Moniin voiteisiin on lisätty myös vaaleita pigmenttejä, joiden vuoksi iho näyttää heti vaaleammalta.

Whitening korealainen kosmetiikka Ostolakossa Virve Vee - 1 (3)

Vaalentavat tuotteet siis toimivat, mutta eivät niin radikaalisti ja samalla tavalla kuin mitä moni pelkää niiden vaikuttavan. Koska kuluttajat vastaanottavat sanan whitening eri markkinoilla eri tavalla ja myös suhtautuvat siihen erilailla, valikoivat kansainväliset kosmetiikkayrityksetkin markkinointiviestintänsä huolella. Samaa tuotetta saatetaankin myydä Aasiassa whitening-nimellä, mutta länsimaissa puolestaan brightening-nimellä, jotta se myy paremmin.

Whitening korealainen kosmetiikka Ostolakossa Virve Vee - 1 (1)

Onko whitening-sana mietityttänyt teitä?

Kommentit (18)

 1. xod

  Onko sulla sattumalta kokemusta cosrx:n padeista, niistä muovipurkeista joissa on toner yms lappusia? Niitä taisi jossain kohtaa olla elevenilläkin, ostin nimittäin juuri niitä ja kiinnostaisi sun kokemukset!

 2. Delle

  Ensin tul hammastahnaan valkaiseva ominaisuus. Nyt saa etsimällä etsiä sellaista tahnaa, jossa sitä whitening’iä ei olisi!
  Tilasinkin Korealaisen yö-naamion kasvoille toivoen sen vaalentavan haaleana näkyvää pigmenttilaikkuani. Kompastuin tuohon ”vaalentava” sanaan! Mutta eipäs niin taida tapahtua, kun sanan tarkoitus selvenikin tässä …
  Aurinko uojaa sitten vaan heti keväästä.
  -Voisitkin postata tehokkaista aurinkosuojatuotteista….

 3. NGl

  Muistui vielä mieleen, että eräs COSRX:in Galactomyces-liemi oli vielä pari vuotta sitten nimeltään jokin ’White Power’… Ilmeisesti tarpeeksi moni asiakas antoi heille palautetta mahdollisesta loukkaavasta mielleyhtymästä, koska nimi on sittemmin muutettu vähemmän räjähdysalttiiksi…

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *