Ostolakossa-kosmetiikkablogi
Ostolakossa-kosmetiikkablogi

Kokemuksia elevenistä

Vihjailin teille tässä jo muutaman kuukauden ajan päässeeni Tukholmassa työharjoitteluun paikkaan, joka on ollut minulle kuin unelmien täyttymys. Jouduin valitettavasti pitämään työharjoitteluni sisällön aluksi teiltä hieman salassa, mutta tänään voin vihdoin paljastaa, mistä oikein on ollut kyse.
Kuten kerroin, olin vakaasti päättänyt suorittaa työharjoitteluni Tukholmassa ja kosmetiikan parissa. Tein taustatyöni, etsin sopivan yrityksen, puhuin itseni sinne työharjoitteluun ja aloitin jännityksellä työt. Mitäköhän olisi luvassa ja kuinka selviäisin kaikesta surkealla ruotsin ulosannillani?
Pääsin työharjoitteluun kosmetiikan verkkojätti elevenille (joka ihan oikeasti kuuluu aina kirjoittaa pienellä eellä), joka oli toiminut Ruotsissa jo yli kymmenen vuoden ajan ja jolla vaikutti olevan kenties jopa koko Pohjoismaiden laajin kosmetiikkavalikoima. Yli 30 000 tuotetta ja yli 900 tuotemerkkiä kuulostivat lupauksena juuri siltä, mistä tämän pienen suomalaistytön kosmetiikkataivas oli rakennettu!
Ottaessani yhteyttä yritykseen selvisi, että heillä itseasiassa todellakin olisi tarvetta minulle. Heillä oli kuulemma jo paljon suomalaisia asiakkaita, mutta heitä harmitti, ettei yhtiöllä ollut vielä tarjota näille asiakkaille palvelua suomeksi. Ehkä minusta voisi olla heille apua suomalaisen verkkosivuston lanseeraamisessa? No todellakin voisi!
Minuun tehtiin vaikutus jo ensimmäisenä työpäivänäni itse yhtiön toimitusjohtajan istuessa kanssani alas ja kysyessä, mitä minä toivoin työharjoittelultani. En ollut todellakaan edes osannut aavistaa, että häntä voisi oikeasti kiinnostaa, mitä minä siltä ihan oikeasti toivoin. Eikö työharjoittelijan itsensä yleensä oleteta kysyvän, kuinka firma tahtoo hänestä hyötyä?
Ensimmäisistä päivistä asti sain todella vapaat kädet toimintaan.  Innokkaana olin jo pian laatinut yritykselle esityksiä heidän suomalaisista kilpailijoistaan, Suomen kosmetiikkamarkkinoista, sivuston käännössuunnitelmista ja markkinointisuunnitelmista. Muutaman viikon kuluttua koinkin yllätyksen, kun yrityksen markkinointitiimi nosti palaverissamme kätensä ylös todeten, että he luottavat minuun täysin ja että koko Suomen lanseeraussuunnitelma on siitä eteenpäin minun vastuullani kun sen kerran tähänkin asti olin jo hoitanut. Oho, oletteko tosissanne…?
Kyse ei todellakaan ollut siitä, etteivätkö muut olisi osanneet asioitaan. Olikin nimittäin ihan mielettömän mahtavaa päästä mukaan tiimiin, joka oli täynnä upeita tekijöitä, joista jokainen oli ammattilainen omalla osa-alueellaan. Itseasiassa juuri sen vuoksi tuntuikin ihan erityisen hienolta, että nämä yrityksen asiat sen muilla markkinoilla loistavasti hallitsevat ihmiset olivatkin valmiita antamaan minulle vastuuta, josta olin saattanut vain unelmoida. Luottivatko nämä ammattilaiset todellakin näin paljon minuun, työharjoittelijaan?
Olin ensimmäisenä päivänä kertonut toimitusjohtajalle, että olisin todella kiinnostunut kuulemaan, mitä yrityksen eri työntekijät ihan oikeasti työssään tekevät. Jo ensimmäisten päivieni aikana istuin kin heistä monen kanssa alas kahden kesken juttelemaan siitä, mitä heidän toimenkuvaansa oikeasti kuuluu. Oli erityisen mielenkiintoista kuulla ihmisten taustoista ja halusin tietysti aina tietää, kuinka jokainen oli yritykseen päätynyt. Oli huippua huomata, että tekijöitä oli eri taustoilla ja kuinka jokainen heistä oli aivan loistava juuri siinä mitä hän teki. Osa oli jopa vartavasten headhuntattu hommaansa, sillä tässä yrityksessä selvästi haluttiin pitää huoli siitä, että tiimissä on nimenomaan vahvoja, asiansa osaavia tekijöitä.
Ja tuntuihan se oikeasti hyvältä, että ideoistani innostuttiin ja tiimi halusi toteuttaa niitä kanssani. Minulle annettiin tilaa ja vastuuta suunnitella, tehdä ja toimia, mutta silti apunani oli loistava porukka, joka osasi myös auttaa tekemään ideoistani totta. Mielipiteilläni oli painoarvoa eikä kukaan koskaan kyseenalaistanut tietopohjaani todeten, että hei, sinä olet vain työharjoittelija ja kyllä me tiedetään kun ollaan tätä tähänkin asti hoidettu.
Halusimme tehdä useita minusta erittäin tärkeitä asioita toisin kuin useimmat muut yritykset ja lähteä tekemään juttua Suomessa ihan omalla tyylillämme, joka poikkeaa jopa jo yrityksen kotimaankin tyylistä joissakin asioissa. Tässä vaiheessa voinkin jo paljastaa sen verran, että suomalainen eleven.fi-verkkokauppa ei ole suinkaan aina mennyt kaikessa aidan matalimmalta kohdalta kohderyhmäänsä ajatellessaan ja toivon, että se välittyy verkkokaupan auetessa myös suomalaisille asiakkaillemme.
 
Taipaleeni yrityksessä lähti siis loistavasti käyntiin ja minulla on koko syksyn pitänyt hirveää kiirettä lanseerausprojektin sekä tietysti koulun ja blogin kanssa. On ollut ihan suunnattoman mahtavaa saada työskennellä yrityksessä, jonka tavoitteena on nimenomaan pyrkiä palvelemaan kosmetiikasta kiinnostuneita kuluttajia parhaalla mahdollisella tavalla ja olemaan aina ajan hermoilla. Juuri siitä syystä verkkokaupan laaja valikoimakin elää jatkuvasti.
Meillä on töissä loistavia osaajia, jotka etsivät jatkuvasti laajaan valikoimaamme uusia tuotteita ja pitävät huolen siitä, että yrityksen valikoima koostuu paitsi asiakkaiden kovasti toivomista tuotteista myös niistä, joita asiakkaat eivät olleet vielä edes osanneetkaan kaivata, mutta joihin he ihastuvat päätä pahkaa niistä kuullessaan. Meillä kuunnellaan asiakkaiden ideoita ja meillä työntekijätkin voivat huikkailla muulle tiimille omia ideoitaan. Kuinka mahtavalta tuntuukaan saada työskennellä näin innostavassa ilmapiirissä!
Suomalainen eleven.fi avaa verkkokauppansa loppuvuodesta ja toivon sormet ristissä, että saamme kaiken valmiiksi siihen mennessä! Sitä odotellessa meitä voi liittyä seuraamaan Instagramissa @eleven.fi tai Facebookissa ja malttamattomimmat voivat myös hyödyntää elevenin tarjouksia jo nyt sekä englannin– että ruotsinkielisillä verkkosivuillamme, joiden kautta voi jo nyt tilata tuotteita Suomeen. Meillä on nimittäin niissä tarjolla jo ihan mahtava valikoima!
Ai niin, satuitteko muuten kiinnittämään huomiota postauksen kuviin?
Istuin vuosi sitten Lontoossa vaihdossa ollessani The Body Shopin edustajan luennolla, jossa esiteltiin, kuinka innostava työpaikka heillä olisi työharjoitteluun tarjota. Kuuntelin miestä kaiholla ja melkein tippa linssissä, sillä tiesin siinä vaiheessa, että minun ja Englannin välinen suhteemme tulisi olemaan pian ohitse eikä minulla olisi ikinä mahdollisuutta päästä tuohon innostavaan unelmatyöhön, jota hän meille kuvaili.
Luennon loputtua poimin itselleni silti mukaan yrityksen tarjoaman työharjoitteluesitteen ja selasin sitä läpi tulevien viikkojen aikana useasti. Kun pakkasin tavaroitani palatakseni Suomeen, en halunnut ottaa esitettä painolastiksi mukaani, mutta jokin käsittämätön sen sisällössä vetosi minuun ja sai minut ottamaan siitä kuvia. Vaikka sitten vaan kaihoisaksi muistoksi siitä, mitä en koskaan pääse  työkseni tekemään, ajattelin.
En vielä silloin tiennyt, että vajaan vuoden kuluttua löytäisin tietokoneeni kuvakansioiden seasta sattumalta nuo unohtuneet ja uuteen elämäntilanteeseeni yhtäkkiä täydellisesti sopivat lauseet sekä ymmärtäisin, että sain juuri sen haluamani työharjoittelukokemuksen -tosin tuhat kertaa parempana kuin osasin ikinä kuvitellakaan ja myös aivan eri taholta!
Pääsin minulle unelmalta kuulostavaan työhön, jollaisesta en uskaltanut edes Suomessa haaveilla, joten vaikka lupaankin yrittää selkeästi erottaa tulevaisuudessa työ- ja blogiminäni en voi taata, etteikö eleven tulisi jatkossa välillä vilahtelemaan blogissanikin. Sen verran ylpeä minä meistä kuitenkin olen. Työharjoitteluni sai nimittäin erittäin onnellisen lopun allekirjoitettuani vakituisen työsopimuksen elevenillä vetämässä meidän Suomen sivustoamme ja tiimiä!
(Ja voin kertoa, että siinä ei riittänyt yksi tai kaksi onnenkyyneltä kun selvisi, että saisin tulevaisuudessakin tehdä työkseni juuri sitä mistä olin vain voinut haaveilla siitäkin huolimatta, että olin juuri muuttanut maahan, jonka kieltä kyllä ymmärsin, mutta jonka ulosannissa arkipäiväisetkin asiat tuottivat haastetta.)
Tervetuloa eleven.fi ja uudet ruotsalaiset haasteet!

Kommentit (93)

 1. Anonyymi

  Muista painottaa, että (laadukkaat) käännökset vaativat ammattilaisen. Kuka tahansa "kieltä osaava" ei siihen välttämättä pysty. Huono lopputulos myös vieraannuttaa (potentiaaliset) asiakkaat ja antaa amatöörimäisen kuvan yrityksestä.

  T: Kääntäjä

  • virve

   Olet aivan oikeassa ja käännösprojektin suunnittelu, koordinointi ja johto onkin ollut yksi tämän syksyn työllistävimmistä tehtävistäni. Olemme toteuttaneet sen varsin poikkeavalla tavalla, mutta palaan siihen vielä tarkemmin ennen verkkokaupan lanseerausta! 🙂

 2. Kaisuli Siamese Lipstick

  Tää on kyllä niin mielettömän upea juttu että oksat pois! 🙂

 3. Camilla – EHB blog

  Tätä lukiessa nousi itsellekin tippa linssiin. Huh heijakkaa.. Kovasta työstä ja oikeasta asenteesta palkitaan. Kaikella on tarkoituksensa ja kun jaksaa panostaa satasella, niin kaikki kolahtaa kohdalleen. <3 Olen todella onnelinen puolestasi.
  Täysin oikea paikka sinulle. 🙂

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *