Ostolakossa-kosmetiikkablogi
Ostolakossa-kosmetiikkablogi

Parempia kuvia, kiitos!

Hyvät kuvat ovat yksi tärkeä osa blogia. Harva jaksaa katsoa blogia, joka ei miellytä visuaalisesti tai joka on täynnä huonoja kuvia.
En ole itse kummoinen kuvaaja ja aloitin blogini kuvailemalla pienellä pokkarilla kuvia, joita en koskaan muokannut mitenkään. Parin pokkarin jälkeen siirryin parisen vuotta sitten Canonin G12-kameraan, joka on ollut mukava puoliautomaattinen kamera. 
Säätely- ja leikkimisvaraa on ollut jonkun verran, mutta samalla lailla kameran kanssa ei tietenkään ole voinut pelata kuin oikean järkkärin. G12 on kuitenkin ollut minun tarpeisiini loistava kamera ja varsinkin lähikuvissa hyvin toimiva tapaus. Aluksi rajailin kuvia koneen kuvankäsittelyohjelmalla tarpeen mukaan, mutten puuttunut säätöihin muuten. Kesällä aloin ottaa kännykän mukaan hommaan ja siirtämään kamerallani kuvaamani kuvat Samsungin S4-kännykääni, jossa saatoin käsitellä niitä muutaman näpäytyksen verran puuttumalla vaikkapa kuvan valoisuuteen tai tehosteita säätelemällä.
Olin kuitenkin syksyllä eräillä messuilla, joilta sain itselleni blogilukemiseksi Docendon edustajalta Pekka Punkarin laatiman Digikamerakoulu -oppaan. 
 
Selailin opusta suurella mielenkiinnolla, sillä en ole koskaan oikeastaan jaksanut perehtyä valokuvauksen saloihin. Olen kyllä halunnut, mutta kaiken maailman aukkojen koot, ISO-luvut ja muut salakieliset termistöt ovat tuntuneet liian vaikeasti ymmärrettäviltä. Saamani kirja oli kuitenkin sen verran selkeästi sisältönsä esittävä, että se innostu minua tutustumaan kuvaamiseen enemmän.
Homma huipentui siihen, että hankin muutama viikko sitten uuden järkkärin. Canonin EOS 600D vaikutti blogikamerakseni sopivalta, sillä edellisestä Canonistani tutut säädöt ja kääntyvä näyttö tuntuivat minulle sopivan kotoisilta ja helppokäyttöisiltä jutuilta.
Nyt olen innolla harjoitellut uuden kamerani käyttöä. Kirja on nimittäin todellakin innostuanut minua selkeytensä vuoksi! Useamman satasen maksava järkkäri ei valitettavasti automaattisesti tarkoita hyviä kuvia, minkä olen itsekin saanut huomata, mutta kun juttuihin alkaa syventyä, voi asioista päästä kärryille.
Olenkin itse saanut suurta apua ja selkeää opastusta tuon saamani Digikamerakoulu-kirjan avulla, joten halusin vinkata kirjasta teillekin. 
Uskon, että joukossanne on varmasti monta muutakin järkkärillä mielellään kuvia räiskivää, jotka kuitenkin kaipaavat selkeäkielistä apua ja neuvoja kameran saloihin päästäkseen.
Opus on täynnä hyviä ja konkreettisia vinkkejä niin kameran säädöistä kuin esimerkiksi muustakin kuvausasettelusta ja tämä onkin ollut mielestäni selkein selailemani kuvausopus.
Jos joku teistä innostui kirjasta, saa sen tällä hetkellä Docendon verkkokaupasta tarjoushintaan 29 euroa (norm. 32 euroa). Jos kirjaa tahtoo itse päästä selailemaan joululomalla tai vaikka innostui hankkimaan sellaisen jollekin joululahjaksi, kerkeävät vielä tänään tehdyt tilaukset perille jouluksi ja vieläpä ilman toimituskuluja!
Olen itse edelleen totaalisessa harjoitusvaiheessa ja myönnän, että aina kun minulta menevät hermot, kaivan esiin vanhan G12-kamerani ja pikaräpsin blogikuvani sillä. Kuvien laadussa on kuitenkin selkeä ero, mutta toivon, että jahka vaan ennätän joululomallani opiskella kirjan neuvoja vielä paremmin, kehittyy minustakin parempi kuvaaja ja te pääsette nauttimaan opeistani visuaalisesti miellyttävämmällä blogilla.
Millaisia kuvaajia te olette? Jaksatteko leikkiä kameralla ja sen säädöillä vai räiskittekö mielummin vaan automaattiasetuksilla? Järkkäri, pokkari vai kännykkä?

Kommentit (18)

 1. Anonyymi

  Hei voisitko postata joku kerta tuotteista, joita olet testannut, mutta pistänyt eteen päin/pois kokonaan? Ois kiva nähdä miten paljon kaikkea meidän iloksi (toki omaksesikin) testailet 🙂

 2. Adaliaana

  Minua kovasti kiinnostaa kuvaaminen, mutta niiden säätöjen opettelu on vähän jäänyt… Krhm. Nyt kuitenkin pistin tämän kirjan varaukseen, jotta saan hakea sen kirjastosta selailuun. Jos vaikka tällä kertaa oppisinkin jotain. 🙂 Odotan mielenkiinnolla sinunkin kuviasi!

 3. AsphaltRose

  Pokkaria käytän tällä hetkellä itse (Panasonic DMC-TZ6), joka on toistaiseksi toiminut ihan hyvin. Pokkariin päädyin ihan sen pienen koon vuoksi, nyt suunnittelen kyllä järkkärin hankkimista kotona kuvaamiseen. Mutta ihan totta on että hyvälläkin kameralla saa otettua huonoja kuvia jos kameraa ei osaa käyttää, ainahan noitten vempaimien mukana tulee se kaikkien toimintojen opettelu. 🙂

 4. Sara

  En oo hankkinut järkkäriä ihan vain siitä syystä koska tiedän että en osaa kuvata 😛 Mutta ehkäpä tuosta kirjasta olisi apua.

 5. Pekka Punkari

  Kiitos Virve valovoimaisesta palautteesta. Kysy lisää, jos jokin asia askarruttaa. Pekka Punkari, Fotoinfo.fi

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *