Ostolakossa-kosmetiikkablogi
Ostolakossa-kosmetiikkablogi

Päivä 86: INCI-listojen hyvikset

Kirjoitin teille joku aika sitten omia mielipiteitäni INCI-listojen pahiksista ja nyt tahtoisin kertoa teille mielipiteitäni INCI-listojen ”hyviksistä”. Meinasin jo unohtaa kirjoittaa näistä, kunnes eräs ihana lukija muistutti minua asiasta.

Jälleen kerran nämäkin tosiaankin ovat vain minun omia mielipiteitäni ja minulle sopivia aineosia enkä lähde väittämään, että nämä toimisivat kaikilla. Rohkenen kuitenkin väittää, että useimmilla nämä aineosat varmasti toimivat.

Asiaan. Mitä aineosia kosmetiikkafriikki ja INCI-plärääjä tuotteestaan sitten hakee? Aineosat, joita bongailen, ovat lähinnä kosteuttavia aineosia, kuten

Cetearyl alcohol
Glycerin, Glycerine tai Glycerol
Hyaluronic acid
Hydrolyzed Silk
Panthenol
Polyquaterium-10
Sodium hyaluronate

Näillä kaikilla edellä luetelluilla on hyvä kosteudensitomiskyky, joten ne pitävät ihon kosteutettuna ja pehmeänä.

Tietyt hedelmä- ja marjauutteet ovat myös suosiossani. Näitä ovat esimerkiksi kosteuttava avokado (persea gratissima), rauhoitava aloe vera (aloe barbadensis), rauhoittava mustikka (vaccinum myrtillus) ja kosteuttava ja napakoittava mustaherukka (ribes nigrum), joka muuten sisältää tehokkaasti kosteuttavaa GLA:ta. Myös jojoba (simmondsia chinensis) ja karitevoi (shea butter, butyrospermum parkii) ovat mieleisiä minulle.

Suosin myös antioksidantteja ja esimerkiksi Tocopheryl Acetate tai Tocopherol (e-vitamiini) on kosmetiikassa paljon käytetty antioksidantti.

Jo mainitsemani aloe veran lisäksi allantoin on ihoa rauhoittava aineosa ja siksi minulle varsin mieleinen aineosa kasvovesissä.

Hiustuottessani saa olla myös korjaavia aineosia, kuten Hydrolysed wheat proteinia tai Keratinia.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että kaikki aineosat, joita on tuotteessa alle yksi prosentti, voidaan merkitä tuoteselosteessa missä tahansa järjestyksessä. Käytännössä tämä voi tarkoittaa sitä, että tuotteessa on suurinpiirtein saman verran hajustetta kuin vaikkapa e-vitamiinia, mutta e-vitamiini löytyy INCI:stä puolen välin tietämiltä ja hajuste vasta viimeisenä. Monesta lähteestä olenkin kuullut, että viiden tai kuuden ensimmäisen aineosan jälkeen voisikin luettelon lukemisen jo lopettaa, sillä loppuja aineosia on yleensä enää ihan mitättömän pieniä määriä.

Enempää minulla ei ole ”huippuaineosia” luetella, sillä muistissanikin pysyy niitä vain rajallinen määrä. Kun siis tutkin uusia tuotteita, tarkastelen lähinnä, löytyykö niistä mainitsemiani pahiksia tai hyviksiä ja missä suhteessa. toisiinsa nähden. Todella mielenkiintoisen tuotteen kohdalla saatan etsiä INCI:n netistä ja käydä sen aine aineelta läpi, jolloin myös minulle vieraammat aineosat aukeavat.

Luetteko te tuotteittenne INCI-listoja? Haetteko jotain tiettyjä aineita tai onko teillä jotain tiettyjä inhokkeja, joita välttelette? Vai onko teille herttaisen samantekevää, vaikka kosteusvoiteenne olisi nielaissut karhun?

Kommentit (6)

  1. Sanni

    Denaturoitu alkoholi on ehdoton ei omassa ihonhoidossani.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *