Ostolakossa-kosmetiikkablogi
Ostolakossa-kosmetiikkablogi

Päivä 184: Vaatekaapin inventaario

Paitsi että olen keskittynyt vähentämään kosmetiikkavarastojani, olen myös pyrkinyt vähentämään ylipäätänsäkin kaikkea asunnossani olevaa tavaraa ympäriltäni. Näytin teille pari päivää sitten kuvan vaatekaapistani ja minulta toivottiinkin sen jälkeen postausta, jossa kertoisin, millaisilla vaatteilla kaappi tulisi täyttää, jotta se olisi näin hallittu.

En ole missään tapauksessa oikea ihminen kertomaan, millä kaappi tulisi täyttää. Ammattini on kosmetiikka ja voin kertoa, että kun Suomeen seuraavaksi rantautuu telkkarin stailausohjelma, ilmoittaudun sinne heti mukaan. Olen nimittäin todella tylsä ja tavallinen pukeutuja johtuen siitä, että työ sanelee pukeutumistani suuresti enkä ole vapaa-ajallanikaan mikään kovin aktiivinen menijä.

En siis osaa kertoa teille, millä vaatteilla kaappinne tulisi täytää. Mutta sen sijaan olen mielestäni erinomainen kertomaan teille, millä sitä EI tulisi täyttää. (Piristän teitä toki kuitenkin välillä kuvilla, jotka kertovat paljon siitä, kuinka tavallinen ja tylsä vaatekaappini on…)

Tässä siis ohjeitani vaatekaapin iventointia varten:

-Niin tylsältä ja kliseiseltä kun se kuulostaakin, lue netistä tai osta tai lainaa itsellesi kirja, jossa kerrotaan vinkkejä, millaiset vaatteet vartalotyypillesi sopivat ja millaiset eivät. En sano, että sinun tulisi orjallisesti noudattaa vaatekaapissasi vain näitä ohjeita, mutta sieltä saattaa jäädä päähäsi edes joku sinulla toimiva vinkki ja seuraavan kerran, kun vedät poolopaitasi kaapistasi päälle huomaat miettiväsi, olisiko siinä sittenkin perää, että se saa isot rintasi näyttämään vain yhdeltä epämuodostuneelta möykyltä…

-Käy kaikki vaatteesi ajatuksella ja rehellisesti läpi ja mieti, mikä oikeasti sopii sinulle ja saa sinut näyttämään hyvältä. Se, että paita on nätti, ei vältämättä saa sinua näyttämään nätiltä. Liian tiukka tai liian lyhyt tai muuten vaan sinulle epäsopivan mallinen paita ei saa sinua näyttämään hyvältä, vaikka paita olisikin kaapissa roikkuessaan maailman kaunein. Jos et osaa itse olla tarpeeksi kriittinen, on lähipiirissäsi varmasti joku, joka osaa ja voi olla avuksi…

-Myöskään se tosiseikka, että vaate on ollut kallis, ei saa sitä näyttämään hyvältä päälläsi. Monilla meillä on kaapissa lähes käyttämättömiä tai jopa täysin käyttämättömiä vaatteita, joista ei raaskita luopua ihan vain siksi, että ne ovat olleet kalliita. Kalliskaan vaate ei kuitenkaan ole minkään arvoinen, jos et käytä, arvosta, nauti ja pidä siitä myös huolta. Entä sitten, vaikka se paita maksoikin 119 euroa, se vain ei ole enää minkään arvoinen, jos se on kaapin nurkassa rytyssä käyttämättömänä! Jos arvostat vaatetta, pidä siitä huolta ja käytä sitä. Jos nyt huomaat, ettet näköjään arvostakaan vaatetta mieti, onko se sinulla tosiaankin vain siksi, että olet sen ostaessasi maksanut siitä mielestäsi korkean summan etkä siksi tahtoisi luopua siitä. Hei, se vaate ei ole pankki, eikä siihen tuhlattu summa kasva korkoa, vaikka vaate roikkuisikin kaapissasi. Ihan tosi, myy se tai anna eteenpäin, et enää parin päivän päästä edes muista omistaneesi sitä. Huonomman omantunnon saat, jos näet sen lähes päivittäin vaatekaapissasi ja se muistuttaa sinua aina siitä, kuinka paljon siihen tuhlasit rahaa, vaikket edes käytä sitä.

-Lähes kaikilla on vaatekaapissaan pieneksi jääneitä vaatteita, joita säästellään siinä toivossa, että niihin taas joskus mahduttaisiin ja ne muka motivoisivat. Heitä ne pois! Ensinnäkin sinua vain pännii nähdä ne farkut, jotka joskus näyttivät hyviltä päälläsi, mutta joiden nappi ei mene enää millään kiinni. Ja usko minua, että jos niihin joskus taas mahtuisitkin, eivät ne todellakaan enää olisi makuusi tai muutenkaan enää tyylikkäät. Ja sitä paitsi jos laihtuisitkin, olisit mielestäni todella oikeutettu palkitsemaan itsesi uusilla vaatteilla sen sijaan, että kaivaisit kaappisi perältä vanhat, siellä kauan jo pölyttyneet riepusi. Ja kun luovut näistä, et edelleenkään parin päivän kuluttua edes muista niiden olleen olemassakaan ja sinulla on tilaa täyttää kaappiasi vaatteilla, jotka oikeasti sopivat ja näyttävät hyviltä päälläsi nyt.

-Heitä pois kompromissivaatteet. ”No joo, onhan tää toppi vähän lyhyt, mutta sopii neuleen alle,” tai ”Kyllä tätä puseroa voi pitää, jos ei sulje nappeja,” tai ”No tämä sopii hyvin yhteen sen yhden tietyn paidan kanssa.” Ei ole mitään järkeä kasata kaappia täyteen vaatteita, jotka sopivat vain jonkun tietyn vaatteen kanssa yhteen tai joita ei voi yhdistellä muiden kanssa vapaasti kun joutuu pelkäämään, että napa näkyy ja naapurin pojat nauraa. Toimivan vaatekaapin ideana on nimenomaa, että siellä on paljon yhdisteltävissä olevia vaatteita. (Toki sekaan mahtuu aina muutamia vaikeasti yhdisteltäviäkin.) Pääsääntönä pitäisi kuitenkin olla, että vaate näyttää hyvältä myös yksinään ja oikein käytettynä. Eli jos vaate tarvitsee peittää osaksi toisella vaatteella näyttääkseen hyvältä tai sitä ei voi/mahdu pitämään päällään niin kuin sitä olisi tarkoitus pitää, heitä se pois. Nämä ovat juuri niitä vaatekaapin riippakiviä, joita sinne helposti kasaantuu.

-Osta vain sellaisia vaatteita, joihin rakastut samantien. Tiedättehän ne vaatteet, jotka näyttävät hyviltä jo ennen, kuin ehdit edes vetäistä ne kokonaan päällesi? (Niitä toki tulee vastaan harvemmin, mutta ei se mitään, sillä vaatekaappisi sisältö pysyy näin kohtuullisena.) Jos joudut miettimään ja katselemaan vaatetta päälläsi eri kulmista ja oikeasti pohtimaan, sopisiko se, niin älä osta. Et sinä sellaisia kaipaa vaan ainoastaan niitä, joissa tiedät heti näyttäväsi hyvältä!

-Älä osta sovittamatta tai jos ostat, niin pidä huoli, että voit palauttaa. Ja palauta se sitten myös, jos et rakastunut. Yhä hintalappuineen vaatekaapissa roikkuvia vaatteita on nähty ihan liikaa!

-Jos uskot käyttäväsi kaikkia vaatteitasi aktiivisesti, tee testi: Aina kun käytät vaatetangollasi roikkunutta vaatetta, käännä sen henkari vastakkaiseen suuntaan koukku itseesi päin. Kaapissa viikatuille vaatteille voit keksiä oman merkitsemistavan. Kuukauden kuluttua katso, mitä vaatteita olet oikeasti käyttänyt.

-Jos et edelleenkään ole varma, voitko luopua joistakin vaatteista, laita ne pahvilaatikkoon ja sen päälle pakkaamispäivämäärä. Jos huomaat, ettet ole parin kuukauden jälkeen ottanut vaatteita laatikosta käyttöön, laita laatikon sisältö eteenpäin kurkistamatta sinne enää. Et ole vaatteita tähänkään asti kaivannut etkä varmasti tule kaipaamaankaan. Jos kurkistat laatikkoon, keksit vain jonkun tekosyyn niiden pitämiseen.

-Ota ilo irti siitä, mitä sinulla nyt on ja miltä kroppasi näyttää nyt ja osta itsellesi sopivia vaatteita, äläkä vain täytä kaappiasi sinulle sopimattomilla vaatteilla, jotka eivät tunnu sopivan oikein mihinkään tilaisuuteen!

-Tämän olen sanonut täällä jo ennenkin, mutta tätä ei vaan voi korostaa liikaa: Jos omistat jotain ihanaa, käytä sitä äläkä säästele. Se ei kulu loppuun helpolla, eikä taatusti tule olemaan elämäsi ainoa ja viimeinen vaate, jota tulet rakastamaan.

Hyvä arkivaate on sellainen, jossa tunnet itsesi nätiksi kaupungilla, et liian pornoksi hakiessasi lasta päiväkodista, mutta sopivan viehkeäksi istahtamaan suoraan töistä yhdelle lasilliselle.

Ja älkää pelätkö, muotibloggaria minusta ei tule (näkeehän sen jo piristyksenä olleista wannabe-muotibloggari -kuvistakin). Tämä oli ainoa sanottava, mitä minulla oli vaatekaapin sisältöä koskien. Päivän asu -postauksia ette siis tule jatkossakaan näkemään, elleivät ne sitten liity oleellisesti meikkiini tai kynsiini.

Kuvissa näkyneistä vaatteista vielä sen verran, että tuo pitsireunainen toppi tosiaankin on sama toppi, mutta eri väreissä. Rakastuin siihen niin kovasti sen monipuolisuuden vuoksi, että se oli pakko hankkia monena kappaleena eri väreissä. Näyttää hyvältä toisen paidan alla rinnuksista, sopii hyvin olkapäät paljaaksi jättävän paidan kanssa, sopii bleiserin, jakun tai ohuen neuletakin alle, menee hätätilanteessa jopa yksinään tai boleron alla… eli siis täydellinen arkivaate helpon yhdisteltävyytensä vuoksi. Ja on astetta söpönpi kun perus painijatoppi.

Musta tuubitoppi taas on lempparini siksi, että se sopii niin arkeen kuin juhlaan ihan riippuen siitä, millä sen asustaa. Toinen musta toppi taas on monipulinen (ja enemmän juhlaan kuin arkeen), sillä sen pituutta ja ilmettä voi säädellä resorin ja säädettävien olkaimien ansiosta (kuvassa resori on piilossa ja toppi lyhyenä). Muutenkin omasta vaatekaapistani löytyy paljon mustaa, sillä sitä on helppo yhdistellä. Ja nuo kengät nyt vaan ovat niin minua!

Tekeekö jo mieli rynnätä inventoimaan kaappia?

Kommentit (27)

  1. Päivä 203: Bluish party mood – Kauneus & Terveys -blogit

    […] tylsä mustan ystävä ei poikkea tavoistaan (eikä luovu Gina Tricotin topeistaan), mutta on ainakin oppinut […]

  2. Päivä 232: Outoa vai mahtavaa? – Kauneus & Terveys -blogit

    […] Opi? -lakka on ihana syksyinen sävy ja sopii erinomaisesti yhteen yhden niistä kymmenestä samanlaisesta Gina Tricotin topeista kanssa, jotka […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *