Kuinka ruotsalaiset meikkaavat?

Muistaako joku vielä, kun Englannissa asuessani summailin yhteen brittiläistä tai meikkityyliä? Nyt kun olen saanut hieman tarkasteltua lähempää ja ajatuksella ruotsalaista meikkityyliä ajattelin koota yhteen hieman ajatuksiani siitä.
En ollut koskaan ennen Tukholmaan muuttoa ajatellut ruotsalaisten naisten meikkaamista sen kummemmin. Siinähän ne meikkaavat missä suomalaisetkin, mutta käyttävät vain vähän enemmän aurinkopuuteria, vai mitä? Itseasiassa ei.
Olen Tukholmassa saanut jo pariinkin otteeseen kuulla jopa paikallisilta miehiltä, kuinka suomalaiset naiset kuulemma usein meikkaavat paljon. Hämmennyin väitteestä, sillä minusta se ei todellakaan pitänyt paikkaansa mitenkään yleistävällä tasolla. Meillähän on yleensä melko kevyt meikki kasvoilla arkena!
Aloin tarkkailla ihmisiä kaupungilla enemmän ja suorastaan jopa tuijottamaan ja analysoimaan ihmisiä julkisilla paikoilla liikkuessani ja totta se oli, meikkikulttuurissa tosiaankin on suuri ero! En nimittäin ollut koskaan laivalla töissä ollessani tajunnut, kuinka vähän ruotsalaiset naiset yleensäottaen meikkaavat. He nimittäin todellakin tekevät sen hyvin kevyellä kädellä!
Meillä Suomessa kevyeen ja normaaliin arkimeikkiin kuuluu helposti meikkipohjan, ripsivärin ja kulmakarvojen huolittelun lisäksi myös kevyt silmä- ja huulimeikki. Vaikka kantajallaan olisi kasvoillaan nuo kaikki, voi hän silti näyttää todella kevyesti meikatulta ja ihan vaan huolitellulta ilman, että se on silmiinpistävää. Tukholmassa minulla on kuitenkin tullut aivan toisenlainen olo. Täällä nimittäin näkee esimerkiksi luomivärienkäyttöä huomattavasti Suomea vähemmän.
Ruotsalainen nainen pärjäisikin melko varmasti kahdella meikkituotteella: ripsivärillä ja aurinkopuuterilla. 
Jos ruotsalaista meikkiä vie pidemmälle, kuuluu siihen kulmakarvojen laitto ja mahdollisesti hieman meikkipohjankin käyttö. Huulilla voi myös olla kevyttä huulikiiltoa. Yleisilme ruotsalaisessa meikissä on kuitenkin hyvin kevyt ja luomiväriä käytetään huomattavasti vähemmän ja harvemmin. Täytyy itseasiassa sanoa, etten ole katukuvassa nähnyt ennen niin paljon meikittömiä tai ihan vaan (lähes) meikittömiltä näyttäviä naisia kuin Tukholmassa ja silti he näyttävät niin hyviltä ja huolitelluilta! 
Yleensä tuohon kaikkeen yhdistyvät sitten vielä pitkät vaaleat, ilman mitään kikkailuja leikatut hiukset ihan iästä riippumatta -meillä Suomessa kun monien naisten pitkät hiukset lyhenevät neljän kympin paikkeilla tai hiuksiin on muuten vaan leikattu erityisempää mallia tai värjätty erityisemmällä tavalla.
Ja ovathan nuo ruotsalaiset naiset ihan pirun kauniita (ja miehet komeita…), pakko myöntää. Sellaisia luonnonkauniita, joille vähempikin meikki riittää.
Olen itse huomannut muutoksen omassa meikkaamisessani Ruotsiin muuton myötä. Toki yksi osatekijä on ollut hiusteni vaalentuminen, jonka jälkeen kevyempikin meikki riittää, mutta nykyään tunnen itseni kaikkein kotoisimmaksi meikissä, jota käytin ennen vain kiireisinä työ- ja kouluaamuina tuntien siinä itseni huolittelemattomaksi ja jotenkin vaan suttuiseksi sen kanssa koko päivän. En tiedä, onko minusta vaan tullut vaivihkaa mukavuudenhaluisempi vai mistä sopuli-ilmiöstä on kyse, mutta täällä sen kaiken ennen niin kevyenä pitämäni meikin kanssa kulkeminen tuntuisi jotenkin jopa ylilaittautuneelta!
Käytin ennen aina luomiväriä normaalissa arkimeikissäni. Joskus aikoinaan luomiväri saattoi olla kirkkaamman väristä tai sitten ihan vaan pehmeän lilaa, mutta viimeaikoina se vaihtui kevyisiin nudesävyihin, joihin toi huomiota pieni shimmerisyys. Silmissä tuli aina olla rajaus, joka oli yleensä tehty pehmeällä ruskealla kynällä. Ilman sitä silmät tuntuivat jotenkin katoavan.
Nykyään en enää oikeastaan edes käytä luomiväriä tai jos käytän, on se todella kevyttä ja  lähes huomaamatonta. En liiemmin edes rajaa silmiäni ja silmämeikkini onkin yleensä vain muutama ripsivärikerros, mikä on todella uutta ja poikkeavaa minulle, joka on kulkenut viimeiset noin viisitoista vuotta lähes aina meikattuna.
Meikkipohjaa käytän edelleen normaaliin tapaan, eli levitän kasvoilleni mielelläni meikkivoiteen ja puuterin sekä käytän silmänalusillani peiteainetta (tai korvaan joskus tuon kaiken meikkipuuterilla). Suomessa opettelin aurinkopuuterin käytön löydettyäni hyviä tuotteita ja nykyään minulla on jopa hieman väritön olo ilman sitä, vaikka sitä kevyellä kädellä kasvoilleni yhä laitankin.
Lisäksi huolittelen kulmat kuntoon ja jos jaksan oikein panostaa, saatan laittaa huuliini kiiltoa kaupungille lähtiessä. Joskus nudelookin panostus saattaa myös olla hieman kirkkaammassa huulipunassa, mutta yleensä lopputulos on todella kevyt.
Olen viimeaikoina omaksunut itselleni meikkityylin, jota olisin aiemmin pitänyt todella tylsänä, mutta jossa minusta tuntuu nykyisin kaikkein kotoisimmalta. Jopa niin kotoisalta, että kun vähän aikaa sitten erääseen illanviettoon lähtiessäni aloin laittautua en edes harkinnut tekeväni yhtään voimakkaampaa ehostusta vaan käytin automaattisesti tuota samaa luonnollista lookkia ja minulla oli paras ja varmin olo. Sen tajuaminen tuntui hassulta.
Uusi kevyempi meikkilookki on itseasiassa jopa tehnyt meikkaamisesta jännittävän nopeaa. Voiko se oikeasti tapahtua näin lyhyessä ajassa ja vieläpä niin, että minulla on silti hyvä olo koko päivän? Outoa, mutta ihanaa!

Oletteko te huomanneet mielenkiintosia meikkauseroja eri maiden välillä?
Kommentit (29)
  1. Ruotsi on lapsesta asti kutsunut mua maana luokseen ja kirjoituksesi päätteeksi se melkein jo huuta sinne! 😀 Avauduin juuri tällä viikolla blogissani omasta meikkaamisestani, ja voi, minulla olisi varmasti ollut helpompaa asua Ruotsissa jokunen vuosi. Mulla on välillä ollut täysin meikittömiä kausia ja vaikka se on ollut oma valinta ja niin edespäin, olen joissakin tilanteissa tuntenut itseni hyvinkin nukkavieruksi, kun itse ei ole meikannut ja näyttää siltä, että KAIKKI muut on. Olen kokenut ennen, että suomalaiselle naiselle meikkaaminen on joku itseisarvo ja vain harvat ja rohkeat (tai viitseliättömäät, kuten minä) uskaltavat uida vastavirtaan tämän kulttuurimme kanssa. Meikittönä helposti ajatteli, että joku laittautunut katsoi minua nenänvartta pitkin ja salaa paheksui rensuista olemustani. Nykyään en onneksi jaksa ajattella (niin) paljon asiaa.

    Tosi mielenkiintoista, olisin itse olettanut, että ruotsalaiset laittautuvat enemmän kuin suomalaiset. Se sitten vain todella on niin luonnnokaunista kansaa. 😀

    1. Ruotsalaiset satsaavat sitten puolestaan enemmän pukeutumiseen ja siinä missä Suomessa uuden trendin alkaessa hieman näkyä kaupoissa ihmiset vielä odottelevat, että näkevät sitä muillakin päällä, tahtovat ruotsalaiset puolestaan heti olla trendien etunenässä. Esim. täällä näkyi jo keväällä/alkukesästä paljon trumpettilahkeisia housuja ja yhtäkkiä kesällä jopa useita ysärityylisiä mustia siimasta tehtyjä tiukkoja kaulakoruja. Suomessa sellaista ei kehtaisi vetäistä heti kaulaan, sillä moni pelkäisi näyttävänsä ysäriin _jymähtäneeltä_, mutta täällä taas se otetaan enemmän sellaisena, "wow, sinulla on jo uusin trendi käytössä, minäkin haluan" -tyylisenä juttuna. 🙂

  2. Jännä kyllä tuo ero! Mä en ole huomannut että suomalaiset meikkaisivat kovinkaan paljoa (ainakaan täällä päin) ja monet näyttävät kulkevan ihan kokonaan ilman ehostusta. Mun meikki on kesän ajan ollut tosi simppeli myös: vähän meikkivoidetta ja puuteria t-alueelle, näpyt peittoon peiteaineella, kulmakynä, ripsiväri ja aurinkopuuteri tai poskipuna. Tuohon menee ehkä viisi minuuttia aamulla ja on ollut seitsemäksi töihin mennessä juuri hyvä setti. Nyt syksyllä haluttaisi meikata taas vähän perusteellisemmin kun kouluaamut eivät ole niin aikaisia 🙂 Tosin luomivärejä en osaa vieläkään käyttää ja huulimeikkikin on yleensä joku sävyttävä huulivoide 😀

    1. Riippuu myös tosiaan varmasti paljon kaupungista ja on toisaalta ihanaakin kuulla, ettei kaikkialla meikata liiemmin. Helsingissä yleisesti katukuvassa näkyy, että ihmiset ehostavat itseään ja siihen nähden, että Tukholma on samalla lailla pääkaupunki ja "actionin keskus" on todella yllättävää, kuinka jakkupukupäällä töihin menevät naisetkaan eivät liiemmin meikkaa. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *