Kilometrin INCI-pläjäys

Ostamasti tuotteen luvataan tekevän ihmeitä, muttet ole ihan varma, tekeekö se niitä oikeasti. Et nimittäin ymmärrä sanaakaan siitä, mitä tuotteen sisältökuvaus tarkoittaa.

Eikö olisi ihanaa, jos ymmärtäisit itse, mitä tuo heprea purkkien tai niiden pahvipakkausten kyljessä tarkalleen ottaen tarkoittaa suomeksi? Kosmetiikkateollisuus ei enää uunottaisi sinua kuusi-nolla etkä enää ostaisi kosteuttavaa hoitoainetta ihan vaan huomataksesi, ettei se itseasiassa edes kosteuttanutkaan tukkaasi?

INCI-listoista ymmärtääksesi sinun ei tarvitse olla täysinoppinut kemisti tai edes omistaa keskimääräistä suurempaa älykkyyosamäärää. Riittää, että osaat lukea ja maalaisjärkesi toimii. Sinun ei edes tarvitse osata mitään ulkoa, sillä ihmeellinen internetti tekee kaiken puolestasi! Sinun tarvitsee vain lakata olemasta laiska ja väliinpitämätön. Ja voisit ihan tosi lakata olemasta, sillä mitä väliinpitämättömiä olemme ostamiemme tuotteiden sisällön suhteen, sitä varmemmin firmat voivat jatkaa nykyisellä usein jopa varsin harhaanjohtavalla linjallaan.

Taikasauvana INCIen maailmaan toimii tämä sivusto. EUR-lex listaa kaikki kosmetiikassa käytetyt sallitut aineet ja niiden komissiolle todistetut funktiot. Kun jokin uusi aineosa tuodaan kosmetiikateollisuuteen EU:ssa, täytyy sen funkito todistaa komissiolle. (Ihan ajantasalla tuo lista ei aina ole ja jos jotain ei löydy, käytän tätä.)

Tästä tulee piiiitkä postaus, etkä välttämättä jaksa kahlata tätä heti kokonaan läpi, mutta muista, että tämä postaus on olemassa, jos joskus maltat lukea asiasta enemmän.

EUR-lexin sivun alkupuolella on lista INCI-funktioista, eli niistä vaikutuksista, joita erilaisilla aineilla voi olla. Viskositeetin säätäjä tai keratolyytti ei välttämättä kerro kellekään mitään, joten käyn vielä kaikki mahdolliset funktiot ja niiden suomennukset läpi.

”ABSORBENTTI: Imee liuenneita tai hienojakoisia dispergoituneita vesi- ja/tai öljyliukoisia aineita.” Yksinkertaistettuna imee siis itseensä esim. vettä tai talia (rasvoja, öljyjä) iholta.

”ANTIMIKROBINEN AINE: Auttaa vähentämään mikrobien kasvua iholla.” Vähentää pöpöjen kasvua.

”ANTIOKSIDANTTI: Estää hapen aiheuttamia reaktioita ja auttaa siten välttämään tuotteen tai tuotteen ainesosien hapettumisen ja härskiintymisen.” Huomio, TUOTTEEN. Aineen ei siis väitetä toimivan iholla antioksidanttina vaan ainoastaan tuotteessa, eli aine estää hapen haitallisen vaikutuksen itse tuotteeseen.

”ANTIPERSPIROIVA AINE: Vähentää hikoilua.” Tämä on selkeä. Aine siis estää hien ulospääsemistä tukkimalla hikirauhasen kanavan.

”ANTISTAATTINEN AINE: Neutraloi pintojen sähkövarauksia ja vähentää siten staattista sähköä.” Suomeksi siis vähentää esimerkiksi hiustensöhköisyyttä.

”AURINGONSUOJA-AINE (UV-SUODATIN) Suojaa ihoa tai hiuksia UV-säteiden haitallisilta vaikutuksilta.” Tämä on selkeää.

”DENATUROINTIAINE: Tekee kosmeettisen valmisteen tai sen ainesosan nautintakelvottomaksi. Lisätään useimmiten etanolia sisältävään kosmetiikkaan.” Ihan vaan estämään sitä, ettei kukaan juo pahimpaan viinanhimoonsa parfyymiaan.

”DEODOROIVA AINE: Vähentää tai peittää epämiellyttäviä kehon hajuja.” Vähentää tai peittää, mutta ei siis estä niiden muodostumista kuten antiperspiranttiset aineet estävät.

”EMULGAATTORI: Alentaa pintäjännitystä ja auttaa muodostamaan toisiinsa sekoittumattomien nesteiden hienojakoisia seoksia.” Kaikki tietävät, ettei vettä ja öljyä saa millään sekaisin. No, emulgaattorin avulla sekin onnistuu ja hyvä emulgaattori onkin yksi tärkeimmistä (ja kalliimmista) kosmetiikan aineosista.

”EMULSIOTA STABILOIVA AINE: Helpottaa emulsionmuodostusta ja parantaa emulsion pysyvyyttä ja varastointi-ikää.” Emulgaattorin tapaan helpottaa tuotteen koostumuksen pysymistä tasaisena ja vaikuttaa sitäkin kautta siihen, kuinka kauan tuote pysyy nätin näköisenä.

”GEELINMUODOSTAJA: Antaa nestemäiselle tuotteelle geelimäisen rakenteen (puolikiinteä, hieman joustava valmiste).” Tekee juurikin sitä. Vähän niinkuin liivate keittiössä.

”HAJUA TAI MAKUA PEITTÄVÄ AINE: Vähentää tai estää tuotteen perushajun tai ‐maun aistimista.” Joskus raaka-aineet vaan haisevat ihan älyttömän pahalle ja hajut on peitettävä tai niitä tahdotaan muuten vaan tuoda lisää tuotteeseen.

”HANKAAVA AINE: Kuorii kehon eri alueita, edesauttaa hampaiden mekaanista puhdistusta tai parantaa kiiltoa.” Tämä on selkeä, eli esimerkiksi kuorinta-aineen rakeet ovat hankaavia aineita.

”HAPETTAVA AINE: Muuttaa toisen yhdisteen kemiallista rakennetta lisäämällä siihen happea tai poistamalla siitä vetyä.” Hiusten yms. värjäyksessä käytetään hapettavia aineita (vetyperoksidi).

”HELMIÄISAINE: Antaa kosmeettiselle valmisteelle helmiäismäisen ulkonäön.” Ihan puhtaasti pelkkään tuotteen ulkonäköön vaikuttava aine.

”HILSETTÄ VÄHENTÄVÄ AINE: Auttaa vähentämään hilsettä.” Auttaa vähentämään, mutta ei siis lupaa poistaa.

”HIUKSIA HOITAVA AINE: Tekee hiukset helposti kammattaviksi, taipuisiksi, pehmeiksi ja kiiltäviksi ja/tai lisää tuuheutta, kirkkautta, kiiltoa jne.” Hiuksia hoitava aine ei kuitenkaan välttämättä tarkoita liiemmin mitään, sillä jos aine kosteuttaisi/ pehmentäisi/ kiinnittäisi/ yms., sanottaisiin se myös. Hoitaviin aineisiin on siis syytä suhtautua varauksella ja hoitavat aineet tekevät lähinnä esteettistä lisää hiuksille, eivät siis saa niitä välttämättä tuntumaan hoidetuilta.

”HIUKSIA KIHARTAVA TAI SUORISTAVA AINE: Muokkaa hiusten kemiallista rakennetta, jolloin ne saadaan haluttuun muotoon.” Koskee siis permanentteja ja suoristuksia, ei väliaikaisia juttuja.

”HIUKSIA VÄRJÄÄVÄ AINE: Värjää hiuksia.” Selkeä juttu.

”HIUKSIA KIINNITTÄVÄ AINE: Mahdollistaa kampauksen hallinnan.” Pistää hiukset paikoilleen sinne, minne niitä tuotteen avulla yrität saada. Tai ainakin yrittää pistää.

”HIUSTEN TAKKUUNTUMISTA VÄHENTÄVÄ AINE: Vähentää tai poistaa hiusten pinnan muutoksista tai vahingoittumisesta johtuvaa hiusten takkuuntumista ja helpottaa siten kampaamista.” Selkeää myös.

”HYDROTROOPPI: Lisää heikosti veteen liukenevan aineen liukoisuutta.” Kaikki aineet eivät tosiaan liukene veteen kovin helposti ja joskus kaivataan apujoukkoja.

”IHOA HOITAVA AINE: Pitää ihon hyvässä kunnossa.” Tämä on taas näitä juttuja, joiden lankaan ei saa mennä. Näiden aineiden kohdalla kukaan ei ole koskaan todistanut komissiolle niiden voivan esimerkiksi kosteuttaa tai pehmittää tai tekevän yhtään mitään muutakaan, eli ihoa hoitava aine on pelkkää sanahelinää. Suomeksi se siis tarkoittaa, että aineella ei ole haitallisia vaikutuksia ja sitä saa siksi käyttää kosmetiikassa.

”IHOA SUOJAAVA AINE: Auttaa suojaamaan ihoa ulkoisten tekijöiden aiheuttamilta haitallisilta vaikutuksilta.” Mutta ei ainakaan UV-säteilyltä. Miltäs sitten tarkalleen ottaen? Pölyltä? Saasteiden lialta?

”IHOA VIRKISTÄVÄ AINE: Tuo iholle miellyttävää raikkautta.” Iho tuntuu siis freesiltä.

”IHOKARVOJA POISTAVA AINE: Poistaa epämieluisat kehon karvat.” Sulattaa ne siis irti. Hui. Näitä aineita voi löytyä joskus jopa yllättävistäkin tuotteista.

”KALVONMUODOSTAJA: Muodostaa yhtenäisen kalvon ihon, hiuksien tai kynsien pinnalle.” Kuulostaa kamalalta, mutta tämä on silti hyvin tärkeä ja yleinen aine. Näihin aineisiin perustuvat mm. välittömästi kiinteyttävät ryppyvoiteet ja kroppavoiteet sekä mm. hiuslakat. Näitä siis tarvitaan.

”KELATOIVA AINE: Reagoi ja muodostaa komplekseja metalli-ionien kanssa, jotka voivat vaikuttaa kosmeettisen valmisteen säilyvyyteen ja/tai ulkonäköön.” Eli naisten kielelle käännettynä estää ylimääräisten aineiden sitoutumisen itse tuotteeseen, jolloin voide pysyy pitkään nättinä ja hyvänä.

”KERATOLYYTTI: Auttaa poistamaan kuollutta ihosolukkoa ihon sarveiskerroksen pinnalta.” Liuottaa siis ihon pinnalta kuollutta ihosolukkoa irti kuorivia rakeita hellävaraisemmin.

”KORROOSIOTA ESTÄVÄ AINE: Estää pakkauksen syöpymistä.” Joskus itse pakkauksestakin pitää pitää huolta, jotta tuotekin säilyy hyvänä.

”KOSMETIIKAN VÄRIAINE: Antaa kosmetiikalle väriä ja/tai levittää väriä iholle ja/tai sen jatkeisiin.” Värjää siis tuotteita ja ihoa, hiuksia, ihokarvoja.

”HUMEKTANTTI: Sitoo ja säilyttää kosteutta.” Ei siis tuo kosteutta iholle, mutta sitoo kosteutta.

”KOSTEUTTAVA AINE: Lisää ihon vesipitoisuutta ja pitää ihon pehmeänä ja sileänä.” Tuo kosteutta iholle. Kosteus pitää kuitenkin sitoa iholle esim. rasvojen/öljyjen ja/tai humektanttien avulla, jottei se haihtuisi.

”KYNSIÄ HOITAVA AINE: Parantaa kynsien kosmeettisia ominaisuuksia.” Ei siis suomeksi ihan oikeasti hoida kynsiä, vaan parantaa vaan niiden ulkonäköön liittyviä asioita.

”LIUOTIN: Liuottaa muita yhdisteitä.” Saa siis tuotteen sisällön liukoisempaan muotoon.

”RASVATASAPAINOA YLLÄPITÄVÄ AINE: Lisää lipidejä hiuksiin tai ihon pintakerroksiin.” Tuo siis rasvaa iholle tai hiuksiin.

”OPALISOIVA AINE: Vähentää kosmeettisen tuotteen läpinäkyvyyttä tai läpikuultavuutta.” Meikkivoiteissa, kynsilakoissa tai ihan vaan kosteusvoiteiden ulkonäön hienosäätämisessä käytetään näitä aineita.

”PAAKKUUNTUMISENESTOAINE: Auttaa estämään jauhemaisen kosmetiikan paakkuuntumista.” Esim. irtopuuterin hienojakoinen koostumus kestää näiden avulla paremmin hienojakoisena ja paakuttomana.

”PEHMENTÄVÄ AINE: Pehmentää ihoa.” Pehmentää ja pehmeä ihohan tuntuu hyvältä.

”PEHMITIN: Pehmentää ja notkeuttaa yhdistettä, jota muuten olisi hankala muotoilla, levittää tai työstää.” Ei siis pehmitä ihoa, vaan vaikuttaa itse tuotteen koostumukseen.

”PELKISTÄVÄ AINE: Muuttaa toisen aineen kemiallista rakennetta lisäämällä vetyä tai poistamalla happea.” Riittää varmasti, jos sanon, että näillä säädellään aineosia ja sitä kautta. tuotteen koostumusta?

”PINTA-AKTIIVINEN AINE: Vähentää kosmeettisen valmisteen pintajännitystä ja helpottaa tuotteen tasaista levittämistä.” Aine siis levittyy iholle helpommin näiden avulla. Pinta-aktiiviset aineet ovat myös tensidejä, eli peseviä aineita ja niitä löytyy puhdistustuotteista.

”PLAKIN MUODOSTUMISTA ESTÄVÄ AINE: Auttaa suojaamaan hampaita plakin muodostumiselta.” Nyt mennään jo suuhygienian puolelle.

”PONNEAINE: Luo aerosolipakkaukseen painetta ja työntää sisällön ulos, kun venttiili avataan. Jotkut nesteytetyt ponneaineet voivat toimia liuottimina.” Näiden määrää seuraamalla voi päätellä, kuinka täpäkkää ja raskasta tavaraa pullossa on. Esimerkiksi kuivashampoo on todella raskasta ja suuripartikkelista, eli tuotteessa on oltava vahvat ponneaineet (ja liuottimet), jotta se tulee ulos pullosta kunnolla.

”PUHDISTAVA AINE: Auttaa pitämään kehon pinnan puhtaana.” Juurikin näin.

”PUSKUROIVA AINE: Stabiloi kosmeettisen valmisteen pH:n.” Jotkut aineet saattavat tehdä tuotteesta sellaisen, ettei sen pH välttämättä ole iholle paras mahdollinen, jolloin sen pH:ta täytyy säädellä näiden aineiden avulla parempaan suuntaan.

”RASVOITTUMISTA ESTÄVÄ AINE: Auttaa hillitsemään talin muodostusta.” Nämä aineet estävät tai vähentävät talintuotantoa, mutta minulla ei ole hajuakaan, kuinka ne sen tekevät. Tietääkö joku?

”RAUHOITTAVA AINE: Auttaa rauhoittamaan ihoa tai hiuspohjaa.” Poistaa kutinaa, punoitusta…

”RUSKETTAVA AINE: Tummentaa ihon väriä ilman altistusta UV-säteilylle tai sen kanssa.” Itseruskettava aineosa, siis.

”SIDEAINE: Edistää kosmeettisen valmisteen koossapysymistä.” Taas vain tuotteen koostumukseen vaikuttava aine.

”SILOTTAVA AINE: Pyrkii tasoittamaan ihon pintaa vähentämällä sen karkeutta tai epätasaisuutta.” Nämä aineet ovat minulle vielä mysteeri, sillä esimerkiksi silikonit eivät ole tällaisia. Nämä eivät kosteuta, nämä eivät pehmitä, eivätkä muodosta napakoittavaa kalvoa vaan nämä siloittavat… mutta miten ihmeessä? Mitä silloin tapahtuu?

”STABILOIVA AINE: Edistää ainesosien tai seoksen kestävyyttä ja säilyvyyttä.”Nämä pitävät jälleen itse tuotteesta huolta.

”SUPISTAVA AINE: Supistaa ihohuokosia.” Mutta vain väliaikaisesti.

”SUUNHOITOAINE: Vaikuttaa suussa kosmeettisesti esim. puhdistamalla, poistamalla hajuja tai suojaamalla.” Suun puolella ollaan taas.

”SÄILÖNTÄAINE: Estää ensisijaisesti mikro-organismien kasvua kosmetiikassa.” Mitä enemmän tuotteessa on vettä, sitä helpommin se pilaantuu. Ja kosmetiikkahan on suureksi osaksi vettä, varsinkin hoitopuolella.

”OMINAISTIHEYTTÄ SÄÄTELEVÄ AINE: Säätelee kosmeettisen valmisteen ominaistiheyttä.” Vaikuttavat jälleen tuotteen koostumukseen.

”UV-SÄTEILYÄ ABSORBOIVA AINE: Suojaa kosmeettista tuotetta UV-säteilyn vaikutuksilta.” Tämä on hauska. Näiden aineiden ei siis väitetä suojaavan ihoa vaan suojaavan TUOTETTA uv-säteilyltä. Tämä on siis eri asia kuin ”auringonsuoja-aine”, joka puolestaan suojaa ihoa ja hiuksia.

”VAAHDONESTOAINE: Ehkäisee vaahdon muodostusta valmistuksen aikana tai vähentää valmiin tuotteen taipumusta muodostaa vaahtoa.” Joskus tätäkin täytyy kontrolloida.

”VAAHDONVAHVISTAJA: Parantaa vaahdon laatua lisäämällä yhtä tai useampaa seuraavista ominaisuuksista: tilavuus, koostumus ja/tai pysyvyys.” Joskus taas tuotteisiin halutaan kunnon vaahtoa.

”VAAHTOAVA AINE: Muuttaa nesteen pintajännitystä ja sitoo siten lukuisia pieniä ilmaa tai muuta kaasua sisältäviä kuplia pieneen nestetilavuuteen.” Jos tuote ei itsessään vaahtoa, täytyy siihen välillä lisätä vaahtoava aine, jotta kuluttaja uskoo sen toimivan.

”VALKAISEVA AINE: Vaalentaa hiusten tai ihon värisävyä.” Todistetusti.

”IHOA PIRISTÄVÄ AINE: Luo iholle ja hiuksiin hyvänolon tunteen.” Tämä lause on taas täyttä diipadaapaa. On erikseen ihoa virkistävä aine, joka tekee raikkaan tunteen iholle, mutta minun hiukseni tai ihoni eivät ainakaan tunne hyvääoloa, vaan minä tunnen sitä niiden voidessa hyvin.

”VISKOSITEETINSÄÄTÄJÄ: Lisää tai vähentää kosmeettisen valmisteen viskositeettiä.” Säätelee sitä, onko kyseessä voide, fluidi, emulsio vai mikä. Vaikuttaa siis tuotteen paksuuteen.Nyt kun tiedät, mitä jokainen termi tarkoittaa, voit kaivaa suosikkivoiteesi inci-listan esiin ja avata EUR-lexin. Jos käytät Mozillaa, klikkaa yläpalkista ”Muokkaa” ja sieltä ”Etsi”. Siitä sitten vain näpyttelemään aineosia EUR-lexiin ja selvittämään, voiko voiteesti tehdä sitä, mitä se lupaa.Hyvä yleissääntö on, että 5-8 ensimmäistä aineosaa määrittelevät yleensä tuotteen. Toki joitakin aineosia riittää jo hyvin pieni määrä tuotteessa, mutta noin yleisesti INCIn alku ratkaisee. Aineosathan on kirjattu INCI-luetteloon pitoisuusjärjestyksessä suurimmasta pienimpään. Alle 1% olevia aineet voi kuitenkin kirjoittaa mihin tahansa järjestykseen, eli ihan vaan firman maun mukaan. Tämä tarkoittaa valitettavasti sitä, että INCIn puolivälissä lukevaa ainetta voi olla lähes samanverran, kun INCIn loppupuolella olevaa ainetta. ( Ja toki on sitten näitä Jenkkilästä peräisin olevia tuotteita, joiden INCI-lista jatkuu purkin jokaisella sivulla kilometrin pituisena, kun kaikkea mahdollista pitää saada survottua samaan purkkiin edes hieman.)

Tässä esimerkki INCIn tutkimisesta.

X-tra Vartalovoide
”Vartalovoide kosteuttaa ja pehmentää ihoa. Voide on helppo levittää ja se imeytyy nopeasti.”
(No niin, nyt ollaan realistisia eikä lupailla turhia.)

AQUA: Liuotin
ISOPROPYL MYRISTATE: Sideaine/pehmentävä aine/liuotin/ihoa hoitava aine
PARAFFINUM LIQUIDUM: Antistaattinen aine/pehmentävä aine/liuotin/ihoa suojaava aine
TRICETEARETH-4 PHOSPHATE: Pinta-aktiivinen aine
PROPYLENE GLYCOL: Humektantti/liuotin/ihoa hoitava aine/viskositeetinsäätäjä
GLYCERIN: Denaturointiaine/humektantti/liuotin
STEARIC ACID: Emulgaattori/emulsiota stabiloiva aine/rasvatasapainoa ylläpitävä aine/puhdistava aine
CETEARYL ALCOHOL: Pehmentävä aine/emulgaattori/emulsiota stabiloiva aine/opalisoiva aine/viskositeetinsäätäjä
CARBOMER: Emulsiota stabiloiva aine/viskositeetinsäätäjä/geelinmuodostaja
PARFUM: Deodoroiva aine/hajua tai makua peittävä aine
SODIUM HYDROXIDE: Puskuroiva aine/denaturointiaine
PHENOXYETHANOL: Säilöntäaine
PHENOXYETHANOL: Säilöntäaine
DEHYDROACETIC ACID: Säilöntäaine

Tämä siis lupasi kosteuttaa ja pehmentää ihoa. Täytyy siis etsiä, onko tässä kosteuttavia ja pehmentäviä aineita.

Toinen ja kolmas aineosa ovat heti pehmentäviä (kuten vielä kahdeksaskin). Viides ja kuudes aineosa kykenevät sitomaan vettä itseensä. Ja vettähän tässä on eniten suhteessa muihin aineosiin, joten sidottavaakin on. Koostumusta kokeilemalla voi sitten itse huomata, kuinka löysää tämä on, eli kuinka hyvin tämä imeytyy. Muuta tässä ei luvatakaan eikä tämä muuta siis pahemmin teekään. Hyvä ja kevyt peruskosteuttaja.

Huomaa, että aineilla on usein monta funktiota. Aineen on siis todistettu kykenevän tekemään kaikkia funktioissa esitettyjä asioita, mutta sitä ei ole välttämättä laitettu tuotteeseen, jotta se nimenomaan tekisi noista funktioistaan kaikkia. Sen pitoisuus ei edes välttämättä riitä ihan kaikkeen. Esimerkiksi glycerin kyllä sitoo tehokkaasti kosteutta (se on itseasiassa tehokkain kosteudensitoja), mutta sitä ei taatusti laiteta kosteusvoiteisiin ihan vaan siksi, etteivät ihmiset söisi voiteitaan. Sen sijaan se voi kyllä sekä kosteuttaa ihoa että auttaa samaan aikaan liuottamaan tuotteen aineosia. Tässä vaiheessa pitää siis käyttää sitä maalaisjärkeä.

INCI ei toki kerro aina ihan kaikkea. INCI ei aina ihan suoraan kerro, kuinka vetinen tai täyteläinen tuotteen koostumus on tai onko tuotteen pH sopiva, jotta sen sisältämä salisyylihappo kykenee toimimaan, mutta hyvää osviittaa se tuotteesta kuitenkin jo antaa noin pääpiirteittäin. Jos tahdot tukastasi kosteutetun ja pehmeän katsot, onko tuotteessa kosteuttavia, kosteutta sitovia sekä pehmentäviä aineita. Niin helppoa se on.

Kun te kysytte minulta, toimiiko joku tuote kun sen INCI on tällainen ja tällainen, niin ei minun robottipääni ala samantien naksuttamaan ja tutkimaa tuotetta, vaan minä lyön aineosat EUR-lexiin aine kerrallaan ja katson sen saman, minkä tekin voitte itse katsoa. Toki jos aineosia pyörittelee ja tutkii jatkuvasti, oppii joitakin asioita ulkoa, mutta kyllä minä lähes poikkeuksetta tarkistelen asioita tuolta.

Sitten on paljon ”nippelitietoa”, mitä EUR-lex ei kerro. Se esimerkiksi kertoo monen aineen olevan pinta-aktiivinen (eli pesevä) aine, muttei kerro, mikä on pesuteholtaan mieto ja mikä voimakas. Tai mikä kosteutta sitova aine sitoo itseensä tehokkaimmin kosteutta. Sellaista nippelitietoa kertyy sitten ihan vaan googlettelemalla ja lukemalla asiasta. Myös tästä postauksestani voi olla apua kosteuttavien ja pehmentävien aineiden kanssa.

Hauskaa noiden aineosien selaamisessa on mm. se, että on esimerkiksi monia kasviperäisiä aineita, joiden väitetään tekevän iholle ihmeitä, mutta kun niiden INCI-funktion tarkistaa EUR-lexistä, ei itseasiassa kukaan ole koskaan todistanut komissiolle niiden kykenevän mihinkään. Niiden kohalla lukee tällöin vain ”ihoa hoitava aine” ja kuten jo aiemmin totesin, ei tämä siis käytännössä tarkoita mitään muuta kuin sitä, ettei aine ole terveydelle haitallinen. Ihoa hoitavan aineen ei siis ole todistettu kosteuttavan, pehmentävän, virkistävän tai tekevän yhtään mitään muutakaan konkreettista. On se vaan jännä juttu, että jos nämä ovat niin mainioita aineita, niin miksei kukaan ole voinut todistaa EU:lle niiden tekevän mitään? Tätä sopii miettiä.

Huomasitteko myös, ettei ole olemassa funktiota ”ihoa kiinteyttävä aine”? Kosmeettisten voiteiden ”kiinteytys” kun perustuu lähinnä kalvonmuodostajiin.

Jos haluat joistakin yksittäisistä aineista lisätietoa, voit saada sitä esimerkiksi Paula Begoun Cosmetic copista. Tuolta löytyy paljon lisäinfoa ja usein myös mainintoja niistä aineista, joista EUR-lex toteaa vain esimerkiksi aineen olevan hoitava aine. Paula on rautainen alan ammattilainen ja todella hyvin perillä alan uusimmista tutkimuksista, joten loppujen lopuksi saat ihan itse päättää, uskotko Paulaa vai EUR-lexiä. Itse haluan kyllä usein uskoa Paulaa hänen ammattitaitonsa tietäen, mutta välillä olen hieman skeptinen. Tai no, välillä en vaan halua uskoa. En tahdo esimerkiksi uskoa, etten saisi käyttää mitään tuotetta, joka sisältää vähänkin piparminttua sen ärsyttävyyden vuoksi (vaikken näkisikään mitään ärsytysreaktiota itse).

Jos INCI-asiat ja kosmetiikkateollisuus kiinnostavat kovasti, suosittelen tilaamaan vaikkapa Adlibriksestä Paulan kirjan uusimman painoksen: The Original Beauty Bible: Unparalleled Information for Beautiful and Younger Skin at Any Age. Tämä on aivan älyttömän mielenkiintoinen kirja, jota itse nautiskelen iltalukemisena. Tahtoisin kahlata kirjan kannesta kanteen äkkiä, mutta samalla en raaski. Kirja sisältää niin paljon infoa, että ihan pakahdun!

Myös ihan vaan googlettelukin tarjoaa hyvää lisätietoa aineista. Googletellessa kannattaa kuitenkin muistaa tietty skeptisyys lähdettä kohtaan, sillä yksittäisten aineiden vaarallisuudesta pelotellaan jatkuvasti. Valitettavan usein nämä pelotteluissa mainitut tutkimukset aineiden haitoista pitävät paikkansa -silloin, kun aineelle altistuu kun sitä on huomattavasti vahvempina liuoksina kuin kosmetiikassa. Ovathan esimerkiksi vesi ja suolakin ihmiselle täysin turvallisia ja jopa välttämättömiä aineita, kun niitä saa rajoitettuina määrinä, mutta jos juot 10 litraa vettä tai kiskot kilon suolaa, ei homma olekaan enää ollenkaan terveellistä. Myös esimerkiksi antiperspiranttien alumiinin ja syövän yhteyksillä pelotellaan jatkuvasti enkä ota tähän sen enempää kantaa muuten kuin sanomalla, että kyllä, rintasyöpäkasvaimista on löydetty aluminia, mutta käsittääkseni yksikään tutkimus ei ole todistanut aluminin nimenomaan aiheuttaneen syöpää.

Minä en ole itse mikään ammattilainen näissä asioissa ja tässä postauksessa esitetyt asiat perustuvat minun saamieni faktojen perusteella tehtyihin johtopäätöksiin. Jos huomaat postauksessa jonkun totaalisen virheen, niin ilmoita ihmeessä minulle. Palan halusta oppia uutta näissä asioissa!

Toivottavasti tästä postauksesta oli jotain apua niille, jotka haluavat oppi ymmärtämään INCI-listoja!

Kommentit (41)
  1. Loistavaa! Kiitos.
    Paljon tietoa asiasta, jota olen pähkäillyt jo jonkin aikaa. (Varsinainen potku eteen päin oli Lumenen Sensitive care -kasvojenpuhdistussarja, josta sain järkyttävän allergisen(?) reaktion. Vielä kun tietäisin mikä ainesosa sen aiheutti…)

  2. kumpi on parempaa dödöä sitten? onko jotain haittaa, jos käyttää antiperspiranttia?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *