Ostolakossa-kosmetiikkablogi
Ostolakossa-kosmetiikkablogi

Silmänympärysvoiteet vastaan kasvovoiteet

Onko silmänympärysvoiteilla ja kasvovoiteilla joku merkittävä ero ja pitääkö silmänympäryksille käyttää erillistä voidetta?
Olen pohtinut ja järkeistänyt tätä asiaa viimeaikoina mielessäni paljon, sillä loppujen lopuksi se olen juuri minä, jonka on perusteltava asiakkaalle erillisen silmänympärysvoiteen tarpeellisuus. En tahdo myydä tuotteita valheilla, mutta minä saan palkkani kuitenkin juurikin siitä, että edistän kosmetiikan myyntiä. Jos sanon aina suoraan asiakkaille, että joku tuote on turha, olen ehkä väärässä paikassa töissä. Tämän vuoksi minulta menee paljon aikaa ja energiaa välillä miettiessäni, kuinka perustelen asiakkaalle tiettyjen tuotteiden tarpeellisuuden.

Koulussa opettajani tietysti kertoi, ettei näiden tuotteiden aineosilla ole mitään eroa keskenään (eli ei esimerkiksi ole aineosia, jotka olisivat nimenomaan silmänymärysvoiteissa). Hän kuitenkin myös heitti fiksun pointin siitä, kuinka pienestä purkista ainetta tuli automaattisesti heitettyä herkästi turpoavalle silmänympärysiholle paljon vähemmän kuin isosta kasvovoidepurkista, josta muutenkin saattaa varsinkin yötä vasten tempoa voidetta kasvoille hieman reilummin.

Kun asiasta kysyy eri kosmetiikkamerkkien edustajilta ja konsulenteilta, on vastaus tietysti aina, että kasvovoiteiden aineet voivat ärsyttää herkkää silmänympärysihoa. Tässä vaiheessa taas on mukava pohtia järjellä, miksi kukaan edes tahtoisi laittaa kasvoilleen potentiaalisia ärsyttäjiä! Toki on fakta, että silmänympärysiho on huomattavasti kasvojen ihoa ohuempaa, mutta minusta tuo on varsin hassu selitys, kun sitä oikein alkaa miettimään. (Tosin myönnän viljelleeni sitä itsekin ennen tätä asiaa pohdittuani sen kosmetologikoulusta opittuani.)

Voisinko siis sanoa, ettei silmänympärysvoiteella ja kasvovoiteella ole mitään eroa ja että jokainen voi lätkiä silmänympäryksilleen ihan vaan sitä samaa kasvovoidetta kuin muuallekin kasvojaan kunhan vain muistaa niukan annostelun? Juurihan minä kuitenkin olen tiedostanut, ettei ole olemassa mitään erityisesti silmänympärysiholle tarkoitettuja aineosia ja että voiteissa käytetään yleensäkin hyvin samoja aineosia.

Ei, en voi sanoa näin, sillä en todellakaan ole sitä mieltä. Niin kasvojen muuta ihoa kuin silmänympäryksiäkin hoidetaan kuitenkin niiden omien tarpeiden mukaan ja todella monella on näillä ihoalueilla hyvinkin erilaiset tarpeet.

Silmänympärysiholla ei ole lähes ollenkaan talirauhasia ja siksi iho kuivuu usein muuta ihoa helpommin. Silmänympärysiho tarvitsee siis ennen kaikkea kosteutusta. Jos taas puolestaan kasvojesi iho kiiltää helposti ja tahdot käyttää päivisin selkeästi mattapintaista ja rasvaisuutta imevää voidetta, ei ole mitään järkeä laittaa sitä myös silmänympäryksille, joiden tarve on aivan toinen.

Myöskään jos silmänympäryksesi ovat melko normaalissa kunnossa, mutta vaikkapa poskiesi ja nenäsi iho hilseilee irti ja imee siksi huomattavasti rasvaisemman voiteen sisäänsä kuin silmänympäryksesi, joilla rasvaisemman voiteen käyttö päivällä voikin sitten vaan hankaloittaa meikin kestoa, ei ole mitään järkeä mennä samalla voiteella koko kasvoilla.

Samaa voidetta ei ole myöskään järjevää käyttää, jos silmänympärysihosi on kuiva ja hilseilevä, mutta kasvojesi iho puolestaan on muuten normaalissa kunnossa. Näin ollen ei ole mitään järkeä lätkiä nassuun vain yhtä voidetta, jonka on pakko olla vain kompromissivoide, jolloin se ei varmasti ole optimaalinen ratkaisu kummallekaan ihoalueelle.

Joskus ongelmana voivat myös olla väsyneet ja hieman ryppyisemmässä kunnossa olevan silmänympärykset, vaikka kasvojen muu iho olisikin aivan toisenlaisessa kunnossa. Silloin silmänalusille paras vaihtoehto on silmänympärysvoide, joka paitsi kosteuttaa ja pehmittää ihoa myös napakoittaa tehokkaasti (väliaikaisesti kalvonmuodostajien avulla) ja mahdollisesti siloittaa välittömästi (silikonien avulla). Koko kasvoille tätä kalvoja ja silikonikerrosta voi olla turha läiskiä, mutta silmänympäryksien tarpeeseen se vastaa täysin.

Minun mielipiteeni asiasta onkin siis, että jos siis silmänympäryksiesi tarve on sama, kuin kasvojesi ihon tarve, niin minusta voit hyvinkin käyttää samaa voidetta sekä silmänympäryksilläsi että koko kasvoillasi, kunhan vain muistat annostelun, jottei voide turvota. Jos voit kuitenkin rehellisesti sanoa tarpeen olevan erilainen, kehotan ehdottomasti menemään tarpeen mukaan, jolloin sekä silmänympärykset että muutkin osat kasvoistasi saavat voiteista parhaan mahdollisen hyödyn.

Omat tarpeeni ovat ainakin sen verran erilaiset, että erilliset tuotteet ovat lähes välttämättömyys.

Mitä mieltä te olette asiasta?

Kommentit (34)

 1. Jenni

  Tuosta Lumene Sensitive Touch-päivävoiteesta niin totta, jättää vähän sellaisen "hikoilevan" tunteen (en olekaan aiemmin osannut sanoin kuvata sitä fiilistä joten kiitos sinulle 🙂 ) ja siksi olenkin käyttänyt sitä lähinnä yövoiteena, talven kylmimpänä kautena se meni myös päivävoiteena mutta imeytyminen oli suht hidasta. En sitten tiedä miten se kevyempi kosteusvoide-versio (muistaakseni tuubimainen pakkaus?), olisiko se sitten parempi vaihtoehto? Cliniquen Redness Solution-voide on ollut myös hyvä punaisuuden lievittäjä mutta on vähän turhan paksua jankkia että meikin alla voisi käyttää. Ja jotenkin tuo tuote on minulla muutenkin jäänyt vähän unohduksiin peilikaapissa.

  Ja Laveran vartalovoiteiden suurkuluttajana osaat varmaan kertoa missä niitä Suomessa myydään ja mitä maksavat? 🙂 Feeluniquesta olen tilannut mutta mietin että jos niitä jossain täällä päinkin myytäisi niin nopeammin saisi ja pääsisi tuoksuttelemaan. Rakastuin kookos&vanilja voiteeseen täysin. 🙂

 2. Anonyymi

  Luin kauan sitten jostain naistenlehdestä, kuinka yksi suomalainen nainen, joka oli Italiassa naimisissa ja ilmeisen varakkaan miehen kanssa: käytti silmänympärysvoidetta koko kasvoihin, koska siinä on paremmat raaka-aineet – oli kyllä viisikymmpisellä tosi hyvä iho!

 3. Anonyymi

  satuin löytämään yhden haun kautta tämän postauksen, ja tekstiä ja kommentteja lukiessani on nyt pakko kommentoida: silmänympärysvoiteista on nimenomaan JÄTETTY POIS turhia ainesosia, mitä kasvovoiteissa puolestaan on, kuten esimerkiksi hajusteita. Silmänympärysiho on ohuempaa ja herkempää, joten tämä on aika oleellinen asia. En siis todellakaan suosittelisi laittamaan mitä tahansa voidetta silmänympärysiholle, joka ei ole sinne tarkoitettu. Perusvoiteita, joissa ei muutenkaan ole hajusteita tai muita turhia ainesosia, joilla ei ole mitään merkitystä tuotteen toimivuuden kannalta, voi toki huoletta laittaa sy-ihollekkin.

 4. Silja

  Liityin lukijaksi : )

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *