Ostolakossa-kosmetiikkablogi
Ostolakossa-kosmetiikkablogi

L’Oréal ja eläinkokeet

Kerroin teille eilen minut todella tehokkaasti vakuuttaneesta matkastani L’Oréalin Skin Summit -tapahtumaan ja kuinka se mullisti mieleni ja herätti luottamukseni L’Oréalin alaisten tuotemerkkien tuotekehitystä kohtaan.

Tuotteiden kehityksestä päästiin tietysti tuotteiden testaukseen ja voitte uskoa, että päivän aikana nousi usein esiin kysymys L’Oréalista ja eläinkokeista. Suuri osa kuluttajista kun on sitä mieltä, että ”L’Oréal taatusti testaa jossain salaa vaikka ei saisikaan.” Olen postannut kosmetiikan eläinkokeiden hyödyttömyydestä Euroopassa jo aiemminkin ja suosittelen yhä lukemaan tuon postauksen muistutuksena siitä, ettei salaa tehdyistä eläinkokeista ole mitään hyötyä yrityksille, sillä  he eivät voisi edes käyttää niistä saatuja tuloksia missään.

Loreal Skin Summit eläinkokeet

Joka kerta kun kysymys nousi esiin tuli minulle sellainen tunne kuin joku olisi juuri kysynyt NASAn työntekijältä uskoiko tämä oikeasti jonkun muka käyneen avaruudessa. Kävi selväksi, että ajatus eläinkokeista oli niin vanhanaikaisen ja järjettömän kuuloinen ettei niistä edes olisi hyötyä yrityksille. Asioita voitiin testata ja mallintaa niin paljon modernimmillakin tavoilla ja niin paljon vaivattomammin, ettei eläinkokeissa vaan olisi mitään järkeä tai hyötyä.

Yksi yleisimmistä jutuista, joihin aiheen ympäriltä keskustelun alkaessa maailmanlaajuisesti törmää on, että koska L’Oréal ei ole PETAn listalla testaa se eläimillä. Ihmisillä on selkeä kanta ja kapea näkökenttä eikä asioista useinkaan oteta paljon selvää.

Loreal Skin Summit eläinkokeet

Eläinkokeet olivat päivän aikana tosiaan usean kysymyksen aiheena ja hurmaava Patricia Pineau, joka on tutkimus- ja innovaatio-osaston viestintäpäällikkö lipsauttikin ilmoille lausahduksen, joka mukaan PETAn seminaarissa olisi pari vuotta sitten todettu, että jos muut yritykset ottaisivat esimerkkiä L’Oréalista voitaisiin eläinkokeet lopettaa täysin. Lausahdus herätti kiinnostukseni ja vaikka arvasin, että kyseessä voi hyvin olla vain kahvipöydässä todettu epävirallinen toteamus halusin alkaa googlettaa aiheesta lisää.

Loreal Skin Summit eläinkokeet

Heti ensimmäiset hakusanani läväyttivät eteeni puolisen vuotta sitten kirjoitetun Daily Mailin artikkelin, jossa PETAn vanhempi varatoimitusjohtaja Kathy Guillermo toteaa näin:

It is wonderful that L’Oreal is no longer conducting tests itself and is committed to superior non-animal test methods but allowing these unnecessary poisoning tests to be done by other entities means that L’Oreal cannot be on our list of companies that do not test on animals.”

Jopa PETAn varatoimitusjohtaja tietää, ettei L’Oréal tee itse eläinkokeita ja silti ihmiset ympäri maailmaa jaksavat väittää, että nimenomaan L’Oréal tekee niitä salaa. Mihin hän kuitenkin viittaa lausunnossaan on, että L’Oréal myy tuotteitaan maassa, jossa sen ulkopuolelta tulevat tuotteet täytyy antaa testauttaa, minkä vuoksi L’Oréal ei voi olla PETAn listalla.

Loreal Skin Summit eläinkokeet

L’Oréal ei siis testaa tuotteitaan tai ainesosiaan eläimillä eikä myöskään testauta niitä tai niiden ainesosia kenenkään muun toimesta niiden kehitysprosessissa, mutta voidakseen myydä tuotteitaan Kiinan markkinoilla on sen annettava Kiinan valtion testata maahan lanseerattavat tuotteet. Minua kiinnosti kuitenkin kovasti tietää, voidaanko tätä käyttää käyttää ovelana porttina saada tietoa, jota voidaan sitten itse hyödyntää muualla, sillä minulle oltiin vihjattu joskus näin. Vastaus oli kuitenkin selvä: Kiinan valtio tekee itse testinsä valmiille tuotteille eikä testien tuloksia voida hyödyntää yrityksen muussa toiminnassa. Eläinkokeista ei siis tosiaankaan ole L’Oréalille mitään hyötyä, mutta yrityksen syntinä on, että se sallii Kiinan valtion testaavan tuotteensa ennen niiden Kiinan markkinoilla lanseerausta.

Loreal Skin Summit eläinkokeet

Itse olen edelleen sitä mieltä, että jos asiaan halutaan vaikuttaa, tulisi organisoitu boikotointi keskittää jollain muotoa Kiinaan ja Kiinan valtioon eikä yrityksiin, jotka joutuvat tanssimaan sen pillin mukaan. Tämä on kuitenkin toimintaa, johon yhden ihmisen Kiina-boikotilla ei paljoa vaikuteta ja toivoisin, että asian tiimoilta saataisiin aikaan organisoitua kampanjointia, joka voisi lopulta muuttaa Kiinan valtion menettelytapoja.

Loreal Skin Summit eläinkokeet

Yksi näkökanta on ollut, että Kiinan markkinoilla olevien jo suurta ja merkittävää tulosta tuottavien yritysten tulisi yhdistää voimansa ja pyrkiä siten saamaan Kiina ymmärtämään, että eläinkokeet on lopetettava. Toivottavasti tämä vielä toteutuu.

Minulle on opiskeluvuosieni aikana käynyt selväksi, että L’Oréal on ollut todellinen pioneeri vaihtoehtoisten testimenetelmien kehityksessä enkä ole tainnut koskaan olla yhdelläkään testaukseen liittyvällä luennolla, jolla ei oltaisi korostettu yrityksen kehittämän EPISKIN-keinoihon merkitystä muutenkin kuin vain kosmetiikan näkökulmasta.

Loreal Skin Summit eläinkokeet

L’Oréal on nimittäin kehittänyt keinoihon, jonka avulla kirurgien leikkausjätteiden ihosoluista voidaan kasvattaa epidermis eli ihon uloin kerros, jota sitten voidaan käyttää tuotteiden testaukseen. Se on korvannut useat eläinkokeet ihan virallisena menetelmänä, sillä sen avulla voidaan testata mm. tuotteiden aikaansaamaa ihoärsytystä, ihon syöpymistä, aineiden imeytymistä ja myrkyllisyyttä, jotka kaikki vaativat ennen eläinkokeita. Nyt samat asiat voidaan testata vaivatta pienellä ihonpalalla, eli kukapa enää haluaisi pitää pystyssä eläintarhoja kun sama asia hoituu vaivatta Tamagotcheilla!

Loreal Skin Summit eläinkokeet

Keksinnön merkityksellisyys ei kuitenkaan rajoitu vain kosmetiikkaan, sillä se voidaan jalostaa myös lääketieteen puolelle hyödyntämään esimerkiksi pahoista palovammoista kärsinyttä ihoa. Idea on myös kehitetty niin pitkälle, että paitsi ihon myös elinten 3D-printtausta kehitetään ja jokainen voi vaan miettiä, kuinka mullistava juttu ne tulevat lääketieteelle olemaan.

Loreal Skin Summit eläinkokeet

Pääsimme itse vierailumme aikana kuulemaan varsin tarkasti tuosta L’Oréalin ylpeydestä, joka ei suinkaan ole vaan yrityksen itsensä käytössä, vaan jota myös muut yritykset ostavat siltä testitarkoituksiinsa varsin laajasti ja jonka käyttämiseen L’Oréal opastaa ja kouluttaa tutkimuskeskuksia ympäri maailman voidakseen vähentää eläinkokeita.

Loreal Skin Summit eläinkokeet

Vierailuni ansiosta sain siis mielenkiintoista tietoa aiheesta, josta oli helppoa lähteä etsimään lisää tarkennusta. Lopputulos oli, ettei L’Oreal tosiaan itse tee eläinkokeita, mutta olemalla Kiinan markkinoilla se kyllä sallii tuotteidensa testauksen. En tiedä, kuinka monta uutta tuotelaatua Kiinan markkinoille menee vuosittain enkä missään tapauksessa tahdo Kiinan valtion jatkavan eläinkokeita, mutta samalla myös tiedän kyseessä olevan melkoinen biljardibisnes, josta saatu tuotto mahdollistaa mm. EPISKINin kaltaisten innovaatioiden ja tulevaisuudessa myös lääketieteelliseen käyttöön sopivien elinten 3D-printtauksen.

Tiedän, että monilla on mieli täynnä salaliittoteorioita ja vaikka mitä muuta pohdintaa siitä, miksi L’Oréal nyt kuitenkin yhä varmasti testaa eläimillä ja miksi PETAnkaan näkemykseen ei voi luottaa, mutta toivon, että tämä postaus kuitenkin toi faktoja niille, jotka ovat valmiita miettimään asioita moniulotteisemmin. Jos eläinkokeilla siis testattaisiin jotain asiaa, täytyisi sama testi joka tapauksessa tehdä uudelleen keinoiholla hyväksyttävien tulosten saamiseksi ja keinoiholla testaaminen on näköjään niin mielettömän helppoa ettei tosikaan. Näinkin ajateltuna on helppoa nähdä, ettei eläinkokeiden tekemisessä oikein ole järkeä – mitä niillä edes kannattaisi testata?

Loreal Skin Summit eläinkokeet

Aina kaikki ei tosiaan ole niin mustavalkoista, mikä tekee asioista sitäkin kiinnostavampia!

Kommentit (39)

 1. Anastasia

  Nyt oikeesti. Me tarvitaan sellaisia bloggaajia esikuviksi, jotka ei usko kaikkea mitä isot yhtiöt sanoo. L’Orealia kiinnostaa vain raha. Jos niille olis oikeasti tärkeää lopettaa eläinkokeet, ne ei veisi tuotteitaan Kiinaan, vaikka kärsisivät siitä rahallisesti.
  Onneks täälä kommenttiosiossa on sentään ihmisiä, jotka ei oo menny uskomaan tätä soopaa.

 2. Heidi

  https://youtu.be/2h0XUpDq2EY

  valitettava totuus

 3. Katja TS

  Minusta tämä oli hyvä kirjoitus tunteita kuumentavasta aiheesta. EU-alueella ei tarvitse kuluttajan olla huolissaan eläinkokeista, ei kosmetiikan imeytymisestä verenkiertoon, eikä haitallisiksi todetuista raaka-aineista. Hei herätys, me muinaiset eläinkokeiden vastustajat: Me voitimme jo! Kiina on takapajula ympäristö-, eläin- ja ihmisoikeusasioissa ja hekin ovat jo heräämässä. Täällä huudellaan bloggaajia esikuviksi ja apuun yhtiöitä, joita ei raha kiinnosta. Toivottavasti tiedätte, että esim Leaping bunny on maksullinen tuotemerkki, jonka saa maksamalla auditoinnin omalle yritykselleen. Lisenssiä maksetaan uudelleen ja uudelleen.. ei kovin kaukana kiristyksestä, eikä todellakaan organisaatio, jota raha ei kiinnosta! Samanlaisia ovat kaikki muutkin viher-sertifiointimerkit. Maksa ja saat merkin käyttöön. Toki merkin ostava yritys auditoidaan, mutta tuskin kukaan maksaa 100 th euroa vuodessa auditoinnista merkkiä varten ja tekee sitten eläinkokeita kuitenkin, vaikka se nyt muutenkin on EU-laissa kiellettyä ja tieteellisestikin turhaa. EUssa ei myöskään saa käyttää kosmetiikan markkinointiväitteenä asioita, jotka ovat vain lain vaatimusten noudattamista, kuten ”eläinkokeeton”. Olen protestoinnut paljon eläinkokeita vastaan, olen myös muuten EU kriittinen, mutta tässä kohtaa koen, että maaliin on tultu. Eikä ole olemassa yrityksiä ilman voitontavoittelua, myöskään viherpuolella.

  • Virve Vee

   Kiitos hyvästä kommentista!

   Minä peräänkuuluttaisin edelleen elänkokeista jauhavilta tietoa siitä, että mihin he ajattelevat eläinkokeiden tuloksia käytettävän ja kenelle kaliistä eläinkokeista on hyötyä kun ne ihan samat asiat täytyy kuitenkin todistaa testanneensa eläinkokeettomilla menetelmillä. Miksi mikään yritys siis maksaisi turhaan eläinkokeista, kun sen on joka tapauksessa pystyttävä todistamaan, ettei se käytä esimerkiksi Kiinan markkinoilta saatuja testituloksia tuotteidensa turvallisuuden testaamiseksi EU:ssa (muuta muu yritys on joutunut selittelemään asiaa, joten sitä kyllä tarkkaillaan). Yritysten täytyy siis osoittaa esim. labratesteillä ja tietokonemallinnuksilla, että niiden tuotteet ovat turvallisia myydä. On jotenkin hassua, että suurin osa ihmisistä vain huutelee noita juttuja omiin mielipiteisiinsä perustuen voimatta kuitenkaan esittää mitään faktoja asian tueksi.

   L’Oréal on muuten nimetty tänä vuonna maailman eettisimmäksi yritykseksi ja tämä oli jo kahdeksas kerta kun se oli huomioitu listauksessa! 🙂

 4. Inkku

  https://veganrabbit.com/list-of-companies-that-do-test-on-animals/

  On olemassa tuotteita joiden ainesosia ei testata eläimillä. Jos haluat olla varma että tuotteesi on eettinen, valitse tuotr jola soveltuu vegaaneille. Ovat useimmiten myös mahdollisimman ekologisia.

  Yksinkertainen sääntö: jos yrityksellä on myyntiä Kiinassa, se tukee eläinkokeita. Nämä L’orealin -ja myös muiden ei-ekologisten yritysten mömmöt sisältävät muovirakeita jotka kulkeutuvat vesistöihin ja sieltä kaloihin ja muihin vesieläimiin. Sieltä meidän lautaselle. Koska rakeet ovat niin pieniä etteivät jää puhdistamoihin, niitä löytyy myös juomavedestämme.

  Jättäkää muovi pois niin jää myös eläinkokeet. Tällaisesta blogiyhteistyöstä sen verran että yritys hyväksyy tekstin ennen kun bloggaaja julkaisee sen. Se on tavalla tai toisella maksettu mainos vaikkakin amatöörin kirjoittama. Usein bloggaajat itse lähestyvät yritystä ilmaisen kaman toivossa. Näin kierretään myös verot ja alvit.

  • Virve Vee

   Tähän täytyy nyt kyllä sanoa sen verran, että tätä tekstiä ei ole tuotettu kenenkään pyynnöstä tai kenellekään eikä sitä ole tarvinnut hyväksyttää kenelläkään. Tällaisissa tapauksissa kyse olisi kaupallisesta yhteistyöstä, jossa bloggaajalle maksetaan ja minkä tulisi myös ilmetä päivityksessä. 🙂

   Kannattaa myös huomioida, ettei Kiinassa myyminen automaattisesti tarkoita, että tuotteet testataan eläimillä. Jos tuotteet on valmistettu Kiinassa, ei niitä tarvitse laittaa valtion testautettaviksi ja useampi yritys onkin siksi rakentanut Kiinaan oman tehtaansa voidakseen välttyä eläikokeilta ja silti myydäkseen tuotteitaan Kiinassa. Tämä ei ole helppoa eikä halpaa, mutta näin toimitaan myös. 🙂

  • Emi

   Niin siis yritykset rakentavat tehtaita Kiinaan:
   – koska sieltä saa edullisempaa työvoimaa
   – koska siellä tuotantoa säädellään vähemmän laeilla ja asetuksilla
   – ja mitä niihin eläinkokeisiin tulee, niin voivat tarvittaessa tehdä niitä itse eikä laittaa valtion testattavaksi.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *