Ostolakossa-kosmetiikkablogi
Ostolakossa-kosmetiikkablogi

Pikaopas AHA- ja BHA-happoihin: Mitä ne ovat, mitä ne tekevät ja mitä kannattaa hankkia?

En taatusti ole ainoa, jonka mielestä erilaiset hapot ovat kuulostaneet monimutkaisilta ja joskus jopa hieman pelottavilta. Varsinkin viimeaikoina AHA- ja BHA-happoja on alkanut taas trendikkäästi vilahdella monissa tuotteissa eikä todellakaan ole itsestäänselvää, mitä eroa niillä on ja millaisesta tuotteesta on omalle iholle eniten hyötyä. Ajattelin helpottaa tilannetta hieman kokoamalla pienen perusoppaan, jonka avulla erilaisista hapoista tulee jokaiselle helpommin ymmärrettävä juttu.

AHA BHA Hapot

Mitä hyötyä AHA- ja BHA-hapoista on?

Happo kuulostaa sanana hieman pelottavalta ja jopa syövyttävältä, mutta kosmetiikkatuotteissa käytettävien happojen määrä on sen verran pieni, ettei sillä (tavallisesti ainakaan) voi tehdä iholle peruuttamatonta hallaa kunhan vain noudattaa tuotteiden käyttöohjeita ja kuulostelee omaa ihoaan. Kuluttajille on myynnissä sekä happoja runsaammin sisältäviä tehotuotteita että jopa päivittäiseen käyttöön sopivia tuotteita, joista voi valita oman ihon tarpeisiin sopivat vaihtoehdot.

Maidosta ja hedelmistä peräisin olevien happojen tarkoituksena on auttaa kuorimaan ihoa irrottamalla sen pinnalta kuollutta ihosolukkoa ja esimerkiksi liiallista talia. Erilaiset hapot sopivat hoitamaan niin ikääntyvän ihon juonteita, kuivaa ja karheaa sekä jopa auringossa ahavoitunutta ja siten ennenaikaisesti vanhentunutta ihoa kuin rasvoittuvaa ja epäpuhdastakin ihoa, eli oikeastaan niistä voi hyötyä lähes jokainen.

AHA BHA Hapot

Miten hapot vaikuttavat ihoon?

Sekä AHA- että BHA-hapot auttavat molemmat häivyttämään iholta juonteita ja tekemään ihosta siten nuorekkaamman näköisen. Molemmat niistä auttavat myös kosteuttamaan ihoa, vähentämään sen karheutta ja tekemään siitä pehmeämmän tuntuisen. Hapot kuorivat ihoa, joten iho on niitä käyttäessä aina tärkeää suojata hyvin auringon UV-säteilyltä ettei se pääse palamaan eikä sille muodostu pigmenttimuutoksia.

Hapot eivät ole vain ikääntyvän ihon juttu, sillä niiden avulla voidaan myös auttaa ennaltaehkäisemään juonteiden syntymistä ja jopa ehkäistä epäpuhtauksia. Niiden avulla voidaan myös auttaa häivyttämään iholta pigmenttimuutoksia. Kannattaa kuitenkin huomioida, että vaikka useat happotuotteet tekevätkin iholle jo välittömästi pieniä ihmeitä, syntyy paras lopputulos happotuotteiden pitkäjaksoisella ja säännöllisellä käytöllä.

AHA BHA Hapot

Mistä tietää, mitä happoja iholle pitäisi valita?

Vaikka hapot tuovat monelta osin samanlaisia vaikutuksia, on niillä kuitenkin myös hieman erilaisia vaikutuksia.

 • AHA-hapot (alfahydroksihapot, alpha hydroxy acids) ovat vesiliukoisia, minkä vuoksi ne vaikuttavat vain ihon pinnalla. Ne auttavat pitämään ihon kosteutettuna ja niitä suositellaan erityisesti normaalista kuivalle ihotyypille sekä auringon UV-säteilyn vaurioittamalle iholle.
 • BHA-hapot (betahydroksihapot, beta hydroxy acids) ovat rasvaliukoisia, minkä vuoksi ne kykenevät imeytyvään talia tuottaviin ihohuokosiin ja kuorimaan ihohuokosia niiden sisältä. Tämä puolestaan auttaa ehkäisemään mustapäiden ja muiden epäpuhtauksien syntymistä sekä helpottamaan esimerkiksi ihotulehduksia ehkäisevien ainesosien imeytymistä ihohuokosiin, mikä tekee BHA-happoja sisältävistä tuotteista erinomaisia nimenomaan rasvoittuvalle iholle ja sekaiholle. BHA-happoja sisältävät tuotteet sopivat paitsi niille, jotka kärsivät laajentuneista ihohuokosista sekä myös niille, joilla on ongelmia kovien valkoisten miliumien kanssa.

Jos tuntuu, että iho tarvitsee sekä AHA- että BHA-happoja, voi niiden käyttöä myös vuorotella ihotyypin ja tuotteiden mukaan käyttämällä toisina päivinä AHA-happotuotteita ja toisina puolestaan BHA-happotuotteita tai jopa iltaisin toista ja aamuisin toista. Vaihtoehtoisesti eri ihoalueita voi hoitaa samanaikaisesti erilaisilla tuotteilla, eli esimerkiksi T-alueelle voi levittää BHA-tuotetta ja muualle AHA-happoja sisältävää tuotetta. Saatavilla on myös tuotteita, jotka sisältävät molempia happoja.

AHA BHA Hapot

Mitkä ainesosat ovat AHA- tai BHA-happoja?

AHA- tai BHA-happoja ei löydä tuotteiden ainesosaluetteloista AHA Acid tai BHA Acid -nimillä, vaan molemmat niistä ovat yleiskategorioita, joilla tarkoitetaan useita erilaisia aineosia. AHA- ja BHA-happoja voi bongailla tuotteista tyypillisesti näillä nimillä:

 • AHA-hapot: Yleisimpiä käytettyjä ovat glykolihappo (glycolic acid) ja maitohappo (lactic acid). Käytössä on myös mm. omenahppo (malic acid), sitruunahappo (citric acid) ja  viinihappo (tartaric acid). Tunnetaan suomeksi myös nimellä hedelmähapot.
 • BHA-hapot: Kosmetiikassa käytetään tavallisesti salisyylihappoa (salicylic acid) tai betaiinisalisylaattia (betaine salicylate).

AHA BHA Hapot

Kokeile näitä AHA-happotuotteita

 • Pixi Glow Tonic on yksi tämän hetken suosituimpia AHA-happotuotteita. Päivittäiseen käyttöön sopiva kasvovesi sisältää 5% glykolihappoa, joka auttaa pitämään ihon kirkkaana ja heleänä. Tuotteesta löytyy postaus täältä.
 • Neogen Bio-Peel Gauze Peeling on maailman kenties myydyin korealainen kuorintatuote, joka hyödyntää sekä glykoli- että maitohappoa. Pari kertaa viikossa käytettävät kuorintalaput tehostavat ihonhoitoa ja auttavat hoitotuotteita imeytymään iholle paremmin. Tuotteesta löytyy postaus täältä.

AHA BHA Hapot

Kokeile näitä BHA-happotuotteita

 • COSRX BHA Blackhead Power Liquid on maailman suosituimpia tehotuotteita mustapäiden ja muiden epäpuhtauksien ehkäisyssä. Korealainen hoitoneste hyödyntää betaiinisalisylaattia, joka on salisyylihappoa hellävaraisempi ainesosa. Tuotteesta voi lukea postauksen täältä.
 • Paula’s Choice SKIN PERFECTING 2% BHA Liquid on toinen erittäin suosittu hoitoneste, joka myös auttaa ehkäisemään epäpuhtauksia.

Tehotuote kaikille

 • Ruotsalaisen Akademiklinik-merkin Pure Active Serum on mieletön tehotuote, jonka sekä AHA- että BHA-happoja (glykolihappoa, maitohappoa ja salisyylihappoa) sisältävä koostumus sopii vaikka koko perheelle. Seerumi auttaa häivyttämään äidin iholta juonteita ja muita ikääntymisen merkkejä, vähentämään teinin epäpuhtauksia, ehkäisemään isän sisäänkasvaneita partakarvoja ja jopa pitämään mummon ihon nuorekkaana sekä häivyttämään siltä pigmenttimuutoksia. Tuotteesta voi lukea tästä aiemmasta postauksestani.

Neogen Bio Peel Gauze Peeling Wine

Voiko happojen käytöstä olla iholle jotain haittaa?

Jos iho on herkkä, voivat liian voimakkaat happopituisuudet tai happoja sisältävien tuotteiden liian tiheä käyttö saada ihon ärtymään, punoittamaan ja hilseilemään. Hapoista ei kannata siis innostua kerralla liikaa ja iho kannattaa totuttaa niihin pikkuhiljaa, jotta esimerkiksi välttyy ikävältä ihon hilseilyltä. Happoja sisältäviä tuotteita ei kannata heti varsinkaan käyttää päivittäin, vaan niiden käyttö on suositeltavampaa aloittaa esimerkiksi kerran viikossa ja lisätä käyttökertoja vähitellen oman ihon mukaan. Paksu ja rasvoittuva iho voi kestää niitä helposti päivittäin, mutta ohuemmalla ja herkemmällä iholla kerran kaksi viikossa voi riittää.

Yleisimpiä oireita happojen liiallisesta käytöstä ovat ihon punoitus ja hilseily, jotka kuitenkin tavallisesti helpottavat, kun happotuotteista luopuu hetkeksi ja ihoa kosteuttaa erityisen tehokkaasti parin päivän ajan.

ihon-ph-arvo-virve-vee-ostolakossa-

Mitä muuta kannattaa huomioida?

Koska AHA- ja BHA-hapot ovat happoja, tarvitsevat ne ympärilleen happaman ympäristön voidakseen vaikuttaa iholla parhaalla mahdollisella tavalla. AHA- ja BHA-hapot vaikuttavat parhaiten, kun pH on n. 3-4.1, mikä on tavallisesti huomioitu niitä sisältävien tuotteiden tuotekehityksessä.

Ihon luonnollinen pH on kuitenkin noin 5, minkä vuoksi hapot neutralisoituvat jonkun ajan kuluttua iholla niiden huolellisesta formuloinnista huolimatta. Jos happoja sisältävät tuotteet kuitenkin levitetään iholle heti sen puhdistuksen jälkeen ilman, että ihon pH-arvoa on ensin neutralisoitu kasvovedellä, eivät hapot välttämättä ehdi vaikuttaa iholla tarpeeksi kauan ennen neutralisoitumistaan eikä lopputulos ole paras mahdollinen.

Sama voi päteä myös toisin päin: jos happojen päälle levittää liian nopeasti muita ihonhoitotuotteita, jotka on tavallisesti formuloitu niin, että niiden pH-arvo on ihoneutraali (noin 5), voivat ne puolestaan nopeuttaa happojen neutralisoitumista. Usein suositellaankin odottamaan hetki ennen kuin happojen päälle levitetään muita hoitotuotteita.

(Täältä voi lukea aiemman postaukseni pH-arvosta ja siitä, kuinka tärkeää ihon pH on tasapainottaa kasvovedellä pesun jälkeen.)

Monet kutsuvat AHA- ja BHA-happoja sisältäviä tuotteita parhaaksi tavaksi hoitaa ihoa ja allekirjoitan väitteen. Happoja käyttämällä on mahdollista saada todella vakuuttavia muutoksia ihon kunnossa, joten niitä sisältäviin tuotteisiin kannattaa ehdottomasti tutustua!

Pixi Glow Tonic

Käytättekö te AHA- tai BHA-happoja sisältäviä ihonhoitotuotteita?

virve-fredman-taydellinen-iho-opas-korealaiseen-ihonhoitoon

Kirjani Täydellinen iho – opas korealaiseen ihonhoitoon on nyt kaupoissa!

Kommentit (15)

 1. Niina

  Mullakin on missio mustapäitä ja erityisesti laajentuneita ihohuokosia vastaan! Oletko mahdollisesti testannut Cosrx:n AHA/BHA kasvovettä? Elizaveccan peeling maskin lisäksi myös tuo on keikkunut eBayn listallani pitkään, mutta luin että joillain on alkanut iho kukkimaan tuosta. En oikein ole tutustunut ph-asioihin niin tarkkaan, niin en tiedä voiko tuota käyttää niinkuin tavallista kasvovettä heti pesuk jälkeen pumpulilapulla… kiiros vastauksist taas 🙂

  • Virve Vee

   En ole vielä testannut! Kutkutellut kyllä mieltä, joten päätynee varmasti pian ostoskoriin. Olen ymmärtänyt, että tuote on nimenomaan kehitetty käytettäväksi kasvovetenä suoraan puhdistetulle iholle, eli ihan vain vanulappuun sitä ja sitten pyyhintä. Toisaalta COSRX:n oma Good Morning Low pH Gel Cleanser -puhdistusgeeli on itsessään jo formuloitu matalan pH:n omaavaksi, minkä ansiosta sen jälkeen laitettavat hapot voivat vaikuttaa paremmin.

   Tuo Elizaveccan Milky Piggy Hell Pore Clean Up Mask -naamio lähti nyt itseasiassa jo samantien eBayssa ostoskoriin… 😀

   Tuo

 2. Delle

  Nyt koututuin täysin näihin happoihin! En vain uskalla alkaa käyttämään niitä näin kesällä, koska pelkään niden ja auringonvalon yhteisvaikutuksesta mahdollisesti syntyviä pigmenttimuutoksia.
  Onko näitä happoja sisältäviä tuotteita muissa muodoissa, kuin kasvovesinä ja kasvovesilappuina?

 3. Hanna

  Onko sinulla kokemusta Cosrxin AHA 7 Whitehead Power Liquid- tuotteesta? 🙂

 4. Maaria

  Kiitos kattavasta tietopaketista! Onko hyaluronihappo toiminnaltaan erilainen vai tarvitseeko myös se toimiakseen happaman ympäristön? 🙂 sehän ei käsittääkseni kuori ihoa vaan sitoo kosteutta?

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *