Miehistä ihonhoitoa

Eräs lukijani lähestyi minua sähköpostitse ja pyysi vinkkejä miehensä ihonhoitoon. Kortisonivoiteen toimiminen hepun kasvovoiteena oli aiheuttanut neidolle syvän järkytyksen, mutta niin vaan oli myös heppu itse järkyttynyt, kun hänen nassuunsa oli kokeeksi lykitty oikeaa kosteusvoidetta. Tunne oli kuulemma ollut yllättävän hyvä.
Viestin lähettänyt neitonen kuitenkin totesi ihan osuvasti, ettei mies arvatenkaan tahdo jatkuvasti vierailla naisen kosmetiikkajemmoilla. Mitä siis avuksi ja kuinka saada mies käyttämään omia, hänelle sopivia tuotteita?

Hoitotuotteita miehille myydessäni olen huomannut pari kätevää konstia, joiden avulla mieskin säikytellään hoitamaan ihoaan.

Yksi hyvä lähestymistapa on verrata ihonhoitoa autosta huolehtimiseen. On se vaan kumma, kuinka autoa jaksetaan hoitaa ja huoltaa, mutta ihoa ei. Miehen elämään kun mahtuu usein aika monta autoa, mutta hhmm, odotas kun lasken… vain yksi iho! Sen kun ajat lunastukseen niin uutta et kyllä tilalle saa.

Tulisiko miehelle päähänkään pestä autoa vaikkapa voimakkaita hankausaineita sisältävällä pesuaineella? Ei varmasti, sillä auton pinta on hyvä pitää siistinä ja tasaisena. Ei kasvojenkaan ihoa voi pestä millä sattuu! Mitä hellävaraisemmin kasvojen ihon pesee, sitä kauemmin se säilyy hyvänä. Kannattaa muistuttaa, että ihon voi puhdistaa samalla sekä huolellisesti että hellävaraiseti, eli ettei pesemättä jättäminen ole synonyymi hellävaraiselle. Moni mies skippaa kasvojen pesun kokonaan (pesee pari kertaa viikossa suihkussa), sillä he eivät tajua, kuinka paljon iholle itseasiassa kertyy likaa. Pyyhkäise näytteeksi tällaisten tapausten pesemätön iho kasvoveteen kostutetulla vanulapulla ja näytä, kuinka likaiseksi lappu jää.

Itse olen huomannut, että miehet kaipaavat tuotteita, joiden vaikutus tuntuu konkreettiselta. Moni sanoo, ettei saisi varmasti miestään käyttämään kasvokuorintaa, mutta oletteko ihan oikeasti kokeilleet? Kuorinta on nimittäin yksi selkeimmin vaikuttavista tuotteista. Mies, joka ei ole koskaan kuorinut kasvojaan huomaa kyllä taatusti heti ensimmäisen kuorintakerran jälkeen eron. Kun vielä lisäksi kerrot, että kuoriminen ennen parranajoa helpottaa parran ajamista ja estää sisäänpäin kasvavia karvoja, on juttu tuotu miehelle konkreettiselle tasolle. Naiselle riittää yleensä uskomus siitä, että näin on hyvä tehdä ja siksi hän tekee näin, mutta mies kaipaa konkreettista näyttöä asian hyödyllisyydestä. Muista kuitenkin kertoa, ettei kuorintaa saa käyttää päivittäin tai iho kuivuu liikaa ja uhkaile miestä todella rasvaisella ja epämiellyttävällä kosteusvoiteella, jota hän joutuisi ihon kuivuttua käyttämään. Kerran pari viikossa on sopiva kuorimistahti miehellekin. (Ja jos miehelläsi kuitenkin on iholla pahoja tulehduksia ja aknea, älä anna hänen kuoria ihoaan, sillä kuorinta voi pahentaa tulehduksia.)

Periaatteessa miesten ja naisten kosteusvoiteet ovat samaa tavaraa ja kumpikin voi käydä toistensa toilettilaukuilla ilman katastrofeja. Firmat selittelevät, että heidän miestentuotteensa ovat aivan erilaisia kuin naisten, sillä naisten iho on yleisesti miesten ihoa ohuempaa ja miesten iho rasvoittuu yleisesti enemmän. Koostumusten täytyy siis olla aivan erilaisia! Itse en jaksa uskoa, että voiteissa olisi sen suurempia eroja (vaikka toki ihojen erot tiedänkin) kuin käyttömukavuus. (Tällä logiikalla miesten ryppyvoiteidenkin täytyisi siis olla naisten versioita tehokkaampia, jotta aineosat menevät paksumman ihon läpi.) Valmiit tuotteet testataan aina kohderyhmällä ja miehet nyt vain ovat kriittisempiä tuotteiden kanssa. Useat naiset tykkäävät kyllä läträtä yöksi todella rasvaiset jankit nassuunsa, mutta miehet eivät tykkää siitä koskaan. Koostumukset on siis tehty nimenomaan miehiä miellyttäviksi. Jos yleisesti verrataan naisille tehtyä, kuivan ihon kosteusvoidetta ja miehille tehtyä vastaavaa on 99% todennäköistä, että miesten versio imeytyy iholle paremmin. Näin se vain on. Ja niin, miesten tuotteissa on usein tietenkin miehinen tuoksu.

Miehet hakevat kosteusvoiteiltaan myös konkreettista apua. Heille ”ennaltaehkäisy” on tuntematon käsite ihonhoidossa, mikä tuo omat haasteensa peliin. Mies nimittäin tulee hakemaan kosteusvoidetta vasta ollessaan ryppyinen, elämän syömä 50-vuotias ja valittaa, kun parissa viikossa ei tapahtunutkaan ihmeitä. Miehet valittavat, että naiset uskovat kaiken hömpän, mitä kosmetiikkateollisuus suoltaa ulos, mutta itseasiassa hehän ne ovat pahimpia. Juuri he ovat niitä, jotka kuvittelevat, että kaikki elämisen jäljet voivat lähteä iholta pois, kun iholle lykkii pari viikkoa George Clooneyn mainostamaa rasvaa. Naiset sentään sanovat rohkeasti, että ”en minä tähän kuitenkaan usko, mutta kokeillaan nyt silti”. He ymmärtävät huomattavasti miehiä paremmin elämän realiteetit. Ja osaavat ennaltaehkäistä.

Kun mies sitten kuitenkin yritetään saada käyttämään kosteusvoidetta, on käyttöön tuleva voide syytä valita huolella. Jos miehen iho kiiltää, valitse mattapintainen tuote. Näin mies huomaa heti sen konkreettisen, ihoa mattaavan vaikutuksen ja ryhtyy käyttämään tuotetta (ongelma -> ratkaisu). Jos miehen iho puolestaan kuivuu, valitse kevyt, mutta kosteuttava voide. Mies huomaa, että voiteen levitys tuo apua kiristävään tunteeseen ja lykkii rasvaa iholleen epämiellyttävän tunteen poistamiseksi. Aloita kevyellä voiteella ja kysy ensimmäisen purkin loputtua (sitten vuoden kuluttua), oliko voide hyvä vai jäikö iho vielä hieman kiristämään. Älä kysy, saisiko voide olla täyteläisempi, sillä mies ei ymmärrä, mitä haet kysymykselläsi. Jos hän sanoo, että vähän vielä kiristi, niin osta hieman rasvaisempaa.

Ja jos olet saanut miehen tykkäämään yhdestä voiteesta, älä ikinä koskaan milloinkaan uskalla ostaa hänelle kokeeksi mitään muuta! Miehet ovat hyvin uskollisia sille kerran hyväki havaitsemalleen tuotteelle, eivätkä todellakaan tahdo vaihtaa sitä. Jos joudut kuitenkin kokeilemaan toisenlaista koostumusta vanhan, melko mukiinmenevän tuotteen tilalle, pysy samassa merkissä. Jos ensimmäinen tuote oli ihan täysi huti ja saat toisen mahdollisuuden, muista vaihtaa merkkiä kokonaan. Mies ei voi ymmärtää, että saman merkin tuotteet voisivat olla täyin erilaisia keskenään. Pienen hienosäädön hän voi vielä käsittää.

Jos miehesi iholla ei ole mitään erityistä ongelmaa tai et muuten vaan meinaa saada häntä laittamaan voidetta, kokeile ostaa hänelle mahdollisimman kallis voide. Ai miten niin ei ole järkeä ostaa miehelle kallista voidetta, kun hän kuitenkin jättää sen käyttämättä? Ei jätä, jos korostat, että voide oli kallis. Mies ei vaan raaski jättää sitä käyttämättä, varsinkaan jos muistat aika-ajoin syyllistää häntä sen käyttämättäjättämisestä ja huokailla hukkaan menneitä euroja. Parin euron Nivea tai Loreal voi jäädä helposti käyttämättä, mutta Bossin voidetta on jo hieno lykkiä kasvoille ja se on sopivan maskuliininen salikassissakin. Myös rahallinen menetys tuntuu miehestä pahalta. (Muistaako joku, minkä voiteen ostin wannabe-insinöörille joululahjaksi?) Muista myös kertoa, että hyvä kosteusvoide voi korvata after shaven parranajon jälkeen!

Kannattaa myös korostaa, että kosteusvoide laitetaan aina puhtaalle iholle. Eihän likaista, pesemätöntä autoakaan vahata ennen pesua!

Miehen ihonhoidosa kannattaa siis muistaa lähteä perusasioista, joiden pohjalta on helppo lähteä laajentamaan arsenaalia. Miehekkäät ja konkreettisesti toimivat tuotteet ovat avainsana. Investoi siis hellävaraiseen kasvopesuun, hyvään kosteusvoiteeseen, kuorintavoiteeseen ja etene pikkuhiljaa silmänymärysvoiteen tasolle. Yksi miesten yleisesti hyväksi toteama silmänympärystuote on Lumene For Menin Virkistävä silmänympärysstick, joka on näppärä levittää suoraan stickistä iholle ja joka tuntuu välittömästi viileältä iholle levittäessä. Kosteuttaa ja virkistää ja onpa vielä helppokäyttöinenkin siis!

Jos ikinä saat miehesi sille asteelle, että hän tahtoisi häivyttää tummia silmänalusiaan tai näppyjään peiteaineella (kuten moni edustustehtävissä toimiva mies tahtoo) tai tasoittaa kasvojensa ihon sävyä kevyesti, ehdota seuraavia tuotteita:

-Näppyjen tai tummien silmänalusien peittoon Make Up Storen peitepuikko on näppärä tuote. Peittää, mutta on luonnollinen ja tuotteen ulkonäkö on sen verran maskuliininen ja huomiota herättämätön mustassa puikossaan, ettei sen putoaminen puvun taskusta nenäliinaa kaivaessa herätä kenenkään huomiota.
-Monet sarjat valmistavat miehille tarkoitettuja, kevyesti ihoa päivettäviä kosteusvoiteita, joilla saa kevyen, luonnollisen päivetyksen iholle ilman rajoja ja yhtäkkistä, luonnottoman oranssia lookkia.
-Jos sävyä on saatava heti kevyesti ja ihoa tasoitettava, voi sävyttävä päivävoide olla sopiva ratkaisu. Esimerkiksi Lumenen Arctic Aqua sävyttävä päivävoide sopii luonnollisen lopputuloksensa ansiosta myös miehille.

Ja jos miehesi tahtoo mennä astetta pidemmälle meikkaamisessa, on Gaultier valmistanut miehille oman, maskuliinisiin pakkauksiin pakatun meikkilinjan.

Aikooko joku saada näiden vinkkien avulla miehensä aloittamaan ihonhoidon oikeilla, siihen tarkoitetuilla tuotteilla?

Kommentit (43)
  1. Hyviä vinkkejä, mutta miten saada kaikkia "mömmöjä" kammoava mies, joka ei välitä autoista, käyttämään edes perus nivean rasvaa? On kokeiltu suostuttelut ja uhkailut ja järkipuheet, mutta aina se jää. Miehekkeen iho on hilseilevän kuiva nenästä ja otsasta ja joskus poskipäistä, mutta häntä itseään asia ei tippaakaan häiritse>:( Ei vaikka asiakaspalvelussa voisi olla vähän edes siistimpi!
    Eikä muuten suostu edes naamaa pesemään.

    Kaikki ihonhoito kun on naisten hommaa ja kaikki siihen viittaava on teollista lääkemömmöä… Periaate hänellä on vähän kuin että kasvissyöjä söisi lihaa. Ihon pitäisi pärjätä omillaan… Grärr, miten sen saa ymmärtämään että pitää putsata ja rasvata??:D

  2. Anonyymi: Tuossa tapauksessa tuskin mitenkään. Yritä ensin saada mies ymmärtämään, että hänellä on ongelma (hilseilevä, rikkoutunut iho ei muodosta enää samanlaista suojaa kuin terve, ehjä iho muodostaa) ja vasta sitten tarjota ratkaisua.
    Toisaalta ei minuakaan häiritse, jos autoni pohja on ruosteessa, kunhan se vaan toimii. Minulle tuo asia muodostuu ongelmaksi vasta, kun ruostuminen aiheuttaa jotain toiminnollista vikaa. Näin ollen ymmärrän kyllä toisaalta miestäsi. 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *