Tämän vuoksi silikoneja ei kannata vältellä

Silikoneilla on kosmetiikassa kuluttajien keskuudessa huono maine ja niistä on tehty lähes kriminaaleja. Niitä voisi kuitenkin kutsua väärinymmärretyiksi hyviksiksi, sillä oikeissa tuotteissa käytettyinä niistä on ehdottomasti hyötyä.

Silikonien mustamaalaus onkin vähän kuin sanoisi, että oliiviöljy on huono ainesosa. On varmasti, mikäli sitä kaataa olohuoneen lattialle ja kylpyammeeseen aiheuttamaan liukastelua tai tarjoilee lasissa tervetuliaisdrinkkinä, mutta ruuanlaitossa ja ihonhoidossa se voi puolestaan tehdä ihmeitä. Kaikki on siis asiayhteydestä riippuvaa.

Ciaté makeup melter ostolakossa virve vee kokemuksia

Miksi silikoneja pelätään?

Syitä silikonien pelkoon on useita. Kuluttajat ovat jossakin vaiheessa saaneet päähänsä, että silikoni on paha asia ja myydäkseen tuotteitaan, ovat monet tuotemerkit alkaneet mainostaa, etteivät heidän tuotteensa sisällä näitä kuluttajien pelkäämiä silikoneja. Jossakin vaiheessa myös naistenlehdet tukivat tätä kuluttajien mielikuvaa, mikä tietysti vain lisäsi silikonittomien tuotteiden lanseerausta.

Kun silikonittomuutta sitten vielä käytetään yleisenä myyntiargumenttina on ymmärrettävästi monen mieleen iskostunut, että niissä on oltava jotain pahaa – eihän muuten tarvitsisi mainostaa, ettei tuote sisällä niitä.

Aivan kuten oliiviöljy ei ole automaattisesti  hyvä lisä jokaisessa ruuassa, eivät myöskään silikonit ole paras mahdollinen juttu jokaisessa kosmetiikkatuotteessa. Jos kuitenkin tietää, mitä tuotteeltaan haluaa, voi silikoni olla erinomainen ainesosa, jota ei missään tapauksessa kannata vältellä ihan vain periaatteen vuoksi.

Yleisin harhaluulo onkin, että kaikki silikonit ovat samanlaisia pahiksia, jotka tukkivat ihohuokoset, kertyvät hiuspohjaan ja ovat vähintään yhtä pahoja tyyppejä kuin ne kamalat kalorit, jotka yön pimeydessä käyvät ompelemassa vaatteita pienemmiksi. Aivan kuten jokainen öljy moottoriöljystä kookosöljyyn tai lukkoöljystä rapsiöljyyn ei ole samaa tavaraa, eivät myöskään kaikki silikonit ole keskenään samanlaisia.

Ostolakossa Virve Vee Clinique Take The Day Off Cleansing Balm kokemuksia

Miksi silikoneja käytetään kosmetiikassa?

Silikoneja käytetään kosmetiikassa useasta syystä. Ne auttavat tekemään tuotekoostumuksesta paremmin levittyvän sekä miellytävän ja jopa ylellisen tuntuisen. Sen lisäksi ne tuovat iholle ja hiuksiin silkkisen tunteen sekä välittömästi kaunistavan vaikutuksen lisäämällä esimerkiksi hiusten kiiltoa ja häivyttämällä kasvoilta laajentuneita ihohuokosia.

Silikonit tuovat liukkautta, mikä auttaa esimerkiksi selvittämään hiuksia. Tämän lisäksi ne myös auttavat lukitsemaan alleen kosteutta.

Silikoneilla on siis monia hyviä ominaisuuksia, joiden vuoksi niitä on kannattavaa käyttää kosmetiikassa. Silikonit ovatkin helppoja ainesosia saada tuote vaikuttamaan hyvältä, mutta myös kätkemään sitä, ettei tuotteen koostumuksella välttämättä ole muita kuin ihoa tilapäisesti kaunistavia vaikutuksia. Niillä voidaan siis myös luoda illuusioita ihmeitä tekevästä koostumuksesta.

Silikonit tunnistaa ainesosaluettelosta tavallisesti bongailemalla liitteen -cone tai -siloxane saaneita ainesosia. Silikoniksi ei kannata kuitenkaan luulla esimerkiksi silica-nimellä kulkevaa ainesosaa, joka on piioksidi-mineraali.

Ostolakossa Virve Vee Benton Aloe BHA Skin Toner kokemuksia

Tehokkaasti silottava Dimethicone

Tavallisin silikoni löytyy tuotteen ainesosaluettelosta nimellä Dimethicone. Tämä kosmetiikassa paljon käytetty silikoni on mitä täydellisin valinta tuotteisiin, joiden halutaan luovan sileän pinnan.

Dimethicone löytyy esimerkiksi useiden meikinpohjustajien, hoitoaineiden ja hiusten latvoihin käytettävien tuotteiden ainesosaluettelosta, sillä se saa aikaan välittömästi kaunistavan efektin. Se taikoo kadoksiin ihohuokoset ja hennot juonteet sekä selvittää hiukset ja silottaa kärsineet hiusten latvat, minkä lisäksi se auttaa vieläpä muodostamaan kosteuden haihtumista ehkäisevän suojan.

Yleinen harhaluulo on, että dimethicone kerrostuu iholle, hiuksiin ja hiusten pohjaan loputtomasti, minkä seurauksena ihohuokoset menevät tukkoon ja jopa hiusten kasvu lakkaa. Tosiasiassa näin ei kuitenkaan mitä todennäköisimmin nykykosmetiikan tuotteilla tapahdu – ellei sitten hiuksia jatkuvasti pese runsaasti silikonia sisältävällä shampoolla, mutta silloinkaan se tuskin vaikuttaa hiusten kasvuun, vaan lähinnä vain tekee tukasta raskaan.

Swiss Clinic Face Perfecting Dry Mask

Silikonit eivät tuki ihohuokosia

Silikoneja sisältävät meikki- ja ihonhoitotuotteet itsessään eivät tuki ihoa, mutta jos niitä ei pestä iholta huolella pois esimerkiksi kaksoispuhdistusta käyttäen, voi ihon huono puhdistus sen sijaan tukkia ihohuokosia ja aiheuttaa sen myötä epäpuhtauksia sekä ihon sameutta.

Kun ihon pinnalle muodostuu silottava ja kosteuden haihtumista ehkäisevä pinta, jää sen alle ihoa vasten myös talia, epäpuhtauksia, kuollutta ihosolukkoa ja bakteereita. Jos ihoa ei puhdista kunnolla, voivat nämä yhdessä aiheuttaa epäpuhtauksia. Silikonit itsessään eivät siis tuki ihoa eikä epäpuhtauksia aiheuta itse silikoni vaan se, ettei ihoa puhdista niiden käytön jälkeen kunnolla.

Jos hiuksissa käyttää paljon dimethiconea sisältää shampoota ja hiuspohjaan lykkii vielä sitä sisältävää hoitoainetta, voi hiuspohja olla hyvä välillä puhdistaa syväpuhdistavaa shampoota käyttäen. Muuten hiuksiin voi toki teoriassa ainakin kertyä silikonia ja hiuksista voi sen myötä helposti tulla latteat ja raskaat, mikä saa ne usein näyttämään likaisilta ja jopa rasvoittumaan nopeammin niiden ollessa tiiviisti paineutuneena hiuspohjaa vasten.

Yleinen harhaluulo hiusten ”tottumisesta” johonkin shampooseen voikin johtua vain siitä, että shampoon silikonit ovat tuotteen jatkuvan käytön vuoksi latistaneet tukan ja hiusten ilmavuus palautuu, kun tukan pesee välillä toisella tuotteella.

Erilaiset Dimethiconet

Erityistä dimethiconessa on kuitenkin se, että vaikka sen löytää ainesosaluettelosta aina nimellä Dimethicone, eivät kaikki sillä nimellä olevat ainesosat ole täysin samaa tavaraa. Joskus aiemmin puhuttiin paljon siitä, että esimerkiksi kampaamotuotteiden sisältämät silikonit olisivat ”parempia” kuin markettituotteiden sisältämät silikonit.

Tällä on varmasti tarkoitettu sitä, että Dimethiconea voi olla monenlaista: Dimethicone voi olla koostumukseltaan juoksevampaa ja siten myös kevyempää tai vähemmän juoksevaa ja siten myös raskaampaa. Ainesosaluetteloa katsoessa ei voi kuitenkaan tietää, millaista tuotteessa käytetty Dimethicone.

Halvemmissa hiustuotteissa voi hyvinkin olla käytetty hieman ”huonompilaatuista” ainesosaa kuin kalliimmassa tuotteessa eikä paksumpi ja raskaampi Dimethicone peseydy hiuksista pois yhtä helposti kuin kevyempi. Tämä ei kuitenkaan ole fakta ja varsinkin nykyään myös marketeista saa hyviä ja laadukkaita hoitoaineita.

J.One Jelly Pack

Silikonit eivät muodosta iholle läpäisemätöntä kalvoa

Vaikka silikonit auttavat muodostamaan kosteuden haihtumista ehkäisevän ja jopa suojaavan kerroksen, eivät ne silti estä niiden päällä käytettävien tuotteiden aktiiviaineiden imeytymistä. Silikonien muodostama kerros ei siis ole aukoton ja ne antavat ihon hengittää.

Mitä silikonisemman tuotteen iholle kuitenkin ensin levittää, sitä tiiviimmän suojan se ihon pinnalle luo, joten teoriassa oikein silikoninen meikinpohjustaja voi siis estää sen päällä käytettävän BB-voiteen sisältämiä hoitavia ainesosia pääsemästä iholle jossain määrin. Pari pisaraa silikonia sisältävää kasvoseerumia ei kuitenkaan varmastikaan estä kosteusvoiteen aktiiviaineiden pääsyä iholle.

Garnier Micellar Water Oil-Infused Cleansing Water Misellivesi Ostolakossa Virve Vee kokemuksia

Kaikki silikonit eivät ole samanlaisia

Toista silikonityyppiä edustavat puolestaan -cyclo-liitteen saaneet silikonit, joista yleisimpiä on Cyclopentasiloxane ja Cyclomethicone. Näillä silikoneilla on yksi erityisominaisuus, jota moni silikoneja välttelevä ei tiedä: ne haihtuvat. Ihan tosi!

Tällaisia silikoneja sisältävät tuotteet suorastaan liukuvat iholle ja hiuksiin. Näiden silikonien hyötynä on, että ne auttavat tuotekoostumusta levittymään iholle silkkisen tuntuisena. Esimerkiksi meikkivoiteet sisältävät näitä paljon, sillä tehtyään tehtävänsä auttaa meikkivoidetta levittymään kasvojen iholle pehmeästi ne haihtuvat ja iholle jää niiden jäljiltä vain miellyttävän pehmeä tunne.

Ne ovat loistavia myös hiuksiin jätettävissä hoitotuotteissa, sillä haihtumisen ansiosta hiukset jäävät kiiltäviksi ja pehmeiksi, mutta tukasta ei tule raskaan tuntuista. Nämä silikonit eivät siis varsinkaan voi kertyä hiuksiin tai iholle.

Four Reasons Blond

Millaisiin tuotteisiin silikonit sopivat?

Käytän itse kosmetiikkatuotteita, jotka sisältävät silikoneja. Minulle on kuitenkin ratkaisevinta, millaisia silikoneja tuotteessa on ja missä yhteydessä niitä käytetään enkä halua silikoneja jokaiseen tuotteeseen.

Shampooni ei tarvitse välttämättä sisältää silikoneja, sillä silikoneilla pyritään tekemään hiustuotteesta tukkaa silottava. Jos shampoo sisältää runsaasti silikoneja, voi se silottaa hiusten tyveä liikaa, mikä puolestaan voi saada tukkani lätsähtämään. Jos oma tukka on kuitenkin pörröinen ja hiuslaatu on karhea, voi shampoon silikoneista olla paljonkin apua hiusten silotuksessa.

Hoitoaineeni saa mielellään sisältää hieman silikoneja. Koska silikonit itsessään lähinnä silottavat hiusten pinnan sekä pehmentävät hiuksia ja auttavat vain lukitsemaan kosteutta alleen haluan kuitenkin, että hiustuotteessani on niiden lisäksi myös hiuksia ravitsevia ja kosteuttavia ainesosia, joilla on hiuksia hoitavia vaikutuksia. Yhdessä hiuksille kiiltoa tuovien ja selvittävien ja kaunistavien silikonien kanssa syntyy paras lopputulos. Hiuksiin jätettävässä hoitoaineessani saa olla silikoneja, sillä ne auttavat silottamaan hiusten latvoja ja suojaamaan niitä.

Ostolakossa Virve Hiukset

Ilman silikoneja hiukseni jäävät usein karheiksi ja niiden latvat takkuuntuvat helposti. Jos taas käytän pitkään hoitonetta, joka vain selvittää ja silottaa hiuksiani silikonin avulla, mutta ei varsinaisesti hoida ja kosteuta niitä, menevät hiusteni latvat nopeasti huonoon kuntoon.

Ihonhoitotuotteissani saa myös olla silikoneja, mutta niiden ihoa kaunistava vaikutus ei saa perustua vain niihin. Pieni määrä silikonia päivävoiteessa saa sen usein levittymään iholle hyvin ja meikkituotteetkin voivat sen jälkeen levittyä iholle paremmin. Yöllä taas haluan hemmotella ihoani sitä mahdollisimman hyvin kosteuttavilla ja ravitsevilla ainesosilla, joten silikoneille ei ole tarvetta.

Meikinpohjustustuote ilman silikoneja on usein melko turha, sillä silikonit ovat niitä, jotka häivyttävät ihohuokoset ja hennot juonteet näkyvistä. Nestmäisessä meikkivoiteessa silikonit ovat lähes välttämättömiä, sillä ne saavat tuotteen levittymään iholle kauniisti ja auttavat luomaan kauniin pinnan.

Se, haluanko tuotteeni sisältävän silikoneja riippuu siis täysin tuotetyypistä ja siitä, millaisen vaikutuksen haluan saada sillä aikaan.

Four Reasons Blond

Vain harva on allerginen silikoneille

Silikoneja ei siis kannata missään tapauksessa pelätä ja vältellä kuin ruttoa ihan vain periaatteen vuoksi. Ainesosina ne ovat hyvin siedettyjä ja aiheuttavat hyvin vähän allergioita, joten tavallisesti ongelmat silikonien kanssa liittyvätkin siihen, että niitä on liian paljon väärässä paikassa eikä ihoa tai hiuspohjaa puhdisteta huolella.

Osa silikoneista on vesiliukoisia ja osa taas öljyliukoisia, joten esimerkiksi kasvojen kaksoispuhdistus on täydellinen tapa varmistaa, että päivällä ihoa kaunistavat silikonit peseytyvät illalla pois kasvoilta ja ihoa hoitavat tuotteet pääsevät yöllä vaikuttamaan esteettä. Kun hiukset puolestaan puhdistaa aina välillä syväpuhdistavalla shampoolla varmistaa, että tukka pysyy ilmavana.

Ostolakossa hiukset

Millainen suhtautuminen teillä on silikoneihin?

virve-fredman-taydellinen-iho-opas-korealaiseen-ihonhoitoon

Kirjani Täydellinen iho – opas korealaiseen ihonhoitoon on nyt kaupoissa!

Kommentit (29)
  1. En pidä kasvovoiteista, joissa on paljon silikoneja, koska ne lähtevät helposti rullaamaan kasvoilla. Esim. monen Clarinsin voiteet tekevät sen. Sen sijaan meikinpohjustuksessa silikonit ovat välttämättömyys, koska minulla on isot ihohuokoset, jotka vaativat sitä häivyttyäkseen.

    Myös hoitoaineissa, niin pois pestävissä kuin hiuksiin jätettävissäkin silikonit on plussaa. Ilman niitä hiukset ovat karheat ja latvan menee solmuun. Tykkään, että hiukseni ovat sileät ja kiiltävät, enkä sen vuoksi juuri käytä tekstuuria tuovia tuotteita (vain silloin, kun haluan tehdä kampauksen, joka vaatii pohjalle nahkeutta). Syväpuhdistava shampoo silloin tällöin käytettynä pitää hiukset ilmavina!

  2. Silikonit ovat epäilemättä hyödyllisiä kosmetiikassa, mutta itse olen pohtinut silikonien välttämistä niiden ympäristövaikutusten takia.

    1. Tätä on myös erittäin hyvä miettiä ja nostaa esiin, kiitos. Varmaankin uuden postauksen paikka! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *