Ostolakossa-kosmetiikkablogi
Ostolakossa-kosmetiikkablogi

Miksi kosmetiikkajäte on tuomittavampaa kuin muu jäte?

Kosmetiikkabloggaajana törmään aina välillä hyvinkin tuomitseviin kommentteihin koskien käyttämäni kosmetiikan muodostamaa jätemäärää. Koen, että aiheesta on syytä avata keskustelua, sillä uskoisin, että meistä itse kullakin on hieman pohdittavaa asian suhteen.

Kosmetiikkajätteen kierrätys

Varsinkin kangasnaamioita esitellessäni olen saanut usein kuulla kauhistelevaa pohdintaa siitä, miten hirveästi niistä tulee jätettä, mikä toki pitää paikkansa. Haluaisin kuitenkin tuoda asiaan esiin myös toisen näkökannan, mikä asettaa asiaan hieman mittasuhteita.

Kosmetiikkajätteen kierrätys

Jos olisin kiireistä elämää elävä lifestyle-bloggaaja ja kertoisin, että nappaan päivittäin välipalana purkillisen rahkaa ja energiapatukan, ei kukaan taatusti alkaisi taivastella niiden tuottamaa jätteen määrää, sillä on yleisesti hyväksyttävää kuluttaa pakattuja elintarvikkeita.

Kosmetiikkajätteen kierrätys

En tee itse noin, mutta se sama lifestylebloggaaja, jonka toimintaperiaate on hyväksyttävä eikä aiheuta yleistä mietintää tuottaa valinnallaan viikoittain enemmän jätettä kuin esimerkiksi kangasnaamioni tuottavat. Miksi hänen toimintaansa ei kyseenalaisteta? Miksei hän voi purkittaa litran rahkapakkausta pestäviin rasioihin tai pakata rasiaansa evääksi jotain, mistä ei synny yhtä paljon pakkausjätettä kuin yksittäispakatuista energiapatukoista?

Kosmetiikkajätteen kierrätys

Harva alkaa miettiä, että lajitteleekohan se sama bloggaaja ne syömiensä ruokien pakkaukset varmasti oikein. Ai ups, menikö se energiapatukan käärepaperi taas kiiressä siihen ohimennen bongattuun sekajäteroskikseen tai eikö työpöydän vieressä ollut kuin yksi roskis, johon kaikki oli taas nopeaa heittää asiaa ajattelematta?

Kosmetiikkajätteen kierrätys

Minun kosmetiikkapakkauksilleni ei käy noin, sillä minulle kierrätys on itsestäänselvä asia. Asun talonyhtiössä, jossa on noin 15 asuntoa ja pihallamme on biojäteastian lisäksi tasan yksi tavallisen kokoinen roskalaatikko, joka tyhjennetään kerran viikossa. Tuo laatikko on tarkoitettu tiukasti vain sekajätteelle, joka Ruotsissa usein poltetaan energian tuottamiseksi. (Ruotsissa on jopa hieman ”pulaa jätteestä”, sillä kaikki kierrätetään niin hyvin, kuten esimerkiksi tästä artikkelista voi lukea.)

Kosmetiikkajätteen kierrätys

Kaiken lopun jätteen keräämme kotona erilaisiin kasseihin/laatikkoihin, jotka kannamme kävellen reilun 5 minuutin kävelymatkan päähän kierrätyspisteelle (emme omista autoa). Tuolta kierrätyspisteeltä löytyy paitsi lasin, metallin ja paperin keräys myös pahvin ja muovin keräyslaatikot, joille useat muutkin alueella asuvat tuovat roskansa, sillä ruotsalaisille kierrätys vaikuttaa olevan yleinen itsestäänselvyys.

Kierrätyspiste ei sijaitse kätevällä sijainnilla ja sinne on suorastaan ärsyttävää mennä (varsinkin kädet täynnä kasseja ja/tai laatikoita), joten pyrimme parhaamme mukaan minimoimaan esimerkiksi käyttämämme muovin ja pahvin määrän, jotta voisimme kantaa pisteelle tavaraa vaikka vain kerran kuussa yhden kävelyreissun verran. Tämä näkyy selkeästi esimerkiksi kauppakassiemme sisällössä (sekä itse kauppakasseissamme).

Kosmetiikkajätteen kierrätys

Kun kierrätystilanne on tämä, tulee väkisinkin miettineeksi, kuinka paljon jätettä tuottaa, sillä sen kaiken määrää voi ihastella päivittäin omassa komerossaan. Kaikki aina sanovat, että tuottamansa jätteen määrän näkeminen omalla takapihallaan saisi monet varmasti kauhistumaan, mutta meillä tilanne on oikeasti melko lailla juurikin se.  Minulla jokainen kangasnaamiopakkaus menee silti kiltisti muovin keräykseen ja jokainen kosmetiikkapakkaus lajitellaan oikein, mutta en todellakaan voi olla sokea niiden yhdessä muodostamalle jätemäärälle.

Kosmetiikkajätteen kierrätys

Minulle tuottaakin suuria vaikeuksia ymmärtää, miksi on ok ostaa joka viikko pussillinen kääreisiin kiedottuja Dumle-karkkeja, herkutella sipsipussilla ja ostaa sen kylkeen vielä pari muovipurkkiin pakattua kermaviiliä ja niihin pari pussia dippiä, mutta niitä mussutellessa kirjoitella nettiin, kuinka pahasta jonkun kosmetiikan kulutus maailmalle on ja kuinka paljon siitä syntyy ”turhaa jätettä”? (Ja pahimmillaan ajaa sitten vielä seuraavana aamuna omalla autolla töihin ”koska täältä kaukaa on muuten niin hankalaa kulkea, mutta kun haluan asua täällä maalla”.)

Kosmetiikkajätteen kierrätys

Mikä kukaan muu on määrittelemään, mikä minun jätteestäni on turhaa? Miksi jonkun muun rahkapurkit, juotavat jogurtit, paahtoleipäpussit, karkkipaperit tai kätevästi käsilaukkuun mahtuvat purkkapaketit eivät sitten olisi turhaa ja tuomittavaa jätettä, mutta kosmetiikkapakkaukset ovat? Toki voin elää ilman kosmetiikkaani, mutta niin voivat kyllä muutkin elää ilman noita edellä mainittuja juttuja.

Wish Formula Blackhead & Blackmask Home Spa Kit

Tämän postauksen tarkoitus ei ole yrittää ostaa parempaa omaatuntoa itselleni perustelemalla, miksi juuri minun kosmetiikan kulutukseni on ok. Tämän postauksen tarkoitus on herättää ihmisiä miettimään muiden ihmisten valintojen sijaan niitä omia valintojaan. 

Jos minulle sanottaisiin, että saan kuluttaa esimerkiksi muovijätettä kuukaudessa X määrän, tekisin tietoisia valintoja käyttämieni elintarvikkeiden suhteen ja nauttisin edelleen kosmetiikastani. Se, että minulta tulee kosmetiikkajätettä ei tarkoita, että tuottamani jätteen määrä olisi kuitenkaan yleisesti suurempi kuin keskivertoihmisellä. Jostain syystä moni kuitenkin tuntuu ajattelevan näin automaattisesti. Tosiasiassa jätettä voi jopa tulla vähemmän kuin monilla, mutta sitä vain tulee erilaisista asioista.

Ostolakossa kangasnaamio bioselluloosanaamio

Minusta kosmetiikan kulutuksessa on tärkeää miettiä nimeomaan kierrätysnäkökulmaa ja uskon, että monilla voisi olla se suhteen tsemppaamista, sillä onhan vain niin helppoa heittää kaikki kosmetiikkajäte sekajätteeseen ja puolustautua sanomalla, ettei tiedä kun kukaan muu ei ole sitä heille opettanut. Ööh, miten olisi Google…?

En lähde väittämään, että oma kuluttamiseni olisi kaikessa esimerkillistä, sillä tottakai aina voi olla parempi ja fiksumpi, mutta haluaisin yrittää näyttää esimerkkiä edes siinä, että pyrin sentään miettimään näitä asioita omaa kokonaiskuvaa katsomalla sen sijaan, että van kauhistelisin muiden valintoja. Ehkä minulla ja sillä rahkapurkkeja sekä energiapatukoita kuluttavalla mimmillä onkin loppujen lopuksi ihan sama jätemäärä sitten kuitenkin kuukausitasolla?

Ozoo Face Injection Mask Hydro Lift

Siitä asiasta olen toki monien yhtä mieltä, että esimerkiksi korealaisten ja japanilaisten kuluttajien tuottama jätteen määrä hirvittää minuakin. Molemmissa maissa vierailleena kauhistelen erityisesti elintarviketeollisuuden tuottamaan pakkausjätteen määrä enkä voi kuin toivoa, että sen kierrätykseen satsataan ja pakkausmateriaaleihin ja -tapoihinkiinnitetään huomiota.

Jos joku siis edelleen kauhistelee vaikkapa juuri minun kangasnaamioideni tuottamaa jätteen määrää toivon, että jokainen keskittyisi mielummin tarkastelemaan oman taloutensa kokonaisjätteen määrää ja sen oikeaoppista lajittelua. Minulla itselläni on nimittäin rehellisesti sanottuna varsin hyvä omatunto sen asian kanssa, minkä vuoksi en näe kosmetiikkapakkauksiani suurena ongelmana.

Animal sheet mask

Kuinka paljon te mietitte ja ihan oikeasti toteutatte jätteidenne lajittelua?


Lue myös nämä postaukseni:

Tukholma kosmetiikka Hyviä kangasnaamioita Mitä on k beauty

Kommentit (58)

 1. Pikkuvaimo

  Asiaa! Itse kerrostalon unelmakierrätysroskakatoksesta (lasi, metalli, paperi, pahvi, ongelmajäte!) pois muuttaneena, pieneen asuntoyhtiöön jossa kierrätyksestä ei olla kuultukaan, on päivittäisten ostosten tekeminen muuttunut. Kun kaiken kierrättäminen on paljon hankalampaa, on helpompi tehdä ostopäätös sen mukaan miten tuote on pakattu. Ei yksittäispakattuja tuotteita meidän talouteen. 🙂

  Kosmetiikkajätteestä en osaa olla sillä tavalla huolissani, mutta tekstiilijäte huolettaa. Se se on hankala kierrätettävä.

  • Virve Vee

   Tekstiilijäte on mielenkiintoinen aihe myös! En ole perehtynyt asiaan paljon, mutta yritän omalta osaltani olla ostamatta paljoa vaatteita, sillä minusta tuntuu hurjalta ajatukselta, kuinka paljon lähes kertakäyttöisiksi päätyviä vaatteita varsinkin täällä Ruotsissa usein ostetaan. Moni tuntuu vain ajattelevan, että tekee vain pelkkää hyvää nakatessaan sen käytetyn tai jopa käyttämättömän vaatteen UFFin laatikkoon, mutta eipä niitä vaatteita niihinkään ihan loputtomasti voi toimittaa. :/

 2. Ilonpilaaja(ko?)

  Ilahduttavan kattavan ja tärkeän postauksen olet tehnyt. Itse koen, että kosmetiikkajäte ei ole muita jätteitä tuomittavampaa vaan ainoastaan tuomittavaa.
  Aikoina, jolloin luonnonvarojen kulutus on maapallolle täysin kestämätöntä ja jokainen käytetty materiaali olisi hyvä mahdollisimman tarkoin uusiokäyttää, on mielestäni melko haitallista lisätä kertakätttöisyyden trendiä. Tähän viittasin edellisen postauksen kommenttikentässä sillä, että mielestäni kertakätttöiset kasvonaamiot kuvastavat tätä trendiä hyvin. Valveutuneet vihreitä arvoja kannattavat kosmetiikkayritykset kehittelevät vaikkapa kasvoille tai hiuksille sopivia palasaippuaratkaisuja, joiden pakkaaminenkin kuormittaa luontoa mahdollisimman vähän.
  Mielestäni jonkin asian ”hypetyksellä” on muistettava aina olevan seurauksia. Mikäli laajan kuulijakunnan saavuttava henkilö alkaisi hehkuttaa juurikin noita pieniin pakkauksiin pakattuja rahkoja seuraisi moni varmasti perässä ja kyseisten tuotteiden kulutus kasvaisi ainakin tietyssä piirissä. Siksi on mielestäni hienoa, että avasit kosmetiikan kuluttamiseen liittyvää vastuuta kertomalla tarkemmin myös tästä puolesta. Uskon, että sinulla on paljon lukijoita ja on todella ilahduttavaa, jos postauksen myötä syntynyt keskustelu saa useammankin miettimään asiaa ja omia valintojaan.

  • Virve Vee

   Minusta on todella hyvä nostaa tällaisia asioita esiin, sillä niiden ympärille saadaan kuitenkin aina hyvää keskustelua, joka voi varmasti tuoda hyviä pointteja ainakin jollekin ja vaikuttaa sen myötä jonkun ostokäyttäytymiseen. 🙂 Minusta on myös hyvä, että lukijanikin ”tökkivät” minua hieman kommenteillaan, jotta osaan itsekin alkaa välillä miettiä enemmän juuri sellaisia asioita, joihin en tule aina välttämättä ensimmäisenä kiinnittäneeksi huomiota. On aina mukavaa saada lukijoilta kommentteja, joista huomaa heidän olevan hyvin perillä jostakin asiasta, josta en itse selkeästi tiedä mitään, jolloin tietoa myös saadaan jakoon. 🙂

 3. Milja

  Kiitos hyvästä kirjoituksesta. Olenkin monesti ihmetellyt, kuinka joillakin voi olla niin paljon energiaa joka välissä kommentoida sinun jätteidesi määrää.

  Asun itse maassa, jossa kierrätyksestä ei ole tietoakaan. Kaikki, lasista pattereihin, menevät samaan roskikseen ja kaatopaikalle. Valtaosa ihmisistä ei ole kierrätyksestä koskaan kuullutkaan, saati voisi kuvitella sitä koskaan harrastavansa. Mutta myöskään siihen ei ole valtion tai kaupungin puolelta tarjottu mahdollisuutta. Ei ole minkäänlaisia kierrätyspisteitä missään, ei auta vaikka kuinka itse haluaisit lajitella jätteesi. Jokainen tavara on paketoitu mahdollisimman moneen kertaan muoviin, ja kaupassa ostoksesi pakataan kymmeneen eri muovipussiin, halusit sitä tai et. Tämä on suomalaiseen kierrätykseen tottuneelle aika järkyttävää, ja halusinkin tämän kertoa juuri siksi, että ihmiset ymmärtäisivät, kuinka hyvällä tolalla nämä asiat esim. Pohjoismaissa ovat. Tämänkin maan väkiluku on Suomeen nähden noin 15-kertainen, siitä voi laskea jätteiden määrää.

  • Virve Vee

   Tuo kuvailemasi meno tuntuu kyllä hurjalta ajatukselta kun on tottunut tähän Suomi-Ruotsi-akselin asenteeseen, joka on täysin erilainen kuin siellä. Ei voi kuin toivoa, että asiaan aletaan maailmanlaajuisesti kiinnittää pikkuhiljaa yhä enemmän ja enemmän huomiota! :/

 4. Erja

  Tiedätkö mitä mietin (et…öhö-öhö öhö) .. No sitä, kun meillä töissä on jäteastiat seka/bio/lasi/pahvi- jätteille ja sitten tulee roska-auto ja kippaa ne kaikki samaan konttiin! Kaikki! Siis mitä! Asun pohjois-pohjanmaalla. Mitä järkeä on kierrättää, jos kaikki menee kaatikselle kuitenkin!
  Vien omat vastaavat roskat kaupan pihalla oleviin kierrätys-kontteihin, toivottavasti ne menee johonkin lajitteluun. Energia-jätettä täällä ei edes kerätä, eikö ole polttopaikkaa?
  T juuh. Paskaan täällä hukutaan, yritetään valita viisaammin

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *