Ostolakossa-kosmetiikkablogi
Ostolakossa-kosmetiikkablogi

Päivä 163: THE Puuteripostaus

Muutama lukijani on kaipaillut vastauksia erilaisista puutereista ja niiden käyttötarkoituksista. Ihan siltä varalta, että useampikin teistä kaipaa asiaan tarkennusta, päätin pyhittää niille oman postauksensa.

Kivipuuteri on varmasti se kaikkein tutuin tapaus, jonka lähes jokainen neiti ottaa käyttöön jo ala-asteella. Koska tuote on kuitenkin nimeltään puuteri eikä peiteaine, ei sitä ole tehtykään peittämään, vaan lähinnä vain poistamaan kiiltoa ja rasvaisuutta. Jos siis tarvitset punoittaville poskille tai silmänalusille peittoa, niin hanki peittämiseen tarkoitettu tuote äläkä vain yritä kasata paksua puurerikerrosta ihollesi (kuten olen huomannut monien yrittävän tehdä).
Kivipuuteri saattaa yksinään käytettynä myös kuivattaa ihoa (suosi esimerkiksi talkittomia koostumuksia), joten ole tarkkana.

Kivipuutereita myydään sekä sävyllisinä että sävyttöminä. Sävytön vaihtoehto on oma suosikkini, sillä moni sävyllinen vaihtoehto tummuu, kun sitä laitetaan jo rasvaiselle iholle kiillon poistoon. Sävytön kivipuuteri ottaa vain kiillon pois, mutta ei jätä iholle mitään väriä.

Itse suosin kivipuutereissa yleensä edullisempia vaihtoehtoja, sillä käytän näitä niin vähän ja harvoin. Kivipuuterin oikeana käyttötarkoituksena on nimittäin vain meikin korjailu ja mahdollisen kiillon poisto kodin ulkopuolella.

Hyviä kivipuutereita löytyy esimerkiksi seuraavilta sarjoilta:
-Dior (irtopuuterin koostumus on pressattu kivipuuteriksi)
-Estee Lauder (hienojakoinen ja pitää hyvin mattana)
-Lumene (hienojakoinen ja kevyt)
-Natural Code (hienojakoinen ja melko hyvin mattana pitävä)
-Rimmel (todella mattainen lopputulos)

Irtopuuteri on se tuote, jota puolestaan käytetään kotona, kun meikki aamulla (tai mihin vuorokauden aikaan tahansa) tehdään. Irtopuuteri on hienojakoisepaa kuin kivipuuteri, ja siksi sillä kiinnitetty meikkivoidepohja paitsi näyttää siistimmältä ja kevyemmältä, myös yleensä kestää paremmin. Irtopuuterin voi levittää iholle joko siveltimellä tai sittenvipalla: sivellin antaa kuulaamman ja kevyemmin puuteroidun lopputuloksen, vippa puolestaan matamman.

Itse olen ehdoton samettivipan ystävä (en siis minkään rimpuloiden tai muidenkaan möhkäleiden) ja rakastan Diorin irtopuuterin mukana tulevaa ihanaista , samettista vippaa. Kun irtopuuterin painelee iholle tällaisella vipalla, tulee kerroksesta ohut, mutta mattainen. Erikseen näitä vaan on myynnissä harmittavan vähän.

Irtopuutereita on sekä sävyllisiä että sävyttömiä vaihtoehtoja ja itse suosin sävyttömiä, sillä ne vain kiinnittävät meikkivoiteen ja pitävät kiillon poissa muttamatta mitenkään meikkipohjan sävyä. Periaatteessa värittömiä on kahta eri laatua: translucent (valoa heijastava) ja transparent (mattaisempi), mutta valitettavan usein näitä termejä käytetään vain toistensa synonyymeinä eikä nimi aina takaa lopputulosta.

Harmittavan moni edullisempi sarja on lopettanut irtopuuterinsa. Hyviä irtopuutereita ovat esimerkiksi:
-Dior
-Estee Lauder
-Clinique (erinomainen hinta-laatu -suhde!)
-Rimmel

Cliniquen irtopuuteri ansaitsee erityismaininnan, sillä siinä on tavaraa huomattavasti enemmän kuin muiden valmistajien irtopuutereissa, 35 grammaa, eikä senreilun 30 euron hintakaan ole paha. Sanottakoon kuitenkin vielä, että puuterimaisten tuotteiden grammamääriä ei kannata sokeana tuijotella, sillä mitä hienojakoisempaa tuote on, sitä kevyempää se myös on. Grammat eivät siis aina kerro suoraan sitä, kuinka paljon tavaraa rasiassa itseasiassa on.

Meikkipuuteri puolestaan on kiireaamujen pelastaja. Siinä missä kaksi edellistä puuteria vaativat alleen kaverikseen meikkivoiteen tuomaan peittävyyttä, on meikkivoiteen peittävyys jo yhdistetty meikkipuuterin puuterimaiseen lopputulokseen. Et siis tarvitse kuin yhden tuotteen ja lopputulos syntyy kiireessä nopeasti sutien. Helppoa ja kätevää, mutta lopputulos ei ole aina yhtä kevyt ja luonnollinen kuin meikkivoiteella ja irtopuuterilla erikseen käytettyinä.
Moni puuterimainen meikkipuuteri toimii sekä kuivalla että kostealla sienellä levitettynä: kuivalla tulee kevyempi peittävyys, kostealla puolestaan voimakkaampi peittävyys.

Meikkipuutereita löytyy sekä puuterikoostumuksella, että voidemaisina. Voidemaiset tuotteet ovat levitettäessä vielä voidemaisia, mutta muuttuvat iholla puuterimaisiksi. Melko makuasia (ja ihostakin toki riippuu) kummanlaisista tykkää.

Meikkipuuteri on muuten tuote, jossa hinta ja laatu menevät todella usein käsi kädessä. Selektiivisten sarjojen meikkipuuterit ovat ihan omaa luokkaansa verrattuna edullisempiin, sillä niiden jättämä jälki on paljon ohuempaa, mutta kuitenkin peittävää. Suosittelen joskus kokeeksi ostamaan esimerkiksi Lumenen sijaan hieman kalliimpaa ja vertaamaan eroa. Oma vanha ehdoton suosikkini oli peittävyytensä vuoksi Max Factorin meikkipuuteri, mutta Dioria kokeiltuani en enää edes tohdi katsoa Maxiin päin.

Hyviä meikkipuutereita:
-Max Factor (jos jotain edullista on pakko suositella)
-Dior (Ihana!)
-Clinique Almost Powder Makeup (nimensä mukaisesti todella luonnollinen)

Moni on myös kysellyt aurinkopuuterin eroa tavalliseen puuteriin nähden.

Aurinkopuuterin ideana on tuoda iholle päivettynyttä sävyä, eli sen funktio on ihan eri kuin kiiltoa poistamaan ja meikkiä kiinnittämään tarkoitetun kivi-/tai irtopuuterin.
Aurinkopuuterin laadusta (matta vai helmiäinen) riippuu, mihin kohtaan sitä voi kasvoilla laittaa.

Perusideana on, että aurinkopuuteria voi sipaista kasvojen korkeimpiin kohtiin, eli niihin paikkoihin, joihin aurinkokin helpoiten osuu. Tällaisia paikkoja ovat poskipäät, nenänvarsi, otsa ja leuka. Jos aurinkopuuterissa ei ole voimakasta shimmeriä, voi sitä myös sipaista kevyesti koko kasvoille tuomaan sävyä ja heleyttä. Korostan kuitenkin, että sipaista, eli ei värittää koko kasvoja. Itse levitän aurinkopuuteria ensin poskipäille ja sitten sipaisen loput siveltimeen jääneet aineet mualle kasvoihin, jolloin lopputulos on kevyt ja luonnollinen.

Mattaisempaa aurinkopuuteria voi käyttää myös kasvojen muotoiluun (mikäli sävy ei ole liian punertava tai oranssinen), eli sitä voi levittää esimerkiksi poskiluun alle, nenän sivuille, leuan alle, kasvojen reunoille… ÄLÄ käytä helmiäistä sisältävää aurinkopuuteria näille varjokohdille, sillä helmiäisen ideana on nostaa ja tuoda esiin aluetta siihen osuvan valon avulla. Helmiäinen ei siis toimi poskilla varjostuksissa, vaan saa aikaan vain sen, että poskipäät näyttävät valahtaneen turhan alas tai sitten poskien pyöreys ihan vaan korostuu.

Aurinkopuuterin käytössä kannattaa muistaa, että pieni on kaunista. Lähde siis kevyellä määrällä sävyä ja lisää tarvittaessa. Aurinkopuuteri näyttä iholla kauniilta ja luonnolliselta, kun se vain korostaa kasvoja ja tarvittaessa kevyesti muotoilee. Siinä vaiheessa, kun kasvoja katsomalla osaa tarkasti kertoa, missä kohti aurinkopuuteria on (häivyttämättömät rajat, liian vahvat vedot), ei näky ole enää kaunis vaan liioiteltu.

Hyviä aurinkopuutereita:
-Lumene (mattainen sävy sopii vaalealle iholle loistavasti, helmiäinen puolestaan on juuri sopivan shimmerinen)
-Natural Code (Yksittäisessä sävyssä on sopivasti shimmeriä, poskipunan kanssa yhdessä oleva puolestaan on hyvin monikäyttöinen)
-Dior
-Clarins

Sitten on vielä korostuspuuterit, jotka toimivat osittain samoissa paikoissa kuin helmiäistä sisältävät aurinkopuuterit, eli eteenkin poskipäillä ja nenänvarressa, mutta myös esimerkiksi kulmaluulla. Jos teen kunnon meikin, laitan mattaisen aurinkopuuterin poskiluun alle, poskipunan poskiluuta pitkin ja korostuspuuterin sitten poskipäiden korkeimmalle kohdalle. Esimerkiksi nenää saa myös optisesti kavennettua laittamalla korostuspuuteria kevyesti nenänvarteen ja mattaista aurinkopuuteria nenän sivuille.

Korostuspuutereita on harmittavan vähän myynnissä varsinkaan edullisemmilla sarjoilla. Loistavia korostustuotteita löytyy kuitenkin näiden joukosta:
-Dior Shimmer Powder
-Lancome Blush subtil highliter
-Make Up Store Sparkling Loose Powder

Tässä vielä erinomainen havainnollistava kuva meikkiguru Kevyn Aucoin kirjasta korostusten ja varjostusten oikeista paikoista:

Itse teini-iässä meikkaamaan opetellessani tulostin tämän kuvan ja teippasin peiliini kiinni ja jo alkoivat mennä valot ja varjot kohdilleen.

Myös mineraalipohjat ovat kiinnostaneet monia, mutta niistä minulla olisi niin paljon sanottavaa, että niille on pakko pyhittää oma postauksensa. Tähän postaukseen totean vaan, että täydellisessä mineraalipohjassa on yhteen purkkiin ängettynä tavallaan meikkivoide, puuteri, peiteaine ja valokynä ja lisänä vielä hoitotehoa, eikä yhtään ylimääräistä ainetta, vaan pelkkiä mineraaleja. (BareMinerals!)

Ja ennen kuin syntyy riitaa totean, että nämä ovat vain minun omia näkökantojani. Juu juu, juuri se teidän käyttämänne puuteri peittää paljon ja juuri sinulle se sopii hyvin ihan vaan yksinäänkin käytettynä. Käyttötapoja ja mielipiteitä on yhtä monia kuin käyttäjiäkin, joten en lähde väittelemään. Nämä ovat tosiaankin vain omia mielipiteitäni ja itse toteamiani asioita.

PS. Enemmistön mielipide oli selkeästi kannallani: Postauksia tulee jatkossakin olemaan useampia samalla sivulla, eli mitään muutoksia ei tehdä. Samalla sain palautetta blogini ulkonäöstä. Osa toivoi, että elävöittäisin blogiani laittamalla taustakuvaa tai tekemällä hienon bannerin ja osa taas oli tyytyväinen nykyiseen, pelkistettyyn ulkomuotoon. Itse viihdyn pelkistetyssä ulkomuodossa ja pyrin pitämään huomion bloigni sisällössä, en taustoissa yms. Värikkäät taustat ja muut ovat minun makuuni liikaa, mutta ehkäpä saan jonkun mukavan bannerin kehiteltyä joskus kun inspiraatio iskee Kiitos teille kaikille, jotka kerroitte mielipiteenne ja annoitte palautetta, kaikki kommentit olivat hyvin tervetulleita!

Kommentit (32)

  1. Unknown

    Löysin tän blogin jokunen viikko sitten, ja nyt oli pakko alkaa kelata taaksepäiv ja lukea kunnolla! Eli siis mitä mieltä olet millaista minun kannattaisi käyttää. Ihoni on helposti rasvoittuva, varsinkin nenän "ulkoreunoista" ja kiiltelee helposti. Otsa eikä posket sitten olekaan ongelma.. Mieluiten käyttäisin meikkipuuteria tai bb voidetta tai mikä nyt olisikaan sellainen nopea, helppo ja kestävä. Halpakin ois plussaa 😀 tällä hetkellä on käytössä ollut rimmelin stay matte, mutta tämän kanssaa saa olla parin tunnin välein nenää puuteroimassa… Lisäksi käytän erikseen peitevoidetta finneillä, ja valokynää.

  2. Anonyymi

    mulki on samantyyppinen ongelma. Eli mulla o rasvottuva iho ja se kiiltää helposti. en haluis käyttää mitään kokokasvoille levitettävää maskimeikkivoidetta. jotai bb voidetta esim. ettisin. tiiäks mikä ois hyvä ja melko halpa ja löytys sävy vähän ruskettuneelle iholleni? 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *