Ostolakossa-kosmetiikkablogi
Ostolakossa-kosmetiikkablogi

Päivä 157: Koodien purkamista ja salatieteitä

Muistatteko, kun silloin ennen vanhaan vielä kaikista Lumenenkin tuotteista löytyi selkeästi parasta ennen -päiväykset, joista saattoi tuotteen tarjouskorista poimiessa päätellä, kannattiko tuotetta ostaa enää? Eikö olekin harmi, ettei kaikesta kosmetiikasta enää löydy näitä päiväyksiä? (Laki vaatii parasta ennen- päivayksen vain tuotteisiin, jotka säilyvät korkeintaan 30 kuukautta valmistamisen jälkeen). Päiväykset on nykyään korvattu pienellä kuvalla, joka ilmaisee vain, kauanko tuote säilyy avattuna: (12M eli 12 kuukautta):

Tämä merkintäkään ei vaan valitettavasti kerro meille yhtään mitään siitä, kauanko tuote on yhteensä seissyt avaamattomana eri varastoissa ja kaupan telineessä. Eikö olisikin kuitenkin mukavaa tietää, koska tuote oikeasti on valmistettu?

(Yleensä tuote muuten säilyy avaamattomana pari vuotta ja siihen päälle avattuna pakkauksessa esitetyn ajan. Pakkausmerkintäkään ei muuten takaa, että tuotteen koostumus säilyy täydellisenä koko aikaa, sillä se takaa vain, kauanko tuote säilyy varmasti käytön kannalta ihmiselle turvallisena. Jos tuotteen koostumus siis muuttuu esim. löysemmäksi lyhyemmässä ajassa kuin säilyvyys avattuna -merkintä ilmaisee, ei tuote silti välttämättä ole virheellinen.)

Tiesitkö, että pakkauksessasi on eränumero, joka voi paljastaa sinulle jopa tarkan valmistuspäivän? Eränumero on yleensä itse tuotteen tarralapussa tai jossakin kohdassa tuotetta sekä painettuna tuotteen pahvikotelossa. Eränumeroa ei ole merkitty selkeästi, sillä sen ei oleteta olevan kuluttajalle mikään tärkeä tai merkittävä tieto, mutta jokaisesta pakkauksesta se kuitenkin löytyy.

Tämä Estée Lauderin irtopuuterin pakkausmerkintä paljasti minulle, että suoraan maahantuojalta minulle loppukeväästä 2009 toimitettu irtopuuteri onkin itseasiassa valmistettu marraskuussa 2007. Todella tuoretta tavaraa siis suoraan maahantuojalta!

Tämä huulipuna on ollut minulla jo useita vuosia ja olenkin miettinyt, että kuinka vanha se oikeastaan onkaan. Koodin avaaminen paljastaa, että tuote on valmistettu 26.10.2005. Melko vanha puna jo siis!

Diorin Graphic Lights- viisikon pakkaus puolestaan kertoo, että tuote on valmistettu vain kuukautta ennen sen ilmestymispäivää, eli huhtikuussa 2009.

Kuinka noita koodeja sitten luetaan? Monella valmistajalla on oma taktiikkansa ujuttaa koodin omat salaiset lukunsa, mutta nämä minä olen oppinut:

Estée Lauder -konserinin merkit (Estée Lauder, Clinique, MAC…) käyttävät kolminumeroista eränumeroa.
Koodin ensimmäinen kirjain tarkoittaa valmistuserää, eli A on kuun ensimmäinen erä, B on kuun toinen erä ja niin edelleen.
Toinen numero tai kirjain tarkoittaa tuotteen valmistuskuukautta. Luvut 1-9 tarkoittavat kuukausia tammikuusta syyskuuhun ja kirjaimet A lokakuuta, B marraskuuta ja C joulukuuta.
Koodin kolmas numero tarkoittaa valmistusvuotta, eli 5 tarkoittaa 2005, 6 tarkoittaa 2006 jne.

Diorin koodissa meille kuluttajilla ovat tärkeintä kaksi ensimmäistä tunnusta. Ensimmäinen numero kertoo valmistuvuoden, eli 8 on 2008, 9 on 2009 jne.
Toinen tunnus on kirjain, joka kertoo valmistuskuukauden. A on tammikuu, B on helmikuu jne. Jostain syystä i-kirjain jätetään kokonaan välistä ja n-kirjaimen kohdalta kuukaudet alkavatkin sitten taas alusta (N on tammikuu, O on helmikuu, P on maaliskuu jne.) .

L’oreal (L’oreal, Lancome, Biotherm, Helena Rubinstein, Vichy, Garnier…) kertoo eränumerossaan kaikkein eniten.
Ensimmäinen tunnus kertoo tuotteen valmistuspaikan (tätä en osaa avata sen enempää ja minulle onkin aika sama, missä Ranskan ym. tehtaassa tuote on tehty).
Toinen tunnus puolestaan kertoo valmistusvuoden: A=2004, B=2005, C=2006, D=2007, E=2008 ja F=2009.
Viimeiset numerot puolestaan kertovat, kuinka monentena päivänä vuotta tuote on valmistettu. Esimerkiksi siis MC067 -merkintä pakkauksessa kertoo, että se on valmistettu vuoden 2006 67. päivänä, eli tarkemmin sanottuna 8.3.2006.

Clarinsin eränumeron ensimmäinen numero puolestaan kertoo tuotteen valmistusvuoden. (Jos joku osaa avata Clarinsin koodia enemmän, niin jaa ihmeessä tietosi!)

Aika jännää salatiedettä, vai mitä?

Jos et jaksa alkaa laskeskelemaan, löydät tästä linkistä laskurin, joka laskee puolestasi. Laskurissa on myös muutamia muita merkkejä, joita en maininnut (niiden järjestelmiä en ole itse vielä selvittänyt). Huomasin kuitenkin, ettei laskuri osaa laskea ihan kaikkea, eli esimerkiksi Diorin palettien valmistuskuukaudet se osaa laskea vain M-kirjaimeen asti, mutta ei tiedä, että kuukaudet alkavat alusta N-kirjaimesta. Myös L’orealin, Body Shopin ja YSL:n tuotteiden kanssa oli epäselvyyksiä.

Tutkitteko omia tuotteitanne? Yllättikö jonkun valmistusajankohta teidät?

PS. Miksi pakkauksissa sitten muuten oikeasti on eränumero? Jokainen valmistuserä numeroidaan (looginen tapa on tietysti suositeltavaa) ja jokaisesta erästä otetaan talteen verrokkikappale. Kun sitten esimerkiksi asiakaspalautuksena tulee koostumukseltaan pelkkää vettä oleva meikkivoide, voidaan sitä verrata helposti erän verrokkikappaleeseen ja tutkia, mahtaako koko erässä olla sama vika. Tarkemmin en verrokkikappaleen hyödyistä tiedä, mutta jos joku teistä tietää, niin kertokaa ihmeessä.

Jos muutenkin löysit postauksen väittämistä virheitä tai haluat täydentää tietoja, niin ilmaiset itseäsi vapaasti kommentti-kentässä!

Kommentit (33)

 1. Silja

  Oon lukenu sun blogia melkein alusta asti ja nyt ajattelin laittaa sulle kommenttia.
  Käyn aina koneelle tultaessa tarkistamassa heti onko sulta tullut postausta, oon saannu tosi monia vinkkejä kauneudenhoitoon liittyvistä asioista.
  On aivan ihanaa kun osaat kirjoittaa tekstit isoilla alkukirjaimilla, pilkuilla ja pisteillä, blogisi on helppo lukea.

  Mitä mieltä oot Oriflamen tuotteista? Oletko koskaan käyttänyt mitään kyseiseltä sarjalta?
  Ja haluisitko suositella jotain jalkavoidetta? Varsinkin näin kesäsin mulla kantapäät kovettuu nopeasti kun kävelen paljain varpain ja tuntuu ettei toi mun nykynen jalkavoide pehmitä niitä ollenkaan vaikka raspaan ja kuorin jalkojani säännöllisesti ja laitan joka ilta jalkavoidetta.

  Toivotan sulle hyvää kesänjatkoja ja onnea tuotteiden kulutukseen (:

 2. Nimetön

  Anonyymi: Toivottavasti ei tule ikäviä yllätyksiä merkintöjä tutkiessa. 😉

  Silja: Kiitos kommentistasi. Pieniä kielioppivirheitä varmasti eksyy joukkoon, mutta yritän kyllä kovasti pitää kiinni siitä, että blogini olisi hyvällä suomen kielellä kirjoitettu.
  Oriflamen tuotteita en ole koskaan testannut yhtäkään, joten en osaa sanoa niistä mitään.
  Oma suosikkini jalkavoiteissa on ollut jalat hyvin pehmeinä pitänyt Schollin Deep Moisturizing Cream, mutta nyt otin kokeiluun saman merkin kovettumavoiteen ja näin parin kokeilukerran perusteella vaikuttaisi kyllä ihan hyvältä. En uskalla vielä kuitenkaan hehkuttaa, mutta ensiviikolla osaan varmasti jo kertoa, onko tästä apua kovettumiin.

 3. Jenni

  Ohhoh, enpäs ole kyseistä asiaa ikinä ajatellut (muuta kuin jäänyt kaipaamaan niitä Lumenen tuotteiden kuukausi/vuosi parasta ennen-päiväyksiä). Kiitos tästä hyödyllisestä postauksesta. 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *