Ostolakossa-kosmetiikkablogi
Ostolakossa-kosmetiikkablogi

Tapahtuipa kerran lontoolaisessa pankissa…

Mainitsin aiemmin blogissani, kuinka monimutkaista Englannissa on avata pankkitili ja muutama ihana lukijani vastasi homman hoituvan helposti HSBC:llä vain passia vilauttamalla.

Näppärää, ajattelin ja suuntasin HSBC:n konttoriin Englantilaistuneen Herrasmieheni kanssa. Nämä ensimmäiset päivät pidän häntä ehdottomasti mukanani hoitamassa käytännön järjestelyjä, sillä olen itse aivan vedätettävissä!

Keskustelu pankissa meni jotakuinkin näin (vapaasti suomennettuna):

”Hei, haluaisin avata pankkitilin.”

(Keskustelua siitä, millaisen tilin haluan avata, kyseessä siis Passport Bank Account.)

”Anteeksi, neiti, mutta teidän ajokortissanne tai henkilökortissanne ei lue osoitettanne.”

”???”

”Yleensä ajokortissa lukee osoite.”

”Ööhh… ei meillä Suomessa…”

”Valitettavasti tarvitsen tällaisen virallisen dokumentin, jossa osoitteenne lukee. Voimme palata asiaan sitten, kun teillä on se.”

Ja niin minä poistuin paikalta hömistyneenä luvattuani palata asiaan, kun minulla on sopiva dokumentti.

WTF, ajokorttini on voimassa 50 vuotta! Uusiiko tämä kansa ajokorttinsa ja henkkarinsa aina muuttaessaan?!? Kauanko tämän kansan ajokortit ja henkkarit sitten oikein ovat voimassa? Ja mikä piru näitä ihmisiä ylipäätänsäkään vaivaa?!?

Päätin uusia homman seuraavana päivänä pankin toisessa konttorissa, mutta ottaa mukaani viimeisimmän palkkakuittini, josta löytyivät myös viimeisimmät viralliset osoitetietoni Suomessa.

”Onko sinulla todistusta työnantajaltasi että työskentelet heille?”

”Joo on, se on tässä.

(Näyttää työnantajan logoilla varustettua ja allekirjoitettua dokumenttia, josta käy ilmi työsuhde ja sen laatu.)

”Tämä ei valitettavasti kelpaa.”

”Miten niin ei kelpaa? Sehän on virallinen dokumentti, josta käy kaikki ilmi!”

”Tämän täytyisi olla osoitettu suoraan meille, HSBC-pankille. Voit palata asiaan kun saat sellaisen todistuksen.”

Mikä ihme tätä kansaa ihan oikeasti vaivaa?!? Todistuksen sisältö oli juuri se, mitä pitikin, mutta sen olisi pitänyt olla osoitettu suoraan tälle nimenomaiselle pankille!

Minua harmitti, ettei minulla sillä hetkellä ollut tulostettuna tätä heidän nettisivunsa tekstiä, jolla passport bank accountin avaamista kehuttiin niin helposti.

Aion ottaa asiasta vielä kolmannen erän. Nyt, kun olen saanut avattua prepaid-kännykkäliittymän, voin sentään mennä pankkiin väittelemään kädessäni heidän nettisivunsa tiedot.

Kolmannessa erässä minulla on toivottavasti jo myös se etu, että minulla on mukanani allekirjoitettu vuokrasopimus, josta näkyy osoitteeni Englannissa. Voin toisaalta kuitenkin lyödä vaikka vetoa, ettei vuokrasopimus kelpaa heille (niin, mitäpä se nyt osoitteestani todistaisi), vaan he vaativat minua todistamaan osoitteeni esimerkiksi sähkö- tai kaasulaskulla, jollaista minulla ei tietenkään voi nimissäni olla, kun minulta ei kerran ole löytynyt pankkitiliäkään vielä maasta…

Se siitä helposta pankista. Kiitos kuitenkin siitä vinkanneille!

Kommentit (30)

 1. Anonyymi

  Onpa kurja lukea että sinulla on ollut noin huono säkä asunnon ja pankkitilin kanssa. Omalla kohdallani asiat sujuivat helpommin, lloydsin tili ja kortit toimivat hyvin ja sulku ja avaus menivät sujuvasti vaikka osoitteena oli tuolloin hotelli. Asunnonsaantia kohdallani helpotti henkilöstöosaston ihana sihteeri, joka hoiti suositukset ja takuun. Minulta vaadittiin 6kk vuokraa etukäteen koska uk-osoitteeni oli hotelli. Tsemppiä jatkoon! Ja nauti ihanasta kaupungista, minunkin tekisi mieli sinne takaisin.

 2. Anonyymi

  Hälsningar från Sverige! Täällä ei käyttötiliä voi avata (ainakaan niissä pankeissa missä olen käynyt kysymässä) ellei ole vähintään 6 kk pituista työsopimusta. Kauhean kivaa, kun itsellä on jatkuvasti 3-5 kk pätkiä (asun tilapäisesti Ruotsissa miehen työn takia). Ja ennen kuin on asunut 8 kk Ruotsissa ei ole mahdollista saada kuin prepaid-puhelinliittymiä.

  -ln

 3. Annika

  Ja tosta HSBC:n tilistä maksat kahdeksan puntaa kuukaudessa… Mulla oli sama tili kaksi vuotta sitten, viime vuonna menin pankkiin ja sanoin että en maksa enää tilistä yhtään puntaa kuukaudessa, onko tarjota uusi tili vai vaihdanko pankkia. Olin juuri sinä päivänä ollut vuoden HSBC:n asiakkaana ja sain vaihdettua tilin maksuttomaan. Kannattaa muistaa jos tuohon tiliin päädyt!

 4. Anonyymi

  Hei! Asuin muutaman vuoden Englannissa ja omat pankkiasiat hoitui aina helposti (Lloyds) pienemmässä paikassa mutta muutamalla overseas kaverilla erityisesti oli ongelmia saada tiliä avattua…Yksi tapa hoitaa ongelma on käydä hankkimassa melko kallis 'väliaikaistili' jota suositellaan esim. ulkomailta tilapäisesti muuttaville MUTTA käyttää sen irtisanomismahdollisuus. Eli, saat pankilta kirjeen osoitteeseesi heti kun avaat tämän kyseisen tilin – tämä kirje kelpaa muille pankeille todistuksena osoitteestasi ja voit mennä avaamaan "oikean" tilisi haluamaasi (eri) pankkiin ja peruuttaa edellisen 14 vuorokauden harkinta-aikaan vetoamalla ilman sen kummempia selityksiä. Toiset mahdolliset kirjeet jotka saatetaan kelpuuttaa (ei laskut) ovat esim. NHS lääkäripalveluihin rekisteröitymisestä saatava kirje – itselleni ei koskaan mitään sähköä yms. muita kuin puhelin laskuja tullut omiin nimiini niin käytin ainakin johonkin NHS:ltä tullutta postia 🙂 Tsemppiä tuohon paperirumbaan, kyllä se siitä selviää !

 5. Anonyymi

  Jos vielä yrität saada pankkitiliä auki, mene Metro Bankkiin.

  Tarvitset 2 dokumenttia, terveyskortti ja todistus NI-numerosta käyvät passin lisäksi. Saat Current Accountin (todnäk koska olet suomalainen ja siten et mikään terroristi). Tuolla Current Accountilla saat myös debit kortin, mitä ei cash accounteilla saa. Näin kävi itsellä. Et siis tarvitse kaasu sähkö tai vesilaskuja ollenkaan.

  Best of luck.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *