Ostolakossa-kosmetiikkablogi
Ostolakossa-kosmetiikkablogi

Kustomointi kosmetiikkamaailmassa

Luin mielenkiintoisen artikkelin Premium Beauty News -sivustolta. Artikkelissa käsiteltiin trendiä, jossa hajuvesipullojen ulkopakkauksia kustomoitiin asiakkaiden mukaan. Tässä artikkelissa keskityttiin siihen, kuinka pullojen pakkauksiin saattoi painattaa oman nimensä tai nimikirjaimensa, mutta olen muutenkin lukenut viimeaikoina paljon juttuja siitä, kuinka kosmetiikkafirmat tahtovat tarjota yhä persoonallisempia ja asiakkaidensa mielen mukaan mitä parhaimmin ulkoisesti kustomoituja tuotteita.
Minusta tämä ajatus kuitenkin kuulostaa jotenkin oudolta ja halusinkin siksi lähteä pohtimaan sitä kanssanne ja kuulla teidän ajatuksianne siitä.
Okei, pakkauksiin painetut nimikirjaimet minä tavallaan ymmärrän. Kuluttajalla on kädessä yleisesti tietyn merkin tuotteeksi tunnistettava tuote, jonka esiinkaivaminen ja omistaminen voi ainakin hänen omassa mielessään tuoda hänelle jonkunlaista statusarvoa ja luoda hänestä hänen toivomiaan mielikuvia ja kun tuotteeseen sitten on vielä painettu hänen henkilökohtaiset nimikirjaimensa, voi se jonkun mielessä tuodakin tuotteelle aivan uudenlaisen arvon. Tai ainakin kertoa, että minäpä olen niin erityinen, että jopa YSL:n huulipunassani ovat nimikirjaimeni. Joistakin se on vain söpöä ja joillekin taas mieletön egonpönkittäjä. 
 
Käsilaukkujen puolellahan tämä on jo vanha trendi ja yhä useampi on stailannut Vuittoninsa nimikirjaimillaan. Itse en tähän leikkiin ole halunnut lähteä, sillä tykkään kuitenkin leikkiä ajatuksella, etten ikuisesti ole Vee Vee vaan että nimikirjaimeni mahdollisesti muuttuisivat joidenkin vuosien ja valojen vaihdon jälkeen. Klassikkolaukkua nimikirjaimien lisääminen ei muuta, vaikkakin varmistaa sen, ettei sijoituksenakin ajateltavaa laukkua enää voi edes harkita myyvänsä markkinahintaan tilaisuuden sitä toivoessa. (Ja klassikkolaukku todellakin on sijoitus, sillä halutuimmat mallit voi muutamien vuosien käytön jälkeen myydä jopa yli hankintahintaan eteenpäin, kiitos luksusmerkkien järjettömien hinnankorotusten.)
Kosmetiikkatuotetta kukaan ei kuitenkaan nimikirjaimien lisäämisen ja kustomoinnin jälkeen edes tahdo myydä, sillä sillä ei ole samanlaista jälleenmyyntiarvoa lähtökohtaisestikaan. Kustomointi on tapahtunut ihan puhtaasti siksi, että käyttäjästä vaan on ollut mahtavaa saada merkin X tuote, mutta oman näköisenään. Ehkä tuotetta on mukavaa nyt esitellä kavereille tai ehkä sen ulkokuoren väritys mätsää nyt paremmin lompakon kanssa?
Nimikirjaimien lisäämisen tosiaan ymmärrän, sillä ne ovat vain pieni yksityiskohta.  Jos kosmetiikkapakkausta mennään kuitenkin sörkkimään liikaa, ei se minusta enää ole alkuperäisen merkin tuote. Eikö vaikkapa Chanelin hajuveden omistamisessa ole ideana paitsi ihanan tuoksun omistaminen, myös juuri sen sille tyypillisen pullon omistaminen?
Minkä verran teidän mielestänne kosmetiikkapakkausten ulkoasuun voi kajota asiakkaiden persoonallisuutta peräänkuuluttavan kustomoinnin nimissä? Tahtoisitteko te nimikirjaimianne tuotteisiin tai vaikuttaa tuotepakkaustenne väritykseen? Tulisiko tuotteen ulkonäön kustomoinnin olla lähtökohtaisestikin juuri vain se sen tietyn sarjan juttu, vai voiko valmiiksi tunnettu brändi alkaa tehdä sitä?

Kommentit (22)

 1. Anonyymi

  MOI VIRVE! 🙂

  Oon laittanut sulle joku aika sitten sähköpostia, voi olla että se on sujahtanut roskaposteihin. Jos viitsit kaivella ja vastata minulle, niin olisi todella kiva juttu. 🙂 Sähköpostini alkaa lempinimellä, sen jälkeen on numeroita ja lopuksi netti piste fi. <- tunnistamisen helpottamiseksi. 😉

  Kiitos, Ansku

  • virve

   Hei, maili löytyi ja laitoin sinulle vastausta! 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *