Opas ihonhoidon aktiiviaineisiin – näin yhdistelet tehoaineita oikein

Korealainen kosmetiikka on tehnyt ihonhoidosta trendikästä ja tuonut mukanaan Suomeen suoranaisen ihonhoitovillityksen, jota supersuosituksi noussut ja meille elevenillekin myyntiin juuri saatu ihonhoitomerkki The Ordinary lietsoo entisestään.

Yhtäkkiä kaikkialla puhutaan ihonhoidon aktiiviaineista ja jokainen haluaa kokeilla, kuinka erilaiset hapot, retinolit ja C-vitamiinit vaikuttavat omalla iholla. Erilaisilla aktiiveilla voidaan saada aikaan todella vakuuttavia hoitotuloksia, mutta hommassa on myös riskinsä. Kaikki aktiiviaineet eivät sovi käytettäviksi yhtäaikaa, sillä osa niistä voi heikentää toistensa vaikutuksia. Joidenkin aineiden yhdistäminen voi myös olla iholle liian tuju ja tehdä enemmän haittaa kuin hyötyä. Aivan kuten pizza, jäätelö, hampurilaiset, sipsit, popcornit ja suklaa ovat kaikki mahtavia herkkuja, mutta en itse välttämättä laittaisi suklaata pizzan päälle tai poppareita hampparin väliin, vaikka vetelisinkin jäätelöä, sipsejä ja suklaata mielelläni yhtä aikaa.

Tässä siis pieni opas siihen, mitä aktiiviaineita käyttäessä on minusta hyvä huomioida ja vinkkejä siihen, kuinka niitä kannattaa tai ei kannata käyttää yhtäaikaa. Nyrkkisääntönä on aina myös hyvä muistaa, että tuotekoostumukset tulee pääsääntöisesti levittää iholle ohuesta paksumpaan ja alhaisimmasta pH-arvosta korkeampaa kohti.

Ostolakossa aktiiviaineiden yhdistäminen toisiinsa

Retinoli

Retinolin suosio räjähti Suomessa minun näkökulmastani ainakin käsiin pari päivää sitten, kun Iltalehden Tyyli.com-sivusto teki siitä jutun akneihon ihmetuotteena. Sisäpiirin tietona voin kertoa, että puoli Suomea tuntui välittömästi haluavan The Ordinaryn retinolituotteita.

Retinoli eli A-vitamiini auttaa nopeuttamaan ihon uudistumista, minkä vuoksi se on erityisen suosittu ainesosa ikääntyvän ihon hoidossa. Samasta syystä se sopii loistavasti myös hoitamaan rasvaista ihoa ja häivyttämään laajentuneita ihohuokosia. Retinolilla on myös talintuotantoa tasapainottavia vaikutuksia.

Retinolin käyttö on kuitenkin syytä aloittaa varovasti ja mielellään vähitellen, sillä se voi aluksi saada ihon ohenemaan ja herkistymään. Retinoliin tottumaton tai liikaa retinolia saanut iho voi punoittaa ja hilseillä ja sen vuoksi onkin tärkeää, ettei vahvasti vaikuttavaa retinolia käytetä muiden ihoa kuorivien aktiiviaineiden kanssa. Muuten lopputuloksena voi helposti olla ärtynyt, punoittava ja hilseilevä iho.

Jos kuitenkin välttämättä haluat käyttää ihonhoitorutiinissa sekä retinolia että happoja, suosittelen käyttämään niitä eri päivinä tai ainakin eri vuorokauden aikaan eli esimerkiksi retinolia illalla ja AHA-happoja aamulla tai joka toisena päivänä toista ja toisena puolestaan toista.

Retinolia voi yhdistää C-vitamiiniin, mutta ne eivät välttämättä toimi optimaalisesti keskenään, sillä tavallinen C-vitamiini eli askorbiinihappo tarvitsee toimiakseen retinolia alhaisemman pH:n. Retinolia ja C-vitamiinia sisältäviä tuotteita voi kuitenkin vuorotella ja tarjolla on myös erilaisia C-vitamiinin muotoja, jotka sopivat yhteen. Esimerkiksi The Ordinary Magnesium Ascorbyl Phosphate Solution 10%* -tuotteen pH on korkeampi, minkä ansiosta se sopii yhdistettäväksi retinoliin. Toisiinsa sopiva C-vitamiini ja retinoli voivat olla yhdessä oikea tehopakkaus.

Älä yhdistä: AHA- ja BHA-happoihin.

Yhdistä: pH-arvoltaan yhteensopivaan C-vitamiiniin ja kosteuttaviin ainesosiin kuten hyaluronihappoon.

Ostolakossa aktiiviaineiden yhdistäminen toisiinsa

C-vitamiini

Askorbiinihappo eli C-vitamiini on antioksidantti, joka tunnetaan erityisesti ihoa kirkastavana ja heleyttävänä aineena sekä pigmenttiläiskiä häivyttävänä ainesosana. Jos C-vitamiinia sisältävän tuotteen pH-arvo on tarpeeksi matala, voi C-vitamiini kuoria ihoa hellästi.  Perinteinen C-vitamiini eli askorbiinihappo vaikuttaakin tehokkaimmin tuotteissa, joiden pH on korkeintaan 3.5, mutta kuten yllä on kerrottu, on siitä olemassa myös muita muotoja, jotka vaikuttavat korkeammalla pH-alueella.

Perinteistä C-vitamiinia voidaan käyttää iholla yhtäaikaa AHA- tai BHA-happojen kanssa, mutta C-vitamiini on hyvä levittää iholle ennen niitä. Mikäli iho on kuiva tai herkästi reagoiva, ei C-vitamiinia suositella käytettäväksi yhtäaikaa AHA- tai BHA-happojen kanssa. Tällöin C-vitamiinia voi käyttää esimerkiksi päivällä ja AHA- tai BHA-happoja illalla. Jos iho sietää ja tuotteita haluaa kerrostaa, levitään matalan pH-arvon C-vitamiini sille ensin, tämän jälkeen BHA-happo ja niiden päällä AHA-happo.

Kannattaa silti muistaa, että enemmän ei ole aina parempi ja liiallinen ihoa kuorivien ainesosien käyttö voi vaurioittaa liikaa ihon luonnollista suojamuuria, jolla on tärkeä tehtävä ihon hyvinvoinnin ja tasapainon ylläpidossa. Ihon liiallinen happamuus voi jopa herkistää ihoa, minkä seurauksena iho saattaa ärtyä ja punottaa.

Älä yhdistä: AHA- tai BHA-happojen kanssa, jos iho on herkkä. Älä käytä alhaisen pH-arvon C-vitamiinia yhdessä retinolin kanssa.

Yhdistä: Hyaluronihappoon.

Ostolakossa aktiiviaineiden yhdistäminen toisiinsa

AHA-hapot

Vesiliukoiset AHA-hapot kuorivat ihoa sen pinnalta. Erityisen suosittuja AHA-happoja ovat kosmetiikassa glykolihappo (Glycolic acid), maitohappo (Lactic acid) ja mantelihappo (Mandelic acid). AHA-happoja käytetään erityisesti kirkastamassa ja heleyttämässä ihoa, sillä ne auttavat hankkiutumaan eroon ihoa samentavasta kuolleesta ihosolukosta. Samalla ne myös kosteuttavat ihoa ja jopa auttavat tehostamaan kollageenin tuotantoa. AHA-hapot voivat myös auttaa ehkäisemään ihon tukkeutumista, sillä ne auttavat irrottamaan ihon pinnalta kuollutta ihosolukkoa, joka saattaisi tukkia ihohuokosia.

AHA-hapot vaikuttavat parhaiten, kun ne formuloidaan tuotteisiin, joiden pH on noin 3-4. Jos haluat käyttää sekä AHA- että BHA-happoja, suosi tuotteita, jotka sisältävät jo lähtökohtaisesti molempia ja jotka on formuloitu olemaan iholle hellävaraisia. Jos iho kuitenkin sietää käyttää erillisiä AHA- ja BHA-happoja sisältäviä tuotteita, levitä iholle BHA-happoa sisältävää tuotetta ensin ja odota hetki ennen AHA-happoa sisältävän tuotteen levitystä. Näin öljyliukoiset BHA-hapot pääsevät imeytymään esteettä ihohuokosiin. BHA-happoja sisältävissä tuotteissa on tavallisesti myös hieman matalampi pH-arvo.

Lisää tietoa erilaisista AHA-hapoista voi lukea tästä aiemmasta postauksestani.

Älä yhdistä: Retinoliin tai AHA-happoja sisältäviä tuotteita keskenään, jotta yhdistelmästä ei ole iholle liian raju. Ole myös varovainen yhdistäessäsi BHA-happojen kanssa.

Yhdistä: Kosteuttaviin ainesosiin kuten hyaluronihappoon.

Ostolakossa aktiiviaineiden yhdistäminen toisiinsa

BHA-hapot

Kosmetiikassa yleisesti käytettyjä BHA-happoja ovat salisyylihappo (salicylic acid) ja betaiinisalisylaattia (betaine salicylate). Siinä missä vesiliukoiset AHA-hapot vaikuttavat ihon pinnalla, pääsevät öljyliukoiset BHA-hapot imeytymään ihohuokosiin ja kuorimaan niitä sisältä päin. BHA-happoja käytetäänkin nimenomaan epäpuhtauksiin taipuvaisen ihon hoidossa, sillä niiden kuoriva vaikutus auttaa ennaltaehkäisemään ihohuokosten tukkeutumista ja siten ehkäisemään mustapäiden ja finnien muodostumista.

Yleisesti suositellaan, ettei AHA- ja BHA-happoja käytetä yhtäaikaa, sillä eri tuotteiden yhdistäminen voi helposti saada aikaan iholle liian tujun kombon. Myöskään useita BHA-happoa sisältäviä tuotteita ei kannata käyttää yhtäaikaa, ettei niiden yhdistelmästä tule iholle liian vahva ja ihoa ärsyttävä. BHA-happoa sisältävä kasvovesi yhdessä BHA-happoa sisältävän hoitonesteen tai seerumin kanssa ei siis ole hyvä idea.

Yleisesti suositellaan, että jos sekä AHA- että BHA-happoja halutaan käyttää, levitetään iholle iltaisin AHA-happoja sisältävää tuotetta ja päivisin BHA-happoa.  Kuten kuitenkin jo yllä totesin, on myös olemassa tuotteita, jotka sisältävät molempia happoa ja joiden koostumus on formuloitu iholle hellävaraiseksi.

Älä yhdistä: Muihin BHA-happoa sisältäviin tuotteisiin tai retinoliin. Yhdistä BHA-tuotteet AHA-happoihinkin vain harkiten.

Yhdistä: Hyaluronihappoon.

Ostolakossa aktiiviaineiden yhdistäminen toisiinsa

Hyaluronihappo

Hualuronihappo on siitä huikea ainesosa, että se sopii lähes kaikille. Kosteutta jopa tuhat kertaa painonsa verran iholle sitova hyaluronihappo on varsinainen ihonhoidon sankari, josta on iloa vähän jokaiselle ja erityisen hyvin se sopii juurikin retinolin, AHA- ja BHA-happojen sekä C-vitamiinin kaveriksi, sillä ne kaikki voivat saada ihon kuivumaan sekä hilseilemään ja suorastaan huutamaan lisää kosteutta.

Jos hyaluronihappoa käyttää yhdessä jonkun yllä esitetyn aktiiviaineen kanssa, kannattaa hyaluronihappo levittää iholle vasta sen jälkeen. Hyaluronihappoa sisältävissä tuotteissa on usein ihoneutraali pH kun taas muut aktiiviaineet vaikuttavat parhaiten hieman happamammassa ympäristössä.

Hyaluronihaposta voi lukea lisää tästä aiemmasta postauksestani. 

Älä yhdistä: Ei rajoituksia.

Yhdistä: Mihin vain.


Yhteenvetona sanoisin siis,  että hyaluronihappo on aina loistava lisä ihonhoitoon, mutta muiden ainesosien kohdalla kannattaa muistaa, ettei enemmän ole aina parempi ja miettiä, tarvitseeko iho varmasti niitä kaikkia, riittäisikö niistä yksi tai korkeintaan kaksi ja kuinka niiden käyttöä voisi vuorotella parhaan vaikutuksen saamiseksi.

Tehokkaasti vaikuttavia aktiiviaineita hyödyntävän The Ordinaryn tuotteita voi ostaa Suomessa Elevenin verkkokaupasta.*

Ostolakossa aktiiviaineiden yhdistäminen toisiinsa

Onko teillä jotain tiettyjä aktiiviaineita, joita suositte ihonhoidossa juuri nyt?


Lue myös:

Edullinen öljy, joka pelastaa epäpuhtaan ihon (ja oikeastaan kaikki muutkin ihot)

Näin levität arvokkaat ihonhoitotuotteet ilman, että tuotetta menee hukkaan

Loistava kasvovesi epäpuhtaalle iholle: Benton Aloe BHA Skin Toner

Mitä eroa on kuivalla ja kosteusköyhällä iholla?

K-Beauty – kaikki korealaisesta kosmetiikasta!

virve-fredman-taydellinen-iho-opas-korealaiseen-ihonhoitoon

Kirjani Täydellinen iho – opas korealaiseen ihonhoitoon on nyt kaupoissa!

Kommentit (20)
  1. Tilasin näitä Ordinaryn tiivisteitä verkkokaupasta ja kokeilin. Matrixyl, Retinoid 2 % ja Buffet. Aloitin käyttämään Retinoidin ja Matrixylin jonka jälkeen ihoni kunto romahti ! Minulla ei ole rasvainen iho eikä epäpuhtauksia vaan ainoastaan uurteita jota ajattelin hoitaa. Iho muuttui nopeasti rasvaiseksi ja suurihuokoiseksi ja oli kamalan näköinen. Silloin ajattelin että näihin tiivisteisiin on käytetty jotakin huonoa öljyä taikka muita aineita jotka eivät minulle sovi. Kuin tuotteet ovat näin halpoja niin niissä voi olla mitä vaan ! En enää ikinä koske näihin tuotteisiin ja ne tuotteet jotka tilasin jää taatusti käyttämättä.

    1. Voi harmi, että iho reagoi noin vahvasti. :/ Kuinka usein käytit noita ja käytitkö siis yhtäaikaa? Retinoli on tosiaan aine, jonka käyttö kannattaa aloittaa käyttämällä sitä kerran viikossa, kunnes iho tottuu ja lisäämällä käyttökertoja vähitellen. Olen myös ymmärtänyt, ettei ole kovin hyvä yhdistelmä tuon Matrixyl-tuotteen kanssa, joka puolestaan on paras C-vitamiinien kanssa. Liian tujut aineet voivat tosiaan saada enemmän haittaa kuin hyvää aikaan. :/

      Merkkinä The Ordinary on tunnettu nimenomaan laadukkaista tuotteista, eli edullinen hinta selittyy tuotteiden yksinkertaisilla pakkauksilla ja laajalla jakelulla eikä liity siihen, että tuotteiden ainesosat olisivat huonoa laatua. Itse olen lähinnä huomannut, että tuotteissa on satsattu niin paljon nimenomaan laadukkaisiin aktiiviaineisiin, että joskus on voitu tinkiä sensoriaalisista puolista eivätkä kaikki tuotteet siksi tunnu iholla parhaalta tai sovi välttämättä meikin alle. 🙂

  2. Mun lemppareita on BHA (juuri kuvassa näkyvä purkki), hyaluronihappo ja etanajutut. 🙂 Kollageeni on jäänyt nyt vähän vähemmälle.

    1. Samoista aineista minäkin tykkään! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *