Ostolakossa-kosmetiikkablogi
Ostolakossa-kosmetiikkablogi

Kuukausi kamelina

Aloitin työkaverini kanssa reilu kuukausi sitten pienen haasteen, jonka ideana oli lisätä vedenjuontia.
Idea haasteeseen lähti työkaveriltani, joka koki juovansa liian vähän vettä. Koin niin itsekin, mutta asia ei ollut liiemmin häirinnyt minua koskaan. En oikeastaan ikinä muista päivän aikana liiemmin juoda vettä ja saattaa olla, että huomaan vasta illalla etten ole juonut sinä päivänä vielä yhtään vettä. En juo oikestaan koskaan myös mehuja tai limsojakaan, eli en siis korvaa vedenjuontiani epäterveellisemmillä vaihtoehdoillakaan. Syön paljon hedelmiä, vihanneksia ja marjoja, jotka sisältävät vettä, joten ehkä niukkaan vedenjuomiseen tottunut kehoni otti tarpeelliset nesteensä irti niistä?
Alkaessamme puhumaan asiasta muistin jo jonkun aikaa sitten Daily Mailin sivuilta lukemani artikkelin naisesta, joka lisäsi päivittäistä vedenjuontiaan, minkä seurauksena hän nuoreni viikkojen aikana silmissä. Ihon sävy tasoittui, tummat silmänaluset katosivat ja neljän viikon kuluttua nainen oli kuin itsensä nuorempi versio. Voisiko tuo ihan oikeasti toimia noin tehokkaasti?
Olin yrittänyt lisätä vedenjuontia ennenkin. Olin käyttänyt apunani erilaisia siitä muistuttavia kännykkäsovelluksia ja vaikka mitä muita ratkaisuja, mutta yleensä homma kuoli parin päivän jälkeen. Metrin päässä istuvan työkaverini haaste sai minut kuitenkin innostumaan hommaan mukaan ja ajatus siitä, että voisin kuurin lopuksi mahdollisesti ilmoittaa teille löytäneeni maailman tehokkaimman anti-aging -tuotteen houkutteli, joten otin homman ihan tosissani.
Neljän viikon ajan join säntillisesti joka päivä keskimäärin kolme litraa vettä. En oikeastaan koskaan jäänyt alle tuon ja joinakin päivinä määrä meni jopa hieman ylikin. Määrä on melko runsas eikä minun kokoiselleni ihmiselle tällä liikuntamäärällä missään tapauksessa tarpeellinen (veikkaisin kahden litran riittävän jo hyvin), mutta halusin ihan oikeasti nähdä, voisiko se tehdä minulle ihmeitä.
Jotta pääsisin tavoitteeseeni, otin käyttööni hieman yli 0,6 litraa vettä sisäänsä mahduttavan pullon. Asetin itselleni päivän ajalle erilaisia määräaikoja, joihin mennessä yksi pullollinen olisi aina oltava tyhjennettynä. Usein join ensimmäisen pullollisen aamun ja työmatkani aikana, toisen kello yhteentoista mennessä, kolmannen kello kahteen mennessä, neljännen kello viiteen mennessä ja viidennen kello yhdeksään mennessä. 
Yksi konkreettisimmista vaikutuksista oli tietysti se lisääntynyt vessassa ravaamisen tarve, joka oli varsinkin aluksi todella ärsyttävää. Juoksimme työkaverini kanssa vuoronperään vessassa ja jouduin rytmittämään päivääni hieman vedenjuontia jopa ajatellen. Esimerkiksi aamulla kotona otin vettä vain pari hörppyä ja mitä lähemmän työpaikkaa tulin, sitä enemmän uskalsin alkaa juoda. Kuljen työmatkani junaa ja bussia käyttäen ja VR on viimeaikoina aamuisin ollut sen verran painajaismainen yhteistyökumppani, etten todellakaan halunnut jäädä asemalle pissihätäisenä seisoskelemaan pitkiksi ajoiksi. Vähensin juomista myös iltaa kohti, sillä en halunnut ravata koko yötä vessassa.
Täytyy rehellisesti sanoa, että minä odotin kovasti, että kokeilusta seuraisi näkyviä muutoksia. Vesi on ihon ja kehon hyvinvoinnin kannalta kuitenkin niin tärkeä aine, että koska kerran olin aiemmin juonut sitä vain todella niukasti, olisi tällaisen superlisäyksen väistämättäkin näyttävä jossakin.
Täytyy kuitenkin myös sanoa, että petyin lopputuloksiin pahasti. Aluksi menin kerran viikossa töihin ilman meikkipohjaa, jotta voisimme vertailun vuoksi ottaa kuvia ihostani ja todeta yhdessä, millaisia mahdollisia muutoksia sillä oli syntynyt. Parin viikon kokeilun jälkeen olin aamulla edelleen ihan samannäköinen kuin aiemminkin eikä ihossani ollut tapahtunut mitään havaittavia muutosia, joten en enää viitsinyt lähteä töihin ilman meikkipohjaa. (Varsinkaan, kun minut eräänä aamuna nähneet tuttuni kommentoivat jälkikäteen, että tiesivät minun kyllä tekevän paljon hommia tällä hetkellä, mutta väsyneen näköinen olemukseni hämmensi heitä kovasti… jaksoinko varmasti kiireideni keskellä?)
Kittasin siis neljän viikon ajan keskimäärin kolme litraa vettä päivässä, mutta en ihan oikeasti huomannut ihossani mitään selkeitä eroja tuon jakson jälkeen. Kehoni kyllä sen sijaan huomasi erilaisia tuntemuksia, jotka eivät nekään oikeastaan edes olleet kovin positiivisia.
Ensinnäkin se jatkuva vessahätä. Keho tottui runsaaseen vedenjuontiin pikkuhiljaa, mutta vessassakäynti rytmitti silti väkisinkin elämää jossain määrin kun täytyi suunnitella, missa pääsee seuraavan kerran vessaan (esimerkiksi Tukholman keskustassa ilmaisvessat ovat harvassa!). En ole myöskään koskaan ennen liiemmin tullut tutuksi janon tunteen kanssa muuten kuin satunnaisina hetkinä, joihin on usein liittynyt helle (tai joskus alkoholi…), mutta siitä huolimatta, että kittasin vettä päivittäin kamelin lailla en ollut koskaan ennen tuntenut itseäni yhtä usein yhtä janoiseksi kuin mitä nyt tunsin. 
Tunne oli suorastaan hämmentävä. Voisi kuvitella, että kun runsaaseen vedenjuontiin tottumaton saa illalla kulautettua alas viimeiset pisarat päivittäisestä kolmen litran annoksestaan ei hänellä todellakaan olisi enää jano, mutta minullapa vasta olikin. Joka ilta kurkkuani kuivasi ja tunsin selkeää janon tunnetta, minkä vuoksi minun oli pakko juoda vielä lisää vettä illan aikana -ja tietysti ravata sitten siellä vessassakin.
Nyt reilun kuukauden runsaan vedenjuomisen jälkeen olen suorastaan ärsyttävässä tilanteessa: haluan uskoa, että runsas vedenjuonti on tottakai keholleni hyväksi, mutta en vain löydä kokreettisia todisteista itselleni. Ihoni sävy ei ole tasoittunut, epäpuhtauksia on siinä missä ennenkin ja silmänympäryksetni ovat yhtä tummat kuin aiemminkin. Myöskään ihoni ei tunnu vähemmän kuivalta.
Sen sijaan jatkuva vessahätä kiukuttaa, janon tunteen löytyminen ärsyttää ja olo on skeptinen. Miksei tämä tunnu paremmalta?
Millaisia kokemuksia teillä on vedenjuonnin lisäämisestä? Kuinka paljon te juotte vettä päivässä?

Kommentit (69)

 1. NarnianGirl

  Atooppisesta ihosta kärsineenä (ja lisäksi etelän suunnalla asuneena) runsas vedenkittaus on ollut itsestäänselvyys – joskin viime vuosina olen vähentänyt, nimenomaan tuon asiantuntijoiden mainitseman mineraalitasapainon takia… Mitään puutostilaa en ole huomannut saaneeni runsaalla lipityksellä, mutta ainakin rakko on ollut aktiivinen, hehe. Hyvä on pitää putkistö kunnossa…
  On varmaan aika yksilöllistä, mitä terveyshyötyjä kehossaan huomaa veden seurauksena – siliävätkö rypyt, poistuuko selluliitti, kirkastuuko ajatus… Paras seurata sisäistä tarvetta, eikä liikaa pelätä experttien kommentteja 😉

  • virve

   Omaa kroppaa on tosiaan varmasti parasta kuunnella. 🙂

 2. NarnianGirl

  Vielä se, että eri asiantuntijat puhuvat tästä(kin) ristiriitaisesti. Tuo yllämainittu, että juominen on tarpeen vain janontunteen yhteydessä, on täysin vastoin jossain kuulemaani oppia, jonka mukaan jano on jo merkki elimistön kuivumisesta ja nestehukasta.. auts…

  • virve

   Tästäkin tosiaan on monen monta mielipidettä, eli kannattanee kuunnella omaa kroppaansa. 🙂

 3. Anonyymi

  Luin joskus nuorena jonkin lehtijutun, jossa käskettiin juomaan jopa seitsemän litraa vettä päivässä. Se jäi jotenkin mieleeni ja vaikka en varmasti seitsemää litraa koskaan juonut, join paljon vettä ja siitä tuli hyvin nopeasti ihan automaattinen tapa. Hoidan kyllä muutenkin ihoani, enkä tupakoi tms., mutta olen nyt melkein 40 ja edelleen minulta pyydetään paperit alkossa/kaupoissa/baarien ovella. Pari vuotta sitten tehdyn leikkauksen takia vedenjuontini väheni ja olen kyllä todellakin huomannut vaikutukset! Iho kuivuu ja hiukset kuivuu ja silmien aluset on tummemmat kuin ennen! Nyt yritän kovasti taas muistaa juoda tarpeeksi vettä. Joten minä kyllä uskon veden vaikutukseen kauneudenhoidossa. Kannattaa kokeilla pidempää jaksoa ja minä myös uskon, että kroppa tottuu siihen, koska en minä mielestäni koskaan ole joutunut kauhean usein käymään vessassa!

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *