Ostolakossa-kosmetiikkablogi
Ostolakossa-kosmetiikkablogi

Naisille herkkä aihe

Kuten kaikki me naiset tiedämme, on olemassa yksi yleismaailmallinen aihepiiri, jonka suhteen meidän kaikkien reaktioherkkyytemme on huipussaan. Tätä aihetta ei saa kommentoida, siitä ei saa puhua ja ainoa, joka sen saa nostaa pöytään olemme me itse ja silloinkin jonkun on suhtauduttava siihen meitä positiivisemmin.
Tiedoksi miehille, että tämä on niitä ainoita aiheita, joista puhuttaessa mielistely, valehtelu ja jopa totuuden kaunistelu ovat enemmän kuin suotavia ja monesti jopa pakollisia menettelytapoja!
Aihe on nimittäin painomme.
Toiset osaavat suhtautua aiheeseen toisia neutraalimmin ja toiset taas jopa hieman hysteerisemmin. Toisia kilo sinne tai tänne ei hetkauta lainkaan ja toiset kokevat kaikki painon vaihtelut maailmanloppuun ja yleiseen sotatilaan verrattavissa olevina kriiseinä, joissa ruoka-apu ei todellakaan ole oikea vastaus.
Tämä postaus onkin omistettu niille naisille, jotka kallistuvat enemmän jälkimmäisen vaihtoehdon puolelle.
Sain nimittäin loppukeväästä Omronilta käyttööni tämän näköisen kapistuksen:
Kyseessä ei ole mikä tahansa vaaka vaan itseasiassa kehinkoostumusmittari.
Vihaan itse henkilökohtaisesti vaakoja. Jos suostun menemään sille kerran, voin käydä sillä jatkossa säännöllisin väliajoin, mutta jos en ole noussut sen pääle aikoihin, en myöskään halua nousta ja pilata sillä omaa ruusuista mielikuvaani sen hetkisestä painostani. 
Mikä meissä naisissa onkin, että itseensä ja kehoonsa voi olla täysin tyytyväinen, kunnes joku iskee nenän eteen konkreettisia lukuja, jotka eivät käytännössä muuta mitään, mutta voivat silti pilata fiiliksen jopa useaksi päiväksi?
Syy, miksi innostun tällaisesta kehonkoostumusmittarista tavallista vaakaa enemmän onkin se, että se antaa minulle enemmän selittelyvaraa itselleni. Kehonkoostumusmittari nimittäin kertoo käyttäjälleen huomattavasti enemmän kuin pelkkä kilomääriä näyttöönsä lateleva tavallinen kirottu vaaka!
Tästä johtuen kehonkoostumusmittari onkin tavallista vaakaa hyödyllisempi apuväline esimerkiksi salitreenin aloittaneelle ihmiselle. Monet naisethan lähtevät salille painonpudotusprojektinsa inspiroimina ja masentuvat, kun parin viikon kuluttua vaaka ei näytäkkään niin positiivisia lukuja, kuin he olivat toivoneet. Vaaka kun ei nimittäin kerro, onko kropasta kadonnut läskiä ja onko kroppaan ilmestynyt tilalle läskiä painavampaa lihasta. Se vaan kertoo, että painoa on kahdessa viikossa kadonnut kolmesataa grammaa ja laihduttelijan on syytäkin masentua, kun mitään mullistavaa ei näytön mukaan ole tapahtunut. Been there, done that.

Omronin kehonkoostumusmittari kertoo käyttäjälleen painon lisäksi kehon rasvaprosentin, sisäelimiä ympäröivän rasvan määrän (viskeraalinen rasva), painoindeksin sekä luustolihasprosentin. Näiden lisäksi se ilmoittaa myös kehon lepotilassa käyttämän kalorimäärän.
 Vempaimen käyttö on helppoa: sen  metallisten elektrodien päälle noustaan paljain jaloin, käsiin napataan laitteessa kiinni oleva kapula ja kädet nostetaan 90 asteen kulmaan pitäen niitä siinä muutaman sekunnin, jonka aikana laite lähettää sähköisen, kehon läpi matkaavan impulssin (joka ei muuten satu eikä tunnu yhtään miltään, vaikka siltä saattaisikin kuulostaa). Lopputuloksena laitteen elektroniselle näytölle ilmestyvät toivotut ja ei-toivotut lukemat (jotka eivät muuten tässä postauksessa ole omiani, herkkä nainen kun tosiaan itsekin olen).
Naisena en tietenkään halunnut jakaa omia lukijani julkisesti, joten pyysin kuvausprosessiin apuun miespuolisen henkilön.
 Laitteeseen saa tallennettua neljän käyttäjän perustiedot iästä sukupuoleen ja pituuteen ja laite käyttää niitä apuna laskelmiaan tehdessä. Kunkin mittauskerran tulokset tallentuvat laitteen muistiin, joten kehityksen suuntaa on helppoa seurata jälkikäteen. Itse pidin myös siitä, että pieni alanäyttö näytti edellisen mitauskerran tulokset, jolloin kehitystä on helppo seurata välittömästi. 
Ihan yhtä tarkkoja lukujahan tällainen kotona toteutettu mittaus ei tietenkään anna kuin ammattilaisten varmemmilla menetelmillä suoritettu vastaava, mutta samaan aikaan, samoissa olosuhteissa ja säännöllisin väliajoin toteutettuna mittaus antaa käyttäjälleen kuitenkin paremmin suuntaa tämän edistymisestä kuin mitä esimerkiksi pelkkä tavallinen vaaka antaisi.  
Itse koen laitteella tapahtuvan kehon koostumuksen mittauksen erittäin motivoivaksi sillä on palkitsevaa tietää, että vaikka esimerkiksi paino ei olisi laskenut, on kehon rasvaprosentti pienentynyt tai salitreeni on tuottanut tulosta lihasprosenttia kasvattaen.
Oletteko te kokeilleet kehonkoostumusmittareita? Mikä suhtautumisenne painoonne ylipäätänsä on? Koetteko, että kehonkoostumusmittari voisi motivoida teitä tavallista vaakaa tehokkaammin?
Omronin BF-511 kehonkoostumusmittarilla on hintaa n. 130 euroa ja sitä on saatavilla täällä mainituilta jälleenmyyjiltä

Kommentit (23)

 1. tuulia

  Ostin tuon laitteen noin vuosi sitten, ajatuksena nimenomaan motivointi. Aloitin myös aktiivisemman treenauksen, alkuun personal trainerin ohjauksessa. InBody- ja pihtimittaukset tulivat tuota kautta sitten kaupanpäälle.
  Sen minkä huomasin, että nyt vuoden ajan oma Omron näyttää aina vain about samoja tuloksia. Ei niinku mitään kehitystä. Ainoastaan paino nousee… 🙁 Peili sanoo toisin. InBody ja pihdit sen sijaan näyttää selkeästi alempaa rasvaprosenttia (alentunut seurannassa) ja kasvanutta lihasmäärää. Olen ihmetellyt tätä diskrepanssia useasti, ja mun PT sanoi, että hänen käsittääkseen esim Omron kuitenkin ottaa taustatiedoista (ikä, pituus, paino) suurimmaksi osaksi nuo lukuarvot, itse mittaus on epätarkka. Pakko joku tällainen juttu olla, kun tää vaaka näyttää esim rasvaprosentiksi 29-30, kun taas muilla metodeilla se on 21-22. Eli selvä ero.

 2. Anonyymi

  Paria Omronin laitetta ja Inbody 720-laitetta käytettyäni luotan eniten inbodyyn. Tuloksia eri laitteiden välillä ei tulisi vertailla – ainakin omasta kokemuksesta jokainen laite on näyttänyt ihan eri lukemia..
  Omronin vaa'an koen ihan ok-luotettavaksi, jos vaan tasaisin väliajoin tekee samoissa olosuhteissa testin. Tällöin tulokset ovat verrattavissa toisiinsa ja voi saada ihan suht. luotettavaa tietoa omasta kehityksestä.

  Kannattaa kokeilla vaikuttaako vessassa käyminen tuloksiin.

  Terveisin tämä ei ollut mikään Omronin maksama kommentti, vaan liikuntaa opiskelevan nuoren kommentti 😉

 3. NarnianGirl

  Muutama vuosi sitten tehty rasvaprosentin testaus antoi tulokseksi 'vaarallisen lihava' – vaikka ulkonaisesti olen hoikka ja timmissä kunnossa (jopa alipainoinen…). Kauhistuin, olenko onnistunut ympäröimään sisäelimeni rasvalla… Sitä kun ei saisi liikaa vatsaontelossa olla.
  Sen koommin en ole uskaltanut testata koostumustani – pyrin liikkumaan ja syömään kaikinpuolin tervellisesti (sokeria välttäen..), mutta ainahan lihaskuntoa pitäisi olla lisää.

 4. Anonyymi

  ^ Miten hoikka ihminen voi olla vaarallisen lihava? :O Oliko painoindeksisi kuitenkin ok? Onko mahdollista, että testi olisi näyttänyt väärin?

  • NarnianGirl

   Testissä oli kyse rasvaprosentin mittauksesta, ei painosta. Painohan huitelee alakantissa, mutta testaajakin ihmetteli sitä korkeaa rasvamäärää… !
   Lohduttaudun ajatuksella, että laite ei ollut mikään luotettava…

  • Anonyymi

   Itse olen siitä onnekas että mun ei ole koskaan tarvinnut juurikaan kiinnittää painooni huomiota. Se on noin 50, aina, riippumatta syömisistä. Nyt vaan kun ikää on mittarissa 39 niin tuo kiinteytyspuoli on alkanut kiinnostaa, varsinkin yläkropan, ja etenkin käsivarsien!

   -Piia

 5. Kake

  Ihan kiva ajatus joo, mut siinä vaiheessa, kun painoindeksi on kohdillaan, on tyytyväinen peilikuvaan ja treenannut enemmän kuin ikinä ja toi SAAKELIN VÄRKKI edelleen väittää, et mun rasvaprosentti on samoissa hengenvaarallisissa lukemissa, niin on valmis heittää laitteen nurkkaan.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *