Tässä uudessa meikkivoiteessa on 100 sävyä – onko tämä jo liioittelua?

Viime vuosina yhä useampi kosmetiikkamerkki on tajunnut, että voidakseen menestyä nykymarkkinoilla, on sen lanseerattava valtava määrä meikkivoidesävyjä. Nykyään ollaan kaukana niistä vanhoista ajoista, jolloin viisi, kymmenen tai edes viisitoista sävyä riittivät.

Merkeillä on suorastaan paineita kohdentaa tuotteensa pienen ihmisjoukon sijaan kaikille ja siinä missä suppea sävyvalikoima voitiin ennen perustella olkia kohauttamalla, on sellaisella liikkeelle lähteminen nykyään tulkittavissa jo epäsuoraksi syrjinnäksi, josta brändi saa taatusti kuulla – mikä on täysin ymmärrettävää. Yhä useampi tuotemerkki saa sosiaalisessa mediassa niskaansa valtavan raivoryöpyn, jos sen tarjoama meikkivoiteiden määrä vaikuttaa liian suppealta.

Fenty Beauty meikkivoide sävyt.

Rihannan Fenty Beauty aukaisi tämän laajan sävyskaalan ilmiön parisen vuotta sitten oikein isolla kädellä kun se lanseerasi meikkivoiteen 40 sävyllä. Fenty Beautyn lanseerauksen siivittämänä muutkin merkit innostuivat ajatuksesta ja lopulta siihen tuli kuluttajien suunnalta jo suoranainen paine.

Jopa Diorin täytyi hyväksyä, ettei se voi enää menestyä kosmetiikkamarkkinoilla entiseen malliin, jos se myy karkeasti sanottuna vain muutamaa vaaleaihoiselle naiselle suunaattua meikkivoidesävyä. Laajentuneen meikkivoiteiden tarjonnan ja kilpailun lisäännyttyä yritys menetti epäilemättä meikkivoidemyyntiä sen verran, että sen oli pakko ryhyä toimiin,  joten se lanseerasi Backstage Face & Body Foundation -meikkivoiteensa 40 sävyssä.

Samalla Dior teki uudesta meikkivoiteestaan vielä niin poikkeuksellisen edullisen Dior-meikkivoiteeksi, että brändi varmasti saattoi tavoittaa paitsi uusia sävyjä kaipaavia, mutta myös edullisemmassa hintaluokassa tavallisesti shoppailevia asiakkaita – varsinkin, kun meikkivoiteen kasvoiksi on mainonnassa poimittu nuoria naisia, joilla mainonta kohdistettiin asiakkaille, jotka eivät aiemmin olleet todellakaan olleet Diorin mainosten suoraa kohderyhmää.

Dior Backstage Face Body Foundation

Yhä useampi merkki siis on lanseerannut meikkivoiteen tai peiteaineen kymmenien sävyjen valikoimalla, mutta moni kiinnittää huomiota siihen, kuinka lanseerausten pääpaino on edelleen keskivaaleissa sävyissä. Näistä useimpien välillä tuskin edes huomaa eroa ja niistä kourallisen voisi monesti korvata yhdellä sävyllä. Tummia sävyjä on yhä edelleen vähän suhteessa vaaleisiin eikä niiden tarjonnan määrä vaikuta muuttuvan, vaikka lanseerattavia meikkivoidesävyjä olisi yhteensä neljäkymmentä, viisikymmentä tai kuusikymmentä.

Eräs tuotemerkki vei sävyjen kirjon kuitenkin juuri aivan uudelle tasolle julistamalla uusimman meikkivoiteensa lanseerauksen. Aiemmin kaksinumeroisina kymmenlukuina esitetyt uutuusmeikkivoiteiden sävylukemat kohosivat nyt aivan uusiin ulottuvuuksiin, sillä mineraaleja meikeissään hyödyntävä Pür ilmoitti lanseeravansa meikkivoiteen, jossa on sata sävyä.

Pur Love Your Self foundation.

Pür 4-in-1 Love Your Selfie on sadan sävyn ihmeen lisäksi vieläpä hybridituote, joka yhdistää meikkivoiteen ja peiteaineen. Tämä ei ole vain lupaus, jollaista moni muukin meikkimerkki on viljellyt, vaan Pür on sen tueksi vieläpä keksinyt aivan uudenlaisen pakkauksenkin. Tuotetta voi annostella pakkauksesta pumpun kanssa meikkivoiteen tapaan tai korkin voi kietää auki, jolloin pullon sisältä ei paljastu vain pumpun putkea vaan peiteaineapplikaattori. Tuotteella luvataan syntyvän peittävä, mutta heleältä näyttävä meikkipohja, eli siinä vaikuttaa olevan kaikki viimeisen päälle mietittyä.

Faktahan on kuitenkin, ettei meikkivoiteessa ihan oikeasti tarvitse olla sataa sävyä, sillä monet niistä sulautuvat useisiin ihon sävyihin. Kyse onkin minusta ehkä enemmän mainostempauksesta, jolla nostetaan hieman syrjässä ollut ja monille yhä tuntematon tuotemerkki ihmisten tietoisuuteen ovelalla tavalla. Siinä merkki kyllä varmasti onnistuu hyvin, sillä töiden kautta olen nähnyt, kuinka tuntematon Pür monille on eikä Suomessa ainakaan kovin moni asiakas ole shoppaillut sen tuotteita.

Kun sadan sävyn valikoimaan vielä yhdistetään vähän kliseinen tuotenimi, joka kannustaa rakastamaan itseään juuri sen sävyisenä kuin on, on aika selvää, että brändillä on melko kirkkaana tavoitteena lanseerata kansainvälisen läpimurron sille tuova tuote, jonka myötä brändin nimi tulee varmasti tutuksi ympäri maailman. En siis ole itse ihan varma, osaanko nähdä tämän sadan sävyn lanseerauksen hienona ja esimerkillisenä eleenä, joka välittää brändin suurisydämistä sanomaa täydestä sydämestä, vai onko hommaan lähdetty enemmän maine ja rahankiilto silmissä.  En haluaisi olla näin skeptinen, mutta vain tuntuu, että markkinoilla voisi menestyä pienemmälläkin määrällä meikkivoidesävyjä kun vain satsaisi muhinkin kuin vaaleisiin sävyihin. Vai mitä mieltä te olette?

Niin tai näin, mutta täytyy silti myöntää, että oman kiinnostukseni meikkivoide onnistui ehdottomasti herättämään. Sen se tosin teki jo innovatiivisella pakkauksellaan, joka olisi saanut minut kiinnostumaan, vaikka sävyjä olisi ollut tarjolla vain kymmenes.

PUR-Love-Your-Selfie-Foundation_COLOR_CHART

Tarvitseeko teistä meikkivoiteessa olla sataa sävyä?


Lue myös:
Testissä meikkivoide, josta löytyy 40 sävyä

Kommentit (10)
  1. Millä heepetillä noista kaikista muka löytää sen itselleen sopivan? Millä kivijalkaliikkeellä on resurssit ottaa kaikki valikoimaansa, jotta sakki pääsee testaamaan ”sen oikean” itselleen?

    1. No niinpä! 😀 Saatavilla koko kirjossaan varmasti vain merkin omalta verkkosivulta ja muutamasta jälleenmyyntipisteestä ja tosiaan verkosta tilaaminen onkin sitten jo hyvin haastavaa noiden kaikkien nyanssien joukosta. 😀

  2. Alkaa jo kyllästyttään tämä suomalaisessakin mediassa esiintyvä käännösartikkelien viljely. Ei ole tummalle iholle vieläkään tarpeeksi sävyjä. Ei ole vaaleallekaan. Ei siis tosi vaalealle. Näitä keskivaaleita kyllä on pilvin pimein. Itsellä on vaalea iho, mutta hyvin lämmin. Näistä 40 värin valikoimista ei tunnu löytyvän sopivaa millään. Vaalein on liian vaalea, seuraava liian tumma jne. Toki valikoima on hurjasti parempi kun parikymmentä vuotta sitten, mutta tuntuu että ihan vaaleisiin väreihin ei panosteta.
    NC10

    1. Totta, ettei ihan vaaleimpia sävyjä edelleenkään ole kovin runsaasti tarjolla, mutta täytyy kyllä sanoa, että näissä meikkivoiteissa, joissa on lanseerattu laaja skaala on nykyään paljon juuri niitä hyvinkin vaaleita, mikä on hyvä. Minusta on ollut viimeaikoina hauskaa nähdä, että monilla merkeillä on jopa liian vaaleita sävyjä itselleni kun ennen niin ei todellakaan olisi ollut. Mutta tosiaan noihin keskisävyihinhän se laajennus eniten tavallisesti. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *