Ostolakossa-kosmetiikkablogi
Ostolakossa-kosmetiikkablogi

Päivä 270: Hoida mut.

Jos minulta johonkin aiheeseen liittyviä postauksia pyydetään erityisen paljon niin ne ovat kyllä niitä INCI-aiheisia ehdottomasti. Lisäksi minulta on kyselty paljon, että mitä minä nyt siellä koulussa olen sitten oikein oppinut. Tässä tulee siis INCI-aiheesta piiitkä postaus, joka saattaa puuduttaa monia, mutta joka toivottavasti kiinnostaa ihan älyttömästi vähintään yhtä monia.

Ennen kuin aloitin syksyllä opintoni, luulin oikeasti tietäväni INCI-jutuista paljon. No, sain nopeasti oppia, että en itseasiassa tiennytkään… Muistiinpanoja on opiskeluiden aikana tehty paljon ja tähän on nyt koottu pieni tiivistelmä joistakin oppimistani asioista.

Ensinnäkin mitä tarkoittaa, että tuote hoitaa ihoa?

Hoidettu tunne tulee siitä, että iho tai hiukset tuntuvat pehmeiltä ja kosteutetuilta. Tärkeää on siis lähteä hakemaan INCI:stä pehmittäviä ja kosteuttavia aineosia. Kannattaa keskittyä noin viiteen tai kuuteen INCI:n ensimmäiseen aineeseen, sillä ne kertovat INCI:stä ja sitä kautta tuotteesta jo lähes kaiken (pieniä poikkeuksia lukuunottamatta).

Mitkä aineosat sitten tekevät sen pehmentävän, hoidetun tunteen iholle tai hiuksiin?

Pehmentävät aineet kykenevät siis tekemään ihon/hiusten keratiinin pehmeän tuntuiseksi. Kaikkein tehokkaimpia pehmentäjiä ovat triglyceridit, eli aidot rasvat. Näitä ovat kaikki luonnonöljyt ja rasvat (huom. ei mineraaliöljy) eli kaikki kasvi- ja eläinperäiset öljyt ja rasvat.
INCI:stä nämä voi bongata esimerkiksi
-latinankielisen nimen perusteella
-sanasta triglyceride
-nimellä cera alba (mehiläisvaha, bees wax)
-nimellä lanolin (lampaanvillarasva)

Toisiksi tehokkaampia pehmittäjiä ovat (itseni ja varmasti monien muidenkin suureksi hämmästykseksi) SILIKONIT!
Ihan kaikilla silikoneilla ei ole tätä pehmentävää vaikutusta, eli incifunktio kannattaa tarkistaa ennen johtopäätösten vetämistä (kerron myöhemmin, mistä sen voi tarkistaa). Tämä oli minulle ainakin ihan mieletön tieto, sillä olen aina ajatellut silikonit vain pahoiksi silikonikalvon tukan pintaan tekeviksi aineiksi, jotka eivät hoida yhtään ja meikkaavat vaan tukan siistiksi. Nyt kun kuitenkin opin, mitä tuo kuolleen tukan hoito itseasiassa edes on, en enää ajattele silikoneista pahasti.
Silikoneja voi tunnistaa INCI:stä esimerkiksi seuraavista:
…methico…
…siloxane…
…silyl…

Yllätyikö kukaan muu?

Kolmanneksi tehokkaimpia pehmentäjiä ovat hiilivedyt. Hiilivetyjä voit tunnistaa INCI:stä seuraavien nimien perusteella:
Paraffinum liquidum
…paraf…
petrolatum
…dodecanol

Neljänneksi tehokkaimpia pehmittäjiä ovat rasva-alkoholit. Moni INCI-luetteloihin perehtymätön säikähtää niiden nimiosassa tekstiä ”alcohol” ja on valmis jättämään ne siksi kauppaan. Ei, älkää säikkykö, ne ovat hyviä aineita! Rasva-alkoholit ovat veliukoisia ja voivat sekoittaa rasvaa ja vettä, eli ne paitsi pehmentävät, tekevät myös hyvää voidepohjaa itse tuotteeseen samalla. Juuri nämä aineet tekevät tuotteelle sen maitomaisen vaalean koostumuksen.
INCI:stä voit bongailla esimerkiksi näitä:
Cetyl Alcohol
Cetearyl Alcohol,
Stearyl Alcohol
Myristyl Alcohol

Viidenneksi ja pehmittäistä kevyimmin pehmmittäviä ovat rasvahapot. Ne pehmentävät ihoa/hiusta enää hyvin vähän ja ovatkin lähinnä vain emulgaattoreina tuotteissa. Näiden nimistä löytyy INCI:ssä mm.
…stearate
…myristate
…caprylate…

Entäpä mitkä aineosat sitten saavat aikaan sen kosteutetun tunteen?

Kaikkein tehokkain kosteuttaja on glycerin, eli glycerol eli Suomalaisittain glyseroli. Glyserolin tehokas kosteutusteho perustuu siihen, että se kykenee sitomaan itseensä kolme vesimolekyyliä. Vesi, joka ei ole kiinnittynyt molekyyliin haihtuu nopeammin kuin vesi, joka on kiinnittynyt molekyyliin. Ihon lämpö saa veden kuitenkin joka tapauksessa haihtumaan melko nopeasti ja kosteutusteho saattaakin pysyä iholla vain noin tunnin (ellei päälle sitten vedetä kosteuden haihtumista estävää ”kalvoa”). Glyserolia käytetään kosmetiikassa paljon, sillä se on halpa raaka-aine. Glyseroliallergia on kuulemma harvinaista, mutta kyllä minä ainakin olen siihen työssäni törmännyt ja oli aika pirun hankalaa löytää voide, jossa ei tätä olisi ollut.

Toiseksi tehokkain kosteutta sitova aine on Propylene Glycol, joka voi puolestaan sitoa itseensä kaksi vesimolekyyliä. Tämä on myös halpa raaka-aine, mutta kuulemma yleinen allergeeni. Nämä tällaiset vettä sitovat aineosat sitovat tietysti vettä myös itse tuotteessa emulgaattorin apuna, eli ne auttavat sekä iholla että purkissa. Hyödyllisiä aineosia, siis, sillä näin ollen purkkiin tarvitaan entistä vähemmän yksittäisiä aineosia, mikä taas vähentää allergisoinnin riskiä.

Myös Urea sitoo melko hyvin vettä. Kannattaa muistaa, että urea on vain yksi virtsan aineosa (virtsa-aine tarkalleenottaen) eikä yhtä kuin pissa, sillä moni aina hihittelee nähtyään tämän sanan purkissaan. Urea on siitä helppo aine kosmetiikassa, ettei sille herkistytä, sillä se on ihmiselle luonnollinen aineosa.

Myös proteiinien osia olevat aminohapot ovat melko hyviä sitomaan kosteutta itseensä. Nämä vähentävät hyvin hiuksien sähköisyyttä. Aminohapot täytyy bongata INCI:stä pelkällä yleissivistyksellä, sillä niitä sisältävät esim. pähkinät, kasvit ja jauhot. Jos ei INCI:ssä erikseen puhutan nimenomaan aineen öljystä, ovat kosteutustehoa antamassa nimenomaan aineen aminohapot (kun taas öljyt puolestaan pehmittävät tehokkaasti).

Muita kosteuttavia aineosia ovat esimerkiksi Polyethylene Glycol, Butylene Glycol, Hyaluronic Acid, sokeri-alkoholi sorbitoli (jota ei tosin kuulema voida käyttää tuotteissa tarpeeksi, jotta sen hyöty olisi tarpeeksi suuri), maitoproteiini sekä vähän heikommin kosteuttava maitohappo.

Aineosia ja niiden vaikutuksia ei kuitenkaan tarvitse edes yrittää osata ulkoa. Toki muutamien juttujen mieleenpainaminen helpottaa shoppailua, mutta jos vain saat INCI:n käsiisi jo ennen ostopäätöstä, voit availla sen sisältöä tämän sivuston avulla. Tuo sivusto on se virallinen INCI-sivusto, josta voit hakea aineosan ja selvittää sen todistetun vaikutuksen iholla. Tuolla esitetyt vaikutukset ovat nimenomaan niitä, mitkä on testien kautta oikeasti todistettu. Siellä ei ole mitään ympäripyörteitä ja tyhjiä myyntilauseita. (Mitä esimerkiksi ”Antaa hiuksille elinvoimaa” oikeasti edes tarkoittaa? Kuollutta se tukka on kuitenkin.) Pelkkää todistettua faktaa.

Yksi jekku tuolla sivustolla muuten on, jonka kanssa ei kannata mennä lankaan. Kuten olen sanonut, tulee hoidettu tunne pehmityksestä ja kosteutuksesta. Jos aineen kohdalla siis lukee humektantti, sitoo se kosteutta. Jos siinä lukee pehmentävä aine, se puolestaan pehmentää. Mutta jos siinä lukeekin vaan ”Ihoa/hiusta hoitava aine” niin mitäs se silloin tekee? Jos sen olisi virallisesti todistettu sitovan kosteutta, lukisi siinä niin. Ja jos sen olisi todistettu pehmentävän, lukisi siinä myös se. Hoitava aine ei tuolla siis käytännössä tarkoita yhtään mitään. Tuonne päästäkseen aineen ei nimittäin tarvitse tehdä yhtään mitään. Riitää, ettei se ole terveydelle millään lailla vaarallinen. Ja nämä hoitavat aineet ovat juuri tällaisia aineita. Ei mitään todistettua erityistä vaikutusta, mutta ei mitään haittaakaan. Eikö olekin mielenkiintoista? Toki firmalla voi olla jotain omia tutkimustuloksia aineen muista vaikutuksista, mutta jos niitä olisi kunnolla, kannattaisi ne varmasti tuoda muidenkin tietoisuuteen esittämällä komissiolle testituloksensa…

Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei tuote välttämättä ole sitä parempi, mitä enemmän siellä on kosteuttavia tai pehmittäviä aineosia tai miten tehokkaita nuo purkin aineosat ovat tehtävässään. Juttu on nimittäin siinä, että ei ole olemassa huonoja tuotteita, vaan on vain erilaisia tarpeita. Toisen tukka tarvitsee tehokasta pehmenystä, toiselle sama pehmennyts aiheuttaa todella pahan lätsäytyksen tukkaan. Eli kun tietää omat tarpeensa, löytää ne itselleen parhaiten sopivat tuotteet.

Lisää muista mielenkiintoisista oppimistani asioista luvassa myöhemmin! En ymmärrä, miksei koulussa opetettu paljon enemmän kemiaa kosmetiikan näkökulmasta. Kyllä olisi yläasteella ja lukiossa kiinnostanut kemiakin himpun verran enemmän, jos valinnaiskurssina olisi ollut kosmetiikan kemia!

Täältä ja täältä löydät vanhat postaukseni INCI-juttuihin liittyen. Täytyy kyllä sanoa, että silmät ovat auenneet hieman lisää noista postauksista ja esimerkiksi välttelemieni aineiden listan tunnollinen seuraaminen ei olekaan enää ehdotonta ja nyt jopa naureskelen monille aiemmista mielikuvistani. Varsinkin, kun suurin koulussa saamani oppi on ollut, ettei ihoa voi tukkia millään ja höpötys ihon hengittämisestä on kuulemma ihan hölyn pölyä… (mielenkiintoista!). Aika höpöjä (mutta esimerkiksi netissä yleisessä uskossa monien keskuudessa) olevia juttuja sitä on kyllä tullut aiemmin kirjoiteltua. Tai no, en osaa suoraan sanoa, että höpöjä, mutta nyt olen tullut kriittisemmäksi ajattelijaksi ja minulla on tiedossani enemmän faktaa kuin ennen. Lisää INCI-aiheisia postauksia on kyllä tulossa, niin saadaan hieman lisää tietoa jakoon.

Kommentit (41)

  1. Päivä 275: Testissä Essentia Naturalen mineraalimeikit – Kauneus & Terveys -blogit

    […] mineraalipohjainen, mutta sisältää jotain muutakin: methicone on nimittäin silikoni! Onneksi olemme viisastuneet ja tiedämme, ettei se ole yhtään pahasta tässä tuotteessa. Se nimittäin tasaa ihon pintaa […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *