Ostolakossa-kosmetiikkablogi
Ostolakossa-kosmetiikkablogi

Kohti matkalaukkua

Asetin itselleni yli vuosi sitten tavoitteen, että olisin saanut tavarani vähennettyä viime syksyyn mennessä niin, että ne olisivat mahtuneet helposti matkalaukkuun. Epärealistista ja mahdotonta, joten homma jäi.

Viimekuukausina olen kuitenkin ottanut tavoitteestani uudelleen kiinni, tällä kertaa realistisemmin. Vähennän kotini irtotavaroita (jälleen) seuraavaan syksyyn mennessä niin, että saan ne mahtumaan kahteen matkalaukkuun ja loput tavarani mahtuisivat töihin hyttiini.

Tavoite on edelleen haastava, mutta sen tuoma vapaus houkuttaa minua yhä suuresti. Ihannoin vähätavaraista simppeliä elämää juurikin sen tuoman vapauden vuoksi. Ihannoin nimenomaan modernin yhteiskunnan minimalistisuutta, eli en kaipaa mummonmökkiin keskelle saarta ilman tavaroita, vaan nauttisin vaan pelkistetystä ja modernista, vähätavaraisesta kerrostalokodista keskellä kaupungin sykettä. Jokainen sieltä löytyvät tavara olisi tarpeellinen ja aktiivikäytössä oleva eikä missään olisi yhtäkään sekatavaralaatikkoa tai laatikollista ylimääräisiä jatkojohtoja, antennipiuhoja ja muuta sekalaista elektroniikkaa CD-levykasoista tai DVD-torneista puhumattakaan.

Tavoitteeseen pääseminen tuntuu haastavalta, sillä vaikka asunkin yksin pienessä alle 30 neliön yksiössä, tuntuu aina jostakin löytyvän läjä epämääräistä tavaraa joihin katsoessa mielen valtaa epätoivo: mitä ihmettä minä muka voin noille tehdä?

Noina hetkinä tekee mieli painaa kaapin ovi kiinni tai vaan sulkea laatikko. Yritän kuitenkin olla tekemättä tätä vaistomaista reaktiotani ja muistaa, että jokainen yksittäinen asunnostani ulos saamani esine on tärkeä. Purot syntyvät pienistä pisaroista ja joka ikinen vähennetty tavara merkitsee tässä projektissa paljon.

Noina hetkinä yritän muistaa, että sainhan minä tämänkin laatikoston tyhjennettyä tavaroistani.

Ja että tyhjeniväthänhän nämämäkin kaikki lipaston laatikot sitten lopulta.

Tästä kaapista puhumattakaan.

Ja sen ispiroimana se kauhulla katsottu kaapinhylly voikin sitten tyhjentyä tunnissa niin, että jäljelle jää vain töihin lopulta päätyvä pöytätuuletin ja laatikollinen vaihtolamppuja.

Matkaa tavoitteeseen on vielä jäljellä paljon, mutta niin on onneksi aikaakin. Ja kun vaan jaksan pitää mielessäni, että joka ikinen pienikin asunnostani poistettu esine tai tavara vie minua kohti tavoitettani, olen matkalla kohti maaliviivaa.

Kommentit (15)

 1. Sanna Koo

  Ihailen Virven törytöntä kotia, joskin minulla on aika lailla sama lähestymistapa kuin nimimerkillä redshift. Harrastan ompelua ja neulomista ja minulla on 4-vuotias tytär, joten kahden matkalaukun tavoite ei ole kohdallani realistinen. Olen kuitenkin päättänyt, ettei lastenvaatteiden ja lelujen määrä saa ylittää lelukoria ja vaatelipastoa. Omat vaatteeni vievät hyvin vähän tilaa Project 333 ansiosta. Suosittelen muuten kokeilemaan sitä! 🙂 (http://www.theproject333.com/getting-started/ Kiinnostuneille linkki.)

  Mitä tulee uusiin hankintoihin, on suvussani tapana sanoa, että "köyhällä ei ole varaa halpaan" ja sen olen huomannut olevan joissakin tapauksissa hyvin totta. Mieluummin tosiaan ostan yhdet hyvät ja hintavammat kuin kolmet heikkotekoiset kengät. 🙂 Kosmetiikassa on helppo säästää, kun seuraa Ostolakkoa! 😛

  Olen kohta vuoden lukenut ystävän suosituksesta muutamaa yksinkertaisemman elämän blogia ja inspiroitunut niistä entisestään. Puolen vuoden aikana lienen vienyt kiertoon n. pakettiautollisen tavaraa enkä yhdestäkään esineestä koe joutuneeni luopumaan! 🙂 Ihanaa, kun on kotona väljää ja tyhjää lattiapintaa! Unclutterer.com, zenhabits.net ja Be more with less ovat Ostolakon lisäksi jokapäiväisessä seurannassa 🙂

 2. Anonyymi

  Olen kaiken säilyttänyt, mitään ei raskisi poiskaan heittää, mut ny se loppu! Tämän luettuani ja muutaman päivän miettittyäni, sain idean. Kaikki turha pois. Kiitti Virve 🙂
  Tavaraa on loputon määrä, ei koskaan lopu ja kyllä sitä jää vielä. Otin itselleni vapun tavoitteeksi, siihen mennessä kaappini on tyhjät kaikesta ylimääräisestä. Hyvin jo alkaa…

 3. Anonyymi

  Kerrassaan ihailtava pyrkimys, varsinkin kun ajttelee miten nykyisin roinaa ja tavaraa vaan kertyy nurkkiin. Meidän perheessä kun 5 asukkia + iki-ihanaiset karvalingot, ei kyseinen oikein ole realistista. Mutta itsekkin alkanut ahistaa ja puristaa suht pieneen kotiin ahdettu tavaramäärä. Faktahan on, ettei se kaikki todellakaan ole tarpeellista. Ja peiliin sietää tämän mamman vilkaista kun etsii syyllistä, olen sellainen keräilijä-sielu, hyvässä ja pahassa.
  Mutta jospa minäkin saisin edes pakettiautollisen tyhjennettyä, oisin jo siitäkin iloissani.
  Virvelle lykkyä putsi-operaatioon, mahtavasti se etenee. Jään seuraamaan mielenkiinnolla. Mitä muuten teet hukkaus-tuomituille tavaroille? Terkuin Missus

 4. Anonyymi

  Kiitos mukavasta blogista, tätä on aina ilo lukea.
  Minullakin on haaveena saada kodin tavaramäärä mahdollisimman minimalistiseksi. Omia tavaroita käyn säännöllisesti läpi ja yritän heittäää turhaa kirppiksille. Muu perhe ei vaan ole ihan yhtä innokkaita minimalismin kannattajia, joten ei ole ikinä mahdollista päästä samaan kuin Virve (vaikka kuinka haluaisin). Olen ajan myötä huomannut, että tavararökkiöt eivät suinkaan paranna mieltä, vaan ahdistavat. Ja onhan kotonakin helpompi siivota mitä vähemmän tavaraa on 🙂

 5. Anonyymi

  moikka! oisin kysyny et saaks noita isoja mainostauluja jostain ostettuu tms?
  t.leena

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *