Too masculine? Or just perfect?

Blogissani on puhuttu viimeaikoina jo muutamaan otteeseen hajuvesistä ja haluaisin palata niihin taas yhden postauksen verran. Tahtoisin nimittäin kuulla teidän ajatuksianne eräästä tuoksuasiasta ihan hitusen verran.
Olin eräänä päivänä töissä ja aloin keskustella noin keski-ikäisen naisasiakkaan kanssa, joka oli suihkuttanut iholleen sekalaisen tuotevalikoiman sisältävästä kampanjapöydästä hajuvettä. Hän oli tykästynyt tuoksuun ihollaan ja kysyi minun mielipidettäni siitä. Minusta tuoksu sopi hänelle loistavasti: se oli hieman mausteinen, pehmeä ja aavistuksen puuterinen hänen ihollaan. Pidin siitä ja se sopi hänelle ja myös hän itse koki samoin. Hän oli jo päättänyt, että tämä on hänen uusi tuoksunsa.

Sitten hänelle kävi ilmi yksi asia: hänen kokeilemansa tuoksu olikin miesten tuoksu. Yhtäkkiä kaikki muuttuikin täysin. Oliko tuoksu sittenkään hyvä? Oliko se sittenkin liian maskuliininen? Pitikö hän sittenkään siitä enää? Kaikki tämä kyseenalaistaminen vain siksi, että aiemmin niin täydellisenä pidetty tuoksu olikin alunperin miehille suunnattu.

Tuoksu oli omia miestentuoksusuosikkejani, mutta pidin aidosti siitä hänen ihollaan. Hänellä ei ei ollut yhtään liian maskuliininen vaan kuten olin hänelle jo aiemmin kuvaillut, oli siinä puuterista pehmeyttä. Pidin siitä hänen ihollaan niin kovasti, että tuoksuttelun hurmoksessa suihkutin sitä jopa omalle iholleni. Minäkin tahdon tätä itselleni, jos se tuoksuisi ihollani noin hyvältä!
Vaan eipä tuoksunut. Minun ihollani se oli maskuliininen, hänen ihollaan pehmeämpi ja feminiinisempi. Hän itsekin haistoi selkeästi eron. Hän piti tuoksusta ihollaan suunnattomasti, muttei ollut varma, voisiko hän ostaa sitä, sillä sehän on miesten tuoksu. Hän jäi pohtimaan asiaa eikä sitten tainnut lopulta halutakaan enää ostaa tuoksua siitä huolimatta, että hän oli ihastunut siihen kovasti ja se tuoksui hänen ihollaan uskomattoman hyvältä.

Törmään tähän ilmiöön töissä aina silloin tällöin. Asiakas saattaa ihastua tuoksuun, mutta kauhistuu huomatessaan sen olevan toiselle sukupuolelle tarkoitettu. Yleensä näin käy nimenomaan naisten kanssa, sillä miehet harvemmin löytävät naisten tuoksuista ihan vaan vahingossa sitä heidän uutta suosikkiaan. 
Mietin aina näissä tilanteissa, kuinka tuoda asiakkaalle esiin, että hänen uusi suosikkituoksunsa on sitten muuten oikeasti toiselle sukupuolelle tarkoitettu. Lähes poikkeuksetta minun tekisi mieli jättää asia mainitsematta, sillä mitä sillä on väliä, kenelle se on tehty, jos se kerran sopii asiakkaalle ja hän pitää siitä. Samalla tunnen kuitenkin, että jollain tapaa ikäänkuin valehtelisin asiakkaalle ja että hän tuntisikin olonsa petetyksi saadessaan myöhemmin mahdollisesti selville, että hänelle on myyty toiselle sukuolelle tehty tuoksu enkä minä myyjänä ole kertonut asiasta hänelle. Siksi siis koen, että minun on mainittava asiasta asiakkaalle vaikka en tahtoisikaan. Yleensä yritän mainita asiasta hieman vaivihkaisesti ja positiiviseen sävyyn: ”Tuo tuoksuhan on muuten oikeasti alunperin suunnattu miehille, mutta tiedän useiden naisten ihastuneen siihen ja mitäs sillä on väliä, kenelle se on alunperin suunnattu jos se tuoksuu noin hyvältä ihollasi ja pidät siitä itsekin.”

Nuo tilanteet ovat usein kuitenkin hankalia. Monesti kaupat jäävät tuossa tilanteessa syntymättä ihan vaan siksi, että ”miesten tuoksu” kuulostaa pelottavalta ajatukselta. Siinä ei lohduta, vaikka sanoisin, ettei pullo näytä miehekkäältä tai muistuttaisin, kuinka hyvin tuoksu oikeasti tulee esiin asiakkaan iholla. Tai että eräs naispuolinen kolleganikin on puolestaan esimerkiksi aivan ihastunut siihen ja siihen miesten tuoksuun ja käyttää sitä mielellään eikä kukaan mieti, että se on miesten tuoksu. Jos se on toiselle sukupuolelle tarkoitettu niin yleensä se ratkaisee ja kaupat jäävät syntymättä.

Olisi mielenkiintoista kuulla teidän mielipiteitänne tästä asiasta. Voisitteko te käyttää miesten tuoksua, jos se tulisi ihollanne hyvänä vai häiritsisikö ajatus teitä liikaa? Ja jos olette kaupassa ihastuneet johonkin tuoksuun ja ostamassa sitä itsellenne haluaisitteko myyjän kertovan, jos se oikeasti onkin miesten tuoksu?
Kommentit (24)
  1. Minä olen sen verran omituinen ihminen, että jos oikein johonkin tuoksuun ihastuisin, niin varmasti ostaisin, vaikka se olisi miehille tarkoitettu. Jos tuoksua ei kehtaisi "julkisesti" käyttää, niin ainahan sitä voi kotona tuoksutella. Tosin mistä sitä kukaan sitten enää tietää, mistä pullosta tuoksu on peräisin, kun se sieltä on ulkona.

    Kinkkinen tilanne myyjän kannalta, mutta kuuluisiko se kuitenkin hyvään asiakaspalveluun asiasta huomauttaa, ettei asiakkaalle tule sitten harmituksia esim. vasta kotona.

  2. Voin ja olen käyttänytkin. Myönnän pöllineeni mieheltä pari kertaa Van Gilsin Between Sheetsia. Käyttäisin varmaan vakkaristi, jos se ei olisi mieheni lempituoksuja. 😀 Olen vuosia sitten käyttänyt myös yhden pullon Ligne St. Barthin Hommea, mielettömän hyvä tuoksu myös naisella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *