Ostolakossa-kosmetiikkablogi
Ostolakossa-kosmetiikkablogi

Suojaako meikkivoide ihoa auringolta?

Kysymys, jonka googletus ja Facebookin kauneusryhmissä esittäminen kohoaa kesän tullen eksponentiaalisiin määriin.

Suojaako meikkivoide ihoa auringolta?

Jos tuotteessa on esitetty aurinkosuojaväittämä, tulee sen myös toimia sen mukaisesti. Suojakertoimellinen meikinpohjustaja, meikkivoide tai puuteri suojaavat kaikki todistetusti ihoa auringolta suojakertoimensa mukaisesti. Tuotteeseen ei saa printata väittämää, joka ei pidä paikkaansa.

Hommassa on kuitenkin pieni juju:

Tuotteissa esitetty suojakerroin toteutuu vain, jos tuotetta on levitetty iholle tarpeeksi. 

Paljonko tarpeeksi sitten on? Todennäköisesti niin paljon, ettei esimerkiksi meikkivoiteen esittämä aurinkosuoja tule missään tapauksessa toteutumaan.

Kosmetiikkatuotteesta riippumatta sen aurinkosuoja mitataan samalla tavalla. Tuotteessa esitetyn suojakertoimen toteutumiseksi aurinkosuojan sisältävää tuotetta tulee levittää iholle 2 mg/cm2, mikä tarkoittaa esimerkiksi kasvojen alueella noin 1,25 ml, joka puolestaan vastaa 1/4 teelusikallista. Monella on vaikeuksia laittaa kasvoille tätä määrää edes aurinkovoidetta saatikka sitten suojakertoimellista päivävoidetta meikkivoiteesta nyt puhumattakaan.

Jos määrän hahmottaminen tuntuu hankalalta, niin se tarkoittaa käytännössä sitä, että tavallinen 30 ml meikkivoidetuubi kuluisi tyhjäksi 24 päivässä eli 3,5 viikossa. 1,25 ml meikkivoidetta on jäätävä määrä tuotetta, eli kukaan tuskin levittää sitä iholleen niin paljon. En edes usko, että se olisi mahdollista, sillä niin luonnottomalta lopputulos näyttäisi.

Jos tuotetta levittäisi iholle edes puolet tuosta määrästä, ei sekään paljon auttaisi. Kun aurinkosuojallisen tuotteen määrän laskee puoleen, laskee sen suojakerroin noin esitetyn suojakertoimen neliöjuureen. Meikkivoiteen suojakertoimeksi jäisi tavallisesti n. 4-7 alkuperäisestä suojakertoimesta riippuen.

Aika harva kuitenkaan käyttää meikkivoidetta kasvoillaan niinkään paljon, että saisi alle kahdessa kuukaudessa meikkivoiteensa loppumaan, joten meikkituotteen tuoma suoja on käytännössä melko olematon.

Kattavaa aurinkosuojaa voi kuitenkin tavoitella kerrostamalla tuotteita. Jos iholle levittää ensin  aurinkosuojavoiteen tai suojakertoimellisen kosteusvoiteen, tämän jälkeen suojakertoimellisen meikinpohjustajan, sitten suojakertoimellisen meikkivoiteen ja lopuksi vielä suojakertoimellista puuteria, voi iholla olla teoriassa jo ihan kattava suoja.

Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei suojakertoimellisten tuotteiden päällekkäin käyttäminen ynnää niiden suojakertoimia yhteen, vaan lopullisen suojakertoimen määrä on maksimissaan se, mitä korkeimman suojakertoimen sisältäneessä tuotteessa lukee. Päivävoiteen SPF 20 ja meikkivoiteen SPF 15 eivät ole yhdessä SPF 35, mutta alemman suojakertoimen lisääminen korkeamman päälle ei myöskään teoriassa laske alla olevan tuotteen suojakerrointa. Tällä yhdistelmällä syntyisi siis korkeintaan suojakerroin 20.

Tosiasiassa tieto lisää tuskaa. Jos iholle levittää ensin yhtä suojakertoimellista tuotetta kuten esimerkiksi kosteusvoidetta, mutta ei anna sen asettua kasvoille noin 20 minuuttia ennen kuin levittää sen päälle uuden tuotteen, voi olla, että tuote lähtee uutta tuotetta levittäessä liikkeelle iholta eikä suojaa sitä tasaisesti. Koska kaikki on kuitenkin kemiaa voi myös olla, että kun suojakertoimellisen tuotteen päälle levittää jotain muuta tuotetta, reagoi jokin sen sisältämistä aineista aurinkosuojan kanssa heikentäen suojaa.  Lopputulosta on usein mahdoton tietää.

Suojaako meikki ihoa auringolta Ostolakossa

Myös YouTubesta suosituksi noussut meikkitaiteilija Wayne Goss on esittänyt videollaan, miksi meikkivoiteen sisältämä aurinkosuoja ei ole iholle tarpeeksi. Waynen videolla kattavan suojakertoimen saamiseen tarvittavan meikkivoiteen määrä oli tosin esitetty vielä todellista pienempänä, eli hän puhui noin yhdestä millistä, mutta demonstroi silti hyvin, että se tarkoittaa 10-11 pumppausta meikkivoidetta ja esitti minusta varsin uskottavalta kuulostavan väitteen, että keskiverto kuluttaja käyttää meikkivoidetta noin 1,5 pumppausta.

Alla olevalla Waynen videolla on myös näytetty, kuinka paljon tuo määrä on käytännössä:

Kuten Waynekin videollaan toteaa, ei kasvojen aurinkosuojaa kannata laskea vain meikkivoiteen varaan, sillä se ei tule ymmärrettävästi toteutumaan.

Oma ratkaisuni on käyttää tavallista kosteusvoidetta ja levittää sen päälle aasialaista aurinkosuojatuotetta, jonka sitten edes yritän antaa asettua iholleni ennen meikkipohjan levitystä. Joskus käytän tämän jälkeen vielä suojakertoimellista meikinpohjustajaa tai cushion-aurinkovoidetta, jonka voin painella kasvoille. Tällä hetkellä olen ihastunut korealaisiin meikkivoiteisiin ja tyynymeikkivoiteisiin, joissa on tavallisesti korkea aurinkosuoja, mutta koska käytän niitä iholla niin kevyesti, en voi liiemmin luottaa vain niiden tuomaan suojaan.

Uskon kuitenkin, että erilaisten tuotteiden yhdistelmä on parempi kuin ihon suojaamatta jättäminen ja suosin kadulla kulkiessa sen varjoista puolta. En jaksa tehdä asiasta liian vaikeaa ja ongelmallista, sillä priorisoin kuitenkin mielenterveyteni ihoni edelle. Vaikka en siis koskaan voikaan sanoa absoluuttista totuutta siitä, kuinka tehokkaasti ihoni on suojattu, yritän edes tehdä parhaani.

Suojaako meikki ihoa auringolta Ostolakossa

Kuinka te suojaatte kasvojenne ihon auringolta?


Lue myös:

15 kasvoille täydellisesti sopivaa aurinkovoidetta

Loistava keksintö: suojakertoimellinen vartalovoide

Tämän vuoksi dekoltee on tärkeää suojata auringolta

Kymmenen faktaa auringolta suojautumisesta

virve-fredman-taydellinen-iho-opas-korealaiseen-ihonhoitoon

Kirjani Täydellinen iho – opas korealaiseen ihonhoitoon on nyt kaupoissa!

Kommentit (13)

 1. Sonja

  Oon kyllä sokeasti luottanut, että suojakertoimellinen päivävoide ja suojakertoimellinen mineraalipuuteri toisivat tarvittavan suojan. Ulkomailla käytössä on vielä lisäksi cliniquen voide, jossa SPF50. Palanut en ole, mutta pitää kai alkaa harkita aurinkovoiteen käyttöä useammin.

  1. Marja

   Hei,
   Mulla on käytössä Make up forever Primer spf50. Suojaa ja toimii kuivalla iholla mainiosti.

   Vastaa

   Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *