Pikaopas AHA- ja BHA-happoihin: Mitä ne ovat, mitä ne tekevät ja mitä kannattaa hankkia?

En taatusti ole ainoa, jonka mielestä erilaiset hapot ovat kuulostaneet monimutkaisilta ja joskus jopa hieman pelottavilta. Varsinkin viimeaikoina AHA- ja BHA-happoja on alkanut taas trendikkäästi vilahdella monissa tuotteissa eikä todellakaan ole itsestäänselvää, mitä eroa niillä on ja millaisesta tuotteesta on omalle iholle eniten hyötyä. Ajattelin helpottaa tilannetta hieman kokoamalla pienen perusoppaan, jonka avulla erilaisista hapoista tulee jokaiselle helpommin ymmärrettävä juttu.

AHA BHA Hapot

Mitä hyötyä AHA- ja BHA-hapoista on?

Happo kuulostaa sanana hieman pelottavalta ja jopa syövyttävältä, mutta kosmetiikkatuotteissa käytettävien happojen määrä on sen verran pieni, ettei sillä (tavallisesti ainakaan) voi tehdä iholle peruuttamatonta hallaa kunhan vain noudattaa tuotteiden käyttöohjeita ja kuulostelee omaa ihoaan. Kuluttajille on myynnissä sekä happoja runsaammin sisältäviä tehotuotteita että jopa päivittäiseen käyttöön sopivia tuotteita, joista voi valita oman ihon tarpeisiin sopivat vaihtoehdot.

Maidosta ja hedelmistä peräisin olevien happojen tarkoituksena on auttaa kuorimaan ihoa irrottamalla sen pinnalta kuollutta ihosolukkoa ja esimerkiksi liiallista talia. Erilaiset hapot sopivat hoitamaan niin ikääntyvän ihon juonteita, kuivaa ja karheaa sekä jopa auringossa ahavoitunutta ja siten ennenaikaisesti vanhentunutta ihoa kuin rasvoittuvaa ja epäpuhdastakin ihoa, eli oikeastaan niistä voi hyötyä lähes jokainen.

AHA BHA Hapot

Miten hapot vaikuttavat ihoon?

Sekä AHA- että BHA-hapot auttavat molemmat häivyttämään iholta juonteita ja tekemään ihosta siten nuorekkaamman näköisen. Molemmat niistä auttavat myös kosteuttamaan ihoa, vähentämään sen karheutta ja tekemään siitä pehmeämmän tuntuisen. Hapot kuorivat ihoa, joten iho on niitä käyttäessä aina tärkeää suojata hyvin auringon UV-säteilyltä ettei se pääse palamaan eikä sille muodostu pigmenttimuutoksia.

Hapot eivät ole vain ikääntyvän ihon juttu, sillä niiden avulla voidaan myös auttaa ennaltaehkäisemään juonteiden syntymistä ja jopa ehkäistä epäpuhtauksia. Niiden avulla voidaan myös auttaa häivyttämään iholta pigmenttimuutoksia. Kannattaa kuitenkin huomioida, että vaikka useat happotuotteet tekevätkin iholle jo välittömästi pieniä ihmeitä, syntyy paras lopputulos happotuotteiden pitkäjaksoisella ja säännöllisellä käytöllä.

AHA BHA Hapot

Mistä tietää, mitä happoja iholle pitäisi valita?

Vaikka hapot tuovat monelta osin samanlaisia vaikutuksia, on niillä kuitenkin myös hieman erilaisia vaikutuksia.

 • AHA-hapot (alfahydroksihapot, alpha hydroxy acids) ovat vesiliukoisia, minkä vuoksi ne vaikuttavat vain ihon pinnalla. Ne auttavat pitämään ihon kosteutettuna ja niitä suositellaan erityisesti normaalista kuivalle ihotyypille sekä auringon UV-säteilyn vaurioittamalle iholle.
 • BHA-hapot (betahydroksihapot, beta hydroxy acids) ovat rasvaliukoisia, minkä vuoksi ne kykenevät imeytyvään talia tuottaviin ihohuokosiin ja kuorimaan ihohuokosia niiden sisältä. Tämä puolestaan auttaa ehkäisemään mustapäiden ja muiden epäpuhtauksien syntymistä sekä helpottamaan esimerkiksi ihotulehduksia ehkäisevien ainesosien imeytymistä ihohuokosiin, mikä tekee BHA-happoja sisältävistä tuotteista erinomaisia nimenomaan rasvoittuvalle iholle ja sekaiholle. BHA-happoja sisältävät tuotteet sopivat paitsi niille, jotka kärsivät laajentuneista ihohuokosista sekä myös niille, joilla on ongelmia kovien valkoisten miliumien kanssa.

Jos tuntuu, että iho tarvitsee sekä AHA- että BHA-happoja, voi niiden käyttöä myös vuorotella ihotyypin ja tuotteiden mukaan käyttämällä toisina päivinä AHA-happotuotteita ja toisina puolestaan BHA-happotuotteita tai jopa iltaisin toista ja aamuisin toista. Vaihtoehtoisesti eri ihoalueita voi hoitaa samanaikaisesti erilaisilla tuotteilla, eli esimerkiksi T-alueelle voi levittää BHA-tuotetta ja muualle AHA-happoja sisältävää tuotetta. Saatavilla on myös tuotteita, jotka sisältävät molempia happoja.

AHA BHA Hapot

Mitkä ainesosat ovat AHA- tai BHA-happoja?

AHA- tai BHA-happoja ei löydä tuotteiden ainesosaluetteloista AHA Acid tai BHA Acid -nimillä, vaan molemmat niistä ovat yleiskategorioita, joilla tarkoitetaan useita erilaisia aineosia. AHA- ja BHA-happoja voi bongailla tuotteista tyypillisesti näillä nimillä:

 • AHA-hapot: Yleisimpiä käytettyjä ovat glykolihappo (glycolic acid) ja maitohappo (lactic acid). Käytössä on myös mm. omenahppo (malic acid), sitruunahappo (citric acid) ja  viinihappo (tartaric acid). Tunnetaan suomeksi myös nimellä hedelmähapot.
 • BHA-hapot: Kosmetiikassa käytetään tavallisesti salisyylihappoa (salicylic acid) tai betaiinisalisylaattia (betaine salicylate).

AHA BHA Hapot

Kokeile näitä AHA-happotuotteita

 • Pixi Glow Tonic on yksi tämän hetken suosituimpia AHA-happotuotteita. Päivittäiseen käyttöön sopiva kasvovesi sisältää 5% glykolihappoa, joka auttaa pitämään ihon kirkkaana ja heleänä. Tuotteesta löytyy postaus täältä.
 • Neogen Bio-Peel Gauze Peeling on maailman kenties myydyin korealainen kuorintatuote, joka hyödyntää sekä glykoli- että maitohappoa. Pari kertaa viikossa käytettävät kuorintalaput tehostavat ihonhoitoa ja auttavat hoitotuotteita imeytymään iholle paremmin. Tuotteesta löytyy postaus täältä.

AHA BHA Hapot

Kokeile näitä BHA-happotuotteita

 • COSRX BHA Blackhead Power Liquid on maailman suosituimpia tehotuotteita mustapäiden ja muiden epäpuhtauksien ehkäisyssä. Korealainen hoitoneste hyödyntää betaiinisalisylaattia, joka on salisyylihappoa hellävaraisempi ainesosa. Tuotteesta voi lukea postauksen täältä.
 • Paula’s Choice SKIN PERFECTING 2% BHA Liquid on toinen erittäin suosittu hoitoneste, joka myös auttaa ehkäisemään epäpuhtauksia.

Tehotuote kaikille

 • Ruotsalaisen Akademiklinik-merkin Pure Active Serum on mieletön tehotuote, jonka sekä AHA- että BHA-happoja (glykolihappoa, maitohappoa ja salisyylihappoa) sisältävä koostumus sopii vaikka koko perheelle. Seerumi auttaa häivyttämään äidin iholta juonteita ja muita ikääntymisen merkkejä, vähentämään teinin epäpuhtauksia, ehkäisemään isän sisäänkasvaneita partakarvoja ja jopa pitämään mummon ihon nuorekkaana sekä häivyttämään siltä pigmenttimuutoksia. Tuotteesta voi lukea tästä aiemmasta postauksestani.

Neogen Bio Peel Gauze Peeling Wine

Voiko happojen käytöstä olla iholle jotain haittaa?

Jos iho on herkkä, voivat liian voimakkaat happopituisuudet tai happoja sisältävien tuotteiden liian tiheä käyttö saada ihon ärtymään, punoittamaan ja hilseilemään. Hapoista ei kannata siis innostua kerralla liikaa ja iho kannattaa totuttaa niihin pikkuhiljaa, jotta esimerkiksi välttyy ikävältä ihon hilseilyltä. Happoja sisältäviä tuotteita ei kannata heti varsinkaan käyttää päivittäin, vaan niiden käyttö on suositeltavampaa aloittaa esimerkiksi kerran viikossa ja lisätä käyttökertoja vähitellen oman ihon mukaan. Paksu ja rasvoittuva iho voi kestää niitä helposti päivittäin, mutta ohuemmalla ja herkemmällä iholla kerran kaksi viikossa voi riittää.

Yleisimpiä oireita happojen liiallisesta käytöstä ovat ihon punoitus ja hilseily, jotka kuitenkin tavallisesti helpottavat, kun happotuotteista luopuu hetkeksi ja ihoa kosteuttaa erityisen tehokkaasti parin päivän ajan.

ihon-ph-arvo-virve-vee-ostolakossa-

Mitä muuta kannattaa huomioida?

Koska AHA- ja BHA-hapot ovat happoja, tarvitsevat ne ympärilleen happaman ympäristön voidakseen vaikuttaa iholla parhaalla mahdollisella tavalla. AHA- ja BHA-hapot vaikuttavat parhaiten, kun pH on n. 3-4.1, mikä on tavallisesti huomioitu niitä sisältävien tuotteiden tuotekehityksessä.

Ihon luonnollinen pH on kuitenkin noin 5, minkä vuoksi hapot neutralisoituvat jonkun ajan kuluttua iholla niiden huolellisesta formuloinnista huolimatta. Jos happoja sisältävät tuotteet kuitenkin levitetään iholle heti sen puhdistuksen jälkeen ilman, että ihon pH-arvoa on ensin neutralisoitu kasvovedellä, eivät hapot välttämättä ehdi vaikuttaa iholla tarpeeksi kauan ennen neutralisoitumistaan eikä lopputulos ole paras mahdollinen.

Sama voi päteä myös toisin päin: jos happojen päälle levittää liian nopeasti muita ihonhoitotuotteita, jotka on tavallisesti formuloitu niin, että niiden pH-arvo on ihoneutraali (noin 5), voivat ne puolestaan nopeuttaa happojen neutralisoitumista. Usein suositellaankin odottamaan hetki ennen kuin happojen päälle levitetään muita hoitotuotteita.

(Täältä voi lukea aiemman postaukseni pH-arvosta ja siitä, kuinka tärkeää ihon pH on tasapainottaa kasvovedellä pesun jälkeen.)

Monet kutsuvat AHA- ja BHA-happoja sisältäviä tuotteita parhaaksi tavaksi hoitaa ihoa ja allekirjoitan väitteen. Happoja käyttämällä on mahdollista saada todella vakuuttavia muutoksia ihon kunnossa, joten niitä sisältäviin tuotteisiin kannattaa ehdottomasti tutustua!

Pixi Glow Tonic

Käytättekö te AHA- tai BHA-happoja sisältäviä ihonhoitotuotteita?

virve-fredman-taydellinen-iho-opas-korealaiseen-ihonhoitoon

Kirjani Täydellinen iho – opas korealaiseen ihonhoitoon on nyt kaupoissa!

Kommentit (15)
 1. Olipa jättiläismäinen tietopaketti, kiitos todella paljon! Tähän pitää paneutua vielä uudestaan ihan ajan kanssa, on sen verran paljon kiinnostavaa asiaa.

  Piti muuten sellaista sanoa, että katsoin tuon elevenin työnhakuilmoituksen (Suomen maajohtajaksi) läpi ja näyttäisi vaatimusten ja työnkuvan sekä työmäärän vuoksi, että hommaan tarvitaan kolme ihmistä – – – siis sen maajohtajan lisäksi! 🙂 Hirmuinen kuorma on ollut sinun niskoillasi ja on ihme, että olet jaksanut näinkin kauan.

  1. Kiva kuulla, että tieto vaikutti hyödylliseltä! 🙂

   Ei tuo työmäärä itsessään varsinaisesti ole mitenkään ylivoimaisen paljon onneksi, vaikka kuulostaakin ehkä siltä, kun osa-alueita on useita. Useimmat jutut rullaavat kuitenkin onneksi vaivatta eivätkä vie niin paljon aikaa kuin voisi kuvitella. 🙂 Itse olen lähinnä kokenut ongelmaksi sen, että noiden töiden ohella ei ole ehtinyt käyttää tarpeeksi aikaa yrityksen eteenpäin viemiselle ja uusien juttujen toteuttamiselle, mutta tässä on viimeaikoina ollut hieman puhetta onneksi myös siitä, että voisin jäädä elevenin kuvioihin mukaan vielä jossain määrin voidakseni keskittyä erilaisiin yritystä eteenpäin vieviin projekteihin omilla ehdoillani. Olen huomannut tässä uuden työntekijän hakuprosessissa, että minulle tuottaa valtavia vaikeuksia antaa homma kokonaan jonkun toisen käsiin ja luopua elevenistä täysin, sillä onhan se ollut ”minun yritykseni” alusta lähtien. 😀

 2. Välttelen vähän happoja, koska ihoni tuntuu muuttuvan liian ohueksi – rasvoittuu ja alkaa kasvaa sellaista nukkaa. Silloinkin, kun iho oli tottunut, 5% kuorinnan jälkeen pukkasi finnejä. Maitohapon pitäisi olla hellävaraisempi, koska sitä on luontaisesti ihossa, mutta en ole ihan varma siitäkään.

  Silloin tällöin käytän Cosrx:n BHA:ta, se kun ei tee paljon mitään.

  1. Kaikkien iholle kuorivat hapot eivät tosiaan sovi. :/ Tuo COSRX BHA Blackhead Power Liquid on ollut minusta siitä mukava tuote, että on tuntunut iholla hellältä, mutta tuonut avun tukkeutuviin ihohuokosiini. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *