Ostolakossa-kosmetiikkablogi
Ostolakossa-kosmetiikkablogi

Asiaa Aasiasta: viilentävät ja puolimetriset kuukautissiteet

Postailin pari viikkoa sitten kokemuksiani hieman pieleen menneestä kuukautiskuppikokeilusta ja postaus sai osakseen paljon huomiota. Halusin, että aiheesta puhutaan, jotta kuukautiskupin tunnettuus lisääntyisi ja jotta muutkin kuppia huonolla menestyksellä kokeilleet rohkaistuisivat kokeilemaan kuppia uudelleen.

Jos kuitenkin ollaan ihan rehellisiä, niin en postannut kupista vain saadakseni kertoa teille tarinan omasta taistelustani sisään jääneen kupin kanssa. Oikeasti se oli vain pohjustus sille, että halusin tehdä postauksen siitä, kuinka haastavaa Aasiassa on ollut löytää hyviä kuukautistarvikkeita, mutta jos en olisi kertonut ensin, miksi en käytä kuukautiskuppia, joutuisin selittelemään asiaa siteistä ja tamponeista puhuessani. Nyt siis tiedätte, miksi en käytä kuukautiskuppia.

Tamponi ostolakossa virve

Olen asunut viimeiset vuodet maassa, jossa rakastetaan tamponeja. Ihan tosi, ruotsalaiset ovat hulluina niihin! Laivalla työskennellessäni pääsin toteamaan, että ruotsalaiset haluavat aina ostaa OB-tampooneja, joissa ei ole asetinta ja Ruotsissa asuessani hihittelin aluksi jopa hieman kun näin apteekeissa myynnissä läpinäkyviä tampoonisäkkejä, jotka sisälsivät 30-50 tampoonia. Jos minun pitäisi nimetä asioita, jotka tulevat ruotsalaisista naisista ensimmäisenä mieleeni, olisivat tampoonit yksi ensimmäisiä asioita.

Monissa Aasian maissa tilanne tamponien suhteen on aivan toinen. Joissakin maissa niitä on saatavilla hyvin, joissakin niitä on saatavilla vähän vähemmän ja monissa ne ovat melko harvinaisia. Olen matkustellut viime vuosina Aasiassa (Singapore, Japani, Etelä-Korea, Malesia, Vietnam, Indonesia ja Thaimaa) ja kuukautiseni ovat ajoittuneet reissuni aikaan hyvin monessa kohteessa ollessani, joten olen päässyt lähes poikkeuksetta jokaisella reissullani shoppailemaan paikallisia kuukautistarvikkeita.

Ennen Thaimaahan tuloa en kuitenkaan ollut tehnyt mitään suurempaa analyysia aiheesta. Kun kuukautiset tulivat, ryntäsin matkakohteessa lähimpään 7-Eleveniin tai vastaavaan markettiin hakemaan siteitä ja siinä se. Nukun mielelläni pitkään ja varsinkin lomalla ollessani yöuneni voivat helposti venyä lähes kellon ympäri, joten en halua stressata siitä, että minun täytyisi nousta vaihtamaan tamponia, eli siteet ovat olleet hyvä valinta.

Kuukautissiteet aasia Ostolakossa

Olin ennen Thaimaahan muuttoa kyllä miettinyt, että miten minulla voikin olla aina niin huono tuuri, että ostan aina Aasiassa ollessani aivan kummallisia siteitä.  Onnistuin joka kerta poimimaan ensin siteitä, joiden imukyky oli aivan surkea ja ohivuotoja tuli lähes poikkeuksetta. Tämän jälkeen ostin joka kerta uuden pakkauksen siteitä, joiden kanssa ajattelin voivani nukkua yöni ongelmitta. Jokaisella kerralla nämä uudet, ”varmemmalta” vaikuttavat siteet paljastuivat kotona enemmän vaippoja kuin kuukautissiteitä muistuttaviksi hirviöiksi. Käytän normaaleja, matalavyötäröisiä alushousuja ja yhdet ostamani kuukautissiteet jopa nousivat niistä yli sekä edestä että takaa ja minun piti ihan varmistaa, että olin ostanut siteitä enkä aikuisten vaippoja.

Olen ennen laittanut huonot kuukautissideostokset vain surkean tuurin piikkiin. Kun aasialaisissa lähikioskeissa ei ole tuttuja merkkejä, tulee valinnan tehneeksi melko sokkona ja uskoin, että minulla nyt vain on ollut huono onni. (Myöhemmin olen oppinut, että tutut ja turvalliset Always-merkin tuotteet löytyvät Aasiasta Whisper-nimellä.)

Thaimaassa aloin kuitenkin kiinnittää asiaan enemmän huomiota, sillä puoli vuotta Thaimaassa tarkoittaa myös monia kuukautisia.

Kuukautissiteet aasia Ostolakossa

Asuntomme vieressä olevassa 7-Eleven-liikkeessä on  ihan kattava valikoima kuukautissiteitä, mutta ei ollenkaan tamponeja. Tutkin läpi muitakin jokaisella kulmalla lymyäviä 7-Eleven-liikkeitä ja sama homma. Tamponit olivat harvinaisuus. Aloin googlettaa asiaa ja selvisi, että Bangkokin keskustasta ja Thaimaan turistialueilta niitä kyllä löytyisi jossain määrin, mutta muuten niitä ei liiemmin käytetty. Tutkin läpi kotimme lähellä olevan valtavan supermarketin piiiitkän kuukautishyllyn eikä silmiini sattunut yhtäkään tamponipakettia.

Kun googlettelin aiheesta lisää selvisi, kuinka vähän Aasiassa käytetään tamponeja. Tietyissä kulttuureissa ei pidetä soveliaana käyttää niitä varsinkaan ennen naimisiinmenoa, sillä niiden pelätään vievän tytön neitsyys rikkomalla immenkalvon. Kaikkialla tamponien käyttöä ei vältellä siksi, mutta monessa kulttuurissa ajatusta siitä, että nainen työntäisi jotain sisäänsä pidetään hieman epäsoveliaana tai jopa likaisena, minkä vuoksi tamponeille ei ole suurta kysyntää. Asiaan voi liittyä erilaisia hassuja legendojakin kuten esimerkiksi, että tamponien käyttö löysentää paikkoja. Myös TSS:n pelko on yleinen. Esimerkiksi Kiinassa vain noin 2% naisista käyttää tamponeja (Euroopassa jopa 70% maasta riippuen) ja jos olet vaikkapa ammattiuimari, ajoitat vain treeniohjelmasi kuukautisten mukaan etkä ui tiettyinä päivinä. Yleisesti naiset myös valitsevat käyttöönsä saman tuotteen kuin heidän äitinsäkin, mikä on hyvin luonnollista.

(Täältä voi lukea mielenkiintoisen BBC:n artikkelin siitä, mitä tamponit saivat aikaan lentokentän turvatarkastuksessa Egyptissä, jossa ne ovat melko harvinaisia.)

Kuukautissiteet aasia Ostolakossa

Aiemmilla Aasian reissuillani olen tarvinnut kuukautissiteeni heti ja välittömästi tilanteen iskiessä päälle, joten olen napannut ne varsin laajoja valikoimia tarjonneista kioskista enkä ole koskaan tullut kurkanneeksi isompien kauppojen valikoimia. Täällä Bangkokissa siihen on kuitenkin ollut aikaa ja paikallisen kuukautissidetarjonnan tutkiminen onkin ollut hyvin mielenkiintoista.

Meillä länsimaissa sidepakkauksista näkee tavallisesti vain siteen muodon, imutehon ja maininnan siitä, onko se erityisen pitkä. Ehkä siellä jossain pakkauksen sivussa tai takana on annettu tarkemmat mitatkin, mutta en koskaan kiinnitä niihin huomiota. Tuntuu, että siteet ovat aika standardikokoisia eikä kohdalleni ole koskaan sattunut jättimäisiä vaippoja. Aasialaiset tuotemerkit ilmaisevat kuitenkin pakkauksen etuosassa usein selkeästi, kuinka monta senttiä pitkä side tavallisesti on, mikä on oikeastaan aika kätevää kun oppii hahmottamaan, minkä pituiset ovat itselleen parhaita.

Kuukautissiteet aasia Ostolakossa

Se ylivoimaisesti mahtavin, hauskin ja kaikella tapaa jotenkin vain ”japanilaisin” juttu, johon törmäsin ensimmäistä kertaa täällä Bangkokissa japanilaista kosmetiikkaa myyvässä kempparissa ja sen jälkeen myös japanilaisia kuukautissiteitä myyvässä isossa marketissa (japanilaiset tuotemerkit ovat selvästi erittäin suosittuja täällä) olivat nämä kuukautissiteiden laminoidut näytekappaleet, joita hyllynreunassa roikkui.  Ne olivat hämmentäviä ja aluksi jopa vähän hihityttäviä, mutta loppujen lopuksi aika mielettömän käteviä. Näiden avulla voi siis tutkia, millaisia kuukautissiteitä haluaa ostaa ja välttyä hutiostoksilta.

Kuten kuvista näkyy, on siteitä tosiaankin saatavilla varsin isoina ja 30-40 cm pituiset sekä takaa jopa 17 cm leveät yösiteet antavat taatusti levollisen olon ohivuotojen suhteen. Jopa puolet siteistä olikin noita 30-40 cm siteitä! Tällaisten mallien avulla olisikin ollut paljon helpompaa löytää ne itselleen sopivat siteet ja välttyä vaippaostoksilta.

Kuukautissiteet aasia Ostolakossa

Koska erilaiset japanilaiset brändit kuten Elis ja Sofy ovat suosittuja, tulee niiden myötä tarjolle myös erilaisia japanilaisia innovaatioita, joihin minunkin on ollut tietysti pakko tutustua. Kaiken maailman tuoksuvat pikkuhousunsuojat ovatkin varmasti monille tuttuja, mutta tartuin itse uteliaana paitsi raikkaalta tuoksuvaan, myös viileän vilvoittavaan kuukautissuojaan. Kyllä, tämä SOFY Cooling Fresh -kuukautissuoja tuo virkistävän tuulahduksen sinne.

 Ostolakossa viilentävät tuotteet

Japanilaiset rakastavat erilaisia viilentäviä tuotteita. Voisin tehdä oman postauksensa vaatteisiin suihkittavista viilennyssuihkeista, viilentävistä paidankauluksista ja muista vastaavista keksinnöistä ja nämä viilentävät kuukautissiteet ovat niille vain luonnollinen jatkumo. Ne voivat kuulostaa hassulta, mutta jos olette nähneet hikisiä Instagram Stories -klippejäni voitte uskoa, että täällä Bangkokissa on varsin hiostavaa ja joskus tuntuu, että olen valmis ottamaan käyttöön epätoivoisimmatkin keinot oloni helpottamiseksi – olkoon tämä siis yksi esimerkki sellaisista.

Kuukautissiteet aasia Ostolakossa

Viilentävä kuukautissuoja oli melko jännittävä kokemus. Se ei tunnu samalta kuin kylmäkallen päällä istuminen, mutta antaa alakertaan varsin hämmentävän viileyden tunteen samalla tavalla, kuin vaikkapa Vicks Vaporub antaa iholle. Tunne ei ole voimakas, mutta noh, aistittavissa kuitenkin ja ehkä hieman hämmentävä. Se myös kestää tunteja. Tiettyyn aikaan kuukaudesta ainakin itse mielelläni jopa unohtaisin koko alapään olemassaolon, mutta kevyesti viilentävä tunne saa aikaan jotenkin hyvinkin tietoisen olon siitä, että kaikki ei ole ihan normaalisti ja että alakerrassa on jotain, mikä muistuttaa kuukautisten olevan käynnissä. Olo on kieltämättä tavallista raikkaampi, mutta viilentävä kuukautisside on silti ehkä vähän liian hämmentävä minulle.

(Jos tämä side hymyilyttää, niin tuli mieleen, että aina niin hämmentävässä Japanissa on muuten ravintola, jonka annoksena on punaista hyytelöä kuukautissiteen päältä tarjoiltuna.)

Kuukautissiteet aasia Ostolakossa

Lupaan, etten ole muuttamassa blogiani kuukautisblogiksi eikä minulla ole aiheesta enää tämän enempää kommentoitavaa, mutta halusin päästä jakamaan nämä kuukautishavainnot kanssanne. Ne kun ovat melko olennainen osa naisena elämistä ja minusta tällaisten kulttuurierojen pohtiminen on aina hyvin mielenkiintoista.

Kuukautissiteet aasia Ostolakossa

Onko teillä jaettavana kiinnostavia kuukautishavaointoja maailmalta?


Lue myös:

Parhaat ja ikävimmät asiat Bangkokissa

Thaimaassa henget juovat punaista Fantaa

Huivilla vai ilman? Ajatuksia Kuala Lumpurin kosmetiikkamainonnasta

Diginomadina Thaimaassa: näin sujuu elämä läppärityöläisenä maailmalla

Kommentit (14)

  1. Hillah

    Noi laminoidut esimerkit on huikee keksintö, ehdottomasti jatkoon! Kuvistasi ylipäätään tulee jo sellainen olo, että siellä päin palloa valikoimaa on tarjolla paljon paremmin kuin vaikka Suomessa (joskaan en itse ole aikoihin ostanut muuta menkkoihin liittyvää kuin ibuprofeenia ja kuukupin pesunestettä, joten en tiedä tarkalleen minkä verran vaikka eri sidemerkkejä ja -malleja löytyy automarketin hyllystä). Oma jännittävin kuukautishavaintoni maailmalta lienee se, että joissain maissa apteekin hyllyltä saa nimenomaan kuukautiskipuihin tarkoitettuja särkylääkkeitä = ihan perus ibuprofeenia/parasetamolia (+ c-vitamiinia tms) vaaleanpunaisessa pakkauksessa jossa on naisen kuva.

    Lisäksi on pakko todeta, että vaikka monen muun lukijan tavoin minäkin lähinnä kauhistelen kaiken maailman viilentäviä ja/tai hajustettuja siteitä, niin silti kiitos että sinä testaat nämä erikoisuudet meidän herkkähäppäreisten puolesta!

  2. Henriiiika

    Tuommoiset näytteet pitäisi olla esillä täälläkin kaupoissa (myös tamponeista)! Ihan loistava idea. Olen käyttänyt melkein 15 vuotta kuukuppia ja jouduin viime vuonna ensimmäistä kertaa ostamaan tavallisia kuukautissuojia, koska kuppi oli unohtunut ottaa reissulle mukaan. Voitte uskoa, että olin aika sormi suussa Prisman hyllyllä. :’D

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *