Ostolakossa-kosmetiikkablogi
Ostolakossa-kosmetiikkablogi

Ne pastan, riisin ja perunan korvikkeet

Vähän aikaa sitten oli puhetta siitä, kuinka luova itsehuijaaja osaan halutessani olla. Kerroin teille tuolloin parhaat vinkkini ”huijaussnäkseihin”, eli niihin tilanteisiin, kun kaipaa jotain pientä snäkkiä, muttei tahtoisi mitään kovin raskasta.

Mainitsin silloin, että kerron mielelläni myös vinkkini  pastan, riisin ja perunan korvikkeisiin ja moni olikin halukas ne kuulemaan. Tänään siis jaossa niitä. Ihan siitäkin huolimatta, etteivät nämä oikeastaan liity kosmetiikkablogiin. Mutta toisaalta välillä on hyvä pitää kauneudestaan huolta sisältäkin päin!

Ensinnäkin pastan voi korvata helposti niinkin erikoisella vihanneksella kuin kesäkurpitsa.

En ollut aikoihin ostanut kotiin kesäkurpitsaa enkä edes muistanut, pidinkö sen mausta vai en.

Sillä ei kuitenkaan ollut mitään väliä, sillä itse kesäkurpitsaa ei tässä pahemmin maistella, vaan siitä tehdään joko nauhapastan näköistä pastankorviketta kuorimaveitsellä tai spagetin näköistä jälkeä julienne peeleriä apuna käyttäen.

Kun ”pastan” maustaa, paistaa sitä hieman pannulla ja sekoittaa haluamaansa kastikkeeseen ei edes mieti, ettei lautasella olekaan oikeaa pastaa.

Yleensä kun pasta on nimenomaan vaan täytettä antava lisuke, ja ruuan maku tulee kastikkeesta ja muusta rinnalla tarjottavasta.

Superkevyen ”nuudeliwokin” saakin siis heittämällä pannulle kesäkurpitsaa, sipulua, selleriä ja paprikaa ja maustamalla seoksen hyvin. Taatustu täyttävää, mutta kevyttä!

Vastaavanlaisena korvikkeena toimii myös tavallinen kaali.

Luulin itse, etten ole kaalin ystävä muuten kuin salaateissa ja kylmänä syötynä, mutta kun pilkoin kaalia ja keitin sitä hetken aikaa, ei maku kuitenkaan muistuttanut yhtään vihaamaani kaalilaatikkoa vaan toimi päin vastoin aivan loistavasti tomaattisten kastikkeiden kanssa syötynä. Jälleen kerran kuin nauhapastaa syödessä!

Riisin puolestaan voi korvata aivan loistavasti kukkakaalilla.

Ei haittaa yhtään, vaikkei olisikaan kukkakaalin ylin ystävä, sillä kun kukkakaalin joko pilkkoo veitsellä pieneksi tai jauhaa ruokaprosessorissa vieläkin hienommaksi, muistuttaa lopputulos jo erehdyttävästi riisiä.

Kun tämän ”riisin” sitten pehmentää esimerkiksi mikrossa muutaman minuutin lämmittelemällä ja seoksen maustaa, syntyy aivan uskottavaa ”riisiä”.

Tämä riisi toimii mainiosti kastikkeiden kanssa lisukkeena nautittuna, sillä tässäkään tapauksessa se varsinainen riisin maku ei ole ollut se suuresti kaivattu juttu sen peittyessä muiden makujen alle aina.

Jos kukkakaalin on jauhanut hienoksi, toimii se hyvin maustettuna myös couscousin korvikkeena.

Couscousin sekaan voi heittää hieman kasviksia…

…ja sillä voi täyttää vaikkapa paprikoita.

Itse käytän joskus hienoksi silputtua kukkakaalia kananmunien seassa munakkaita tehdessäni.

 

Kun sekaan lisää kalkkunaleikettä, selleriä, tomaattia ja sipulia, syntyy erittäin ruokaisa ”lounasmunakas”. Tässä satsissa on käytetty apuna vain kahta kananmunanvalkuaista.

Aika ajoin monien meistä tekee kuitenkin mieli ranskalaisia perunoita. Mikä neuvoksi?

Lanttu. Lantusta saa nimittäin pilkottua helposti ”ranskiksia”, jotka voi maustaa ripauksella öljyä ja mausteita (itse käytän paprikamaustetta ja suolaa) ja heittää sitten uuniin paistumaan reiluksi ariksikymmeneksi minuutiksi.

Lopputulos on jo hyvin lähellä ranskalaisia ja jos kaipaa oikein ”mäkkiateriaa”, voi itseään huijata myös sämpylättömällä hampurilaisella, eli pinoamalla salaatinlehden sisään pihvin, tomaattia, sipulia ja mitä sitten itse ikinä haluaakaan. Aikaiseksi saa kunnon ”mätöt”, mutta hyvin terveellisellä tavalla.

Tämä vinkkini ei varsinaisesti suoraan korvaa mitään, mutta olen itse oppinut viimeaikoina parsan ja sienten olevan loistava lisuke erilaisille ruuille. En itse pitänyt ennen sienistä yhtään, mutta olen viimeaikoina opetellut laittamaan niitä ja alkanut tykätäkin niistä jo.

Viimeinen vinkkini tulee Aasiasta.

Shirataki-nuudelit on tehty konjac yam (mitä se ikinä suomeksi onkaan…) -kasvin juuresta ja tarkemmin sanottuna sen kuituosasta, joka sisältää vain glukomannaania. Näissä ei siis ole hiilihydraatteja eikä oikeastaan mitään muutakaan ja vain noin 7 kaloria sataa grammaa kohti (merkistä riippuen) eivätkä ne imeydy elimistöön ollenkaan. Nämä ovatkin siis todellakin pelkkää ”täytettä” ruualle ja korvaavat niin riisin, pastan kuin nuudelitkin.

Shiratakinuudeleita on saatavilla eri muodossa, mutta sisällöltään ne ovat samaa tavaraa.  Meiltä Lontoosta 200 gramman pussin saa yleensä n. £1,50-2,00 hintaan.

Itse nuudelit ovat pakkauksen avatessa tärkkelyksisen hajuisia ja vaativat huuhtelua ennen käyttöä eivätkä maistu itsessään millekään, vaan imevät makunsa ruuasta. Nämä toimivatkin siis hyvin erilaisten kokkauksien lisukkeina ja itse suosin näitä nimenomaan pastan ja riisin korvikkeina silloin, kun kaapissani ei ole kukkakaalia, lanttua tai kesäkurpistaa (eli melko harvoin nykyään).

Meillä Lontoossa nämä ovat jo helposti ostettavissa ja Tukholman ICA:stakin löysin jo näitä, mutta Suomen kaupoissa en ole näitä vielä nähnyt. Nettiostoksien tekeminen on kuitenkin onneksi helppoa!

Pasta, riisi ja peruna onkin siis melko helppoa korvata kun vaan käyttää luovuuttaan eikä nyrpistele nenäänsä turhaan.

Moni ideoistani saattaa kuulostaa aluksi omaan ruokamakuun kelpaamattomalta, mutta suosittelen silti kokeilemaan niitä.

Onko teillä jakaa uusia ideoita tavallisten ”korvaa pasta/riisi/peruna läjällä kasviksia” -vinkkejen sijaan?


PS. Google kertoo tarkempia vinkkejä kaikkien mainitsemieni juttujen valmistukseen.

PPS. Karkkipäivän Sannin aloitettua kampanjoinnin tykkäämisemme puolesta Aussien Blog Awardseissa en voi kuin kompata häntä ja jatkaa samalla linjalla.  Olemme siis molemmat ehdolla Best Beauty Blog -kategoriassa, jonka voittajan valitsee oma raatinsa, mutta Sannin ilmaistua (paljastettua!) ääneen säälittävät muutamat ”Tykkää” painallukset, joita blogimme olivat keränneet ja kehoitettuaan lukijoitaan tykkäämään meistä en minäkään voi kuin osoittaa vastapainoisesti tukeni ja kehoittaa omia lukijoitani samaan.

Eli käykäähän ihan vaan periaatteessa tykkäämässä meistä ettemme vaikuta ihan säälittäviltä lifestyle-bloggareiden tykkäysvyöryjen keskellä!

Kommentit (27)

  1. Anonyymi

    Bataattia en suosittele ainakaan alkuperä maan puolesta, jos yhdysvalloista on. Peltoihin käytettävät myrkyt ei ole sallittuja eu:ssa mikä hyvä niin. Googlesta lisätietoo mikäli haluaa kyseenalaistaa.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *