Mineraaliöljy – kosmetiikan pahis vai väärinymmärretty hyvis?

mineraaliöljy Ostolakossa blogi Virve Vee

Kirjoitin blogiin vähän aikaa sitten postauksen, joka käsitteli kosmetiikan silikoneja, joilla on usein hieman huono maine monien väärinkäsitysten vuoksi. Kosmetiikasta löytyy muutamia muitakin ainesosia, joilla on monien kuluttajien silmissä kyseenalainen maine siksi, että niistä liikkuu niin paljon väitteitä, jotka esitetään mustavalkoisina faktoina, jotka moni uskoo asiaa sen kummemmin pureskelematta ja jatkaa sen jälkeen puolestaan niiden levittämistä eteenpäin.

Yksi tällainen ajatuksia ja mielipiteitä aikaansaava aine on mineraaliöljy, joka nousee esiin lähes poikkeuksetta kosmetiikan pahiksena, jota moni kehottaa kaikkia yleisesti välttämään. Mineraaliöljy ei kuitenkaan ole automaattisesti ikävä ainesosa, jota kosmetiikkafirmat käyttäisivät tuotteissaan ihan vain ilkeyttään, vaan sillä on monia ominaisuuksia, jotka eivät ehkä vastaa kaikkien tarpeisiin, mutta joiden vuoksi sitä edelleen käytetään. Niissä tehtävissä, joihin se on tarkoitettu se on loistava niillä ihotyypeillä (ja hiuslaaduilla), joiden tarpeisiin se sopii.

Kokosin tähän postaukseen yleisimpiä väitteitä, joita olen mineraaliöljystä kuullut esitettävän ja niiden vasta-argumentteja. Tiedän, että aiheesta on paljon mielipiteitä ja jokaisella saa ehdottomasti olla oma suhtautumisensa ainesosaan, mutta on myös paljon niitä, joilla ei ole ainesosasta tarpeeksi tietoa, jotta oman mielipiteen voisi siitä muodostaa tai joilla on virheellisiä käsityksiä ainesosasta.

Väite: Mineraaliöljy on likainen jäteainesosa ja käytännössä muovia, jota ei kannata levittää iholle

Moni puhuu mineraaliöljystä öljyteollisuuden sivutuotteena pitäen mineraaliöljyä itseään jo jotenkin muovisena. Olenpa jopa kuullut jonkun sanovan, että hänen kosmetiikkatuotteessaan on bensaa sen sisältäessä mineraaliöljyä. Mineraaliöljy itsessään on tislattu ja puhdistettu raakaöljystä, joka puolestaan on syntynyt miljoonien vuosien kuluessa kasvien ja eläinten jäänteistä maaperässä paineen ja lämmön vaikutuksesta. Maasta pumpattava öljy itsessään ei tietenkään ole muovia, vaan sitä käytetään muovin valmistukseen. Mineraaliöljyn  voisikin mutkat hyvin reippaasti suoriksi oikoen siis jopa sanoa olevat eräänlainen puhdistettu ja jalostettu luonnontuote.

Kaikki mineraaliöljyt eivät kuitenkaan ole samaa tavaraa. Moottoriöljykin on mineraaliöljyä, mutta ei tietenkään sitä samaa laatua, jota kosmetiikkateollisuus käyttää. Kosmetiikassa käytetään lääkelaatuista, väritöntä ja hajutonta mineraaliöljyä, joka on käynyt läpi huolellisen puhdistusprosessin. Se on itsessään siis jo lähtökohtaisesti luonnosta otettu ainesosa, joka on puhdistettu. Mineraaliöljy on siis osa raakaöljyä ja siinä missä muita öljyn osia voidaan jatkokäyttää esimerkiksi muovin valmistuksessa tai polttoaineena, eristetään mineraaliöljy raakaöljystä mm. lääke- ja kosmetiikkateollisuuden käyttöön.

Esimerkiksi tavallinen vauvaöljy on lähes pelkkää mineraaliöljyä juuri sen puhtauden ja yksinkertaisuuden vuoksi. Mitä tahansa mineraaliöljyä ei siis kannata levittää iholleen, mutta kosmetiikassa käytetty mineraaliöljy on puhdasta ja turvallista.

Väite: Mineraaliöljy on turha ainesosa

Mineraaliöljyä ei lisätä kosmetiikkaan ihan vaan huvin vuoksi täyttämään koostumusta, vaan siitä on paljon etuja. Mineraaliöljy on esimerkiksi erittäin hyvin siedetty ja siksi turvallinen ainesosa eikä se reagoi muiden ainesosien kanssa, minkä vuoksi se on hyvä ainesosa myös herkälle iholle. Tämän vuoksi sitä käytetään myös lääketeollisuudessa.

Aivan kuten muutkin öljyt, mineraaliöljy auttaa pehmittämään ja tuomaan kiiltoa, mutta sen yleisin tehtävä on auttaa ehkäisemään kosteuden haihtumista. Vauvojen ihonhoitotuotteissa mineraaliöjyjä käytetään paljon juurikin siksi, että ne eivät imeydy iholle vaan jäävät vain sen pinnalle ihoa pehmentäväksi ja suojaavaksi kerrokseksi, joka auttaa ehkäisemään esimerkiksi hankausta ja kosteuden haihtumista.

Monissa kosmetiikkatuotteissa näitä samoja ominaisuuksia voidaan saada myös aikaan luonnon öljyillä, joten mineraaliöljyn käyttö ei tietenkään ole välttämättömyys eikä se automaattisesti sovi kaikille. Kaikille luonnon öljytkään eivät kuitenkaan sovi, joten erittäin herkästi reagoivalla iholla mineraaliöljy on usein niitä parempi vaihtoehto.  Toisaalta kuitenkin luonnon öljyt koostuvat usein laajasta kirjosta iholle hyödyllisiä ainesosia, minkä vuoksi ne ovat mineraaliöljyjä hoitavampia ja monipuolisemmin vaikuttavia. Mineraaliöljy nimittäin koostuu vain hiilestä ja vedystä eikä mistään muusta. Siinä missä luonnon öljyjen koostumus saattaa kuitenkin vaihdella vuodenajan ja sadon mukaan, on mineraaliöljy aina samaa tavaraa.

Toisin kuin luonnonöljyt, mineraaliöljy ei hapetu, joten se säilyy hyvänä helpommin pilaantuvaa luonnonöljyjä pidempään. Vaikka luonnosta saadaan kasviperäisiä öljyjä runsaasti, ei niitäkään riittäisi loputtomiin, jos kaikki kosmetiikkatuotteiden mineraaliöljy korvattaisiin niillä.

Väite: Mineraaliöljy ei kosteuta ihoa

Aivan, ei kosteutakaan, sillä sen juju on nimenomaan auttaa sitomaan kosteutta iholle. Yleisin syy, miksi ihmiset välttelevät mineraaliöljyä onkin se, että sen avulla on huonolla menestyksellä yritetty hoitaa jotain sellaista, mihin sitä ei ole tarkoitettu, eli tässä tapauksessa kosteuttaa kuivaa ihoa. Auto on loistava menopeli maantiellä, mutta sillä ei voi ajaa meressä. Se ei silti tarkoita, ettäkö auto olisi huono kulkuväine. Sillä pitää vaan osata ajaa oikeassa paikassa.

Mineraaliöljy on ainesosa, jota käytetään muiden ainesosien apuna lukitsemassa iholle tuotua kosteutta. Englanninkielisissä julkaisuissa ainesosasta puhutaan termillä moisturizing, jonka moni englantia äidinkielenäänkin puhuva ajattelee mielessään kosteuttavaksi, mutta virallisesti se tarkoittaa kosteuden haihtumista ehkäisevää kun taas hydrating tarkoittaisi kosteutta lisäävää eli suomeksi kosteuttavaa. (Aiheesta voi lukea lisää tästä aiemmasta kuivan ja kosteusköyhän ihon eroja käsitelleestä postauksestani.) Mineraaliöljy ei siis voi kosteuttaa ihoa, koska se ei ole kosteuttava ainesosa. 

Väite: Mineraaliöljy tukkii ihoa

Jotta ihohuokonen voisi tukkeutua, täytyisi siellä olla tai sinne mennä ainesosia, jotka tukkivat sen. Mineraaliöljy itsessään on liian iso molekyyli, jotta se voisi sujahtaa ihohuokoseen tukkimaan sitä. Koska mineraaliöljyä käytetään kosmetiikassa mm. muodostamassa ihon pinnalle kosteuden haihtumista ehkäisevä kerros, voi sen alle kuitenkin jäädä jumiin iholta irtoavaa kuollutta ihosolukkoa, talia ja bakteereja, jotka puolestaan yhdessä voivat aiheuttaa epäpuhtauksia ja ihon tukkeutumista, mikäli ihoa ei puhdista säännöllisesti hyvin.  Mineraaliöljy on öljyliukoinen ainesosa, minkä vuoksi kaksoispuhdistus on paras tapa varmistaa, että iho varmasti tulee puhtaaksi.

Mineraaliöljyä ei kuitenkaan yleensä käytetä tuotteissa yksinään, vaan se on mukana muiden ainesosien muodostamassa sekoituksessa yhtenä osatekijänä ja moni kuluttaja voi hyvinkin yllättyä, kuinka pieniä yksittäisten ainesosien pitoisuudet kosmetiikkatuotteissa ovat. Se, että iholle levitettävän tuotteen yhtenä ainesosana on mineraaliöljy ei siis tarkoita, että tuotteen levitystä iholle voisi verrata ihon käärimistä muovikelmuun.

Jos siis levität ihollesi pienen ripauksen kosteusvoidetta, jonka koostumuksesta on vain ripaus mineraaliöljyä, et todennäköisesti saa ihosi kovin helpolla tukkoon. Jos sen sijaan käytät jatkuvasti runsaasti mineraaliöljyjä sisältävää huulivoidetta, voi huulirajaan hyvinkin muodostua sen vaikutuksesta mustapäitä.  Ei siis kuitenkaan voi ajatella, että vaikka mineraaliöljyä olisi mukana kosmetiikkatuotteessa, kykenisi se automaattisesti yksinään muodostamaan ihon pinnalle liiman lailla kiinnittyvän superkalvon, joka saisi ihon automaattisesti tukkeutumaan.

Tähän yhteyteen todetaan vielä usein, että mineraaliöljy ei anna ihon hengittää. Ihon hengittäminen itsessään on jo niin outo käsite, sillä ihminen ei hengitä ihollaan kuten vaikkapa kastemadot ja sammakot tekevät. Iho saa happensa verenkierrosta. ”Antaa ihon hengittää” onkin kosmetiikkateollisuuden markkinahokema, jota käytetään sanomassa kauniimmin, ettei tuote tuki ihoa ja esimerkiksi ihohuokosissa oleva tali pääsee vapaasti ulos ihohuokosista.

Mineraaliöljy itsessään ei siis tuki ihoa, mutta voi joissakin tapauksissa olla osatekijänä saamassa aikaan ihon tukkeutumista. On myös hyvä huomioida, että mineraaliöljy itsessään on kuitenkin vain harvoin kosmetiikkatuotteiden ainoa ainesosa ja ihoreaktion aiheuttajat voivat olla myös muita tuotteen ainesosia.

 

Väite: Kaikkien tulee vältellä mineraaliöljyä

Jos iho tukkeutuu helposti (ja erityisesti, jos on taipumusta ihonpuhdistuksen laiminlyöntiin) voi mahdollisesti olla hyvä katsoa, etteivät kosmetiikkatuotteet sisällä mineraaliöljyjä. Jos iho puolestaan kuivuu todella helposti ja jopa hilseilee, voi mineraaliöljyistä olla hyvinkin paljon apua pidättämässä iholla kosteutta – erityisesti, jos iho on herkkä, sillä kosmetiikassa mineraaliöljy on erittäin hyvin siedetty ainesosa.

Mineraaliöljystä on siis paljon hyötyä joissakin yhteyksissä, mutta joissakin taas ei. Jos hiukset ovat paksut, karheat ja pörröiset, voi hoitoaineen tai muotoilutuotteen mineraaliöljy auttaa taltuttamaan niitä. Tämän vuoksi se on suosittu ainesosa afrohiuksille tarkoitetuissa tuotteissa. Jos hiukset puolestaan ovat hennot ja ohuet, voi hoitoaineen mineraaliöljy tehdä niistä raskaat ja lättänät.

Rasvoittuva iho ei liiemmin hyödy mineraaliöljystä, mutta kuivalla ja herkällä iholla se on erinomainen ainesosa pidättämässä iholle kosteutta, joka ei kuivalla iholla sen huonon kosteudenpidätyskyvyn vuoksi muuten kykene säilymään.

Kuten muidenkin ainesosien kohdalla, on siis myös mineraaliöljyn kohdalla tärkeää miettiä, miksi se on tuotteessa eikä vain automaattisesti leimata sitä pahikseksi, jota kaikkien tulee vältellä ihan vain siksi, ettei se vastaisi omia käyttötarpeita. Mineraaliöljy on siis kosmetiikassa vähän kuin suola ruuanlaitossa: hyvä ainesosa, kun sitä käyttää sopivasti oikeassa paikassa, mutta sopiva suolaisuuskin on makuasia.

Väite: Mineraaliöljy aiheuttaa riippuvuutta ja kuivattaa huulia eikä sitä pidä siksi käyttää huulivoiteissa

Tämän väitteen sanoja ei selvästikään ymmärrä, mikä mineraaliöljyn tehtävä kosmetiikassa on. Mineraaliöljy muodostaa ihon pinnalle kerroksen, joka auttaa ehkäisemään kosteuden haihtumista. Jos sitä kuitenkin levitetään hyvin kuiville huulille tai iholle yksinään, ei sillä ole mitään kosteutta, mitä se auttaisi sitomaan huulille. Vähän sama kun vetäisi Saharan autiomaan päälle pressua suojatakseen sitä auringolta ja miettisi, miksi maa on edelleen kuivaa eikä muutu itsestään kosteaksi.

Jos huulet tai iho siis on hyvin kuiva jo valmiiksi, ei esimerkiksi Vaseliini ole missään tapauksessa hyvä huulirasva ihan vaan siitä syystä, ettei siinä ole mitään kosteuttavaa. Sen alla voi kuitenkin käyttää kosteuttavia tuotteita, jotka tuovat iholle ensin sen kaipaamaa kosteutta ja levittää sitten päälle Vaseliinia, joka auttaa lukitsemaan kosteuden alleen. Kyse ei siis ole mistään mineraaliöljyn aiheuttamasta riippuvuudesta, jonka vuoksi sitä pitäisi lisätä huulille jatkuvasti vaan ihan vain siitä, että kosteutta kaipaaville huulille lisätään ainesosaa, joka ei edes kosteuta niitä ja huulet jätetään janoamaan niiden kaipaamaa kosteutta.

mineraaliöljy Ostolakossa blogi Virve Vee

Väite: Mineraaliöljy aiheuttaa syöpää

Jo varsin trendikkäältä kuulostava syöpäkortti on vedetty esiin tässäkin yhteydessä. On totta, että raakaöljyssä ja siitä jalostetuissa ainesosissa voi olla karsinogeenisiä eli syöpää aiheuttavia ainesosia, mutta EU:ssa kosmetiikkateollisuus käyttää tuotteissaan lääkelaatuista mineraaliöljyä, joka ei tutkitusti ole syöpää aiheuttavia ainesosia, sillä tämä mineraaliöljy on erittäin puhdistettua. Aihetta on todellakin tutkittu paljon, mutta kosmetiikkateollisuuden käyttämä puhdistettu mineraaliöljy on jo useaan otteeseen todistettu turvalliseksi käyttää iholla.

Tutkimukset, joihin syöpäväitteen yhteydessä viitataan, eivät itseasiassa käsittele puhdistetun, kosmetiikassa käytettävän mineraaliöljyn käyttöä iholla vaan niissä puhutaan puhdistamattomasta raakaöljystä, muuhun tarkoitukseen käytettävästä, vähemmän puhdistetusta mineraaliöljystä tai mineraaliöljyn käytöstä sisäisesti esimerkiksi ummetuksen hoidossa. Ei siis ole tutkimuksia, jotka osoittaisivat, että kosmetiikkateollisuuden ja samalla myös lääketeollisuuden käyttämä puhdistettu mineraaliöljy aiheuttaisi syöpää.  Puhtaimpienkin mineraaliöljyjen päiväsaannille on silti laskettu terveydelle turvallinen raja-arvo, joka huomioidaan, kun valmistetaan esimerkiksi huulimeikkituotteita tai huulivoiteita, joita tulee usein väkisinkin nauttineeksi hieman myös sisäisesti.

Moni siis lukee verkosta vain sen osan, että mineraaliöljy sisältää syöpää aiheuttavia ainesosia tarkistamatta, ettei siinä yhteydessä puhuta kosmetiikkateollisuuden käyttämästä mineraaliöljystä, joka on erittäin puhdistettua. Jopa WHO (Maailman terveysjärjestö) on sitä mieltä, ettei kosmetiikkateollisuuden käyttämä mineraaliöljy aiheuta syöpää.

Mineraaliöljyjen puhtaudesta ja turvallisuudesta puhuttaessa olisikin tärkeää, että jokainen keskusteluun osallistuja puhuisi samasta ainesosasta, eli kosmetiikan ja lääketeollisuuden käyttämästä mineraaliöljystä eikä vetäisi keskusteluun mukaan faktoja, jotka tosiasiassa koskevat vähemmän puhdistettuja ja muissa yhteyksissä käytettäviä mineraaliöljyjä. Sekä Bangkokin läpi virtaava Chao Phraya -joessa ja pohjoisen Suomen lähteessä on molemmissa vettä, mutta jos aletaan keskustelemaan veden juomisen turvallisuudesta ja eduista, on hyvin tärkeää, että keskustelun osapuolet puhuvat samasta vedestä.

Oma suhtautumiseni mineraaliöljyihin

Minulla on itselläni melko neutraali suhtautuminen mineraaliöljyihin. Valitsen mielelläni kasvoilleni kosteusvoiteen, jossa on mineraaliöljyjen sijaan luonnon öljyjä, sillä koen luonnon öljyistä olevan iholleni ja omiin tarpeisiini usein enemmän hyötyä juurikin siksi, että ne koostuvat niin monista iholle hyödyllisistä ainesosista eivätkä vain sido kosteutta alleen. Pieni ripaus mineraaliöljyä muuten hyvältä vaikuttavassa tuotteessa ei kuitenkaan haittaa minua.

Sen sijaan säärieni iho kuivuu niin helposti ja niin paljon, että vartalovoiteessani saa jopa hyvinkin mielellään olla mukana kosteutta alleen tehokkaasti sitovaa mineraaliöljyä. Omilla huulillani mineraaliöljyä sisältävä huulivoide sopii loistavasti yöllä huulivoiteeksi, sillä jos käytän niillä säännöllisesti kosteuden haihtumista ehkäisevää, mineraaliöljyä hyödyntävää, eivät ne pääse kuivumaan. Jos kuitenkin olosuhteet yllättävät ja huulet kuivuvat pahasti, käytän huulillani tuotetta, joka kosteuttaa niitä.

Kasvojen puhdistustuotteissa kuten esimerkiksi puhdistusmaidoissa puolestaan välttelen sitä, sillä se ei huuhtoudu iholta pelkällä vedellä ja mineraaliöljypohjaiset puhdistustuotteet jättävät iholle usein ikävän kalvomaisen tunteen. Mineraaliöljypohjaiset puhdistusmaidot ovat esimerkiksi kauhuni ihan vaan siksi, että ne jättävät iholleni niin inhottavan klähmäisen tunteen.

Kun itse söin aikoinaan aknen hoitoon tarkoitettua Roaccutan-kuuria, joka finnien lähdettyä kuivatti ihoni aivan järkyttävään kuntoon, levitin iltaisin kasvoilleni ensin kaikki mahdolliset kosteuttavat ainesosat ja viimeistelin komeuden runsaasti mineraaliöljyä sisältävällä voiteella, joka varmisti, että ihoni saa ryystää kosteutta rauhassa eikä se pääse haihtumaan.

mineraaliöljy Ostolakossa blogi Virve Vee

Millainen suhtautuminen teillä on kosmetiikan mineraaliöljyyn?


Lue myös:

Tämän vuoksi silikoneja ei kannata vältellä

PHMB ja aiheettomat pelonlietsojat

Aiheuttaako antiperspirantti rintasyöpää?

virve-fredman-taydellinen-iho-opas-korealaiseen-ihonhoitoon

Kirjani Täydellinen iho – opas korealaiseen ihonhoitoon on nyt kaupoissa!

Kommentit (30)
  1. Aivan loistava teksti jälleen kerran Virve! Ihana kun jaksat kirjoittaa kosmetiikan raaka-aineista näin laaja-alaisesti ja selkeästi 🙂

    1. Kiitos! 🙂 Minusta on tärkeää, että aiheesta valloillaan olevia harhaluuloja kumotaan, koska niitä on liikkeellä paljon. :/

  2. Mistä tietää, mikä tuote sisältää mineraaliöljyä? Mistä ne tunnistaa incissä?

    1. Mineraaliöljy on INCI-listassa yleisimmin nimillä Paraffinum Liquidum ja Mineral oil. Mineraaliöljyjä tai sen sukulaisia voi myös löytää nimillä Paraffin, Liquid Paraffin, Liquid Petroleum, Paraffin Oil, Petroleum Oil, Petrolatum (Vaseliini) ja Petrolatum Liquid. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *