Ostolakossa-kosmetiikkablogi
Ostolakossa-kosmetiikkablogi

Kokeiletko rohkeasti uusia meikkejä vai turvaudutko tuttuihin tuotteisiin?

Summailin pari päivää sitten yhteen kaikkia tavaroitani, joita minulla on täällä Aasiassa. Jätin siinä yhteenlaskussa erittelemättä kosmetiikkani, sillä vaikka nykyistä huomattavasti suppeampikin tuotemäärä riittäisi hyvin en silti koe, että kaikkea tarvitsee vähentää elämästä vain vähentämisen vuoksi. Minulle tärkeintä on vähentää asioita, jotka eivät tuo iloa ja keskittyä nauttimaan niistä, jotka puolestaan sitä tuovat.

Laskentaoperaation seurauksena aloin tutkia täällä olevia meikkivarastojani ja miettimään, löytyisikö niiden tuotteiden joukosta sellaisia tuotteita, jotka koen tällä hetkellä niin loistaviksi, että voisin tyytyä käyttämään vain niitä ja luopua muista vastaavista tuotteista. Tiedän, että esimerkiksi yhden puuterin, yhden ripsivärin tai yhden meikkivoiteen omistaminen on monille ihan tavallinen juttu, jossa ei ole mitään erityistä, mutta olen itse ollut aina niin tottunut siihen, että minulla riittää valinnan varaa, joten ajatus vain yksittäiskappaleiden omistamisesta tuntuu suorastaan jännittävältä.

Tottakai jokainen pärjää vain yhdellä meikkivoiteella, mutta pidän itse siitä, että minulla on valinnanvaraa, sillä tarpeeni eivät ole joka päivä samanlaiset. Jos ihollani on menossa pahasti kenkutteleva kausi, haluan peittävämmän meikkivoiteen. Jos taas iho voi hyvin, riittää kuulaampi tuote. Välillä kaipaan todella mattaista puuteria, välillä taas kevyempää. Edes ripseni eivät kaipaa joka päivä ja jokaisessa tilanteessa samanlaista ripsiväriä!

Olen usein miettinyt, miksi jotkut ihmiset ostavat kerta toisensa jälkeen samoja meikkituotteita, jotka he kokevat ihan hyviksi, mutta eivät kuitenkaan mitenkään erinomaisiksi. Siitä huolimatta moni ei halua kokeilla jotain uutta, vaan vanhan tuotteen loputtua korvaa sen täysin samalla, ihan hyvällä tuotteella. Ajatus tästä on tuntunut minusta käsittämättömältä. Miksei joku haluaisi kokeilla uutta ripsiväriä tai meikkivoidetta, jos vanha on kerran vain ollut ihan hyvä?

Kun aloin miettiä meikkipussin kokoamista ilman rinnakkaiskappaleita tajusin välittömästi, miksi niin moni ei halua kokeilla uusia tuotteita. Jos on löytänyt tuotteen, joka on ihan hyvä ja antaa tyydyttävän lopputuloksen, on siihen turvallista ja riskitöntä tarttua yhä uudelleen. Siitä samasta syystä minä otan Mäkkärissä aina Big Mac -aterian tai ostan kaupasta samaa jogurttia. Tiedän, mitä saan ja vaikka se ei olekaan mieletön elämys, ajaa se silti kokemukseni mukaan asiansa ihan riittävän hyvin. Enpähän ainakaan pettyisi.

Minulla on ulkomailla tapana mennä McDonaldsiin, etsiä paikallinen erikoisuus ja testata sitä. Mäkkärin hinnoilla kokeilu ei tule kalliiksi, mutta todella usein niitä oudompia kalapurilaisia mussuttaessani mietin, että olisi sittenkin pitänyt käyttää nämä rahat siihen tuttuun ja turvalliseen Big Maciin, joka maistuisi ihan hyvältä ja jonka jälkeen vatsani olisi varmasti täynnä.

Minun on helppoa kokeilla uusia tuotteita, sillä minun ei ole koskaan tarvinnut heittäytyä vain sen yhden uuden hankinnan varaan. Jos ostan uuden meikkivoiteen enkä pidä siitä, jätän sen pyörimään jemmoihini, jatkan muiden omistamieni meikkivoiteiden käyttöä ja kokeilen hutiostosta aina silloin tällöin sopivissa tilanteissa. Jos lopulta totean, ettei se sopinut minulle, laitan sen kiertoon. Rahallinenkaan tappio ei varsinaisesti haittaa, sillä voin aina käyttää tuotetta blogipostauksen materiaalina ja esitellä sen tuotteena, joka ei toiminut minulla. Se ei siis koskaan mene hukkaan.

Jos kuitenkin heittäytyisin ”tavallisen” kuluttajan rooliin kosmetiikkahankinnoissani ja omistaisin kerralla vain yhden kutakin tuotetta, olisin ihan takuuvarmasti maailman tylsin shoppailija enkä ikinä uskaltaisi kokeilla mitään uutta. Olen juuri sellainen tyyppi ruokaostoksilla, ravintolassa ja vaatekaupassakin, joten olisin sitä varmasti myös kosmetiikkaosastollakin.

Olisikin oikeastaan jopa hyvin mielenkiintoista kokeilla edes muutamia kuukausia elää elämää, joka koostuisi vain kosmetiikkatuotteiden yksittäiskappaleista. Jos pyörittelette silmiänne ja naureskelette, että onpas muka jännää ja welcome to my everyday life, niin joku vähän laajemman vaatekaapin omistava voi rinnastaa homman vastaavasti vaatteiden puolelle ja koota mielessään vaatekaapin vain paristakymmenestä vaatteesta. Yhden topin, housujen ja kenkien valinta tuleekin yhtäkkiä vaikeaksi, jos käyttöönsä saa kuukausiksi poimia vain sen yhden vaihtoehdon, jonka tulee toimia kaikissa tilanteissa ja joutua luottamaan, että sillä pärjää kaikissa tulevaisuuden menoissa. Silloin voi useinkin haluta turvautua helppoon valintaan, joka voi olla vähän tylsäkin, mutta joka on ainakin varma.

Minulla oli Bangkokiin lähtiessä teoreettinen mahdollisuus tarttua tähän kokeiluun, sillä pakkasin mukaani vain melko kompaktin meikkivalikoiman. Itseasiassa olin jopa hieman suunnitellut, että pitäytyisin vain siinä enkä kerrankin hankkisi tuotteille rinnakkaiskappaleita. Kuten kuitenkin tiedätte, on sieluni hyvin heikko ja lankeavainen, kun eteeni lyödään valtava kosmetiikkatarjonta, joten kokeilusta ei tietenkään tullut yhtään mitään. Täällä sitä ollaan ja melko monen lisätuotteen vahvistamana.

En tiedä, voisinko koskaan päästä kosmetiikan kanssa tilanteeseen, jossa omistaisin vain yhden tuotteen kutakin. Se on ehkä vähän sama, kuin haaveilisi laihduttamisesta miettien, millaista elämä olisi laihempana, mutta ei silti ehkä kuitenkaan tahtoisi sitä ihan niin kovasti kuin niitä himoitsemiaan herkkuja. Njääh, olen ihan hyvä näinkin ja pulla on juuri nyt niin hyvää. Njääh, mitä sillä on väliä, kuinka paljon kosmetiikkaa omistaa, kun siitä saa nautintoa. 

Minusta olisi todella mielenkiintoista kuulla teidän ajatuksianne aiheesta. Omistatteko kerralla vain yhden tuotteen kutakin? Valitsetteko aina toistamiseen saman tai kokeiletteko jatkuvasti uutta. Miksi?

Kommentit (12)

 1. Hattivatikka

  Olen kosmetiikan suurkuluttaja varsinkin mitä ihonhoitoon tulee, mutta ostan yleensä ihan mielenkiinnosta aina uusia ja itselle vieraita tuotteita. Vaikka olisin tykännyt jostain seerumista, en halua ostaa sitä samaa uudelleen (jos ei nyt sattuisi olemaan jotenkin aivan mielettömän fantastinen tuote…), vaan valitsen jonkin muun. Hutiostoja tulee toki välillä, mutta ne saa kivasti lahjoitettua eteenpäin 🙂 Välillä aivan tympii, kun jokin purkki ei meinaa kulua loppuun tarpeeksi nopsaan ja tekisi jo mieli kokeilla muuta; silloin saatan käyttää esim. kasvovoiteet sääriin, jotta saisin menekin isommaksi 😀 Meikkien puolella muutoin sama juttu, mutta yhteen ja samaan ripsariin palaan aina (Sensain 38); se on ollut mulla käytössä 15-vuotiaasta. Ostelen välillä kokeeksi muita ripsareita, esim. nyt on testissä Lorealin Paradise ja sitä ennen Too facedin Better than sex, mutta niin vain joudun aina toteamaan, että tuo sama vanha klassikko on itselle se toimivin ja mieluisin.

  Tällä hetkellä käytössä olevia ovat esim. Mary Kayn putsari, Natura Siberican hiilisaippua, Body shopin pari erilaista essenceä, Biothermin yöseerumi, Mary Kayn aamu- ja yöseerumit + silmänympärysvoide, Lidlin silmänympärysvoide (ihan huippua tavaraa!), yövoiteista Kicksin pari erilaista versiota ja päivävoiteena joku Body shopin e-vitamiinivoide. Lisäksi on erilaisia kuorintoja, misellivesiä ja pari erilaista kasvovettä ja useampia naamioita. Meikkipuolella esim. meikkivoiteita on erilaisia eri tilanteisiin; välillä tykkään laittaa mineraalimeikkejä, välillä pelkkää BB-voidetta ja välillä sitten tuhdimpaa meikkivoidetta. Lopputulokset on kuitenkin niin erilaiset, etten osaisi käyttää vain yhtä kerrallaan. Samoin kulmatuotteita on useampia hyvin erilaisia; Anastasian pomadea, Essencen kulmakynä, ja Lumenen puuterimainen väri. Riippuu niin päivästsä ja tilaisuudesta, millaiset kulmat haluaa askarrella. Muistan kyllä sellaisenkin ajan, kun kaikki meikit mahtuivat nättiin pussukkaan 😀

 2. Jenni

  Itse ostan yleensä samaa hyväksi havaittua tuotetta, mikäli kyseessä on tuote, josta en saa erityisesti ”fiiliksiä”. Työjuhtia, kuten Petra osuvasti kuvaili. Tällaisia ovat itselläni mm. meikkivoide, puuteri ja kasvovoide, joista olen löytänyt itselleni hyvin sopivat yksilöt. (Lumene + Lumene + L300).

  Sen sijaan ripsiväreissä metsästän aina uudelleen vielä parempaa tuuheutta, hulipunissa vielä täydellisempiä sävyjä ja vartalovoiteissa vielä ihanampia tuoksuja ja koostumuksia. Samaa seerumia en ole tainnut kertaakaan ostaa toiste, vaikka ihan hyviä on tullut vastaan. Ne vain kiinnostavat liikaa.

  Oma lukunsa ovat sitten vielä kulttituotteet: Lumenella on ihan hyvä aurinkopuuteri, mutta totta kai halusin kokeilla Hoolaa.

 3. Noora

  Olen vasta viimeisen vuoden aikana alkanut ostaa kosmetiikkaa enemmänkin kuin sen kulloisenakin hetkenä käytössä olevan yksittäiskappaleen verran. Syykin tähän on selvä: ensimmäistä kertaa pystyn siihen taloudellisesti. Elin todella pitkään maailmassa, jossa kosmetiikka ”on turhaa”, ”se ei toimi” ja jos joku tuote ei suoranaisesti satuttanut ihoa, oli se aivan riittävän hyvä pysyvään käyttöön, koska sehän ”maksoi puolen viikon ruokabudjetin verran”.

  No, tulojen kasvettua olen hoksannut, ettei asia menekään ihan näin ja eri kosmetiikkaa testaamalla voi löytää sellaisia huipputuotteita, joita ei ennen ajatellut olevan edes maailmassa. Enää ei haittaa, jos joku tuote täytyy laittaa kiertoon kun se oli itselle huti.

  Vähitellen olen tosin alkanut tuntea uutta vetoa minimalismiin ja miettinyt, että voisiko kosmetiikkakokoelman typistää vain niin parhaiksi todettuihin tuotteisiin. Ihan vielä en ole joka tuotekategoriasta löytänyt Sitä Oikeaa, joten deittailu jatkuu, mutta ehkä vielä tulevaisuudessa… 🙂

 4. Jennimt

  Ah, miten mielenkiintoinen aihe. Pakko tällee jälkijunassa vielä kommentoida.

  Kulmakyniä mulla on aina vähintään kaksi – sitä samaa lajia, koska pelkään sen loppuvan yhtäkkiä tai sen olevan loppu kaupassa. Tämä on pitkään ollut HM:n kulmakynä (samaa lajia kun NYXin esim., eli kierrettävä) sävyssä Espresso. Peitevoiteita mulle kerääntyy myös paljon, kun niitähän nyt tarttee niin eri tarpeisiin. Näin selitän tätä keräämistä itselleni 😀 Samoin tykkään, että poskipunia on erilaisia ja tykkään koitella erisävyisiä ja -tyyppisiä. Ripsareita on yleensä kaksi kerrallaan, ja useimmiten ostan aina jotakin uutta. Better than sex on upea, mutta varisee mulla, enkä pidä hinnasta. Lorealin ”kopio” oli aivan fantastinen kaikinpuolin, mutta inhosin että se kuivahti liikaa alle kuukaudessa. Joten en kumpaakaan osta enää uusiksi. Essencea käyn nyt läpi ripsareissa sitten, se on halpaa huvia 🙂

  Highlightereitä ei yllättäen kerry, vaikka se on mun lempituotteeni ja käytän jopa ilman muuta meikkiä. Mulla on toinen theBalmin Mary-Lou menossa, enkä koe tarvetta testailla muita ainakaan vielä, tää on niin kaunis. Meikkivoiteita ja puutereita en myöskään osta, paitsi sitten kun ovat lopussa. Ja yleensä sitä samaa.
  Puuteri on mulle hankala – en ole koskaan löytänyt sellaista wow-tuotetta, niin olen nyt jämähtänyt Maybellinen johonkin ihan ok -puuteriin. En jaksa enää koitella, kun kaikki tuntuvat olevan liian kuivattavia (vinkkejä otetaan vastaan).

  Eli riippuu tuotteesta, joistakin olen löytänyt niin huiput tuotteet, että en välitä toistaiseksi kokeilla muita, vaan ostan aina sen saman. Huh. Tulikohan tarpeeksi epäselvästi kirjoitettua. Innostuin 😀

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *