Ostolakossa-kosmetiikkablogi
Ostolakossa-kosmetiikkablogi

Suuntana Thaimaa – maa, johon ei noin vain muuteta

Kuten alkukesästä kerroin, päätimme miehen kanssa hieman repäistä ja muuttaa Bangkokiin. Vaikka suunnitelmissamme on muuttaa sinne vasta puolen vuoden päästä tammikuussa 2018, tykkään silti alkaa laittaa asioita järjestykseen jo hyvin ajoissa – hommaan liittyy kuitenkin niin paljon käytännön juttuja, jotka on parasta pistää kuntoon, jotta välttyy stressiltä.

Virve Vee Ostolakossa Bangkok

Minulla tulee lokakuussa virallisesti täyteen kaksi vuotta Ruotsissa asumista. Oikeasti irtisanoin Suomen asuntoni ja muutin tänne jo yli kaksi vuotta sitten huhtikuussa, mutta aikuiskoulutustuen, laivalla yhä virallisesti työskentelyn ja opintovapaani sekä muiden juttujen vuoksi pysyin kirjoilla Suomessa työharjoitteluni loppuun asti kunnes aloin työskennellä vakituisesti elevenillä ja aloin saada sieltä palkkatuloja. Olisihan siinä voinut käydä vielä niinkin, etten olisi työllistynyt ja voihan melko tuoreessa parisuhteessakin mennä vaikka sukset ristiin.

Pohjoismaalaisena voin saada Ruotsin kansallisuuden asuttuani maassa kaksi vuotta (muille viisi vuotta), joten aion välittömästi tuon ajan täytyttyä hoitaa asian kuntoon. Pohjoismaalaisena minun ei tarvitse hakea kansallisuutta, vaan voin vain ilmoittaa lääninhallitukselle haluavani sen. Homman pitäisi olla helppoa ja hoitua ihan vain Internetissä lähetettävällä lomakkeella.

Virve Vee Ostolakossa Bangkok

Ruotsin kansalaisuus helpottaa esimerkiksi Bangkokiin muuttoa. En ole vielä hankkinut uudella, naimisiin menon myötä vaihtuneella sukunimelläni olevaa passia, mutta jos tahtoisin Suomen passin, olisi minulla kaksi vaihtoehtoa: hankkia se Suomesta tai maksaa reippaasti lisää ja hankkia se Tukholmasta Suomen suurlähetystöstä. Ruotsin kansalaisena voin myös hoitaa viisumiasiani helposti kuntoon yhdessä mieheni kanssa Ruotsissa, joten Ruotsin kansalaisuuden ja sen jälkeen myös Ruotsin passin hankkiminen helpottavat elämääni paljon. Uskon, että Ruotsin kansallisuuden hankkimisella voi myös olla pieni psykologinen vaikutus tsemppaamaan minua ”ruotsalaistumaan” enemmän.

Virve Vee Ostolakossa Bangkok

Yksi hankalimmalta kuulostaneista jutuista Bangkokiin muuttoon liittyen onkin ollut viisumi ja olemme selvitelleet kuviota todella paljon. Menemme maahan käytännössä lomalle, sillä kumpikaan meistä ei aio työskennellä Thaimaassa maahan rekisteröidylle yritykselle, eli tarvitsemme turistiviisumit. (Minä päivitän siellä lomaillessani blogiani ja toiminimeni on rekisteröity Ruotsiin kun taas mies lähinnä treenailee siellä tulevia työkuvioitaan.) Thaimaahan voi matkustaa 30 päiväksi ilman viisumia, mutta pidemmäksi ajaksi tarvitsee jo viisumin. Juttu on kuitenkin niin, että viisumilla maassa voi olla 60 päivää ja paikan päällä maahanmuuttovirastosta voi käydä anomassa vielä 30 päivää lisäaikaa.

Käytännössä tämä tarkoittaa kuitenkin, että maassa voi olla kerralla 3 kuukautta. Mutta mitäs, jos (ja kun) tahtoisimme olla siellä pidempään?

Virve Vee Ostolakossa Bangkok

Vaihtoehtoja on kaksi:

  1. Poistua maasta 90 päivän jälkeen ja mennä pariksi päiväksi lomalle naapurimaahan ja hakea uutta viisumia sieltä.
  2. Maksaa enemmän ja hankkia useamman maahantulon salliva viisumi. Tämän viisumin kanssa homma toimii samalla tavalla 60 + 30 päivän oleskelun suhteen, mutta 90 päivän kohdalla täytyy käydä ainakin kääntymässä rajalla, jotta passiin saa merkinnän uudesta maahantulosta.

Ajattelimme itse mennä jälkimmäisen vaihtoehdon mukaan, sillä se on vaivattomampi. Jos olemme jo saaneet hyväksynnän useamman maahantulon sallivalle viisumille, ei maahan paluun kanssa pitäisi olla ongelmaa ja pahin mitä voi seurata on, että joku vetää rajalla herneet nenään huomatessaan meidän vain kääntyvän siellä ja merkitsee passiimme, ettemme voi tehdä sitä toiste. Meidän tarvitsee kuitenkin tehdä se puolen vuoden Thaimassa asumisessa vain kerran, joten siitä ei ole haittaa. Suunnitelmissa on joka tapauksessa palata ainakin kesäksi Ruotsiin miettimään, että mitä keksimme seuraavaksi.

Useamman maahantulon salliva viisumi on hieman kalliimpi, mutta toisaalta maasta poistuminen pariksi päiväksi ja uuden viisumin hakureissu naapurimaassa maksavat nekin majoituksineen ja matkoineen, joten jälkimmäinen vaihtoehto kuulostaa helpommalta. Toki Thaimaasta olisi hyvä käydä reissaamassa myös muissa sen naapurimaissa, mutta teemme sen mielummin vapaaehtoisesti kun tuntuu sopivalta hetkeltä emmekä pakon edessä viisumiasiaa stressaten.

Virve Vee Ostolakossa Bangkok

Hommasta tekee ehkä (meidän mielessämme ainakin) kutkuttelevan hullua ja ihanan jännittävää myös se, että emme ole käyneet Bangokissa ja muutamme sinne hieman kylmiltään ja fiilispohjalta. Tuo oli oikeastaan pieni valhe, sillä ainoastaan meistä kahdesta vain mies ei ole käynyt siellä koskaan, mutta minä olen viettänyt siellä viisi päivää 12-vuotiaana perhelomalla. Ainoat muistikuvani ovat kuitenkin vain valtava liikenne, jonka vuoksi ei päässyt kadun toiselle puolelle ja saunalta tuntuva ilma. En siis laske tätä nyt kauhean vahvaksi vierailumuistoksi.

Meillä on siis käsitys, mitä tulossa on, mutta muuttopäätöksemme ei pohjaudu sellaiseen tavanomaiseen ”kävimme siellä ja ihastuimme paikkaan” -ajatukseen. Ratkaisevana tekijänä onkin ollut vain löytää edullinen Aasian suurkaupunki, jossa on minulle blogin kannalta monipuolisesti sekä länsimaalaista että aasialaista kosmetiikkaa ja että se sopii miehen suunnitelmiin. Lähdemmekin matkaan siis seikkailumielellä.

Virve Vee Ostolakossa Bangkok - 1

Olemme tutkineet Bangkokin asuntotarjontaa ahkerasti ja meille on muodostunut melko vahva käsitys siitä, mistä haluamme asunnon vuokrata. Homma vaikuttaa parhaalta hoitaa niin, että laitamme asunnonvälittäjille jo Ruotsista käsin viestejä ja lennämme paikan päälle sitten  pyhien ja vuodenvaihteen jälkeen majoittuen ensin hotellista, josta käsin voimme käydä tutkimassa asuntoja. (Lupaan postata tästä aiheesta lisää, sillä monia kiinnosti kuulla siitä.)

Suurin kriteerimme on, että modernin asunnon on oltava melko korkealla ja sen isoista ikkunoista on oltava sellainen näköala, että sitä katsellessaan tuntee itsensä inspiroituneeksi ja muistaa, että ”hitto, tänne me nyt sitten oikeasti tultiin voidaksemme tehdä ihan juuri sitä, mitä itse halutaan”.

Virve Vee Ostolakossa Bangkok

Kenen muun elämässä muutto (lähelle tai kauas) on ajankohtainen juttu juuri nyt?

Kommentit (19)

  1. AnnaT

    Täälläpäin muutetaan nykyään enää paikallisesti kun koti käy (taas) pieneksi perheenlisäyksen myötä:) Onneksi olen saanut nuorempana elää melkein riittävästi nomadielämää niin ei tarvitse sitten tekarivaiheessa miettiä että jäikö jotain tekemättä. Muuttokutina iskee ajoittain mutta mies on toistaiseksi ollut haluton. Ja toisaalta näin vanhemmiten on ihan kiva olla paikallaankin:) Seurailen silti innolla teidän muiden seikkailuja. Onnea matkaan kaikille tuleville expateille!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *