Ostolakossa-kosmetiikkablogi
Ostolakossa-kosmetiikkablogi

Sama kai se on mitä siihen laittaa…

Tänään tehdään selväksi, miksi on olemassa aluslakka ja päällyslakka ja miksei läpinäkyvä kynsilakka ole aina niiden korvaaja välttämättä. Tiedän, että asia mietityttää monia, joten tänään pureudutaan siihen syvemmin.

En yleensä tykkää tehdä näitä ”anna niin täti opettaa” -tyylisiä postauksia, mutta tiedän tämän auttavan monia niiden kysymysten kanssa, joita ei kaikkia aina kehdata kysellä ääneen.

Miksi aluslakkaa käytetään?

Aluslakkaa käytetään tasoittamassa kynnen pintaa, jolloin sen päälle laitettava kynsilakka levittyy kynnelle tasaisemmin. Kun kynsilakka levittyy kynnelle hyvin ja tasaisesti, pysyy se myös kynnellä yleensä paremmin.

Aluslakka voi myös sisältää kynttä vahvistavia aineita, jolloin kynsi ei liuskoitu, lohkeile tai taivu samalla lailla kuin se ilman aluslakkaa tekisi. (Liuskoittuvuus ei muuten välttämättä ole syy hankkia kovettavaa lakkaa vaan kielii yleensä siitä, että kynnet ovat kuivat, jolloin kynsilevytkään eivät pysy yhteen liimautuneina. Tällöin avainsana on kynsien ravitseminen käsivoiteilla sekä kynsiöljyillä ja -voiteilla.)

Aluslakalla pyritään myös estämään kynsien värjääntyminen kellertäviksi, mitä joidenkin lakkasävyjen kanssa voi tapahtua. (Ja värjääntyneet kynnet voi helposti palauttaa entiseen kuosiinsa nailbufferilla, joka hiooo kevyesti kynnen pinnan.)

Itse en omista oikeaa ”pelkkää” aluslakkaa vaan pelkän OPI:n Nail Envyn, joka vahvistaa kyntää ja on samalla aluslakka.

Voiko aluslakkana käyttää mitä tahansa kirkasta kynsilakkaa?

Tavalliset kirkkaat lakat tehdään usein hyvin kiiltävän pinnan kynsille jättäviksi. Aluslakan idea on mm. parantaa lakkauksien kestoa ja jos aluslakan korvaa millä tahansa kirkkaalla lakalla, ei lakka välttämättä tartu tämän valmiiksi jo hyvin kiiltävän (ja siksi yleensä liukkaan) pinnan päälle tarpeeksi tiukasti, joilloin aluslakan tehtävä lakkauksen iän pidentämisessä ei välttämättä tapahdu. Kynnen pinta on siis liian liukas kirkkaan lakan jäljiltä, jotta värilakka kykenisi pysymään siinä täydellisesti.

Lakatessa tätä ei tietenkään huomaa, mutta lakkaus ei vaan välttämättä kestä niin pitkään kuin se oikean aluslakan kanssa kestäsi.

Miksi päällyslakkaa käytetään?

Päällyslakkaa käytetään parantamaan lakkauksen kestoa. Kun kynsilakan päälle sipaisee kerroksen päällyslakkaa, ottaa päällyslakka ensimmäisenä kolhut vastaan ja kuluu sen alla suojassa olevan värilakan sijaan. Päällyslakka myös antaa kynnelle upean kiillon (tai mattaa lakkauksen, kuten matte top coatit tekevät).

Päällyslakkana voi myös käyttää pikakuivattavaa kynsilakkaa, joka muodostaa saman suojaavan kerroksen, mutta kuivattaa alla olevan kynsilakan sen normaalia kuivumisaikaa nopeammin.

Väritöntä päällyslakkaa voi myös lisäillä kynsiinsä lakkauskertojen välissä, jolloin lakkauksien ikä varmasti pitenee.

Voiko päällyslakkaa käyttää aluslakkana?

Päällyslakka ei välttämättä kirkkaan lakan tavoin ole paras aluslakka, sillä sen tehtävänä on yleensä antaa lakkaukselle upea kiilto, mikä jälleen tarkoittaa liukasta pintaa. Näin ollen värilakka ei välttämättä tässäkään tapauksessa pysy kynsillä erityisen hyvin.

Entäs ne 2-in-1 -tuotteet?

Tuotteet, joissa on alus- ja päällyslakka yhdessä ovat yleensä melko kompromissituotteita. Aluslakan ja päällyslakan tarpeet ja tarkoitukset ovat niin erilaiset, että tuntuu hassulta laittaa ne samaan purkkiin. Ihan käteviä tuotteita, mutta eivät tuo niitä parhaita tuloksia.

Onko sua pakko kuunnella näissä jutuissa?

Ei ole. Jos olet löytänyt sinulla toimivat tuotteet niin mene niillä. Minä vain kerron, kuinka optimoit koko homman. Käytän silti itse välillä aluslakkaa päällyslakkana ja päällyslakkaa aluslakkana ja teen muitakin kieroja juttuja, mutta minä tykkäänkin olla vaihtamassa lakkojani usein. Jos et itse tykkää tästä rulianssista, niin sitten kehotan kuuntelemaan.

Käytättekö te alus- ja/tai päällyslakkaa?

Kommentit (14)

 1. Armi

  Mua ärsyttää. Ennen olin todella laiska kaikkien tämmöisten alus- ja päällylakkojen ja muiden hifistelyjen kanssa, enkä jaksanut sellaisia ollenkaan. Silloin tällöin kun oli runsaasti aikaa, käytin jotain kirkasta lakkaa aluslakkana ja tarrojen kanssa käytin päällyslakkaa. Sitten kyllästyin siihen että kynteni eivät tuntuneet kasvavan tiettyä pituutta pitemmiksi (eikä se pituus todellakaan ollut mikään suuri, muutamia millejä tuota valkoista kohtaa) ja halusin muuttaa rutiinejani. Vinkkini sain sekä erinäisistä kynsiblogeista, että myös täältä.

  Kertarysäyksellä aloin käyttämään Opin Nail Envyä, Sally Hansenin Instadri:tä, Dependin vihreää kynsilakanpooistoainetta sekä kynsiöljyjä. Aloin myös pelkästään viilaamaan niitä leikkaamisen sijaan. Kyllä, kynnet kasvavat kyllä pidemmiksi ja saattaa myös olla etteivät ne lohkeile niin paljon, mutta kaikki muu onkin sitten mennyt vikaan. Kynteni eivät koskaan ennen liuskoittuneet yhtään, nyt niitä palasia irtoilee nopeammin kuin ehtii kissaa sanoa, ja aina joku kynsi repsottaa. Kynteni ovat myös aivan hirveän keltaiset, myöskin vaiva josta en kärsinyt koskaan ennen vaikka tykkäänkin käyttää hyvin värikkäitä ja tummiakin lakkoja.

  Hankin siis aluslakan etteivät kynnet alkaisi kellastua ja kynsiöljyjä etteivät ne liuskottuisi ja mitä kävikään 😀 Vaihdoin/otin käyttöön vielä niin monta eri tuotetta kerralla, että millä tässä selvittää että mikä noista tätä aiheuttaa, vai onko kyseessä joku muu ulkoinen tekijä.

  Tämä oli vain tämmöinen purkaus kun on jo pitemmän aikaa ärsyttänyt 😀

 2. Anna Gramm

  En käytä alus- tai päällyslakkaa, tosin tällä hetkellä värilakan alle laitan Mavalan kuitulakkaa jotta kynnet kestäisivät rankassa työssä. En ole koskaan huomannut mitään käytännön eroa lakan kestossa kun vertaa kaikkien taiteen sääntöjen mukaan lakattuja ja vain värilakalla sutaistuja kynsiä, tosin aluslakan päälle värilakka levittyy paremmin ja kynnet eivät kellastu. Päällyslakat saattavat puolestaan tehdä lakkakerroksesta turhan tuhdin, jolloin lakka lohkeilun ja kulumisen sijaan lähtee isona laattana kun reuna tarttuu vähänkin johonkin kiinni. Kohtalaisen turhia tuotteita imho, tosin pikakuivattava päällyslakka on must jos lakkauksen jälkeen on kiire.

 3. Eve

  POSTAUS-TOIVE: Päivitetty versio (20.6.2009 kirjoitetusta) "Päivä 140: KAIKKI KYNSILAKKANI" – POSTAUKSESTA! :d

 4. Anonyymi

  Kertokaahan tarkemmin päällyslakan ja varsinkin pikakuivattajan käytöstä.. Miten pian värillisen kynsilakan levittämisen jälkeen se tulee laittaa?

  Mii

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *