Ostolakossa-kosmetiikkablogi
Ostolakossa-kosmetiikkablogi

Asiaa Aasiasta: viilentävät ja puolimetriset kuukautissiteet

Postailin pari viikkoa sitten kokemuksiani hieman pieleen menneestä kuukautiskuppikokeilusta ja postaus sai osakseen paljon huomiota. Halusin, että aiheesta puhutaan, jotta kuukautiskupin tunnettuus lisääntyisi ja jotta muutkin kuppia huonolla menestyksellä kokeilleet rohkaistuisivat kokeilemaan kuppia uudelleen.

Jos kuitenkin ollaan ihan rehellisiä, niin en postannut kupista vain saadakseni kertoa teille tarinan omasta taistelustani sisään jääneen kupin kanssa. Oikeasti se oli vain pohjustus sille, että halusin tehdä postauksen siitä, kuinka haastavaa Aasiassa on ollut löytää hyviä kuukautistarvikkeita, mutta jos en olisi kertonut ensin, miksi en käytä kuukautiskuppia, joutuisin selittelemään asiaa siteistä ja tamponeista puhuessani. Nyt siis tiedätte, miksi en käytä kuukautiskuppia.

Tamponi ostolakossa virve

Olen asunut viimeiset vuodet maassa, jossa rakastetaan tamponeja. Ihan tosi, ruotsalaiset ovat hulluina niihin! Laivalla työskennellessäni pääsin toteamaan, että ruotsalaiset haluavat aina ostaa OB-tampooneja, joissa ei ole asetinta ja Ruotsissa asuessani hihittelin aluksi jopa hieman kun näin apteekeissa myynnissä läpinäkyviä tampoonisäkkejä, jotka sisälsivät 30-50 tampoonia. Jos minun pitäisi nimetä asioita, jotka tulevat ruotsalaisista naisista ensimmäisenä mieleeni, olisivat tampoonit yksi ensimmäisiä asioita.

Monissa Aasian maissa tilanne tamponien suhteen on aivan toinen. Joissakin maissa niitä on saatavilla hyvin, joissakin niitä on saatavilla vähän vähemmän ja monissa ne ovat melko harvinaisia. Olen matkustellut viime vuosina Aasiassa (Singapore, Japani, Etelä-Korea, Malesia, Vietnam, Indonesia ja Thaimaa) ja kuukautiseni ovat ajoittuneet reissuni aikaan hyvin monessa kohteessa ollessani, joten olen päässyt lähes poikkeuksetta jokaisella reissullani shoppailemaan paikallisia kuukautistarvikkeita.

Ennen Thaimaahan tuloa en kuitenkaan ollut tehnyt mitään suurempaa analyysia aiheesta. Kun kuukautiset tulivat, ryntäsin matkakohteessa lähimpään 7-Eleveniin tai vastaavaan markettiin hakemaan siteitä ja siinä se. Nukun mielelläni pitkään ja varsinkin lomalla ollessani yöuneni voivat helposti venyä lähes kellon ympäri, joten en halua stressata siitä, että minun täytyisi nousta vaihtamaan tamponia, eli siteet ovat olleet hyvä valinta.

Kuukautissiteet aasia Ostolakossa

Olin ennen Thaimaahan muuttoa kyllä miettinyt, että miten minulla voikin olla aina niin huono tuuri, että ostan aina Aasiassa ollessani aivan kummallisia siteitä.  Onnistuin joka kerta poimimaan ensin siteitä, joiden imukyky oli aivan surkea ja ohivuotoja tuli lähes poikkeuksetta. Tämän jälkeen ostin joka kerta uuden pakkauksen siteitä, joiden kanssa ajattelin voivani nukkua yöni ongelmitta. Jokaisella kerralla nämä uudet, ”varmemmalta” vaikuttavat siteet paljastuivat kotona enemmän vaippoja kuin kuukautissiteitä muistuttaviksi hirviöiksi. Käytän normaaleja, matalavyötäröisiä alushousuja ja yhdet ostamani kuukautissiteet jopa nousivat niistä yli sekä edestä että takaa ja minun piti ihan varmistaa, että olin ostanut siteitä enkä aikuisten vaippoja.

Olen ennen laittanut huonot kuukautissideostokset vain surkean tuurin piikkiin. Kun aasialaisissa lähikioskeissa ei ole tuttuja merkkejä, tulee valinnan tehneeksi melko sokkona ja uskoin, että minulla nyt vain on ollut huono onni. (Myöhemmin olen oppinut, että tutut ja turvalliset Always-merkin tuotteet löytyvät Aasiasta Whisper-nimellä.)

Thaimaassa aloin kuitenkin kiinnittää asiaan enemmän huomiota, sillä puoli vuotta Thaimaassa tarkoittaa myös monia kuukautisia.

Kuukautissiteet aasia Ostolakossa

Asuntomme vieressä olevassa 7-Eleven-liikkeessä on  ihan kattava valikoima kuukautissiteitä, mutta ei ollenkaan tamponeja. Tutkin läpi muitakin jokaisella kulmalla lymyäviä 7-Eleven-liikkeitä ja sama homma. Tamponit olivat harvinaisuus. Aloin googlettaa asiaa ja selvisi, että Bangkokin keskustasta ja Thaimaan turistialueilta niitä kyllä löytyisi jossain määrin, mutta muuten niitä ei liiemmin käytetty. Tutkin läpi kotimme lähellä olevan valtavan supermarketin piiiitkän kuukautishyllyn eikä silmiini sattunut yhtäkään tamponipakettia.

Kun googlettelin aiheesta lisää selvisi, kuinka vähän Aasiassa käytetään tamponeja. Tietyissä kulttuureissa ei pidetä soveliaana käyttää niitä varsinkaan ennen naimisiinmenoa, sillä niiden pelätään vievän tytön neitsyys rikkomalla immenkalvon. Kaikkialla tamponien käyttöä ei vältellä siksi, mutta monessa kulttuurissa ajatusta siitä, että nainen työntäisi jotain sisäänsä pidetään hieman epäsoveliaana tai jopa likaisena, minkä vuoksi tamponeille ei ole suurta kysyntää. Asiaan voi liittyä erilaisia hassuja legendojakin kuten esimerkiksi, että tamponien käyttö löysentää paikkoja. Myös TSS:n pelko on yleinen. Esimerkiksi Kiinassa vain noin 2% naisista käyttää tamponeja (Euroopassa jopa 70% maasta riippuen) ja jos olet vaikkapa ammattiuimari, ajoitat vain treeniohjelmasi kuukautisten mukaan etkä ui tiettyinä päivinä. Yleisesti naiset myös valitsevat käyttöönsä saman tuotteen kuin heidän äitinsäkin, mikä on hyvin luonnollista.

(Täältä voi lukea mielenkiintoisen BBC:n artikkelin siitä, mitä tamponit saivat aikaan lentokentän turvatarkastuksessa Egyptissä, jossa ne ovat melko harvinaisia.)

Kuukautissiteet aasia Ostolakossa

Aiemmilla Aasian reissuillani olen tarvinnut kuukautissiteeni heti ja välittömästi tilanteen iskiessä päälle, joten olen napannut ne varsin laajoja valikoimia tarjonneista kioskista enkä ole koskaan tullut kurkanneeksi isompien kauppojen valikoimia. Täällä Bangkokissa siihen on kuitenkin ollut aikaa ja paikallisen kuukautissidetarjonnan tutkiminen onkin ollut hyvin mielenkiintoista.

Meillä länsimaissa sidepakkauksista näkee tavallisesti vain siteen muodon, imutehon ja maininnan siitä, onko se erityisen pitkä. Ehkä siellä jossain pakkauksen sivussa tai takana on annettu tarkemmat mitatkin, mutta en koskaan kiinnitä niihin huomiota. Tuntuu, että siteet ovat aika standardikokoisia eikä kohdalleni ole koskaan sattunut jättimäisiä vaippoja. Aasialaiset tuotemerkit ilmaisevat kuitenkin pakkauksen etuosassa usein selkeästi, kuinka monta senttiä pitkä side tavallisesti on, mikä on oikeastaan aika kätevää kun oppii hahmottamaan, minkä pituiset ovat itselleen parhaita.

Kuukautissiteet aasia Ostolakossa

Se ylivoimaisesti mahtavin, hauskin ja kaikella tapaa jotenkin vain ”japanilaisin” juttu, johon törmäsin ensimmäistä kertaa täällä Bangkokissa japanilaista kosmetiikkaa myyvässä kempparissa ja sen jälkeen myös japanilaisia kuukautissiteitä myyvässä isossa marketissa (japanilaiset tuotemerkit ovat selvästi erittäin suosittuja täällä) olivat nämä kuukautissiteiden laminoidut näytekappaleet, joita hyllynreunassa roikkui.  Ne olivat hämmentäviä ja aluksi jopa vähän hihityttäviä, mutta loppujen lopuksi aika mielettömän käteviä. Näiden avulla voi siis tutkia, millaisia kuukautissiteitä haluaa ostaa ja välttyä hutiostoksilta.

Kuten kuvista näkyy, on siteitä tosiaankin saatavilla varsin isoina ja 30-40 cm pituiset sekä takaa jopa 17 cm leveät yösiteet antavat taatusti levollisen olon ohivuotojen suhteen. Jopa puolet siteistä olikin noita 30-40 cm siteitä! Tällaisten mallien avulla olisikin ollut paljon helpompaa löytää ne itselleen sopivat siteet ja välttyä vaippaostoksilta.

Kuukautissiteet aasia Ostolakossa

Koska erilaiset japanilaiset brändit kuten Elis ja Sofy ovat suosittuja, tulee niiden myötä tarjolle myös erilaisia japanilaisia innovaatioita, joihin minunkin on ollut tietysti pakko tutustua. Kaiken maailman tuoksuvat pikkuhousunsuojat ovatkin varmasti monille tuttuja, mutta tartuin itse uteliaana paitsi raikkaalta tuoksuvaan, myös viileän vilvoittavaan kuukautissuojaan. Kyllä, tämä SOFY Cooling Fresh -kuukautissuoja tuo virkistävän tuulahduksen sinne.

 Ostolakossa viilentävät tuotteet

Japanilaiset rakastavat erilaisia viilentäviä tuotteita. Voisin tehdä oman postauksensa vaatteisiin suihkittavista viilennyssuihkeista, viilentävistä paidankauluksista ja muista vastaavista keksinnöistä ja nämä viilentävät kuukautissiteet ovat niille vain luonnollinen jatkumo. Ne voivat kuulostaa hassulta, mutta jos olette nähneet hikisiä Instagram Stories -klippejäni voitte uskoa, että täällä Bangkokissa on varsin hiostavaa ja joskus tuntuu, että olen valmis ottamaan käyttöön epätoivoisimmatkin keinot oloni helpottamiseksi – olkoon tämä siis yksi esimerkki sellaisista.

Kuukautissiteet aasia Ostolakossa

Viilentävä kuukautissuoja oli melko jännittävä kokemus. Se ei tunnu samalta kuin kylmäkallen päällä istuminen, mutta antaa alakertaan varsin hämmentävän viileyden tunteen samalla tavalla, kuin vaikkapa Vicks Vaporub antaa iholle. Tunne ei ole voimakas, mutta noh, aistittavissa kuitenkin ja ehkä hieman hämmentävä. Se myös kestää tunteja. Tiettyyn aikaan kuukaudesta ainakin itse mielelläni jopa unohtaisin koko alapään olemassaolon, mutta kevyesti viilentävä tunne saa aikaan jotenkin hyvinkin tietoisen olon siitä, että kaikki ei ole ihan normaalisti ja että alakerrassa on jotain, mikä muistuttaa kuukautisten olevan käynnissä. Olo on kieltämättä tavallista raikkaampi, mutta viilentävä kuukautisside on silti ehkä vähän liian hämmentävä minulle.

(Jos tämä side hymyilyttää, niin tuli mieleen, että aina niin hämmentävässä Japanissa on muuten ravintola, jonka annoksena on punaista hyytelöä kuukautissiteen päältä tarjoiltuna.)

Kuukautissiteet aasia Ostolakossa

Lupaan, etten ole muuttamassa blogiani kuukautisblogiksi eikä minulla ole aiheesta enää tämän enempää kommentoitavaa, mutta halusin päästä jakamaan nämä kuukautishavainnot kanssanne. Ne kun ovat melko olennainen osa naisena elämistä ja minusta tällaisten kulttuurierojen pohtiminen on aina hyvin mielenkiintoista.

Kuukautissiteet aasia Ostolakossa

Onko teillä jaettavana kiinnostavia kuukautishavaointoja maailmalta?


Lue myös:

Parhaat ja ikävimmät asiat Bangkokissa

Thaimaassa henget juovat punaista Fantaa

Huivilla vai ilman? Ajatuksia Kuala Lumpurin kosmetiikkamainonnasta

Diginomadina Thaimaassa: näin sujuu elämä läppärityöläisenä maailmalla

virve-fredman-taydellinen-iho-opas-korealaiseen-ihonhoitoon

Kirjani Täydellinen iho – opas korealaiseen ihonhoitoon on nyt kaupoissa!

Kommentit (15)

 1. NGl

  Vain se huomio, että nuo raikastavat / viilentävät / deodoroivat kuukautissuojat eivät ole kuitenkaan mikään ideaali iholle ja limakalvoille – niiden teho perustuu ties millä kemikaaleilla käsittelyyn. Itse olen joskus kokeillut raikastavia alushousunsuojia, enkä onneksi saanut mitään oireita, mutta jostain artikkelista luin niiden voivan aiheuttaa ihottumaa ja jopa tulehduksia.. (kuten hajustetun vessapaperinkin…)
  Itse turvaan mieluitn siis säännölliseen vesipesuun.

  1. Karoliina

   Mä en kanssa ikinä uskaltaisi laittaa niinkin herkälle alueelle, kuin alapääni limakalvoille mitään tuoksuvia saati viilentäviä siteitä. Ihan perus Alwayssitkin hiostaa ja saa aikaan näppyjä ja parhaiksi ja ihoystävällisimmiksi siteiksi olenkin todennut kotimaisen Vuokkosten luomupuuvillasiteet, joilla on Allergia- ja astmaliiton hyväksyntä ja ne ei tosiaan hiosta yhtään verrattuna jopa muovisen tuntuisiin Alwaysseihin.

   1. Virve Vee

    Joo, jos on tosiaan herkästi reagoiva, niin kaikki ylimääräistet hajusteet ja kemikaalit ovat varmasti ehdoton ei. 🙂

   2. Pauliina

    Itselleni tuli vuosien homealtistuksen jälkeen niin paha hajusteyliherkkyys, että en voi enää käyttää mitään hajustettuja siteitä. Muutama vuosi sitten esimerkiksi Always muutti kaikki siteensä jollain tuoksulla hajustetuiksi ja niiden käyttö aiheutti niin pahat oireet että sen jälkeen en ole käyttänyt niitä kertaakaan. Myös Libresse taisi tehdä saman tempun. Muistan tällöin myös lukeneeni iltapäivälehdestä, että joku ihan ns. normaali ihminen sai todella pahan allergisen reaktion siteistä ja että Maria Nordin keräili tuolloin jotain kansalaisliikettä ottamaan yhteyttä valmistajiin hajusteiden käytön lopettamiseksi. Itselleni tuottaa nykyään tuskaa kävellä edes kuukautistarvikehyllyn ohitse supermarketissa, kun siteiden tuoksu leijailee jo kaukaa herkkään nenään. En ymmärrä tälläistä pakkomyrkyttämistä, mutta toisaalta annan roponi ihan mielellään suomalaiselle Vuokkoset-firmalle jonka tuotteet ovat tällä hetkellä ainoita suomen kaupoissa jotka eivät ole kloorivalkaistuja ja hajustettuja. Ajatuksena jokin menthol ainesosana herkille limakalvoille aiheuttaa kauhunsekaista hämmennystä. Miksi ylipäätänsä nämä tuoteet pitää valmistaa noin hurjilla kemikaaleilla kuten kloorivalkaisulla..? Lupasit, ettet tätä asiaa enempää avaa, mutta minusta olisi mielenkiintoista kuulla näiden kyseisten tuotteiden valmistajilta, miksi ovat maailmanlaajuisesti päätyneet tähän hajustamiseen, jota näissä tuotteissa ei muutama vuosi takaperin vielä ollut… Kukahan bloggari nappaisi tähän aiheeseen kiinni (?)

    1. Pauliina

     Tähän aiheeseen puuttui jopa Iltalehti täällä suomessa vuonna 2015 : https://www.iltalehti.fi/terveys/2015062519928761_tr.shtml

     1. NGl

      Ehkä valmistajat ovat päätyneet valintaansa kaiken luonnollisen aiheuttaman pelon ja vastenmielisyyden vuoksi – alapäänkin pitäisi tuoksua eau de colognelta… ! Kuluttajat ja valmistajat yhdessä ruokkivat tätä noidankehää.
      Ymmärrän hiostavan ilmaston asettamat vaatimukset, joihin hygieniatuotteilla yritetään vastata ja pitää kuluttajat tyytyväisinä. Markkinoilla on ilmeinen kysyntä näille tuotteille, joten firmat haluavat pitää tulonlähteestään kiinni. HUomattavasti eettisempi valinta olisi yritystenkin keskittyä valistukseen turhien tuotteiden sijaan, mutta niiden tehtävähän on tuottaa voittoa.. :/
      Mentolista ja muista raikasteista ärtynyt alapää ei taatusti enää tuoksahda raikkaalle, vaan altistuu hiivatulehduksille, sieni-infektioille jne… Suorastaan vastuutonta sallia moisten tuotteiden myyminen ja markkinointi.

      1. Mari

       Ainakin myös Libresseltä löytyy sentään hajustamaton Pro Skin valikoima.
       Ylimääräiset kemikaalit ja hajusteet ei todellakaan ole terveellisiä kenenkään intiimi alueille ja limakalvoille.

       1. pallonenä

        Tuohon kloorivalkaisuun olisi todella kiinnostavaa saada tuoretta faktaa. Ymmärtääkseni kloorivalkaisu on ihan muinaista tekniikkaa ja nykyään kaikki sellu valkaistaan happivalkaisulla, ainakin korkean teknologian maissa kuten Suomessa ja yleisemminkin Euroopassa.

       Vastaa

       Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *