Ostolakossa-kosmetiikkablogi
Ostolakossa-kosmetiikkablogi

Kosmetiikka ja KonMari

Se oli eräs sunnuntai-ilta. Olin juuri edellisenä iltana kuunnellut taas uudelleen Marie Kondon The Life-Changing Magic of Tidying-up -äänikirjan ja päättänyt, että minun tulisi oikeasti selättää viimeisimmätkin kotini tavararöykkiöt ja käydä niihin rohkeasti käsiksi. Voitte varmasti arvata, mihin nämä viimeiset röykkiöt liittyivät? Tottakai kosmetiikkaan.

KonMari

Tutustuin Marie Kondon KonMari-metodiin toissakesänä työkavereideni kautta ja kävin koko omaisuuteni sitä mukaillen läpi. Kaikki sattui sopivaan elämäntilanteeseen, sillä olin juuri pakkaamassa omaisuuttani säilytyslokeroon ja muuttamassa ensin syyslukukaudeksi Lontooseen ja sen jälkeen vielä tänne Tukholmaan. Parin muuton kannustamana tavaraa oli todellakin motivoivaa karsia.

KonMari-Metodissa on tiivistettynä kyse siitä, ettei kotiin jätetä mitään sellaista, mikä ei tuota itselleen iloa (tai ole muuten välttämätön asia). Koko omaisuus käydää läpi ryhmissä tietyssä järjestyksessä ja jokainen tavara otetaan yksi kerrallaan käteen ja päätetään, onko se tarpeeksi ilahduttava asia säästettäväksi.

KonMari

Toisin kuin moni luulee, ei KonMari ole todellisuudessa mikään minimalismiin pyrkivä metodi vaan ihan vaan terveellä järjellä suoritettavaa karsimista, mikä tekisi jokaiselle hyvää.

KonMarissa ei pyritä vähentämään tavaroita minimiin tai aseteta rajoja niiden määrälle vaan kehotetaan ainoastaan miettimään, tuottaako tavaran omistaminen iloa ja jos se tuottaa niin sen voi pitää. Jos sitä kuitenkin huomaa säilyttävänsä vain siksi, että sen on vaikkapa saanut lahjaksi eikä sen vuoksi viitsi luopua siitä tai aikoinaan maksanut siitä niin paljon ettei vaan raaski luopua siitä, on siitä aika hankkiutua eroon.

KonMari

Olen karsinut muun omaisuuteni erinomaisesti KonMari-metodilla tosiaan jo aikoja sitten, mutta kosmetiikkani on ollut pitkään se ainoa kategoria, jota en ole saanut käytyä kunnolla läpi.

KonMari

Kaikki tuotteeni ovat ympäri kosmetiikkahuonettani ja kylppäriämme sulassa, mutta kaoottisessa sovussa ja olen perustellut itselleni suurimman osan niistä sijainnin sillä, että ne odottavat vielä testausta tai blogipostausta.

Siinä missä moni siivous- tai järjestelymetodi kehottaa etenemään vaikkapa laatikko tai huone kerrallaan, kehottaa KonMari-metodi käymään tuotteet läpi kategoria kerrallaan (ja vieläpä tietyssä yleisjärjestyksessä). Tämä on fiksua, sillä jos käyn läpi vaikkapa makuuhuoneen, meikkihuoneen ja kylppärin hiuspinnit erillisinä kokonaisuuksina, ei niiden määrä hirvitä, mutta jos oikeasti kokoan ne yhdeksi kasaksi tajuan, että väärän värisiä pinnejä on järjetön määrä ja että niistä tulee hankkiutua eroon.

konmari-1-1

Voitte kuitenkin arvata, että kun kyse on tällaisen kosmetiikkabloggaajan ja alalla yli kymmenen vuotta työskennelleen kosmetiikoista, on määrä hieman hirvittävä ottaa tavoitteeksi yhdellä rykäisyllä. Olen yrittänyt jaotella kotonani kosmetiikkaa hieman tuotetyyppien perusteella, mutta myönnän silti kaipaavani hommaan parempaa järjestystä.

KonMari

Tuona sunnuntai-iltana ryystin siis rohkaisuksi ison kupillisen terästettyä glögiä ja aloitin armottoman projektini. Alkoholihan tunnetusti teki ihmisistä hieman höveliäämpiä, joten ehkä olisin helpommin valmis luopumaan tuotteistani.

KonMari

Marituksen tärkeimpiä juttuja on, että jokainen maritettavan kategorian tuote kerätään aluksi yhteen kasaan lattialle, jotta niiden määrän näkeminen kerralla saattaa jopa hieman shokeerata. Ja niin minä sitten tein. Keräsin kaikki mahdolliset kosmetiikan kosmetiikkahuoneeni lattialle yrittäen varmistaa, ettei mitään jäänyt minnekään pyörimään. On tärkeää, että kaikki tuotteet ihan oikeasti kerätään tunnollisesti yhteen eikä kaappeihin jätetä vaikkapa niitä ”no näitä minä nyt kuitenkin jo käytän” -tuotteita. Periaatteessa  voisi sanoa, että jokaisen tuotteen, jota ei kasaan laita voisi sitten vaan heittää pois jos sitä ei kerran edes vaivautunut ottamaan mukaan päätösprosessiin.

Kaikki kosmetiikka Ostolakossa

En ole näyttänyt teille blogin puolella aikoihin, miltä kosmetiikkavarastoni näyttävät, mutta tältä ne siis näyttävät.

Olen perustellut kosmetiikan marittamisen väliinjättämistä itselleni aivan sujuvasti sillä, että kosmetiikkatuotteenihan ovat työkalujani ja omistan monia tuotteita ihan vaan siksi, että ne odottavat postausta. Enhän minä siis millään voisi käydä niitä läpi kunnolla kun niin moni tuote on minulla vain blogin vuoksi.

Kaikki kosmetiikka Ostolakossa

Nyt päätin heittää tekosyyt nurkkaan. Kirjassa neuvottiin, että jos esimerkiksi vaatteita on paljon, voi ne käydä läpi kategoria kerrallaan ja tulin siihen tulokseen, että vaikka vaatteiden kohdalla en tuota jaottelua kaivannut, voisi se olla tarpeen kosmetiikan kohdalla.

Kaikki kosmetiikka Ostolakossa

Aloin käymään tuotteitani läpi tuoteryhmä kerrallaan ottaen jokaisen ryhmän tuotteen aina käteeni miettien, tuottiko se minulle oikeasti iloa. Olin kokenut homman helpoksi kaikkien muiden kotini tavararyhmien kohdalla, mutta epäillyt, ettei se onnistuisi kosmetiikan kanssa. Saatoin kuitenkin välittömästi huomata, että homma sujui kosmetiikankin kanssa vaivatta.

Kaikki kosmetiikka Ostolakossa

Kyllä minä tiesin heti jokaisen tuotteen käteen ottaessani tuottiko se minulle iloa. Kosmetiikkatuotteideni joukossa oli paljon sellaisia tuotteita, joiden kohdalla olin välittömästi innoissani siitä, että minulla oli se tuote ja mietin innolla, kuinka kivaa sitä olikaan käyttää. Oli kyse sitten hyvältä tuoksuvasta vartalovoiteesta, kivasta kasvoseerumista tai ihanasta käsivoiteesta tiesin kyllä heti, halusinko pitää sen.

Kaikki kosmetiikka Ostolakossa

Huomasin myös, että tietyt tuotteet saivat minulle myös heti aikaan innostuneen fiiliksen siitä, että haluaisin tehdä niistä postauksen. Hihkuin suorastaan mielessäni riemua siitä, että pääsisin kertomaan niistä teille.

Vastaavasti huomasin myös niitä toisen ääripään tuntemuksia. Löysin kosmetiikkatuotteita, joita minua ei kiinnostanut tippaakaan käyttää. Oli vartalovoidetta, jonka tuoksu tökki tai luomiväripalettia, joka oli seissyt jo vuoden lähes koskemattomana jemmoissani. Oli myös tuotteita, joita olin säilyttänyt ihan vaan postatakseni niistä, mutta nyt niitä käsissäni pidellessäni tajusin, ettei minua innostanut yhtään kirjoittaa niistä. Minulla oli niin paljon kiinnostavampiakin tuotteita, että tylsät njääh-tuotteet saisivat nyt vaan jäädä huomiotta. Niistä oli nyt yllättävän helppoa luopua.

Kaikki kosmetiikka Ostolakossa

Toisten tuoteryhmien tuotteita oli hyvin kohtuullisia määriä ja jokainen omistani tuote tuntui heti kivalta ajatukselta käyttää.

Kaikki kosmetiikka Ostolakossa

Toisissa tuoteryhmissä oli liikaa tuotteita, mutta pidin silti lähes kaikista sen tuotteista niin paljon, etten halunnut luopua kuin parista. Jos ne tuottavat iloa ne kuuluukin pitää.

Kaikki kosmetiikka Ostolakossa

Joissakin tuoteryhmissä oli monia tuotteita, joista olin valmis luopumaan.

Vain muutaman tuoteryhmän kohdalla olin tilanteessa, jossa säilytin jotakin tuotteita ihan vaan järjen vuoksi vaikka en niistä niin innostunutkaan. Minulla oli esimerkiksi muutamia hieman käytettyjä huulirasvoja, jotka eivät varsinaisesti innostaneet minua, mutta joita ei voisi oikein antaakaan enää kellekään. Tiesin kuitenkin niiden olevan ihan toimivia tapauksia ja minun ja Ruotsalaisen käyttävän ne lopulta kuitenkin, joten säilytin ne.

Kaikki kosmetiikka Ostolakossa

Joidenkin ryhmien tuotteita minulla oli jopa hyvin kohtuullinen määrä kulutukseeni nähden.

KonMari

Tuotteiden läpikäynti toi tietysti valtavasti postausideoita jemmoihin unohtuneista tuotteista, mutta samalla myös paljon yleisiä ajatuksia kosmetiikan käyttööni liittyen ja kuulettekin niistä lisää myöhemmin.

KonMari

Näissä kuvissa näkyy vielä paljon tuotteita, mutta kiitettävän moni niistä lähti eteenpäin kierrätyskassiini niitä tutkittuani. Myönnän, että projekti on vielä parinkin viikon jälkeen hieman kesken joidenkin tuoteryhmien etsiessä vielä lopullista paikkaansa, mutta olen jo loppusuoralla.

KonMari

Minulla ei valitettavasti ole esittää yhtä kuvaa lopputilanteesta, sillä jokaisen ryhmän tuotteet siirtyivät eteenpäin omaan säilytyspaikkaansa heti koottuani ne yhteen ja päätettyäni, kenen kanssa yhteinen taipaleeni jatkuu, mutta suunnittella ja luonnoksissa on jo useita postauksia aiheeseen liittyen.

KonMari

Onko joku muu hurahtanut KonMariin?

Kommentit (13)

  1. Elämäni sottapyttynä: pöytä, jolla vallitsee ikisotku – Ostolakossa

    […] olisi ihanaa voida kertoa teille, että KonMarin ja minimalistisuuden ihannoinnin myötä myös meikkipöytäni on aina siisti ja järjestyksessä. Paitsi että niin olisi ihanaa saada […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *