Mitä kosmetiikkaa lennolle saa ottaa?

Tein alkuvuodesta postauksen, jossa kerroin, mitä kosmetiikkaa otan itse lennolle mukaan. Postauksen myötä kävi ilmi, että moni kaipaa edelleen selkeää tietoa siitä, mitä kosmetiikkaa lentokoneeseen ylipäätään saa ottaa mukaan.

Matkustan itse usein pelkillä käsimatkatavaroilla, sillä en läheskään aina tarvitse suurta matkalaukullista tavaraa ja ruumaan pakatun laukun odottelu kentällä vie vain turhaa aikaa. Käsimatkatavaroiden pakkaaminen onkin vuosien varrella tullut minulle erityisen tutuksi lukuisien lentojen ja niitä edeltävien turvatarkastusten kautta.

Jos tiedossa on siis lento ja mietit, mitä meikkejä ja muuta kosmetiikkaa lentokoneeseen saa ottaa mukaan, kannattaa laukut pakata näiden ohjeiden mukaan.

Kosmetiikka käsimatkatavarat

Kaikkien käsimatkatavaroiden nestemäisten tuotteiden tulee turvatarkastuksessa mahtua litran vetoiseen, uudelleen suljettavaan pussiin

Kannattaa muistaa varmistaa, että kaikki kosmetiikkatuotteet mahtuvat litran minigrippiin. Jos sellaista ei löydy kotoa valmiiksi, niin lentokentältä saa niitä tavallisesti. Kannattaa kuitenkin huomioida, että nesteitä voivat olla myös ruoka ja juoma, jotka aikoo viedä turvatarkastuksen läpi koneeseen ja myös niiden tulisi mahtua samaan pussiin.

Tuotteiden pakkaaminen pussiin on myös hyödyllistä, sillä lentokoneen ilmanpaineen vaihtelu saattaa saada aikaan tuotteiden vuotamista ja tuotteiden pakkaaminen suljettuun pussiin rajaa vahingot. Pussiin ei siis kannata vain varmuuden vuoksi laittaa mukaan puuterimaisia luomivärejä, poskipunia tai meikkisiveltimiä, sillä vuotava shampoo tai deodorantti voi tehdä niille hallaa.

Kosmetiikka käsimatkatavarat

Yksi pussissa oleva tuote saa olla korkeintaan 100 ml

Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin aloittaa loma luovuttamalla turvatarkastuksessa pois lemppari vartalovoiteensa ja hoitoaineensa tai joutua jättämään aurinkovoiteet matkasta. Kannattaa siis olla tarkkana, ettei yksikään turvatarkastuksen läpi vietävä nestemäinen tuote ole yli 100 ml kokoinen.

Meikkien kohdalla tämä rajoitus harvemmin tulee vastaan ja kasvojen hoitotuotteetkin ovat tavallisesti pienempiä meikinpoistotuotteita ja kasvovesiä lukuunottamatta. (Silmänympärysvoiteet ovat tavallisesti 15  ml, kasvovoiteet 50 ml ja kasvoseerumit 30 ml.) Useimmilla lentokentillä tästä asiasta ollaan todella tarkkoja eli kannattaa silti varmistaa, minkä kokoisia omat tuotteet ovat, jottei kentällä tule ikäviä yllätyksiä.

Olen joskus aikoinaan yrittänyt viedä Suomesta Ruotsiin lentäessäni turvatarkastuksesta läpi kirkasta 125 ml hiusöljypulloa, jonka pohjalla oli arviolta 20 ml tuotetta jäljellä. En olisi halunnut jättää tuotetta Suomeen ja varjelin siksi sen viimeisiä pisaroita. Turvatarkastuksessa kuitenkin todettiin, että itse pullo on liian iso eikä sitä siksi voida päästää läpi turvatarkastuksesta.

Jouduin nakkaamaan tuotteen jämät harmikseni roskiin ymmärtäen toki, että säädökset olivat olemassa syystä. Samaan aikaan tuntui kuitenkin ristiriitaiselta, että kuljetin turvatarkastuksesta sadannen kerran läpi sen tyhjän 500 ml vesipullon, jonka sitten täytin lentokentän vessassa uudelleen. Jos olisin ollut rakentamassa pommia, olisin varmasti todennäköisemmin tehnyt sen siihen pulloon.

Toisaalta ymmärrän kuitenkin täysin, että homma toimii parhaiten, kun säädökset ovat selkeät. Näin ei jää koskaan tulkinnanvaraa sille, onko jonkun 150 ml vartalovoidepullossa jäljellä yli vai alle 100 ml. Jos turvatarkastuksen läpi on siis viemässä nestettä, ei se saa olla pakattu yli 100 ml pulloon ja that’s it.

Kosmetiikka käsimatkatavarat
Nestemäisissä tuotteissa ratkaisee, minkä kokoiseen pulloon neste on pakattu.

Mitkä meikit ja muut kosmetiikkatuotteet ovat nesteitä?

Kaikki tuotteet, jotka ovat nestemäisen juoksevia ovat nesteitä riippumatta siitä, ovatko ne syötäviä, juotavia tai ulkoisesti käytettäviä, eli niiden tulee kaikkien mahtua litran pussiin.  Jos tuotteen koko on ilmoitettu millilitroissa (ml), on kyse nestemäisestä tuotteesta. Jotkut tuotemerkit saattavat myös ilmoittaa nestemäisten tuotteidensa koon grammoissa, mutta ne ovat silti nesteiksi laskettavia.

Ei siis kannata myöskään yrittää viedä lennolle evääksi sitä herkullista Innocent-smoothieta eikä edes rahkaa, sillä nekin lasketaan nesteeksi eivätkä ne välttämättä ole alle 100 ml pulloissa ja mahdu mukaan nestepussiin. Ainoan poikkeuksen tähän rajoitukseen tekee vauvan ruoka, joka saa viedä koneeseen lennolla tarvittavan määrän.

Nestemäisiä meikkituotteita ovat siis mm. shampoo, vartalovoide, suihkugeeli, hiuslakka, meikkivoide, huulikiilto, kynsilakka, ripsiväri ja hammastahna.

Kosmetiikan kohdalla nestemäisiksi tuotteiksi lasketaan myös Finavian ohjeistuksen mukaan vapaasti ajateltuna kaikki sellainen, mitä voi ”levittää” iholle. Ohjeen on epäilemättä kirjoittanut joku mies, sillä myös puuteri, puuterimaiset luomivärit, poskipunat ja muut puuterimaiset tuotteet sekä meikkikynät levittyvät iholle, vaikka niitä ei lasketakaan mukaan nesterajoitukseen.

Tällä kuitenkin tarkoitetaan, että litran pussiin tulisi pakata myös kaikki ”voidemaisesti levittyvät” kosmetiikkatuotteet eli huulipuna, peitepuikko, hiusvaha, deodoranttistick ja korostuspuikko tulee kaikki mahduttaa pussiin.

Ostolakossa kosteuspuikko Etude House Neogen

Tämän säädöksen suhteen ei kuitenkaan olla lentokentillä yleensä kovin tarkkoja tuotteiden olomuodon ollessa kiinteä. Jos matkustan pelkillä käsimatkatavaroilla ja nestepussissani on täyttä, jätän välillä yksittäisiä kiinteitä tuotteita pois pussista eikä siitä ole tähän mennessä ainakaan tullut koskaan sanomista. Riippuu siis paljon lentokentästä, kuinka sääntöä tulkitaan.

Kosmetiikan tapauksessa ainoan poikkeuksen tekevät virallisesti siis vain puuterimaiset meikkituotteet kaikkien muiden kosmetiikkatuotteiden kuuluessa litran pussiin. Myös kangasnaamiot ovat virallisesti nestettä, sillä useissa pusseissa on sisällä seerumia jopa yli 30 ml. Yksittäisen naamion pussiin pakkaamatta jättämiseen turvatarkastus tuskin puuttuu, mutta jos mukana on 20 kangasnaamiota, tulisi niiden olla ahdettuna pussiin.

Kosmetiikka käsimatkatavarat
Lennolle saa pakata aerosol-tuotteita.

Saako hiuslakkaa pakata mukaan lennolle?

Hiuslakka on varmasti tuote, jonka pakkaamiseen lennolle liittyy eniten epäselvyyksiä. Jos hiuslakka, muotovaahto tai muu aerosol-tuote kuten vaikka deodoranttisuihke on korkeintaan 100 ml, saa sen pakata mukaan käsimatkatavaroihin. Käsimatkatavaroihin voi siis pakata aerosoleja, jos ne ovat kosmetiikkaa tai lääkkeitä.

Isommat kosmetiikan aerosol-tuotteet voi huoletta laittaa ruumaan menevään matkalaukkuun, mikäli ne ovat korkeintaan 500 ml. Harva kuitenkaan pakkaa laukkuun mukaan yli puolen litran hiuslakkapulloja, joten tavallisen kuluttajan aerosol-tuotteiden kanssa tulee tuskin koskaan ongelmia. Jos yksittäisiä aerosol-tuotteita on matkalaukussa paljon, voi tämä teoriassa aiheuttaa ongelmia. Trafin ohjeiden mukaan  lentokoneeseen saa (ruumaan menevässä laukussa) pakata yhteensä korkeintaan 2 litraa aerosoleja.

Jopa tavallisen, kuluttajille suunnatun hiusvärin saa pakata mukaan lennolle sekä käsimatkatavaroihin että ruumaan. Myös hiusten vaalennukseen tarkoitetut, vetyperoksidia sisältävät tuotteet voi ottaa mukaan vaikka matkustamoon kunhan huomioi yleiset pakkausten kokoa koskevat nesterajoitukset.

Kosmetiikka käsimatkatavarat
Saksia ei saa viedä matkustamoon.

Mitä tuotteita lentokoneeseen ei saa viedä?

Varsinaisten kosmetiikkatuotteiden kohdalla ei ole erityisiä rajoituksia, mutta kannattaa huomioida, ettei lentokoneeseen saa viedä teräaseiksi laskettavia välineitä. Tällaisia ovat esimerkiksi sakset ja muut esineet, joissa on yli 6 cm terä. Kynsileikkurit eivät ole teräase ja Finavian mukaan myös pinsetit saa viedä koneeseen, mutta tästä olen kuullut myös poikkeavia lausuntoja, joten homma riippuu tietysti, kuinka asiaa taas tulkitaan ja mikä on lentokentän oma käytäntö.

Olen välillä itse matkustanut pinsetit käsimatkatavaroissani eikä siitä ole koskaan  tullut ongelmia. Kannattaa kuitenkin huomioida, että teoriassa pinsettejä ei välttämättä saa tuoda turvatarkastuksesta läpi, joten jos rakastaa yli kaiken niitä ihanan teräviä Tweezerman-pinsettejään kuten allekirjoittanut tekee, ei kannata riskeerata niiden menettämistä pakkaamalla niitä käsimatkatavaroihin.

Partahöylät ja naisten höylät ovat puolestaan tuotteita, jotka voi ottaa lennolle mukaan, mikäli ne ovat tavallisia kertaköyttöhöyliä ja niiden vaihtopäiden metalliterät ovat kiinteästi kiinni höylän muovipäässä. Vaikka niissä on terä, jolla voi kieltämättä tehdä hallaa halutessaan ainakin itselleen, ei niiden terää pidetä niin suurena riskinä, että sillä voitaisiin aiheuttaa suurta turvattomuutta kanssamatkustajissa. Irralliset partahöylän terät ja partaveitset ovat sen sijaan kiellettyjä viedä matkustamoon.

Lentokoneeseen ei saa pakata mukaan ruumaan tai käsimatkatavaroihin kumpaankaan mitään, missä on yli 70% alkoholia, joten moni miettii, voiko käsidesiä ottaa mukaan lennolle. Tavallisesti käsidesi sisältää 70% etanolia, eli sen saa pakata mukaan niin matkustamoon kuin ruumaankin pullon koosta riippuen.

Kosmetiikka käsimatkatavarat
Kertakäyttöiset höylät saa pakata käsimatkatavaroihin.

Mitä jos tuotteita ei ole pakannut litran pussiin?

Lentokentän turvatarkastuksessa ensimmäinen kysymys, jonka virkailija tavallisesti esittää on, että onko matkustajalla mukanaan nesteitä. Nesteitä sisältävä pussi on siis hyvä jo oma-aloitteisesti ottaa esiin muiden matkatavaroiden joukosta

Jos tuotteita ei ole ollenkaan pakannut litran pussiin ja niitä on paljon, saattaa virkailija pyytää pakkaamaan ne siihen ennen turvatarkastusta. Jos tuotteita on muutama ja virkailija näkee jo paljaalla silmällä, ettei yksi huulikiilto ja dödö ylitä rajoituksia, ei tuotteita välttämättä tarvitse alkaa pakkaamaan pussiin.

Minä olen sitä tyyppiä, jonka käsilaukussa majailee usein tietämättäni jopa toistakymmentä huulimeikkituotetta, joten on yleistä, että joku niistä jää laittamatta turvatarkastuksen nestepussiin. Kun matkustajan käsimatkatavarat läpivalaistaan, näkee lentokenttävirkailija, mikäli laukkuun on jäänyt suuria määriä nesteitä sisältäviä tuotteita.

Parin muutaman millin huulikiillon takia kukaan ei ole koskaan halunnut tutkia laukkuani uudelleen, mutta joskus olen saattanut unohtaa laukkuuni vesipullon rippeet, jotka sitten näkyvät läpivalaisussa. Kun läpivalaisussa havaitaan tällaisia suuria määriä nesteitä, pyytää virkailija ottamaan ne esiin laukusta ja tilanne arvioidaan.

Jos laukusta löytynyt tuote rikkoo selvästi rajoituksia, on lentokenttävirkailijalla oikeus olla päästämättä matkustajaa sen kanssa lennolle. Matkustaja voi siis itse valita, luopuuko tuotteesta, pitääkö sen ja jättää lentonsa väliin tai saako hän sen vielä jotenkin menemään ruumaan.

Jos laukustani on löytynyt vesipullon jämät, olen kulauttanut ne äkkiä kurkkuuni, jotta voin viedä tyhjän pullon mukanani ja täyttää sen turvatarkastuksen jälkeen uudelleen. Turvatarkastuksessa ei kuitenkaan voi alkaa neuvottelemaan ja yrittää havainnollistaa esimerkiksi pullostaan kulauksen ottamalla, ettei se ole pommi vaan juotavaa nestettä, eli jos pullon sisältöä ei tahdo heti tyhjentää, jää tuote turvatarkastukseen.

Olen itse kerran jopa soittanut erään kentällä mukanani olleen kaverin perään pyytäen, voisiko hän tulla turvatarkastukseen noutamaan itselleen kosmetiikkatuotteeni, jonka olin unohtanut käsilaukkuuni, mutta joka oli liian suuri otettavaksi käsimatkatavaroihini.

Kosmetiikka käsimatkatavarat
Tavalliset hiuslakat, deodoranttisuihkeet, muotovaahdot ja muut aerosol-tuotteet voi huoletta pakata ruumaan.

Mitä kosmetiikkaa ruumaan saa laittaa?

Ruumaan menevissä tuotteissa ei ole kosmetiikan suhteen liiemmin rajoituksia lukuunottamatta jo mainittua yli 500 ml aerosol-tuotteita koskevaa rajoitusta. Ne suuret kosmetiikkatuotteet kannattaakin siis jo lähtökohtaisesti pakata ruumaan menevään matkalaukkuun ja ottaa käsimatkatavaroihin vain ne tärkeimmät.

Pakkaan itse matkatavarani tavallisesti sillä ajatuksella, että selviän päivän tai pari, jos ruumaan menevä matkalaukkuni ei tulekaan perille samalla lennolla tai katoaa. Pakkaan käsimatkatavaroihin pesussetin kosmetiikkaa, jolla uskon pärjääväni ongelmitta sekä tuotteita, joita haluan käyttää lennon aikana.

Ruumaan meneviä tuotteita pakatessa kannattaa jälleen huomioida, että lämpötilan ja ilmanpaineen vaihtelu voi saada pullot ”räjähtämään” ja vuotamaan, eli tuotteet kannattaa pakata muovipusseihin. Niiden korkin voi myös teipata kiinni varmistuakseen, ettei yllättäviä vuotoja tapahdu. Halutessaan pullon suulle voi myös korkin ja pullon kierteiden väliin laittaa palan kelmua, joka ehkäisee vuotoja. Minulla on viimevuosina useamman kerran vuotanut lennolla roll-on-deodorantti, joten nykyään pakkaan sen usein omaan pieneen pussiinsa viimeistään ennen koneeseen menoa.

Ostolakossa Korealainen kosmetiikka harvinaiset tuotteet

Onko lentokentältä ostettavien kosmetiikkatuotteiden suhteen jotain rajoituksia?

Moni sekoittaa tässä yhteydessä kaksi asiaa. Nesterajoituksilla ei rajoiteta, mitä ja minkä verran nesteitä matkustaja saa viedä lentokoneeseen vaan sitä, mitä matkustaja saa viedä läpi turvatarkastuksesta. Kun turvatarkastuksen on läpäissyt ja edessä aukeaa tax free -taivas, saa sieltä shoppailla kosmetiikkaa lähes rajoituksetta ja viedä saaliinsa käsimatkatavaroissa koneeseen nesterajoituksia miettimättä.

Jos tiedossa on kuitenkin jatkolento, tulee nestemäiset tax free -ostokset kuitteineen pakata lentokentän myymälässä sinetöityyn pussiin, jotta ne läpäisevät mahdollisen uuden turvatarkastuksen toisella kentällä konetta vaihtessa.

Tax free -ostosten kohdalla voivat ainoastaan tulla vastaan lentoyhtiökohtaiset rajoitukset siitä, kuinka paljon käsimatkatavaroita koneeseen saa viedä. Tavallisesti käsimatkatavaroissa saa viedä koneeseen yhden rajoitetun kokoisen laukun sekä sen lisäksi vielä käsilaukun, läppärilaukun tai muun vastaavan, joiden yhteispaino on usein korkeintaan 8 kiloa.

Louis Vuitton laukut

Monet lentoyhtiöt ovat varsin joustavia lentokentällä tehtyjen ostosten suhteen eikä niitä useinkaan tarvitse yrittää mahduttaa enää noihin laukkuihin. Monet yhtiöt kertovat jopa myös, että tax free ostoksia voi viedä koneeseen huoletta pussillisen. Koneeseen vietäviä laukkuja punnitaan harvoin, mutta joskus niinkin voi käydä ja jos laukulla on liikaa painoa, joutuu sen luovuttamaan ruumaan ja mahdollisesti maksamaan siitä lisämaksun.

Halpalentoyhtiöt ovat kuitenkin usein poikkeus ja esimerkiksi eräs halpalentöyhtiö rajoittaa käsimatkatavaroiden kokoa ja sallii vain yhden käsimatkatavaran, jonka koko on tarkasti rajattu, mutta painoa ei ole rajoitettu.

Tämän lentoyhtiön portilla on telineeltä näyttävä mitta, jonka sisään laukun tulee mahtua, jotta sen saa viedä koneeseen. Lentoyhtiö on hyvin tarkka, että lähestulkoon jokaisen koneeseen vietävän tavaran muutamaa yksittäistä esinettä kuten kävelykeppiä tai takkia lukuunottamatta tulee mahtua laukkuun.

Tuttuni kertoi kauhutarinan siitä, kuinka virkailija oli kentällä todennut, että jos heidän mäkkäriateriaansa limuineen ei laiteta laukkuun, ei sitä saa viedä koneeseen. Ei kuulemma auttanut, vaikka he näyttivät, että katso nyt, tässä laukussa on kyllä teoriassa tilaa ja tämä on syöty viidessä minuutissa, mutta emme vain voi liiskata näitä ruokia ja laittaa tätä  limumukia laukkuun.

Tarkasta epäselvät tapaukset netistä Finavian palvelusta

Jos mielessä on vielä joku epäselvä tuote, jonka kohdalla ei ole varma, saako sitä ottaa käsimatkatavaroihin tai edes laittaa ruumaan, voi tiedon siitä tarkistaa todella helposti verkosta. Finavian verkkosivujen hakupalvelusta löytää nopeasti ja helposti tiedon yleisimmistä tavaroista ja niitä koskevista rajoituksista.

Lisätietoa asiasta löytyy myös mm. Trafin verkkosivuilta, jossa on myös tietoa siitä, mikä kaikki voidaan turvatarkastuksessa laskea nesteiksi.

Kosmetiikka käsimatkatavarat

Ovatko käsimatkatavarat ja niitä koskevat rajoitukset aiheuttaneet teille joskus turvatarkastuksessa ongelmia?

virve-fredman-taydellinen-iho-opas-korealaiseen-ihonhoitoon

Kirjani Täydellinen iho – opas korealaiseen ihonhoitoon on nyt kaupoissa!

Kommentit (26)
 1. Singaporessa vaihtaessani lentoa oli turvatarkastus ennen koneeseen pääsyä ja toki olin juuri vessassa täyttänyt vesipullo 😀 Ei muuta kuin vedet huiviin nopealla vauhdilla! Tämä siis transit alueella.

 2. Moikka, pohdiskeluni ei liity tähän postaukseen mitenkään, mutten tiedä miten vanhempien postausten kommentteja lueskelet 🙂
  Olen laillasi hurahtanut Estee Lauderin Double Wear-meikkivoiteeseen, mutta sen poistaminen tuottaa päänvaivaa. Olisi ihana sulattaa meikkivoide pois puhdistusöljyllä, mutta ripsienpidennysten käyttäjänä joudun öljyjä hieman karttamaan :/
  Tällä hetkellä puhdistan (yritän) meikkivoiteen ensin misellivedellä, sitten puhdistusmaidolla, ja joskus vielä öljyttömällä pumppuvaahtoputsarilla mitä käytin ennen vain ripsien pesuun… Lopputulos usein huono ja ihokin tuntuu tykkäävän kyttyrää rankasta ja kuivattavasta käsittelystä!
  Mikä siis jopa Double Wearin poistava kaksoispuhdistus olisi myös ripsienpidennysten kanssa sopiva? Kiitos Virve ja muutkin, jo etukäteen mahdollisista vinkeistä! 🙂

  1. Tämä on vähän hankala juttu kyllä, sillä kaksoispuhdistuksen ideana on nimenomaan puhdistaa kasvoilta sekä öljyliukoiset että vesiliukoiset epäpuhtaudet kahdella erillisellä tuotteella ja öljyliukoisen lian hellävarainen, mutta tehokas poistaminen vaatii öljyjä sisältävän tuotteen, jonka käyttöä ripsienpidennykset eivät tosiaan salli.

   Paras idea, jonka keksin, on aloittaa meikinpuhdistus kasvot esimerkiksi tällä Garnierin öljyjä sisältävällä misellivedellä pyyhkien. Garnierilla on myös puhdistusliinoja, joita en ole itse tosin kokeillut, mutta jotka sisältävät öljyjä. Tavallinen misellivesi ei välttämättä tee yhtä puhdasta jälkeä kuin öljyjä sisältävä misellivesi tässä tapauksessa tekee. Näin iholta saa ensin sen kaiken öljyliukoisen meikin pois välttäen ripsienpidennyksiä ja ihonpuhdistusta voi sitten jatkaa valitsemallaan vesipohjaisella puhdistustuotteella.

   Toivottavasti tästä vinkistä oli apua ja kertokaa muut ihmeessä myös, jos teillä on hyviä ideoita. 🙂

   1. Minä käytin itse öljyä pidennysten kanssa niin, että puhdistin sen pois meikinpuhdistusliinalla, esim Sensain. Näin pystyy hyvin varomaan silmiä. Sitten toiseen vaiheen puhdistus samoin

    1. Tämä oli hyvä vinkki, kiitos! Nyt kun sanoit, niin minullakin taisi muuten vuosia sitten ripsienpidennyksiä pitäessäni olla apunani juurikin Sensain puhdistusliina kasvoja puhdistaessa. Olinkin jo ihan unohtanut sen. 🙂

     1. Kiitos vinkeistä, Sensain liina löytyy täältäkin! Otetaan käyttöön 🙂 jospa sen kanssa pääsisi kokeilemaan himoitsemaani Cliniquen Take the day off-puhdistusbalmia 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *