Ostolakossa-kosmetiikkablogi
Ostolakossa-kosmetiikkablogi

Lisämyynti

Tänään puhutaan lisämyynnistä kosmetiikkaostoksilla.
Ensinnäkin koko ”lisämyyntituote” kuulostaa terminä minun korvaani ihan kamalalta. Miellän itseni enemmän kosmetiikkaneuvojaksi kuin kosmetiikkamyyjäksi enkä voi sietää ylimääräistä tyrkytystä, joten jatkuva painostaminen parempaan lisämyyntiin nostaa aina niskavillani pystyyn.
Kunnes sitten eräässä niistä monen monituisista jonkun työpaikkani tarjoamista lisämyyntikoulutuksista kouluttaja totesi fiksusti: ”Lisämyynti ei ole tyrkyttämistä, se on palvelus asiakkaalle.”
Jäin miettimään tuota lausetta ja sen merkitystä pitkäksi aikaa tullen lopulta siihen tulokseen, että asia on täysin totta. 
Tottakai on olemassa erilaista lisämyyntiä, joista ärsyttävintä on se, kun kassa kysyy jokaiselta asiakkaalta, huomasiko hän kassatiskillä tarjouksessa olleet rintanapit/teippirullat/vaateharjat ja laitettaisiinko sellainen vielä mukaan tämän ööh… valokuvakansion/sukkahousujen/kenkälusikan lisäksi. Sitä en niinkään laske palvelukseksi asiakkaalle vaan ihan vaan puhtaaksi myynnin lisäämisen yritykseksi. Se ei ole henkilökohtaista.
Lisämyynnistä tulee palvelus asiakkaalle siinä vaiheessa, kun hänelle ehdotetusta tuotteesta on oikeasti hyötyä hänelle ja juuri hänen tarpeisiinsa. 
Olenkin siis oppinut, että jos mieleeni juolahtaa asiakkaan alunperin tahtovan tuotteen lisäksi joku muu hänen tarpeitaan oikeasti täydentävä tuote, mainitsen siitä hänelle. En tyrkytä, mutta saatan todeta, että ”Onhan sinulla hyvä luomivärinpohjustaja, sillä sen kanssa tämä kestää täydellisesti aamusta iltaan,”  tai ”Jos tahdot oikeasti todella runsaat ripset, kannattaa alle laittaa vielä ripsivärinpohjustajaa. Esimerkiksi Diorilla on loistava sellainen.”
Minulla on vielä matkaa siihen, että osaisin tehdä tämän aina luontevasti jokaisessa tilanteessa, joten oheistuotteiden tarjoaminen jää monesti väliin. Tulee tunne, että nyt se kokee minun tyrkyttävän. Yritän kuitenkin kovasti tsempata asiassa, sillä tunnen aina suuria onnistumisen hetkiä saadessani asiakkaan kiinnostumaan vinkkaamastani tuotteesta.
En kuitenkaan koe näitä onnistumisen hetkiä siksi, että saisin niillä kassaan lisää rahaa. Kuten sanoin, miellän itseni enemmän neuvojaksi kuin myyjäksi. Koen ne onnistumisen hetket nimittäin siinä vaiheessa, kun asiakas katsoo minua yllättyneenä ja kysyy ”Mitä, onko sellainenkin tuote olemassa? Miksei kukaan ole kertonut!” ja kun sitten esittelen tuotteen asiakkaalle, innostuu hän siitä täysillä. Tuo pieni salainen tuote voikin olla ratkaisu häntä vaivanneeseen asiaan, johon hän ei edes tiennyt olevan noin helppoa ratkaisua! Ja ihan vaan, koska uskalsin avata suuni.
Tottakai minulla on päässäni lista lisämyyntituotteista, joita on usein helppo tarjota. Niiden valmiiksimiettiminen ei tee nistä vähemmän henkilökohtaisia, sillä monilla asiakkaista on kuitenkin samat tarpeet.
Hyvää puhdistustuotetta ostamaan tulleelle on helppoa vinkata myös Sensain puhdistusliinasta.
Luomiväriä ostavalta kannattattaa tarkistaa, että hänellä on hyvä pohjustaja, jonka avulla hän saa iloa irti niistä kotona olevista vanhoistakin luomiväreistä entistäkin paremmin.
Ja kukapa ei haluaisi meikkivoiteensa levittyvän iholle tasaisemmin, ihohuokostensa häivyttyvän tai meikkipohjansa kestävän pidempään hyvänä! On ehdottomasti palvelus asiakkaalle kertoa, että on olemassa meikkä pohjustava tuote, jolla tämän kaiken voi saada aikaan. 
On myös palvelus kertoa ihon punoitusta neutraloivasta pohjustajasta, voiteesta tai puuterista, mikäli asiakas on tullut hakemaan peittävää meikkivoidetta tai rauhoittavaa kosteusvoidetta punoittavalle iholleen.
Tai mainita ohimennen kätevästä kulmageelistä jos sen nyt mitenkään vaan kokee asiakkaan tarpeisiin mahdollisesti sopivan.
Ja kyllä kuivaihoiselle Chanelin ostajallekin voi vinkata, että Lumenella on todella edullinen ja loistava kosteusnaamio, joka on pelastanut oman ihoni monesti.
Aina asiakas ei tartu lisämyyntituotteisiin eikä se haittaa, sillä on mukava kuulla, jos hänellä on jo hyvä luomivärinpohjustaja tai hän on löytänyt iholleen sopivimman avun. Neuvojiahan tässä tosiaan mielummin ollaan, eikä myyjiä.
Mitä mieltä te olette lisämyynnistä? Kuinka te koette sen?

Kommentit (26)

  1. Anonyymi

    Minäkin olisin halukas tietämään, miten myyjä arvioi asiakkaan pelkän ulkonäon/iän perusteella. Uskaaltaako kukaan vastata, Virve? Vai onko aihe liian vaikea? Osuiko herkkään aiheeseen? Olen huomannut, että kun olen ostoksilla, on ulkonäolla erittäin suuri ero palvelun laatuun. Varsinkin kosmetiikkapuolella. Palvelun laatu on kylläkin laivalla parempaa kuin maissa. Vai johtuisiko siitä, että ihmiset ovat lomalla huolitelluimpia kuin esim. suoraan töistä nopeasti kaupassa käydessään?

  2. Anonyymi

    Juuri viime viikolla koin täydellisen onnen tunteen serenadella kun mietiskelin clarinsin hyllyllä hyvää kosteuttavaa kasvovettä etsien. Myyjä tuli tarjoamaan apuaan ja hetken keskusteltuamme hän ehdotti lumenen uudehkoa 3in1 puhdistusvettä. Käytän paljon lumenen tuotteita mutta tartun aina niihin samoihin tuttuihin ja tämä oli jäänyt huomiotta. Myyjätär kertoi juuri testaavansa itsekkin tuotetta ja oli todennut sen hyväksi.Itse luonnehtisin sitä täydelliseksi kevyen kesämeikin putsariksi. Säästin kivasti vaikka olinkin ajatellut laivalta raaskia ostaa jonkun laadukkaamman putsarin mutta tuo onkin niin loistava ja saan sitä jatkossakin huokeaan hintaan maista. Kyllä ammattitaito ja aito kiinnostus ovat myyjän tärkeimmät ominaisuudet.

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *