Ostolakossa-kosmetiikkablogi
Ostolakossa-kosmetiikkablogi

Päivä 47: Bimbo ajattelee ympäristöään

Haluaisin kiittää erästä lukijaani, joka antoi minulle kommentillaan erityistä ajatuksen aihetta. Toki moni kommentti on antanut minulle ideaa postauksiini ja muihinkin juttuihin (kiitos mm. hyvästä korvatulppa vinkistä ja listausideasta!), mutta tämä eräs tietty kommentti sai pienet ja harvassa sijaitsevat aivosoluni aktiiviseksi jopa pariksi päiväksi yötä myöten, mikä on siis jo todella harvinaista bimbolle kosmetiikkatyhjäpäälle. Kommentti meni näin:

”—haluaisin kysyä kuitenkin, että kierrätätkö näitä tyhjiä purkkeja ja tuubeja yms.? Tuntuu ihan kauhealta ajatella, että ihminen joka omistaa sadoittain (?) muovisia, lasisia ja metallisia purkkeja, heittää ne tavalliseen roskikseen. Ei sillä että itse olisin joku hullu ekokierrätysfanaatikko, vaan koska itse en koe tuottavani kovin paljoa kosmetiikkajätettä. Ja se vähäinenkin määrä mitä tulee, päätyy kierrätykseen, kuten melkein kaikki muukin. Jää vain jotenkin tosi paha mieli, kun ajattelee tuota kaikkea ”moskaa” jossain kaatopaikalla:( Mielestäni tällä hetkellä jokaisen pitäis pienentää omaa kulutustaan (lamasta huolimatta:D) ja panostaa luonnon suojeluun:)”

Kun ensimmäisen kerran luin kommentin, tiesin heti, mitä vastaan. No en todellakaan ala paria purkkia ja tuubia kierrättelemään ja kävelemään vähän ajan välein piiitkää matkaa erityisille lajittelusäiliöille vain, koska joku muu on huolissaan ympäristöstä! Hetken naureskelinkin jopa asiaa, mutta nukkumaan mennessä asia pohditutti minua yhä. Olenko tosiaan niin laiska ja pinnallinen ihminen, että voin kyllä kuluttaa hirveästi, mutta en ottaa vastuuta siitä, mitä pakkauksille tapahtuu tuotteiden loputtua? Hus vaan, sadaskahdeskymmenesseitsemäs putilo roskiin tänä vuonna ja kaikki on kunnossa, onhan ihoni puhdas, heleä ja kosteutettu ja näyttäväthän ripseni pitkiltä ja tummilta. Ei, en minä tahdo olla sellainen ihminen, tahdon olla edes hieman enemmän.

Ajatus muhi päässäni useita päivia ja vihdoin sain aikaiseksi googletella pakkausmerkinnöistä ja kierrätyksestä. Tajusin myös pienillä vaaleanpunaisilla aivonystyröilläni, ettei minun suinkaan tarvitse jokaisen tuotteen loputtua lähteä yhden purkin takia lajitteluastioille kävelemään, vaan voin kerätä kokoon useita pakkauksia ja viedä ne sitten vasta lajittelupisteeseen…ihan niin kuin kaiken muunkin roskan kanssa toimin. Enhän minä nyt herranjestas vie jokaista muutakaan roskaa talonyhtiön isoille roskasäiliöille yksi kerrallaan vaan kerään ne kotonani pussiin ja vien ulos vasta täyden pussin. Samaa keräämistä voisin siis toteuttaa tyhjien kosmetiikkapakkaustenkin kanssa, ne kun eivät edes ala haista tavallisen roskapussin lailla odoteltuaan ulosvientiä kauan. Huomasin kuitenkin, ettei lähimmällä lajittelupisteellä ole suinkaan kaikkia tarpeellisia roskiksia (esim. ei energiajätettä erikseen) ja meinasi mennä sormi suuhun, kunnes tajusin, että työpaikalta löytyvät kaikki tarpeelliset roskikset. Saattaa sinä kyllä työkaverit ihmetellä, kun kuskaan tyhjiä purkkeja töihin, mutta ties vaikka joku ottaisi mallia.

En kuitenkaan tahdo, että kotonani on jossakin nurkassa ruma roskapussi, joka täyttyy pikkuhiljaa. Asiaan löytyi ylellinen ja varsin tyylikäs ratkaisu:

Tämä nätti Diorin paperipussi kököttää nyt walk-in cosmetic closetini nurkassa ja imee sisäänsä pikkuhiljaa tyhjentyneitä tuubeja, pulloja, rasioita, koteloita ja purkkeja. Kun pussi on täynnä, otan siitä hulluna kuvia ja pistän tänne! Ei vaan, kunhan vitsailin (vai vitsailinko sittenkään?). Kun pussi on täynnä, raahaan sen töihin kierrätysastioille ja lajittelen tuotteet niille kuuluviin säiliöihin.

Saanko nyt edes pienen anteeksiannon ja synninpäästön puolikkaan teiltä, jotka pyörittelette silmiänne luonnonvarojen tuhlaamiselleni? Lupaan myös, että kun uusien tuotteiden hankkiminen omasta toimesta tulee ajankohtaiseksi (sitten joskus vuonna 2015) , keskityn tuotteen ja pakkauksen ekologisuuteen.

Minua kiinnostaisi tietää, kuinka lukijani ottavat huomioon kierrätyksen sekä pakkauksen ja itse tuotteen ekologisuuden kosmetiikkaa käyttäessään? Merkitseekö tuotteen luonnonmukaisuus teille jotain ja kuinka ahkeria olette kierrättämään ja lajittelemaan?

Mutta hei, jotain muuten loppui taas:

Tämä edesmenneen Nanoelin (R.I.P) Biobalm CC ihoa rauhoittava ”Erikoisvoide” oli minulla käytössä kaulavoiteena. Suorastaan inhosin tämän tuotteen hajusteettomuutta, sillä raaka-aineiden ominaistuoksu muistutti Asematunnelissa asuvan, housuihinsa useasti laskeneen ja alkoholisoituneen herrasmiehen ominaistuksua. Koostumus myös tukki kasvojeni ihoa aiheuttaen näppylöitä. Tästä syystä voide päätyi kaulavoiteekseni, jonka tehtävässä se kyllä palveli minua hyvin.

Muistattehan kaikki, että jos ette käytä erillistä kaulavoidetta, niin levittäkää kosteusvoide aina myös kaulalle. Kaulan iho on sellainen, ettei sen laiminlyöntiä nuoremmalla iholla vielä huomaa, mutta kun ikää tulee mittariin enemmän, hoidetun kaulan kyllä huomaa. Sileä, kimmoisa ja kosteutettu kaula ei juorua vuosista (kuten eivät myöskään hyvin hoidetut kädet, joista huonosti hoidettuina ikä paljastuu aina, vaikka kasvoissa kuinka olisi botoxia). Muutenkin ihonhoidossa on kyse ennaltaehkäisystä, sillä vaikka mainokset sanoisivat mitä, niin menetettyä nuorekasta ihoa ei vaan saa takaisin pelkän voiteen avulla. Joten ENNALTAEHKÄISKÄÄ!

Kommentit (20)

 1. Jayjay

  Pakko sanoa, että olen hiukan otettu tästä postauksesta:) Todella hienoa, kun otit asian esille ja ratkaisit sen. Yksi kierrättäjä lisää.
  Jatka samaan malliin typy!

 2. Nimetön

  Jayjay: Kiitos vaan, kun annoit ajattelemisen aihetta. 😉

 3. Anonyymi

  Maijalle sellainen täsmennys Lush-purkeista, että ne viisi purkkia pitää olla tuorekasvonaamioiden purkkeja, muut ei käy. Ne takaisin viemällä (pestynä) saa yhden tuorenaamiopurkillisen ilmaiseksi.

 4. Nimetön

  Anonyymi: Suomessa ja Ruotsissa tuo koskee vain tuorenaamiopurkkeja, mutta ainakin Virossa ja Englannissa kaikkia mustia purkkeja. Itse aion palautta omat purkkini Tallinnan liikkeeseen. 😉

 5. Päivä 145: SUURTA odotusta ilmassa – Kauneus & Terveys -blogit

  […] purkista tuli mieleeni lupaukseni, jonka maaliskuussa tein. Lupasin siis alkaa lajittelemaan kosmetiikkajätteeni. Olen kuitenkin […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *