Ostolakossa-kosmetiikkablogi
Ostolakossa-kosmetiikkablogi

Luovuimme sängystä – menikö minimalismi jo överiksi?

Olen postaillut viimeaikoina erityisen paljon minimalismiin liittyvistä asioista, sillä meillä on kotona päällä projekti, jossa hankkiudumme eroon kaikista ylimääräisistä tavaroistamme. Lupaan, etten tule myöhemmin postailemaan minimalismista ihan näin paljon, mutta nyt kun projekti on työn alla, tuntuu se hyvältä ja ajankohtaiselta aiheelta postauksille, joita todella monet ovat olleet kiinnostuneita lukemaan. Tällä hetkellä ne vaikuttavat kiinnostavan blogissa jopa enemmän kuin kosmetiikka!

Olemme käyneet koko omaisuutemme nyt läpi varsin tarkasti ja kuten alkuviikosta kerroin, on meillä tällä hetkellä menossa vielä viikon kestävä hienosaatövaihe, jossa hankkiudumme eroon vielä muutamista pienistä ylimääräisistä jutuista lähinnä myymällä ne Facebook-kirppiksillä. Yksi tällainen turha esine oli esimerkiksi lipastokaappi, josta luopumista olin miettinyt ja jonka myymisen mainitsin eilen ääneen. Otimme kaapista kuvat, mies laittoi ilmoituksen nettiin ja hetkessä alaovellamme oli jo ostaja hakemassa kaappia. Ostaja kertoi juuri muuttaneensa uuteen kotiin ja etsivänsä sinne edullisesti huonekaluja, joten tuli hyvä mieli, että kaappi päätyi jollekin, jolle olisi siitä hyötyä.

https://a-lehdet-blogs.s3.amazonaws.com/uploads/sites/69/2018/08/ostolakossa-minimalismi

Ehkä se kaikkein radikaalein muutos kotiimme tapahtui kuitenkin alkuviikosta. Meiltä lähti täältä nimittäin hieman yllättäen pois sänky.

Olin jo keväällä Thaimassa ollessamme alkanut haaveilla futon-patjalla nukkumisesta. Mainitsin silloin asiasta miehelle, mutta hän totesi lähes välittömästi, että meillä on aivan ihana sänky eikä hän halua luopua siitä. Keskustelu jäi siihen, sillä olin hänen kanssaan kyllä samaa mieltä sänkymme ihanuudesta ja minusta on tärkeää, että nukkuma-alustamme on sellainen, että molemmat meistä pitävä siitä ja kokevat aamulla nukkuneensa hyvin. Tämä ei ollut minusta asia, josta kannattaisi alkaa vängätä tai taivutella toista muuttamaan mielipidettään.

Olimme tiistaina illalla vetäytymässä nukkumaan helteiden vuoksi tuskaisen kuumalle parvellemme, kun mies ehdotti, että voisimme kokeilla nukkua alakerrassa. Raskas ja hiostava ilma tuntui painostavalta, joten olimme välittömästi valmiit rullaamaan runkopatjamme päällä olevat kaksi petauspatjaamme kasaan ja kantamaan sänkymme alakerran lattialle.

Laitoimme lattiamaton päälle joogamattomme, rullasimme sen päälle auki muutaman sentin paksuisen petauspatjamme sekä sen päällä olevan untuvapetarin ja kaaduimme sänkyymme. Alusta tuntui pehmeältä, mutta samalla ihanan tukevalta. En ehtinyt sanoa mitään kun mies jo totesi ääneen, että makuualustammehan tuntui ehkä jopa paremmalta kuin sänkymme ja pohti ääneen, voisiko lattialla nukkumisesta tulla uusi juttumme.

Ostolakossa minimalismi

Nukuimme yön loistavasti. Futonilla nukkuminen on monien selälle hyväksi, sillä kehon linja on yön ajan suora ja vaikka en kärsikään selkäkivuista tuntui silti hyvältä ajatukselta, että nukkuisin keholleni mahdollisimman ergonomisessa asunnossa. Aamulla töihin lähtiessäni mietin, että voisimme kokeilla tämän viikon ajan nukkumista lattialla ja miettiä sitten, mitä teemme sängyillemme.

Illalla kotiin tullessani harkitsevaisuuden tuuliviirini oli kääntynyt jo ihan toiseen suuntaan ja ehdotin miehelleni, että  laitamme sängyt heti kasaan ja viemme ne tyhjentyneeseen vinttikomeroomme. Niille olisi siellä hyvin tilaa, sillä veimme sieltä tosiaan juuri roskiin, kierrätykseen ja hyväntekeväisyyteen lähes kaiken, joten sängyt olisi helppoa vain kantaa sinne. Jos kaipaisimme niitä, voimme kyllä hakea ne vaivatta takaisin ja vaikka emme kaipaisikaan, kannattaa meidän silti säilyttää ne, sillä jos innostumme vielä lähtemään maailmalle, on asuntoa huomattavasti helpompaa vuokrata kalustettuna, jos kalustukseen kuuluu sänky.

Mies innostui asiasta ja kannoimme parisängyn kaksi runkopatjaa vintillemme. Homma ei ollut ihan niin helposti tehty kuin sanottu, sillä ne olivat yllättävän painavia. Oli senteistä kiinni, että ne sai väännettyä sopivaan kulmaan, jossa ne saattoi sujauttaa vinttikomeron ovesta sisään ja säilyttää sen kaltevan katon alla. Muutamaa kirosanaa ja hikilitraa myöhemmin sänkyjen rungot kuitenkin lepäsivät siellä ja totesimme molemmat, että niitä ei kyllä ihan heti lähdettäisi hakemaan takaisin, vaikka vinttikomero sijaitsikin vain asuntomme seinän takana. Edellinen yö lattialla nukkuen oli kuitenkin saanut meidät molemmat jo aika vakuuttuneiksi, ettei sänkyä olisi tarvekaan hakea takaisin.

Ostolakossa minimalismi

Ny tolemme nukkuneet tämän viikon petauspatjoillamme tyytyväisinä. Olemme ottaneet niiden alta joinakin öinä jopa pois lattiamaton ja joogamatot, mutta nukkuneet silti aivan loistavasti. Viime yönä nukuimme 10 tuntia putkeen ilman, että heräsimme niiden aikana kertaakaan ja kropassa tuntui aamulla hyvältä. Sängyttömyys tuntuukin aivan mahtavalta jutulta!

Mikä sängyttömyydessä sitten on niin mahtavaa ja eikö nyt vain voisi nukkua siinä sängyssä, kysyy moni.

Se konkreettisin juttu on tietysti tilan vapautuminen. Meillä on ollut 180 cm leveä parisänky, joka täyttää parvemme suureksi osaksi. Parvi on asuntomme parhaita paikkoja, sillä sen ison kattoikkunan alla on ihanasti valoa. Parisänky on kuitenkin täyttänyt tilan täysin ja joudun esimerkiksi ottamaan kaikki blogikuvani tavaroita (ja itseäni…) pehmeän parisängyn päälle asetellen, jotta saan kuvia, joissa on hyvä valaistus.

Kun luovuimme sängystä, tuli asuntoomme yhtäkkiä runsaasti uutta tilaa, jossa voin itse työskennellä ja tätä kirjoittaessani mies joogaa juuri parvella sinisen taivaan paljastavan kattoikkunan alla. Kiinteästä huonekalusta luopuminen tarkoittaa siis lisää tilaa, sillä petarisänky rullataan päiväksi sivuun.

Suomessa ja Ruotsissa sängystä luopuminen kuulostaa oudolta, mutta Japanissa futonilla nukkuminen ja sen päiväksi kaappiin taittelu tai aurinkoon puhdistumaan ja tuulettumaan asettelu ovat arkea, jota kukaan ei kyseenalaistaisi tai edes ihmettelisi tippaakaan. Kyse onkin vain siitä, että meistä useimmat nukkuvat sängyssä, koska se on yhteiskunnassamme normaali ja tavanomaisin paikka nukkua. Ehkä kokeilemmekin seuraavaksi asua Japanissa?

Ostolakossa minimalismi

Olemme tämän viikon nukkuneet petauspatjoillamme alakerrassa, mutta lämpötilan laskeuduttua aiomme siirtyä nukkumaan yläkerrassa. Koska petarimme eivät hengitä alta kuten sänky, tulee ne aina tosiaan rullata tai taitella päiväksi sivuun niin, että ne voivat tuulettua, tai muuten niiden pohjalle voi ilmestyä hometta. Tämä saattaa kuulostaa työläältä, mutta ainakaan vielä en koe sen olevan työlästä, sillä sen kautta vapautuva tila tuntuu sen arvoiselta.

Moni sängystään luopunut kertoo, että muutot sujuvat ilman sänkyä ihanan vaivattomasti ja asia on epäilemättä näin, mutta koska aiomme toistaiseksi kuitenkin pitää sängyt vintillämme, ei tämä päde meihin.

Asia, jota sen sijaan itse eniten ajattelen on, että millaisia mahdollisuuksia sängystä luopuminen tarjoaa meille ulkomailla asumisen suhteen. Ei ole mikään salaisuus, että kuuden Thaimaassa vietetyn kuukauden jälkeen olemme tulevaisuudessa edelleen erittäin kiinnostuneita asumaan lyhyitä jaksoja ulkomailla. Asunnon vuokraaminen sujuu monissa paikoissa helposti, mutta koska haluamme muuttaa ilman huonekaluja, on meidän löydettävä aina kalustettu asunto, sillä eihän nyt ilman sänkyä voi nukkua ja olisihan se hirveän kallista ja hankalaa hankkia se sänky vain muutamaa kuukautta varten.  Usein kalustetut asunnot ovat hieman kalliimpia ja onhan se myös totta, että jos asunto on kalustettu aivan hirveän näköiseksi, ei siellä huvita asua edes väliaikaisesti, jos valinnanvaraa on.

Kun kuitenkin tajusimme, ettei sänky olisi enää tulevaisuudessa meille mikään välttämättömyys ja voisimme aivan loistavasti elää ilman sitäkin, tuli minulle jotenkin ihanan vapautunut tunne. Futon-patjan saa käsiinsä helposti ja melko edullisesti, joten maailmalle lähtiessä ei enää edes tarvitsisi miettiä koko sänkyasiaa.

Ostolakossa minimalismi

Kun muutimme nykyiseen asuntoomme Ruotsissa, ei meillä ollut mitään huonekaluja. Minä en raahannut niitä Suomesta eikä miehelläkään ollut mitään sellaista, mitä olisimme tänne tuoneet. Nukuimme ilmalla täytettävällä patjalla ja ensimmäinen huonekalu, joka meillä oli kiire saada tänne, oli nimenomaan sänky. Silloin ei tullut mieleenkään, että meillä edes voisi olla muita vaihtoehtoja.

Elämää ilman sänkyä on takana vasta alle viikko, mutta olemme hyvin vakuuttuneita siitä, että se tuntuu meidän jutultamme. Ja sitäpaitsi jos ei tunnukaan, niin saahan ne sängyt aina takaisin sieltä vintiltä ja nyt tätä on kokeiltu.

Sängystä luopumisen jälkeen Ruotsalainen on itseasiassa jo useaan kertaan osoitellut erästä toista kotimme perin tavallista huonekalua, jonka hankimme tänne yhtäaikaa sängyn kanssa, sillä se kuuluu olla asunnossa. Hän totesi, ettei itseasiassa enää tykkää siitä yhtään eikä koskaan edes käytä sitä ja sai minutkin havahtumaan siihen, ettei sitä välttämättä tarvita. Voikin siis olla, että kotoamme lähtee pian myös jotain muuta sisustukselle tavanomaista ja myös se korvautuu aasialaistyylisellä vaihtoehdolla, joka tuntuu kodikkaammalta…

Ostolakossa minimalismi

Kuka muu nukkuu muualla kuin sängyssä ja miksi?


Lue myös muut minimalismiin liittyvät postaukseni.

Kommentit (42)

 1. Heidi

  Itse nukuin yhden kesän kesätöissä ollessa patjalla lattialla. Nukun ylipäätään aina hyvin, joten en ymmärrä moottoroitujen erikoissänkyjen ym. päälle. Patja kyllä kastuu hiestä nopeasti, joten patja tulikin aina nostaa lattialta ylös. Lattialla nukkumisesta tulee itselleni aina kivoja muistoja lapsuudesta, jolloin nukuttiin lattialla mökillä, mummulassa tai kavereilla yökylässä 🙂

  • Virve Vee

   Joo, lattialla nukkumisessa on kyllä kiva tietty fiilis! 🙂

 2. Jonski

  Inhoan itse asioita jotka vaan ”kuuluu olla”.
  Meillä ei ole sohvaa, koska en sellasta mihinkään tarvitse ja olisi vaan turhaan viemässä tilaa. Sama koskee lipastoja (asuntoon kuuluu runsaasti kiinteitä kaappeja ja vaatehuone).
  Ruokapöytää ei ole, koska asuntoon kuuluu kiinteänä baaritiski.
  Telkkari on, koska sellaisen sain lahjaksi monta vuotta sitten, ja muksu katsoo dvd:ltä piirrettyjä, mutta telkkaristakin luopuisin ilomielin 😀 Antennijohto ei ole ollut yli vuoteen edes paikoillaan ja telkkari toimittaa ainoastaan piirrettyjennäyttäjän virkaa kunnei mun läppärissäni ole cd-asemaa (eikä sellaista tähän saa).
  Seinäkelloakaan ei ole, koska en ole vielä löytänyt kelloa joka ei tikitä.:D Mitään autiota meillä ei suinkaan silti ole ja lapsen lelut vie tilaa ja tuovat väriä.

  Unelma olisi luopua sängystä ja virittää olkkariin istuintyynyt ja joku matala pöytä missä syödä sun muuta.

  • Virve Vee

   Meilläkään ei ole seinäkelloa juuri tuosta syystä. En kestä seinäkellon tikistystä! 😀

  • pallonenä

   Tikittämättömiä seinäkelloja löytyy, eikä maksa paljon, kunhan vaan hoksaa kysyä. Siinä sekuntiviisarikin liikkuu täysin portaattomasti.

   Mulla on myös analoginen herätyskello, joka ei tikitä vaan vaihtaa minuutin välein viisarin paikkaa hyvin hiljaa. Kello on myös radio-ohjattu eli aina sekunnilleen ajassa (vain kesä- ja talviaika pitää muuttaa parilla painalluksella). Signaali tulee Saksasta. Samalla tekniikalla meillä on myös digitaalinen herätyskello, mutta en tykkää digitaalisesta näytöstä, koska se ei ole yhtä havainnollinen ja näytön heijastuksista riippuen ajan voi myös katsoa väärin.

   Itse en olisi valmis luopumaan sängystä, mutta sohvat toivotan hornan tuuttiin. Pelkkiä pölynkerääjiä mokomat. Meillä vieraat istuu poikkeuksetta keittiön pöydän ääressä syömässä, joten ei sohvilla mitään tee. Mukavat keittiötuolit riittäisi vallan mainiosti.

 3. Olivia

  Kiitos tästä ideasta! Mulla on ihan kamala sänky ja nyt voisinkin hankkiutua eroon siitä. En oo ennen sitä tehnyt koska olisi pitänyt uusi miettiä tilalle ja haluaisin tietenkin laadukkaan. No eikä tarvi, sen kun nukkuu lattialla! 😀

 4. Edda

  Kiitti kivasta jutusta! Välillä asian kuin asian suhteen on tervettä tarkastella, onko kyseinen asia vain muotoutunut kulttuurilliseksi normiksi vai onko se oikeasti käytännöllinen ja itselle sopiva ratkaisu. Olen vihreästä kateellinen kattoikkunastanne .

  Ja hei, kannattaa ehkä laittaa sänky eteenpäin mahdollisimman pian, koska sen saa varastossa nopeasti käyttökelvottomaksi tunkkaisuuden vuoksi. Vielä kun syksystä on tulossa tosi sateinen. Omassa kodissa sisäkosteus huitelee jo 70 niin saa olla skarppina ilpin kanssa.

  • Virve Vee

   Tuo on hyvä pointti sängyn suhteen, kiitos! 🙂 Meidän piti jättää se komeroon vielä hetkeksi, jotta voimme kuulostella, haluammeko siitä oikeasti eroon. Suunnitelmissamme ei myöskään ole pysyä asunnossamme välttämättä kokoaikaisesti vaan asua välillä ulkomailla ja vuokrata tätä kalistettuna, joten täytyy tosiaan tarkkailla, mitä sängylle tuolla vintillä kuuluu ja mikä on paras ratkaisu sen kanssa.

 5. lllll

  voisiko sängyn pakata jotenkin ilmatiiviisti tyhjiöön ja säilyä tunkaisuudelta siten?

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *