Ostolakossa-kosmetiikkablogi
Ostolakossa-kosmetiikkablogi

Tavarahaaste-projekti: Hillohyllykoe ja sen soveltaminen

Luin jonkun aikaa sitten parikymmentä vuotta sitten tehdystä tutkimuksesta, jossa testattiin ihmismieltä ja sen toimintaa jättisuuressa kaupassa. Kauppa oli tunnettu aivan suunnattoman valtavasta tuotevaihtoehtovalikoimastaan (esim. 20 000 eriltaista viinilaatua, 75 erilaista oliiviöljyä sekä 250 erilaista sinappia) ja siksi myös tunnettu turistikohde.
Kaupan valikoima oli siis valtava, mutta tutkija tahtoi tietää, saiko valtava valinnanvara aikaan myös enemmän kauppaa. Tutkijaryhmän jäsenet esiintyivät erään hillomerkin tuote-esittelijöinä. Valmistajalla oli valikoimissaan 28 erilaista hillomakua, joista jätettiin testissä pois neljä suosituinta (mm. appelsiini ja mansikka) etteivät kuluttajat voisi tarttua suoraan vaan siihen makuun, johon he ovat aina tottuneet.
Tuote-esittelijöinä toiminut tutkijaryhmä vaihteli tarjolla olevaa hillovalikoimaa muutaman tunnin välein niin, että tarjolla olivat vuorotellen 24 eri hilloa ja välillä vain kuusi erilaista hilloa.
Tutkijat huomasivat, että isomoi valikoima veti puoleensa n. 60% ohikulkeneista asiakkaista ja pienempi valikoima vain 40%, eli isompi valikoima vaikutti paremmalta. Mutta arvatkaapas, kuinka valikoiman laajuus vaikutti asiakkaiden käytökseen sen jälkeen, kun he olivat pysähtyneet hillojen eteen?
Laajan valikoiman edessä asiakkaat hämmentyivät ja käyttivät runsaasti aikaa hillopurkkeja vertaillen ja ostopäätöstä tarkasti pohtien. Loppujen lopuksi vain kolme asiakasta sadasta osti hillon.
Kun valikoima oli pieni, ihmiset tiesivätkin heti, mikä oli heidän suosikkinsa ja hillojen myynti kymmenkertaistui. 30 ihmistä sadasta poimi hillopurkin mukaansa.
Koe oli erittäin mielenkiintoinen ja sai minut pohtimaan omaa käytöstäni ei vain kaupassa vaan myös kotona tavaroideni keskellä. Jos kaikkea on liikaa, saako se vain ahdistumaan ja jättämään tuotteita käyttämättä siksi, ettei vaan osaa päättää, mitä käyttäisi? Taitaa se saada.
Selkeimmin olen huomannut asian kynsilakkojen kanssa.
Minulla on n. 350 kynsilakkaa. Olen ostanut niistä vuosien aikana ehkä neljäkymmentä ja muut ovat kaikki päätyneet minulle töiden, blogin tai tuliaisina äitini kautta. Kynsilakkoja on ahdistavan paljon ja viimeisen vuoden aikana kynsilakkojen paljous on ilmennyt niin, etten ole enää jaksanut laittaa kynsiäni.
Ennen lakkasin kynnet uudelleen parin päivän välein eivätkä vanhat lakkaukset edes ehtineet kulua yhtään. Viimeaikoina olen kulkenut suurimman osan ajasta ilman kynsilakkaa. En ole jaksanut, ei ole huvittanut eikä minun vaan ole edes tehnyt mieli kaivaa kynsilakkalaatikkoa esiin. Kynteni ovat tylsät.
Kynsilakat ovat tähän asti olleet alue, jolle en ole tehnyt paljoakaan kosmetiikkaa vähentäessäni. Kynsilakkoja on ärsyttävää myydä, sillä yhden postitus maksaa kohtuuttomasti eikä minulla edes ole montaa lakkaa, jotka voisin myydä, sillä töiden tai blogin kautta kokeiluun saatuja lakkoja ei edes voi myydä enkä ole itse ostanut montaakaan ja niitä, jotka olen ostanut en edes tahdo oikeastaan myydä.
Nyt päätin kuitenkin, että minun on paljon parempi olla, jos vähennän kynsilakkojeni määrää. Päätin tehdä sen rajulla kädellä: 200 kynsilakkaa saisi lähteä eteenpäin. 150 jäljelle jäävää kynsilakkaa on toki yhä iso määrä, mutta jostakin on hyvä lähteä ja ainahan noita voi vähennellä lisää jos vaan siltä alkaa tuntua.
Otin käyttöön kaikki mahdolliset keinot. Kävin koko lakkavarastoni läpi ja valitsin sieltä 200 lakkaa, jotka saivat lähteä matkoihinsa. Myin muutamia ostamiani lakkoja ja päästin kaverit kynsilakkojen kimpuun valikoimaan sieltä itselleen mieluisimmat. Lopuille lakoille tein yhden kivan tempun.
Eräällä lukijallani on tyttärineen blogi ja satuin huomaamaan, että kolmikosta löytyy oikein loistava kynsitaitelijan alku, joten annoin loput n. 150 kynsilakkaa ja kasan muita kynsitarvikkeita heille. On ihan suunnattoman mukavaa ajatella, että nuo lakat, jotka ovat olleet minulle vain kilotolkulla fyysisesti ja henkisesti painanutta taakkaa ovat nyt oikeasti sellaisten ihmisten ilona, jotka niitä käyttävät!
Oma tavoitteeni on päästä tänä vuonna vielä alle sadan kynsilakan, mutta etenen hitaasti ja harkiten. Tällä hetkellä on kuitenkin aivan mahtavaa tietää, että kaikki kynsilakkani mahtuvat yhden raskaan ison korin sijaan näihin kahteen pussukkaan.
Huomasin lakkojen vähennyksellä heti yhden erittäin positiivisen vaikutuksen: halusin tutkia jäljelle jääneitä lakkojani ja lakata kynteni. 
 
Ja tehdä sen jälleen parin päivän kuluttua uudelleen. Ja yhdistää jälleen pariakin lakkaa.
Kiinnostukseni tehdä kynsilleni jotain on jälleen herännyt, joten kuuluisan hillohyllykokeen tulokset on osoitettu toteen täälläkin.
Allekirjoitatteko te hillohyllykokeen lopputuloksen omassa käytöksessänne?

Kommentit (27)

 1. Anonyymi

  Hieno homma, kun annoit liikoja pois; vaikka vieläkin varmasti karsimisvaraa on 🙂 Itselläni on vain kaksi lakkaa (pari ylimääräistä annoin pois) ja toisaalta noistakin toinen on turha, lakkaan tosi tosi harvoin, on niin rumat kynnet ja muutenkin hirvittää se myrkky.
  Aurinkoinen

 2. Mysterious M

  Ilmoittaudumme niiksi onnekkaiksi, jotka saivat tuon mielettömän määrän lakkoja ja täällä on ilo ollut rajaton. Virvelle vielä iso kiitos anteliaisuudesta. Tervetuloa kurkkaamaan paria viimeistä postausta.

 3. E-S

  Lakkasitko Space Casella? 🙂 (Tuo pinkki?!)

 4. Anonyymi

  Aivan mahtavaa Virve! Täytyy tunnustaa että sydämeni löi tyhjää kun tajusin mitä olet tehnyt! Aikoinaan osasit luopua rakkaista viisikoistasi ja nyt olet ottanut toisen megaharppauksen 🙂
  Olit joskus useampi vuosi sitten yksi niistä henkilöistä jotka innostivat minut miettimään omia taaroitani ja suhtautumistani materiaan. Hienoa, että olet näin päässyt taas vähentämisen makuun!

  Paljastatko vielä mikä on tuo huumaava pinkki lakka kynsissäsi? Onko kyse siis Color Clubin Space Casesta vai oletko yhdistänyt tavallista ja glitteriä?

  Paljon kiitoksia mahtavasta blogista ja hurmaavaa kevättä sinulle! -jennie

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *