Ostolakossa-kosmetiikkablogi
Ostolakossa-kosmetiikkablogi

Päivä 54: Aurinko, aurinko näytä sarves, olenko huomenna etana?

Ihana aurinkoinen päivä, jonka ansiosta pääsemme tänään lempiaiheeseeni, nimittäin ryppyjen ennaltaehkäisyyn.

Tyypillisenä työpäivänäni vähintään kerran tunnissa tulee asiakas, joka on huomannu ryppyjä silmien ympärillä, suun ympärillä, otsalla tai jossakin muualla ja tahtoo nyt ostaa jotain, millä niistä pääsee eroon. Tässä vaiheessa minun tekisi mieli pyöräyttää silmiäni, huokaista kuuluvasti, ottaa tätiä osaanottavasti kädestä ja todeta lääkärimäisesti, että ”Rouva hyvä, teemme kyllä kaikkemme, mutta emme usko, että paljoakaan on enää tehtävissä.”

En siis usko ryppyjä poistavien tuotteiden tehoon täysin. Pieniä juonteita ja ryppyjä voidaan kyllä väliaikaisesti häivyttää, mutta pysyvään katoamiseen en täysin usko. Toki on muutamia aineita, joiden tehokkuus tässä on ihan lääkärien oikeasti todistettua (A-vitamiinituotteet ym.), mutta juttuni ei nyt keskity niihin. Mielestäni avainsana on ennaltaehkäisy, eikä ennaltaehkäisyyn voi koskaan olla liian nuori.

Tiesittekö, että vain reilut 10% kasvojen ihon rypyistä on välttämättömiä ja kaikki loput ovat itse aiheutettuja? Ryppyjä aiheuttaa suurimmaksi osaksi auringon UV-säteily (tarkemmin sanottuna UVA-säteily lähinnä ja joidenkin tutkimusten mukaan jopa 85% rypyistä olisikin peräisin UV-säteilystä), tupakointi, runsas alhoholin käyttö ja muut epäterveelliset elämäntavat sekä ihan vaan omat ilmeet. Nauramisesta ja hymyilystä ei ole toki syytä luopua, sillä silmäkulmien naururypyt kertovat mielestäni vain ilolla eletystä elämästä, mutta petaamatta jätetystä sängystä miehelle tai lapsille kiukutessa kannattaa seuraavalla kerralla miettiä, miltä naama taas näyttääkään…
Ja yön villeille kissoille ja aamuyön pikkutunneilla kotiin raahautuville tiedoksi, että jokainen meikit kasvoilla nukuttu yö vanhentaa ihoa viikolla!

Asia, jonka puolesta itse eniten liputan on hyvä UV-suojallinen päivävoide sekä auringon konkreettinen välttely (sekä huolellinen ihonpuhdistus joka ikinen ilta, kyllä!), mutta koska me suomalaiset saamme aurinkoa niin harvoin, on mahdotonta estää Kanariansaarten aurinkoon matkustavaa mammaa grillaamasta itseään pavuksi. Tai kieltää ystäväänsä imemästä itseensä jokaikistä taivaalta tulevaa auringonsädettä. Tiedän, mistä puhun. Toki auringon saaminen pieninä määrinä on iholle hyväksi D-vitamiinin saannin vuoksi, mutta kohtuus kaikessa.

Tiesittekö, että haitallista UVA-säteilyä on aina saman verran huolimatta siitä, mikä vuodenaika on meneillään? Polttavaa UVB-säteilyä ei ehkä ole talvella yhtä paljon ilmassa kuin kesällä, mutta rypistävää UVA-säteilyä on. Lähes aina, kun yritän tarjota asiakkaalle suojakertoimellista päivävoidetta, kuuluu vastaus ”Sittenhän minä en rusketu yhtään!” tai ”Eihän täällä edes paista talvella aurinko!”. Ei se UV-suoja ruskettumista estä ja kyllä sitä UVA-säteilyä on ilmassa, vaikkei aurinko suoraan paistaisikaan. No, omatpahan ovat ryppysi, mamma.

Tiesittekö muuten myös, että vaikka ihoa ruskettava UVB-säteily suodattuukin lähes täysin ikkunalasin läpi, niin ihoa vanhentava UVA-säteily tulee myös ikkunalasin läpi? Saako tämäkään tieto teitä miettimään UV-suojallisen päivävoiteen käyttöönottoa? Lähes kaikki firmat nimittäin tarjoavat nykyään tavallisia päivävoiteita, jotka imeytyvät hyvin ja joissa on UV-suoja. Katalinta tässä UV-säteilyssä on kuitenkin se, että sen vaikutukset eivät aina näy iholla heti. Toki iho voi palaa, mutta ne vanhentavat vaikutukset ovat kumuloituvia ja saattavat paljastaa itsensä vasta kymmenien vuosien kuluttua. Monesti tapahtuu äkkirupsahtaminen siinä neljän- tai viidenkympin paikkeilla. (Toki aina joku tuntee jonkun, joka tuntee jonkun, joka on koko elämänsä ollut auringossa ilman suojakerrointa ja näyttää seitsemänkymppisenä edelleen parikymppiseltä, mutta ei mennä siihen nyt.) Joko tunnette huonon omantunnon hiipivän korvanne taakse kuiskuttelemaan?

Jos tämä sai teidät harkitsemaan UV-suojan käyttöönottoa, niin ottakaa sitten kerralla kunnollinen suojakerroin käyttöön. Aurinkosuojan tehokkuus testataan esimerkiksi kroppatuotteissa siten, että kropan iholle levitetään muistaakseni n. 50 ml aurinkovoidetta, joka on siis neljäsosa tavallisesta aurinkovoidepurkista. (Jälkikäteen tehty lisäys: Todellinen määrä on n. 30-40 ml.) Aikamoinen kerros ja suojaa kyllä varmasti, mutta koska en usko, että käytät vastaavaa kerrosta aurinkosuojaa kasvoillasi normaalissa arkikäytössä, niin ota suosiolla korkeampi suojakerroin käyttöösi. Äläkä unohda dekolte-aluetta (se kaulan ja rintojen välissä oleva alue siis suomeksi), tiedätte kyllä ne paahtuneet vanhat rouvat ryppyisine kaula-aukkoineen ja rinnustoineen! Huomioittehan vielä, että tietyntyyppiset aurinkosuojat saattavat jatkuvassa ympärivuorokautisessa käytössä ärsyttää joidenkin ihoa, joten käytä varmuuden vuoksi aurinkosuojaa vain päivällä ja yöllä sitten aurinkosuojakertoimetonta tuotetta.

Itse käytän silmänypäryksillä päivisin voidetta, jonka suojakerroin vaihtelee 20-30 välillä. Tällä hetkellä käytössä on Clarinsin Sun Wrinkle Control Eye Contour Care Very High Protection SPF 30 (ihania nämä Clarinsin nimihirviöt, joista kyllä tuotteen merkitys ja käyttötapa selviää varsin helposti) sekä näyte Diorin Hydraction Visible Defence Hydra-protection Eye Creme SPF 20:sta (jota aion ehdottomasti hankkia heti kun vaan saan lakkoni sääntöjen mukaan luvan).

Päivävoiteet vaihtelevat, mutta tällä hetkellä kaapeista löytyy kaikkea 15-30 suojakerrointen välillä. Mielelläni kyllä ottaisin jonkun vielä korkeamman suojakertoimen sisältävän voiteen. SPF 15 on käytössä niinä päivinä, joina tiedän, etten aio palloilla ulkona sen enempää kuin että kävelen valoisaan aikaan bussipysäkille ja siltä töihin ja mahdollisesti piipahdan jossakin vaihessa ulkona ohimennen. Suojakerroin 25-30 on käytössä muuna aikana.
”Mut hei sillä on vaan jotain Lumenee ja yks joku Clinique, vähänx se on köyhä!” nauraa joku nyt, mutta minä en usko, että ennaltaehkäisevä ihonhoito on hinnasta kiinni. Kun voide kosteuttaa ja siinä on suojakerroin, riittää se jo pitkälle. Toki minä himoitsisin sitä Diorin Hydraction Visible Defensen kasvovoidetta suojakertoimella 20, mutta välillä on priorisoitava asioita…

Myös meikkivoiteissani on aina suojakerroin, nykyisissä se vaihtelee 10-25 välillä. Koska myös meikkivoiteet yleensä levitetään iholle ohuesti, en itse usko niiden suojakertoimen pitävän käytännössä täysin paikkansa. Suurempi on tässäkin siksi parempi.

En kehota ketään alkamaan neuroottiseksi suojakertoimien suhteen ja ryhtymään aurinkoa vältteleväksi, öisin eläväksi menninkäiseksi, mutta minusta olisi hyvä, jos jokainen kuitenkin tiedostaisi asian, päätti sitten kiinnostua siitä enemmän tai ei.

Mielelläni kuulisin taas lukijoitteni näkemyksiä asiasta.

Pieni myöhemmin tehty lisäys:
Älkää käyttäkö vanhentuneita suojakertoimellisia voiteita! Viime kesän aurinkovoiteet voitte jo heittää menemään (eikä niitä enää pitäisi olla jäljelläkään, jos olette ahkerasti ihoanne viime kesänä niillä rasvanneet).
Tässä konkreettinen (jo hieman ehkä ironinen) esimerkki vanhentuneen aurinkosuojan käytöstä:
Olen viikon verran ihmetellyt, miksi silmänympärysihoni on yhtäkkiä niin kuiva ja helposti ärtyvä. Epäilin jopa sitä loppuunkulutettua Diorin puhdistusemulsiota. Taisin kuitenkin äsken selvittää ikävien tuntemusten aiheuttajan.
Ostin tuon Clarinsin silmänympärysvoiteen muistaakseni lokakuussa, eli se on ollut avattuna vasta 5kk ja pakkauksessa on merkintä siitä, että se säilyisi avattuna 12kk. Tämä sattui olemaan alennuksessa -70%, joten hintaa ei enää jäänyt paljoa ja nappasin tämän itselleni. Virhe!

Näin halvalla myytävässä tuotteessa on pakko olla jotain epäilyttävää ja niinhän tässä olikin. Harmi vaan, että huomasin sen vasta nyt. Clarins ei harrasta parasta ennen -päiväyksiä, mutta sen sijaan he ovat kätkeneet tuotteeseensa sen valmistusvuoden. Harmi vaan, että vielä ostohetkellä en ollut tietoinen tästä merkitsemistavasta.
Clarinsin tuotteisiin ja pakkauksiin on nimittäin painettu eränumero, jonka ensimmäinen numero kertoo tuotteen valmistusvuoden. Tämän mukaan omani olisi valmistettu vuonna 2005, jonka jälkeen se on seissyt parhaassa tapauksessa pari-kolme vuotta tavaratalon hyllyllä kuumissa valoissa. Tästä johtuen se on myös mennyt pahaksi tavallista nopeammin avaamisen jälkeen.
Kehotan siis tarkistamaan eränumeron ensimmäisen numeron ennen kuin ostatte yhtäkään Clarinsin tuotetta. Eränumero lukee yleensä pakkauksessa joko mustin painokirjaimin tai pakkaukseen muotilla painettuna, vähän niinkuin kaiverrettunam jolloin se on hankalemmin havaittavissa. Eränumero on myös monesti itse tuotteessa.

Mutta enkö keksinytkin hyvän syyn päästä lähemmän uuden, suojakertoimellisen silmänympärysvoiteen hankkimista? 😉

Otan mielelläni vastaan vinkkejä hyvistä suojakertoimellisista silmänympärysvoiteista. Erityisen innoissani olisin vinkeistä luonnonmukaisempien sarjojen tuotteista.

Kommentit (25)

 1. prettyplush

  Tiedätkö onko tuo Biothermin Sun Sensitive SPF 30 Suomessa myytävä tuote? Sokoksen kosmetiikkatätit eivät tienneet sen olemassaolosta.
  Vaikka eipä tuo harmita, sain nimittäin toisesta liikkeestä näytteen Diorin sy-voiteesta, enkä taida kyetä olla tilaamatta sitä ulkomailta xD

 2. Nimetön

  Prettyplush: Kyllä minä tuota ainakin olen Sokoksella viime kesänä katsellut ja viimeksi tällä viikolla katselin Kicksissä. Kuuluu siis Biothermin aurinkotuote linjaan ja virallinen nimi on lienee EYE CONTOUR SUN SENSITIVE SPF 30: ANTI-WRINKLE EYE CARE MULTI-PROTECTION UVB/UVA. Huomasin kuitenkin itse vasta sitä tarkemmin tutkiessani, että INCIssä oli denaturoitua alkoholia, joten putosi kyllä samantien pois suosituslistaltani.

 3. prettyplush

  No ohhoh, kaikkialle sitä alcohol denatia tungetaankin. Hyvä kun huomasit & kerroit, niin tiedän jättää etsimisen sikseen 🙂

 4. Anonyymi

  Kiitos aivan mahtavasta postauksesta, heti piti tutkiskella löytyykö tuotteistani aurinkosuojaa 🙂 Silmänympärysvoiteen osto olisi minullakin edessä, sillä tuntuu että tuo lumenen sensitive -sarjan voide on vähän yhtä tyhjän kanssa. Eikä siinä tosiaan taida olla edes sitä aurinkosuojaa. Kovasti olet hehkuttanut noita dior:in tuotteita, pakko varmastikin kokeilla joku kerta 😉

  Kevät Terkuin: Seitti

 5. Suvi

  Menee hieman ohi aiheen, mutta osaisitkohan suositella uv-suojallista päivävoidetta erittäin kuivalle (jopa hilseilevälle) ja couperosa iholle? 🙂 Monta apteekin sarjaa ja edullisimpia sarjoja (Lumene, Yves Rocher yms) kokeilleena alan olla jo hieman epätoivonen…

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *