Ostolakossa-kosmetiikkablogi
Ostolakossa-kosmetiikkablogi

Kuinka ihotyyppi määritellään?

Ihotyypin määrittely on yksi eniten kysymyksiä herättävistä ihonhoidon asioista, sillä se toimii monille pohjana hyviä tuotteita metsästäessä. Kuten moni myös tietää, on se kuitenkin ihan suunnattoman hankalaa ja saan jatkuvasti kysymyksiä siitä, kuinka oman ihotyypin voi määritellä ja kuinka sille voi löytää sopivia tuotteita. 

Toivottavasti en hämmennä kovin monia, mutta kosmetiikkamyyjän suulla puhuessani sanon ihan rehellisesti, että minusta moni voisi viskata roskakoriin ajatuksen ihotyypistä. Kun olen töissä, en koskaan myy tuotteita ihotyypille vaan jokaisen ihon omiin tarpeisiin. Jos nimittäin kysyisin asiakkaalta suoraan, mikä hänen ihotyyppinsä on, menisivät tuotteet varmasti ainakin puolessa tapauksista aivan pieleen. 
Ai miten niin? Enkö luota asiakkaiden omaan asiantunemukseen, vai? No tottakai luotan, sillä jokainen meistä tuntee oman ihonsa parhaiten, mutta pelkkä tietyn ihotyypin tunnistaminen ja sille tarkoitettujen tuotteiden myyminen ei aina tarkoita, että asiakas pitäisi tuotteista. Ei esimerkiksi jokainen kuivaihoinen tykkää automaattisesti kaikista kuivan ihon tuotteista eivätkä ne välttämättä ole sitä, mitä hän tuotteiltaan hakee.

Kun kohtaan asiakkaan, kysyn häneltä ihotyypin sijaan, miltä hänen ihonsa tuntuu ja johdattelen jatkamalla, että tuntuuko se kuivalta tai kiilteleekö se esimerkiksi helposti. Yritän avata asiakkaan kanssa keskustelua siitä, miltä iho ihan oikeasti sillä hetkellä ja yleensä erilaisissa tilanteissa tuntuu, sillä ihon tarpeet ovat usein eri tilanteissa erilaiset. Harvalla on tuohon kysymykseen suoraa vastausta ja se on vaan hyvä juttu.
Tästä keskustelusta voi nimittäin saada irti paljon. Joskus vastaus voi olla, ettei hän oikein tiedä eikä se tarkoita, että hän olisi jotenkin hävettävän tietämätön. Se vain tarkoittaa usein sitä, että iho ihan selkeästi tuntuu eri tilanteissa niin erilaiselle, ettei sitä vaan voi puida helposti suoraksi vastaukseksi. Tällöin myyjän tehtävänä vaan on yrittää kysellä asiakkaalta lisää eri tilanteista ja selvittää, miltä asiakkaan iho milloinkin tuntuu ja mihin tilanteeseen tuotetta ollaan hakemassa.

Tyypillistä on esimerkiksi, että asiakas kertoo hänen ihonsa alkavan kiiltää päivän aikana. Jos hän kuitenkin laittaa kovin mattapintaisen kosteusvoiteen ja mattaisen meikkivoiteen voi olla, että iho kuivuu  vaikkapa talvella lopulta liikaa. Pesun jälkeen nassua voi kuulemma kiristää, mutta ei hän silti sanoisi, että iho on kuiva. Koska ihossa on monenlaista taipumusta, voisi tuohon helposti lykätä sekaihon lapun, myydä asiakkaalle sekaihon tuotteet ja vilkuttaa hei heit. En kuitenkaan usko, että hän olisi niihin kovin tyytyväinen jokaisessa tilanteessa. 
Jos pääsen kärryille siitä, että asiakkaalla on vaikkapa kuiva iho, en myöskään automaattisesti vaan lykkää hänelle kaikkia kuivan ihon tuotteita. Purkien kyljessä oleva teksti ”kuivalle iholle” helpottaa toki oikeiden tuotteiden löytämisessä antaen vihiä tuotteiden täyteläisestä ja kosteuttavasta koostumuksesta, mutta ei se kerro absoluuttista totutta siitä, että tuote olisi juuri sitä, mitä asiakas tahtoisi.

Iho voi olla eri tavalla ja eri tilanteissa kuiva. Jos asiakas kertoo, että hänellä on kuiva iho, voi se tarkoittaa minulle, että pyrin myymään hänelle mahdollisimman ravitsevan yövoiteen. Kuivalle iholle voisi usein sopia kaveriksi parhaiten puhdistusöljy, mutta entäpä jos asiakas ei tykkää yhtään öljyistä? Entäpä jos hän tahtoo, että lopputuloksena jää iholle todella puhdas pinta kun taas kuivan ihon puhdistustuotteet usein nimenomaan jättävät ihon tuntumaan jo valmiiksi hieman hoidetulta? Tuote olisi kyllä kuivalle iholle, mutta ei asiakas siitä pitäisi. Sen sijaan voisin myydä hänelle normaalille iholle tarkoitetun puhdistusmaidon, jonka tietäisin puhdistavan kaiken meikin hellävaraisesti, mutta liukenevan silti hyvin veteen sekä vaikkapa puhdistussienen tai -liinan lisäavuksi. Uskoisin, että tästä kompromissiratkaisusta ja sen jälkeisestä ihotunnusta hän pitäisi.
Kun päivävoiteen kyljessä lukee sen olevan kuivalle iholle, tarkoittaa se usein täyteläisempää koostumusta. Mutta mitäs jos asiakkaan ihoa kiristelee lähinnä vain illalla meikin poiston jälkeen ja jo tuhdimpi yövoide ratkaisisi paljon? Mitäs jos hän inhoaa käyttää päivällä liian rasvaisia voiteita, koska ne tuntuvat ikäviltä meikkivoiteen alla? Kuinka suuresti hän pettyisikään, jos olisin myynyt hänelle kuivalle iholle tarkoitetun päivävoiteen vain siksi, että hänen ihonsa tuntuu iltaisin pesun jälkeen kuivalta ja hän tajusi, ettei myymäni täyteläinen voide vaan millään toimi hänen meikkivoiteensa kanssa?

Tai entäpä sitten se meikkivoide? Jos meikkivoide on tarkoitettu kuivalle iholle tarkoittaa se, että sekin on hieman rasvaisempi. Se ei vaan voi olla kovin mattainen, sillä se toisi selkeästi kuivalla iholla kuivuutta näkyviin. Jos asiakkaan iho on todellakin hilseilevän kuiva voi vastaus olla nimenomaan kuivan ihon meikkivoiteessa, mutta mitäs jos hänen ihonsa vaan kuivuu helposti ilman hyvää kosteutusta, mutta siitä huolehtiessa päivällä ohut ja vähemmän rasvainen meikkivoide voisikin olla miellyttävämpi valinta ja riittää iholle vallan hyvin?
Tai mistä sitä tietää, onko iho oikeasti rasvainen? Iholla voi olla hieman näppyjä ja se voi kiillellä päivän mittaa, mutta silti sitä voi kiristellä puhdistuksen jälkeen. Jos tällainen ihminen valitsee kaikki hoitotuotteensa vain rasvaisuuden ja näppytilanteen mukaan voi olla, ettei ihon tilanne edes tuotteiden myötä parane vaan jopa huononee. Se, että iho kaipaa hyvää puhdistustuotetta ja päiväksi mattapintaisia hoito- ja meikkituotteita ei tarkoita, etteikö hän voisi yöaikaan hoitaa ihoaan vaikkapa kuivaa ihoa kosteuttamaan tarkoitetulla seerumilla tai normaalille iholle tarkoitetulla yövoiteella.

Minun ohjeeni oikeiden ihonhoitotuotteiden löytämiseen on, että ihmisten tulisi lopettaa orjallisesti yhden ihotyypin löytämisen tavoittelu ja sen mukaan eläminen ja keskittyä miettimään, millaisia tuotteita oma iho tuntuu missäkin tilanteessa kaipaavan ja käsitellä asiaa tilanne tilanteelta. 
Ymmärrän täysin, että ihotyypin määrittely voi olla haastavaa, sillä en minä edes itsekään osaa suoraan laitta ihoani täysin yhden muotin alle. Tahdon yöksi todella kosteuttavia ja hoitavia tuotteita, mutta en voi päivisin sietää liian rasvaista meikkipohjaa, joka vain karkaa paikoiltaan ja kiiltää liikaa.  Rakastan mattaisen tuntuisia meikkipohjia, mutta ihoni kaipaa silti kosteutusta. Sitä paitsi riittävän hyvä kosteutus yöaikaan riittää pitämään ihoni sellaisena, etten tarvitse tuhteja päivävoiteita -kosteuttava, mutta ohut koostumus riittää. Kuinka ikinä voisinkaan siis pärjätä yhden ihotyypin tuotteilla?
Älkää siis menkö orjallisesti yhden ihotyypin tuotteiden mukaan, vaan miettikää kunkin tuotteen kohdalla, miltä iho tuntuu ja mitä se teistä tarvitsee siinä yhteydessä. Te jos ketkä tiedätte sen paremmin kuin kukaan muu!


Tykkäättekö, että ihosta tulee todella puhdas pesun jälkeen? Saako puhdistutuote olla todella pesevä? Vai kiristeleekö iho puhdistuksen jälkeen? Pitäisikö kokeilla geelin sijaan maitomaisempaa tai öljyisempää tuotetta ja huolehtia puhdistuksen viimeistelystä vaikka sen puhdistussienen avulla? Voisiko sen todella puhdistavan putsarin jälkeen iholle laittaa kosteuttavan kasvoveden tasapainottamaan tilannetta?
Tuntuuko iho hieman kiristelevältä? Voisiko yö olla se hetki, jolloin tuote voisi olla hieman rasvaisempi, sillä eihän pimeässä kukaan kuitenkaan näe, jos iho hieman kiiltelee? Ei kosteuttava myöskään aina tarkoita rasvaista, sillä kosteuttavat tuotteet voivat olla kevyemmänkin tuntuisia. 
Tuntuuko iho aamulla edelleen kiristelevältä aamupuhdistuksen jälkeen? Saisiko päivävoide yhä olla hieman rasvaisempi? Vai onko kaikki kiristely yön jälkeen tiessään ja toiveena vain mahdollisimman rasvaton iho koko päiväksi?

Keneltä niitä hyviä ihonhoitotuotteita sitten kannattaa kysellä jos tahtoo apua? Jos tiedät, että tahdot jonkun tietyn merkin tuotteita, mene tavarataloon ja sarjan omiin työvaatteisiin pukeutuneen myyjän puheille. Hän on se, joka tietää yleensä kaiken edustamistaan tuotteista ja osaa verrata niitä toisiinsa. Hänen on helppo löytää niiden joukosta tarpeisiisi sopivat tuotteet kun vain kerrot, mitä ne tarpeet ovat. Kun osaat kertoa, että haluat mattapintaisen meikkivoiteen, mutta ihosi saattaa olla välillä hieman kuiva sen kuitenkin pysyessä yleensä hyvin kurissa hyvällä yövoiteella, osaa hän suositella sinulle meikkivoidetta, joka jättää melko mattaisen pinnan, muttei ole silti se kaikkein rasvaisimman ihon vaihtoehto. Et ole osaamaton, jos et kykene kertomaan myyjälle yhtä ihotyyppiä, sillä se ei todellakaan välttämättä kertoisi, mitä tarvitset ja haluat tuotteelta.
Entäs kun tahdot vaan jonkun hyvän kosteusvoiteen, merkistä viis? Suosittelen jälleen tavarataloon menoa, mutta tällä kertaa kannattaa valita tavaratalon omaa uniformua kantava kosmetiikkamyyjä, jolla on usein laajempi vertailupohja eri merkkien tuotteista. Tottakai jokainen myyjä voi suosia jotain tiettyä merkkiä, mutta usein nämä myyjät on helppoa saada tarjoamaan vaihtoehtoa pariltakin merkiltä kysymällä. Tekniikaksi suosittelisin muuten edelleen samaa kuin edellä: kerro miltä iho tuntuu ja mitä tahdot. Ei sinun tarvitse osata sanoa, että etsit sekaiholle puhdistustuotetta. Voit ihan rehellisesti kuvailla, että inhoat jos puhdistustuotteesta jää vähänkin lähmäinen fiilis, mutta silti ihoasi kiristelee pesun jälkeen. Tästä on myyjälle paljon enemmän apua kuin siitä, että kertoisit vaan epäilyksen ihotyypistäsi. Pälätä, kerro ja kuvaile mitä tahdot, myyjä kyllä auttaa löytämään ratkaisut. Ja jos ei auta niin poistu paikalta ja etsi sinua paremmin ymmärtävä myyjä. 🙂
Yhä useammalla sarjalla lukee pakkauksissa nykyään ihotyypin sijaan vain millainen tuote on ja mitä se tekee.
Onko teistä vaikeaa löytää omalle iholle sopivia tuotteita? Kuinka te päätätte, millaisia tuotteita ostatte? Entäpä oletteko te menneet kuuliaisesti pakkausten kyljessä lukevien ihotyyppi-tekstien mukaisesti?
PS. Olen saanut joskus palautetta, että kirjoitan välillä tyylillä, jonka joku on kokenut lukijaa aliarvioivaksi. Toivon, ettei tästä nyt tullut kellekään sellainen olo ja olen pahoillani, jos jollekin on jostakin aiemmasta tekstistäni tullut sellainen fiilis. Toivoisin kaikkien kuitenkin ymmärtävän, että vaikka he itse olisivat hyvin perillä kosmetiikasta ja blogiani lukee tottakai paljon kosmetiikasta tietäviä ihmisiä, on tämä blogi silti tarkoitettu muillekin. Analysoin paljon blogini lukijaliikennettä ja tiedän joukossa olevan paitsi niitä, jotka tietävät jo valmiiksi paljon mutta myös niitä, jotka tulevat blogiin ensimmäistä kertaa Googlen kautta vain lukeakseen sen yhden tekstin. He voivat olla ketä tahansa ala-asteikäisestä eläkeläiseen ja aihe voi olla heille täysin tuntematon. Suuri osa lukijoistani tulee blogiini hakukoneen kautta etsien tietoa vain siitä yhdestä tietystä asiasta ja minusta olisi hassua olettaa, että jokaista tekstiä lukee vain alan asiantuntija.
Se, että kerron jonkun asian jonkun mielestä liian tarkasti tai jopa yksinkertaisesti ei siis tarkoita, että missään tapauksessa aliarvioisin lukijoitani vaan sitä, etten oleta jokaisen tekstin lukijan olevan asiantuntujoita juuri siinä asiassa. Minäkin voin olla kiinnostunut ruuan laitosta ja eksyä lukemaan siihen liittyvää satunnaista blogipostausta enkä panisi yhtään pahitteeksi jos joku kertoisi, kuinka vaikkapa tomaatti paseerataan sen sijaan, että hän vain mainitsisi reseptissä käytettävän paseerattuja tomaatteja. Ja minulle saa aina antaa palautetta, sillä ilman sitä en voi edes oppia kiinnittämään huomiota asioihin, joiden en ole edes tajunnut voivan vaivata jotakuta. 🙂

Kommentit (30)

 1. tini

  Loistava informatiivinen postaus tällaisellekin ihonhoidon pitkäaikaiselle ystävälle! Lähestymistapa tässä oli loistava, ymmärsin itsekin jollain tapaa monesti jumiutuneeni etsimään tuotetta ihotyypilleni, en varsinaisesti iholleni, minulle, käyttöön. Kiitos Virve ja hyvää kevättä sinulle 🙂

  1. virve

   Ihana kuulla, että postaus oli kiinnostava ja sai miettimään. Toivottavasti tämä ajattelutapa auttaa jatkossa löytämään entistäkin parempia ihonhoitotuotteita. 🙂
   Ihanaa kevättä sinullekin, tini! 🙂

  2. Kosmetiikkamatkalla

   Mahtava teksti tosiaan! Mä olen just semmonen pälättävä asiakas joka rutisee ihostaan myyjälle varsin juurta jaksain. On mielenkiintoista miten erilaisia tuotteita mulle on tarjottu (ja jotka olen ostanut kuuliaisesti), vaikka samat rutinat mulla on aina. 😀 Mä en tosiaan tiedä mihin kategoriaan mun iho kuuluu, mutta sekaiho / rasvainen iho akselin tuotteita pääasiassa mulle suositellaan. Öisin kyllä käytän tehokasta seerumi+yövoide kosteutusta koska etenkin iltasin kasvojen iho tuntuu herkältä ja kuivalta. …no niin, taas jäin pälättämään. Anteeksi! 😀

   1. virve

    Antaa mennä vaan, pälättävät saavat kyllä yleensä ne parhaiten omia tarpeitaan vastaavat tuotteet lopulta! 😉

   Vastaa

   Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *